زنان هندی همیشه سردمدار استفاده از زیورآلات بوده اند. یکی از مهم ترین ابزاری که جزو جدانشدنی زندگی آن هاست، زیورآلات مختلف است. از این رو نه تنها دست و صورت خود را با جواهرات زیبا می آرایند بلکه، پا، مو و گردن را هم از این زیبایی ها بی نصیب نگذاشته اند. به همین علت است که متنوع ترین زیورآلات در بین زنان هندی و تولیدکنندگان جواهرات آن ها دیده می شود.
آشنایی با طراحی های متنوع طلا در هند
ملیله کاری (Filigree)
ملیله کاری، شاخه ای از هنر فلزکاری است که با مفتول های نازک نقره یا طلا انجام می پذیرد. این طرح در ساخت طلای هندی بسیار رایج و محبوب است به این دلیل که بسیار ظریف و زیبا ساخته می شود و طراحی های منحصر به فرد هم دارند. در این سبک از پیچاندن فلز با ظرافت زیاد به یک الگوی یا طراحی دقیق دست پیدا می کنند.
طلا و جواهر کُندان (Kundan)
جواهرات کندان یا جواهرات سنتی هند که از امپراطوری مغول ساخته شده است، از طلا و نقره با سنگ های قیمتی طبیعی ساخته می شوند.سنگهای قیمتی همچون زمرد، الماس و یاقوت کبود گوهرهای رایجی هستند که در ساخت مصنوعات طلای هندی (طلای کندان) به وفور مورداستفاده قرار می گیرند. این مدل از طلا از چندین لایه سنگ قیمتی و فلزات گرانبها ساخته می شود که با ظرافت کامل به یکدیگر متصل می شوند.برای اطلاعتان بد نیست بدانید که این مدل طراحی طلا در اواخر قرن ۱۶ میلادی توسط طراحان طلا و جواهر مغولی ابداع شد. آنها با تلفیق دو تکنیک مختلف، شکل جدیدی از جواهر را پدید آورند که امروزه به عنوان طلای سنتی هندی از آن یاد می شود. آنها در طرح خود زیورآلات سنتی را با سنگ های قیمتی و فلزهای گرانبها همانند طلا ترکیب کردند و نام طرحشان را نیز «کندان» گذاشتندطلاهای کندان اغلب با میناکاری (در پشت یا داخل سطح جواهر) همراه است. جواهراتی به این سبک اغلب در قالب گوشواره، دستبند یا گرنبند تولید و عرضه می شوند و مناسب کسانی است که تنوع و طرح و رنگ را در جواهر دوست دارند.جالب است بدانید که در زمان باستان، هر مرحله از شیوه جواهر سازی کندان، توسط یک سازنده متخصص انجام می پذیرفت.اما امروزه این طرح به گونه ای است که طراح طلا می تواند هر نوع سنگ قیمتی در هر اندازه ای را در هر شکلی از جواهرات مورد استفاده قرار دهد. طلای Kundan را می توان در شکل و شمایل حلقه یا سنجاق سر هم طراحی و عرضه کرد.
تکنیک میناکاری (Meenakari)
میناکاری در سبک های مختلف طراحی و تولید طلا و جواهر در کشور هند استفاده می شود.همان طور که در بالا هم اشاره کردیم، در دنیای مد و فشن، طلای میناکاری شده از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است. دلیلش هم این است که رنگ و طرح های ویژه ای به طلاهای معمولی می بخشد. جواهرات میناکاری شده در انواعِ رنگ ها، طرح ها و شکل ها در اختیار مشتری ها قرار دارند تا هر فردی بنا به سلیقه شخصی خود، هرآنچه می خواهد را انتخاب و خریداری کند. این طلاها عموما قیمت مناسبی هم دارند، در نتیجه برای معتادان به مد و فشن که عاشق تنوع هستند، گزینه های بسیار مقرون به صرفه ای بشمار می روند.
از این تکنیک در استان راجستان و دیگر مناطق شمالی کشور هند به وفور استفاده می شود.هنرمندان با استعداد ساخت طلاهای میناکاری شده، مواد رنگی را با فلز گرانبها ترکیب می کنند و اثر هنری بسیار زیبا و ارزشمند می سازند.این تکنیک به گونه ای است که در نگاه اول تصور می کند روی طلا سنگ کار شده اما بعد متوجه می شوید که اینها رنگ های برجسته زیبایی هستند که با ظرافت به طلا اضافه شده اند. هنر طلای میناکاری در همین گول زدن ذهن است.خوب است بدانید که تنوع این محصولات بسیار زیاد است. از جنس های ارزان با طلاهایی که عیار کم و قیمت پایین دارند گرفته تا طلاهای گران قیمتی که از مواد خوب ساخته شده و در نهایت میناکاری شده اند.هنرمندانی که به طراحی این جواهرات می پردازند، برای خلق آثار منحصربه فرد وقت و زمان زیادی صرف می کنند. به طوری که اغلب بخش هایی که حتی در زیر هستند و دیده نمی شوند هم میناکاری دارند. دلیلش هم این است که فردی که این قطعه طلا را استفاده می کند حس خوب و خوشایندی داشته باشد.
طرح جواهرات پادشاهان هند
سبک جواهرات هند تنها بر اساس منطقه با هم تفاوت ندارد؛ این سبک ها در دوران سلطنت های گوناگون نیز بسیار متفاوت از هم بوده اند.هر امپراطور بزرگ هندی سبک طلا و جواهر مخصوص به خود را داشته است؛ از طلاهای حکاکی شده و بسیار ظریف گرفته تا انواع رنگی و ساخته شده از مواد و فلزات لوکس و گرانبها یا حتی جواهراتی که با مواد ارزان ساخته شده اند. مثلا امپراطوری مغول علاقه بسیار زیادی به سنگ های قیمتی داشته است. این در حالیست که امپراتور راجپوت طلاهای حکاکی شده و رنگ را ترجیح می داد.طلا و جواهر معاصر در کشور هند بر اساس طرح های مدرن، اغواکننده و اصول زیبایی شناختی استوار است. به طوری که مصنوع طلا برای استفاده در زندگی شهری نیز مناسب باشد.بسیاری از طراحان جواهرات هند یا طراحان آمریکایی از جواهرات هند الهام می گیرند، تا طرح های کلاسیک زیورآلات در این نقطه از جهان را همچنان حفظ کنند.
زیبایی سر و صورت با آویز سر (تیکا)
مو در زیبایی چهره تأثیر به سزایی دارد. در فرهنگ هندی به مو اهمیت زیادی داده می شود. از این رو در زیورآلات نیز به آن توجه ویژه شده است. آویز سر که هندی ها آن را به نام تیکا می شناسند، از جواهرات مختلف تشکیل شده و روی سر و موها قرار می گیرد. تیکا انواع مختلفی دارد: تیکا پیشانی، تیکا بغل سر، تیکا فرق سر. آویز سر یا تیکا با فرهنگ هند در هم آمیخته است. تیکا معمولاً بسته به مدل آن با یک گیره یا سنجاق به مو، گوش، گل سر و ... اتصال پیدا می کند.با توجه به این که استفاده از زیورآلات در هند نسبت به دیگر کشورها به مراتب بیشتر است، متنوع ترین و زیباترین طرح ها را می توان در بین آن ها مشاهده کرد. به همین علت زیورآلات هندی در تمام دنیا معروف است. قیمت زیورآلات هندی بسته به جنس آن بسیار متنوع است.
حدود دو سال از ورود جواهر هندی به شهرهایی نظیر تهران، اصفهان، تبریز و مشهد می گذرد که این جواهر شناسنامه و کارت اتحادیه ندارند که اگر شخصی آنها را خریداری کند، هیچ تضمینی برای عیار آن وجود ندارد. بنابراین هندی ها به روش های مختلف با ویزای تحصیلی و توریستی به کشور وارد شده و اقدام به فروش جواهر می کنند، البته مقصد بعدی آنها، کشورهای عربی و به خصوص عراق است.از آنجایی که میزان مصرف طلا در این کشورها زیاد بوده، به دلیل بی نظمی در بازار، ورود این جواهر شیوع پیدا کرده است؛ حالا سوال اینجا است که این افراد چگونه به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند و نقش نهادهای نظارتی مانند تعزیرات، وزارت امور خارجه و گمرک چیست.متاسفانه جواهر از دو کشور هند و پاکستان به روش های گوناگون و با ارتباطاتی که با برخی آقایان دارند، به کشور وارد می شود؛ البته این سنگ ها فقط اسما جواهر هستند و هیچگونه عیاری ندارند و همچنین از کیفیت لازم برخوردار نیستند. درحال رایزنی برای ممانعت از حضور آنها هستند؛ البته در زمینه تردد و سپس دستگیری آنها باید به ترتیب وزارت امور خارجه و نیروی انتظامی دخالت کند، البته زمانی که این جواهر در سطح کشور فروخته می شود، به صورت دلالی و سرپایی بوده و صنف هیچگونه دخل و تصرفی در آن ندارد. نکته دیگر اینکه وزارت امور خارجه نیز فعلا از ما درخواست کمک نکرده، بنابراین ما هم فعلا دست نگه داشته ایم.قدرت خرید مردم در سال های گذشته پایین آمده و به همین دلیل ترجیح مردم، خرید مصنوعات خارجی با قیمت پایین تر است، تولید داخل نیز به دلیل مشکلاتی نظیر ارزش افزوده و بحث های گمرکی فعلا در رکود به سر می برد