یکی از دیدنی های بی مثال کردستان، حمام شیشه سنندج هست. در حمام شیشه در سنندج اصلا از شیشه به معنای واقعی استفاده نشده است بلکه، شیشه های رنگی برای زیبایی و تزئینات بکار برده شده اند. با ما در این مقاله جذاب و خواندنی همراه باشید تا بدانید حمام شیشه کجاست و پی به زیبایی هایش ببرید.
حمام شیشه در ضلع شمالی بلوار کردستان در سنندج و مجاور پل و مسجد «ملاویسی» قرار دارد و از بناهای عمومی و قدیمی شهر سنندج به شمار میرود. این حمام دارای فضاهای ورودی، هشتی، سربینه و حمام گرم با ستونهای سنگی است. سکوها، آب نمای گرم و سرد، خزینه و خلوتی بنا دارای خصوصیات ویژهای است. در حمام زنانه در کوچه مجاور حمام قرار دارد. از در و پنجرهها و شیشههای رنگی، که وجه تسمیه حمام به آن باز میگردد، آثار زیادی باقی نماندهاست. از دیگر ویژگیهای این بنا، تزیینات آهک بری است که شامل نقشهای مختلف گیاهی و حیوانی است. به احتمال قریب به یقین این حمام در دوره قاجار بنا شدهاست. حمام شیشه تا چند سال پیش مورد استفاده بود. این حمام تاریخی در سال 83 به صورت کامل مرمت شد و قرار شد که به عنوان یکی از آثار تاریخی مورد بازدید گردشگران و به عنوان موزه دائمی عکس کردستان قرار گیرد ولی تنها یک سال بعد از مرمت، درب حمام شیشه بسته شد. عبور کانال فاضلاب شهر سنندج از نزدیکی آن باعث شده تا آب به دیوارهای آن نفوذ پیدا کرده و هر روز بخشی از دیوارهای حمام تاریخی شیشه از بین برود که با توجه به این وضعیت هر روز بخشی از گچ و گل روی دیوارهای حمام شیشه فرو میریزد و اگر این روند ادامه داشته باشد بدون شک باید منتظر تخریب کل دیوارها بود.
حمام شیشه سنندج از بناهای عمومی و قدیمی این شهر است که با قدمتی طولانی، امروزه از دیدنی های استان کردستان به شمار میآید. احتمال میرود که حمام شیشه سنندج مربوط به دوره قاجاریه باشد؛ اما با توجه به اینکه اکثر حمامهای تاریخی در دوران زندیه ساخته شدهاند، شاید این حمام نیز متعلق به دوران زندیه است. این حمام تا سالهای پیش از انقلاب و چندی پس از انقلاب کاربرد داشته و بخشهای مردانه و زنانه آن فعال بوده است. درب حمام زنانه در کوچه مجاور حمام قرار دارد.
در زمان مالکیت خانواده بابان، این حمام از سوی اداره کل میراث فرهنگی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و در سال 1383 بهصورت کامل مرمت شد. این حمام به شماره 2839 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و کماکان بر سر مرمت آن بین شهرداری و شورای شهر سنندج اختلاف وجود دارد. زمان تملک آن از سوی شهرداری سنندج مقرر شد از این بنا بهعنوان موزه دایمی عکس کردستان استفاده شود؛ اما تنها یک سال بعد از مرمت، درب حمام شیشه بسته شد.
امروزه عبور کانال فاضلاب شهر سنندج از نزدیکی حمام شیشه بهشدت سلامت و استواری این بنا را تهدید میکند و هر روز بخشی از دیوارهای حمام تاریخی شیشه از بین میرود. با توجه به این وضعیت بدون شک باید منتظر تخریب کل دیوارها بود.
حمام شیشه سنندج دارای فضاهای ورودی، راهروهای ارتباطی، هشتی، بینه، سربینه، حمام گرم با ستونهای سنگی، سکوها، آبنماهای گرم و سرد، خزینه، رختکن، حجره و گرمخانه است که در داخل با تزیینات آهکبری تزیین شده و دارای خصوصیات ویژهای است. این تزیینات نقشهای مختلف گیاهی، حیوانی و هندسی را شامل میشود.
آنچه این حمام را از همردیفانش متمایز میکند، طراحی زیبای سکوها و آبنمای گرم و سرد و خزینه است و آنچه بیش از همه به چشم میآید، سادگی و خلوتی بنا است. هرچند این روزها از پنجرهها و شیشههای رنگی حمام آثار زیادی باقی نمانده است؛ حمام شیشه با معماری موزون و متوازنش همچنان زیبا به نظر میآید. سر درب ورودی این حمام دارای نمای آجر کاری است و این سر درب در گذشته دچار تغییراتی شده است.
حمام شیشه در ضلع شمالی بلوار کردستان سنندج و مجاور پل و مسجد ملاویسی قرار دارد. برای دسترسی به این مکان میتوانید از خودروی شخصی یا وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، پایانه ناصر خسرو است که حدود دو کیلومتر از آن فاصله دارد. همچنین اگر قصد استفاده از خودروی شخصی را دارید، پارکینگ شبانهروزی فردوسی در نزدیکی حمام واقع شده است.
سنندج دومین شهر بزرگ کردنشین در ایران است. این شهر بهلحاظ موقعیت جغرافیایی و فعالیتهای شهرسازی عصر صفوی و قاجار، از بافت شهری سنتی با ارزشی برخوردار است و بناهای مسکونی و عامالمنفعه متعددی مانند حمام، مساجد و بازار در آن باقی مانده است. از حمامهای تاریخی سنندج میتوان به حمام شیشه اشاره کرد.