عمارت سالار سعید یا عمارت حبیبی ساختمانی تاریخی و محل موزه سنندج است که در شهر سنندج ایران واقع شدهاست.این موزه در خیابان امام کوچه حبیبی و در بخش برونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام قرار دارد و در آن آثار و اشیاء تاریخی کشف شده از استان و سایر نقاط ایران به نمایش گذاشته شدهاست. اروسی موزه سنندج یکی از نمونههای اروسیسازی و کار استادکاران سنندجی میباشد.
این عمارت به سفارش«ملا لطف الله شیخ الاسلام» ساخته شده که پس از فوت آن توسط نوادگان او به دو بخش جداگانه تفکیک گردید و به فروش رسید.بخش اندرونی به تملک خانواده «حبیبی» و بخش بیرونی به تملک «عبدالحمید خان سنندجی(سالار سعید)» در آمد که از این رو امروز هر بخش از آن بنای یکپارچه با نام مالکان جدید شناخته میشود. «سالار سعید» بخش بیرونی عمارت را در سال 1136 به اداره فرهنگ واگذار کرد و تا سال 1351 این بخش در اختیار اداره فرهنگ بود و برای مواردی چون دانشسرا، کتابخانه و خانه پیشاهنگان مورد استفاده قرار گرفت. در همین سال از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت جهت تأسیس موزه تملک شد و پس از مرمت و آمادهسازی در مهر ماه 1354 با نام «موزه سنندج» افتتاح گردید. بخش اندرونی نیز تا سال 1371 در مالکیت خانواده «حبیبی» بود و در این سال به تملک میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان در آمد.
این ساختمان یکی از بناهای تاریخی استان کردستان است که تبدیل به موزه سنندج شدهاست. این عمارت در اواخر دوره ناصر الدین قاجار بنا شدهاست. روش و سبک ساخت آن تحت تأثیر معماری دوره قجر بودهاست. زیرزمین این عمارت دارای حوضی میباشد و دارای سقفی گنبدی شکل است که به طرز زیبایی آزین شدهاست. این بنا از سنگ، آجر و چوب با پشت بام شیروانی ساخته شدهاست. زیباترین و جالبترین قسمت ساختمان، پنجرههای ارسی بزرگ هال میباشند که هفت در دارند و به خودی خود یک شاهکار هنری میباشند. (لطفاً در مورد عکس قدیمی موزه ومنبع آن توضیح دهید. میراث فرهنگی کردستان)
اشیا باستانی که از مناطق مختلف طی کاوش های متعدد بدست آمده در موزه سنندج در بخش های مختلفی نگهداری می شوند. در ادامه به بررسی هر بخش و اشیا با ارزش آن می پردازیم.موزه سنندج در استان کردستان به دو قسمت دیگر یعنی بخش باستان شناسی و مردم شناسی نیز تقسیم بندی می شود.
این قسمت از موزه سنندج در راهرو ورودی و در یکی اتاق های مجاور سالن اصلی قرار دارد. در قسمت ماقبل تاریخ موزه شما می توانید مجموعه ای از ظروف سفالی بدست آمده از کردستان و به ویژه شهرستان بانه مانند پیه سوزها را تماشا کنید. در این بخش ظروف دیگری نیز وجود دارد که متعلق به کنگاور هستند.
اصلی ترین بخش موزه سنندج دوره تاریخ نام دارد که سالن اصلی، راهرو خروجی و یکی از اتاق های مجاور سالن به آن اختصاص یافته است. عمده ترین وسایل و اشیا موزه در این بخش قرار دارند که جزو با ارزش ترین آثار تاریخی کشور به شمار می روند.
این قسمت از موزه سنندج کردستان شامل اشیا سفالی و فلزی می شود. این وسایل متعلق به دوران های مختلف اسلامی بوده و به شکلی استادانه و بسیار زیبا ساخته شده اند. اشیایی نظیر تنگ، کاسه، قدح، بشقاب، مجسمه و ریتون جزو آثار سفالی هنرمندان مختلف در این بخش هستند.
تعداد اندکی از این وسایل متعلق به کردستان بوده و مابقی در نقاط دیگر کشور مانند ری، کاشان و نیشابور یافت شده اند. در بخش اشیا فلزی نیز می توانید اشیا و وسایلی همچون انواع تنگ، سینی، دیگچه، کاسه و پیه سوز را مشاهده کنید.
در این قسمت از موزه سنندج آثار هنری خارجی مانند مجسمه های برنزی و ظروف شیشه ای به نمایش گذاشته شده اند. در این بخش وسایل مختلفی با توجه به برنامه موزه به صورت موقت در معرض نمایش قرار می گیرند.
در این بخش از موزه سنندج یا همان عمارت سالار سعید، اشیائی که به دوره های مختلف ماقبل تاریخ تا دوره قاجار مربوط می شوند نگهداری می شوند. بخشی از آنها از استان کردستان و بخشی دیگر نیز از استان های کنار استان کردستان کشف شده اند. برخی دیگر از این اشیا نیز از قاچاقچیانی که قصد داشتند این آثار تاریخی را از کشور خارج کنند ضبط شده اند و اکنون در موزه عمارت سالار سعید سنندج نگهداری می شوند.
بخش بیشتری از این بخش موزه سالار سعید سنندج در گذشته به عنوان نمایشگاه موقت کاربرد داشته است. سپس برای نمایش آثار مردم شناسی مورد استفاده قرار گرفته است و تا کنون نیز این عنوان خود را حفظ کرده است. هدف از این کار، در معرض نمایش قرار دادن شیوه زندگی مردم کردستان است. در این بخش از موزه، اشیای مختلفی از جمله ابزار کشاورزی، هنرهای دستی، ابزار موسیقی سنتی و پوشاک مردم کردنشین به نمایش درآمده است که شما می توانید با بازدید از موزه سنندج عمارت سالار این اشیا را مشاهده کنید.
البته خوب است بدانید که پس از مدتی در سال 1382، اشیای بخش مردم شناسی این موزه به خانه ای به نام خانه کرد یا آصف وزیری انتقال پیدا کرد. به همین دلیل، موزه سنندج به نمایش اشیا باستان شناسی اختصاص یافت.
ساعات بازدید عمارت سالار سعید در شیفت صبح از ساعت 9 تا 13 و در شیفت بعدازظهر، از ساعت 15:30 تا 20 است. این مجموعه در روزهای جمعه، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) فعالیت ندارد. بهای بلیط در سال 1399، پنج هزار تومان بوده است.
موزه سنندج یا همان عمارت سالار سعید در مرکز سنندج، خیابان امام کوچه حبیبی و در بخش برونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام قرار دارد و افراد گردشگر می توانند با استفاده از هر گونه وسیله مسافربری و نقلیه که برایشان راحت تر است و امکانش را دارند؛ به آن جا بروند و از تماشای این بنای با قدمت زیبا لذت ببرند. در زیر آدرس موزه سنندج و عمارت سالار سعید را به طور دقیق به همراه تلفن موزه سنندج را برای شما قرار داده ایم.
آدرس: استان کردستان، سنندج، خیابان امام، کوچه حبیبی
موزه ها دارای شگفتی های خاصی هستند آنها اشیایی را به ما نشان می دهند که در زمان خود زیاد با ارزش نبوده اند اما اکنون بخاطر قدمت و تاریخشان بسیار جایگاه بالایی دارند.عمارت سالار سعید یا موزه سنندج از مکان هایی است که حتما باید دیده شوند معمولا افراد اصیل و دارای فرهنگ بالا از اولین مکان هایی که برای بازدید از یک شهر انتخاب می کنند موزه ی آن شهر است در موزه ها انسان تاریخ را ورق می زند و به قدمت و فرهنگ مردم آن مناطق پی می برد. این موزه در مرکز شهر سنندج واقع شده است و به نوعی یک عمارت زیباست که به موزه تبدیل شده است و میزبان سفالگری ها،اشیا فلزی،جواهرات،حتی اسکلت انسان و کتیبه هم هست که بسیاری از آنها از کردستان و شهرهایی مانند ری،کاشان،نیشابور است