پایتخت اگرچه یادآور ساختمان های بلند و اتوبان های بزرگ و ترافیک همیشگی است، اما طبیعت سحرکننده تهران تنها چند کیلومتر دورتر از شلوغی های شهری خودنمایی می کند، جایی که دامنه کوه های البرز شما را به سمت پیست بین المللی اسکی دیزین می کشاند. کافی است از تهران خارج شوید تا بعد از چند کیلومتر رانندگی در جاده های کوهستانی به دیزین برسید. پیست دیزین، زیبای سپید پوشی است که هر ساله علاقمندان به اسکی را از راه های دور و نزدیک به خود جذب می کند و پیشنهاد خوبی برای کسانی است که دنبال هیجان در محیطی خاص هستند.
در میان پیست های اطراف تهران، پیست دیزین اولین پیشنهاد و بهترین گزینه برای اسکی بازی است. پیست اسکی دیزین مجهزترین پیست ایران نیز به شمار می رود. دیزین دارای 4 تله کابین، 2 تله سیژ، 9 تله اسکی بشقابی و 1 تله اسکی چکشی است. در تابستان نیز پیست دیزین برای اسکی روی چمن استفاده می شود.اگر نمی دانید دیزین کجاست؟ حتما نام جاده چالوس به گوش تان خورده، جایی که هر ساله میلیون ها تهرانی از آن جا به شمال می روند. سر راست ترین آدرس پیست دیزین از جاده چالوس است. در 80 کیلومتری جاده چالوس بعد از عبور از هتل گچسر خروجی ولایت رود و دیزین قرار دارد. این جاده در اصل مسیر دیزین است.
در سال 1341 یک گروه اکتشاف معدن خارجی که بهدنبال معدن در رشته کوه البرز بودند؛ به سرپرستی آقای «کاظم گیلان پور» محل پیست اسکی دیزین را شناسایی کردند. این فرد خود قهرمان و مربی اسکی بود. بهدنبال این کشف در سال 1343، یک تله اسکی سیار در پیست اسکی دیزین نصب شد؛ تا تیم ملی اسکی آن زمان، برای تمرینات خارج فصل خود از آن استفاده کند. این مجموعه از سال 1344 با نصب چند تلهسیژ، بهعنوان مجموعه اسکی معرفی شد و پس از آن برای دسترسی آسان به منطقه، جادهای از سمت معدن زغالسنگ «آسین» تا پیست اسکی دیزین ساخته شد.
اولین تلهسیژ به طول 2,400 متر در سال 1346 از دره تا پارکینگ پیست اسکی دیزین نصب شد. تله کابین شاله نخستین تله کابینی بود که به ایران آمد. در پیست اسکی دیزین، رستورانی به نام شاله احداث شد. در ادامه تله کابین شاله و پیست اسکی مبتدی شاله را آماده و افتتاح کردند. اجرای این مرحله تا سال 1348 به طول انجامید. این مجموعه پس از نصب تله کابین قله و ساخت چند مجموعه رفاهی و رستوران، در سال 1351 برای استفاده عموم و اسکیبازان ایرانی و خارجی اقتتاح شد. در سال 1358 با سرمایهگذاری بخش خصوصی پیست دیزین توسعه یافت.
در سال 1372 امکانات اسکی روی چمن نیز در پیست دیزین فراهم شد و در کنار آن ورزشهای کوهستانی دیگر همچون دوچرخه سواری کوهستانی و کایت سواری در لیست تفریحات این مجموعه قرار گرفتند. تمام این امکانات دستبهدست هم دادند تا دیزین را به یک پیست اسکی فوقالعاده و چهار فصل در ایران و خاورمیانه تبدیل کنند.
پیست اسکی دیزین بهمرور مجهز و به یک پیست اسکی بینالمللی تبدیل شد؛ تا جایی که آن را با پیستهای اسکی حرفهای سراسر جهان مقایسه میکنند. امروزه چهار تله کابین، دو تلهسیژ، 9 تله اسکی بشقابی و یک تله اسکی چکشی در دیزین وجود دارد. پیست اسکی با ظرفیتهای بالفعل خود، در بسیاری از موارد رتبه نخستین را به خود اختصاص داده است.
واژه پیست در فرهنگ لغت فارسی بهمعنی محوطه و محلی برای ورزش است. پیست اسکی دیزین مجموعه کاملی از انواع پیستها را در خود گنجانده است. این مجموعه با تنوع زیادی که در انواع پیست دارد، قدرت انتخاب بالایی به ورزشکاران و اسکیبازان حرفهای میدهد.
بهدلیل تکمیل بودن امکانات تفریحی و رفاهی در پیست اسکی دیزین، این مجموعه به دهکده دیزین معروف شده است. وجود 23 پیست با طول و ارتفاعهای مختلف برای افراد با تواناییها و مهارتهای متفاوت این مجموعه را منحصربهفرد کرده است.
پیست اسکی مبتدی در شمال شرق مجموعه پیست اسکی دیزین و بالای رستوران چمن قرار دارد و در واقع محلی برای آموزش و یادگیری ورزش اسکی محسوب میشود. این پیست از نظر شیب دامنه و امکانات برای افراد مبتدی در هر رده سنی مناسب و امن است. پیست مبتدی به تله اسکی مبتدی دیزین با 250 متر طول و 10 متر ارتفاع دسترسی دارد که از سال 1354 تکمیل و مورد استفاده قرار گرفته است.
پیست وپیست دامنه پرشیبتری نسبت به پیست مبتدی دارد و برای استفاده ورزشکاران و اسکیبازان حرفهای تهیه شده است. این پیست با طول حدود 9 کیلومتر، به تله کابینهای با ارتفاع بالا نیز دسترسی دارد.
در سال 1372 زیر نظر فدراسیون جهانی اسکی و متخصصان این رشته، گلنگ احداث پیست چمن دیزین زده شد. این پیست به طول 650 متر، در شمال غرب دفتر مدیریت پیست دیزین قرار دارد و تا بخش جنوبی رستوران کشیده شده است. پیست چمن تنها پیست اسکی قابل استفاده در فصل تابستان به شمار میرود. مسابقات جهانی اسکی روی چمن، تیراندازی با کمان، کایت و دوچرخهسواری کوهستانی در این پیست برگزار میشوند. پیست چمن به تلههای مختلف مجموعه دسترسی دارد. وجود گیاهان نادر در فصل تابستان، از جذابیتهای این پیست است.
پیست اسنو پارک از بخشهای حرفهای مجموعه دیزین است که در بخش شمالی آن و بالای رستوران چمن قرار دارد. برای رسیدن به این پیست باید از تلهسیژ دره استفاده کرد. امکان انجام حرکات نمایشی و مسابقات جذاب برای اسکیبازان حرفهای در این بخش فراهم است. حتی اگر اسکیباز حرفهای نباشید؛ تماشای این حرکات نمایشی لذتبخش خواهد بود.
پیست یو در نزدیکی پیست اسنو پارک و بالای رستوران چمن قرار دارد. این بخش برای استفاده ورزشکاران و اسکیبازان حرفهای و حتی اسنوبوردسواران حرفهای مناسب است.
وجود امکانات رفاهی خوب، حرفهای و باکیفیت، بههمراه هوای عالی و پاک، دهکده دیزین را به مجموعه گردشگری چهارفصل درجه یک تبدیل کردهاند. در جنوب پیست اسکی دیزین مسجدی ساخته شده است. مجموعه دهکده دیزین دو پارکینگ دارد. پارکینگ پایین رایگان و درمسیر کندوان با ارتفاع 2500 متری است و پارکینگ بالا در مسیر لشکرک با ارتفاع 3,010 متر قرار دارد. ورودی پارکینگ بالا در سال 1400، مبلغ 20 هزار تومان است.
پیست اسکی دیزین دارای چهار تله کابین است که امکان تردد به نقاط مختلف پیست را فراهم میکنند. نخستین تله کابین دیزین، تله کابین «شاله»، با طول 1,750 متر و ارتفاع 480 متر است که دفتر مدیریت مجموعه را به رستوران شاله وصل میکند. تله کابین «قله» با 1,950 متر طول و 430 متر ارتفاع، از وسط پیست تا قله کشیده شده است. تله کابین «دره» با طول 2,480 متر و ارتفاع 510 متر، مسیر دفتر مدیریت، پیست برگزاری مسابقات مارپیچ بزرگ، مارپیچ کوچک و مسابقات سوپر را طی میکند. تله کابین «چمن» نیز با طول 1,480 متر و ارتفاع 358 متر، مسیر ارتباطی بین دفتر مدیریت مجموعه و رستوران است.
تلهسیژ بهدلیل نداشتن کابین از نظر ظاهری با تله کابین متفاوت است. تله سیز صندلیهای ایمنی دارد و نفرات کمتری میتوانند از هر صندلی آن استفاده کنند. دهکده دیزین دو تلهسیژ دارد که سبب تسهیل رفت و آمد گردشگران در مسیر میشوند. تلهسیژ «قله» با طول 1,820 متر و ارتفاع 308 متر از میانه پیست تا قله را میپیماید و تلهسیژ «چمن» با 1430 متر طول و 335 متر ارتفاع از دفتر مدیریت تا رستوران چمن کشیده شده است.
در اسکی، بالا رفتن از سراشیبی بسیار خستهکننده است؛ به همین دلیل بالابرهایی همچون تله اسکی بشقابی طراحی شدهاند. بالابرهای بشقابی اسکیبازان را به بالای پیست میکشانند. این تله اسکی دارای میلههایی است که قسمت پایین آنها سطوحی بشقابی شکل دارند و افراد بهصورت تک نفره بر آنها سوار میشوند. برای استفاده از این بالابر باید اسکی به پا داشته باشید.
تله اسکی بشقابی بدون توقف در مسیر خود حرکت میکند. افراد باید درسمت چپ مسیر حرکت تله اسکی بشقابی قرار بگیرند و تا هنگامی که یک میله تله اسکی برسد صبر کنند. با رسیدن یک تله اسکی بشقابی آن را بگیرند و بین دو پای خود قرار دهند. اینگونه ورزشکاران تا ارتفاع دلخواه بالا سر میخورند. دو نکته ایمنی و مهم در استفاده از تلهسیژ بشقابی وجود دارد. نکته اول اینکه نباید وزن خود را روی سطح بشقابی انداخت؛ زیرا این بخش تنها بهعنوان هلدهنده عمل میکند و نکته دوم محل رها کردن تلهسیژ بشقابی است که نباید در شیب از آن پیاده شد.
پیست اسکی دیزین دارای 9 تله اسکی بشقابی است. تله اسکی «سی چال» با طول 1100 متر از رستوران چمن به بالا کشیده شده است. تله اسکی «مبتدی شاله» در شمال شرق رستوران چمن به طول 250 متر قرار دارد. تله اسکی «چمن» از شمال غرب رستوران چمن به طول 1100 متر کشیده شده است. تله اسکی «گوزنی» از شمال غرب پیست چمن به طول 1200 متر به داخل میرود.
تله اسکی «ویلا» در شمال غرب دفتر مدیریت پیست اسکی دیزین، 600 متر طول دارد. تله اسکی «دوبل مایر یک» از رستوران شاله تا شمال غرب پیست به طول 760 متر کشیده شده است. تله اسکی «دوبل مایر دو»، در شمال رستوران «اف بیست» به طول 630 متر قرار دارد. تله اسکی «مسابقه» نیز به طول 950 متر در شمال رستوران شاله قرار دارد. تله اسکی «مبتدی» به طول 720 متر در شمال شرق رستوران شاله کشیده شده است.
تله اسکی چرخشی برای استفاده ورزشکاران حرفهای است؛ زیرا این تله سیژها بهصورت چرخشی در ایستگاه مبدا و مقصد دور میزنند و برای سوار یا پیاده کردن افراد توقفی نمیکنند. افراد حرفهای و باتجربه میتوانند حین حرکت روی این تله سیژها بنشینند یا از روی آنها پیاده شوند.
مجموعه پیست اسکی دیزین دارای دو مدرسه اسکی است. مدرسه اسکی پایین در جنب درب ورودی پیست قرار دارد و مدرسه اسکی بالا داخل پارکینگ بالا واقع شده است. این بخش مجموعه از ساعت 9 صبح تا سه ظهر فعال است.
دیزین مهمترین پیست اسکی ایران در استان البرز واقع شدهاست.پیست اسکی دیزین اولین پیست اسکی در ایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی مورد تأیید برای برگزاری مسابقات رسمی شناخته شد و عنوان بینالمللی به خود گرفت.این پیست وابسته به امکانات ویژه و خاص که شامل نکات فنی مانند، شیب مسیر، طول مسیر، محل برگزاری مسابقات و امکانات رفاهی است. دیزین در کوههای البرز و از تهران به فاصله 123 کیلومتر از مسیر جاده چالوس و همچنین مسیر جدید آزاد راه تهران شمال ,74 کیلومتری شهر کرج و 71 کیلومتر از مسیر شمشک که امکانات ورزشی قابل توجهی دارد، واقع شدهاست.