آبشار رزگه از دیگر جاذبههای طبیعی در جنوب غربی آذربایجان غربی و نزدیکی سردشت است که در فاصله تقریبی 12 کیلومتری غرب این شهر قرار دارد. این آبشار یکی از جاذبههای دیدنی منطقه آلان سردشت به شمار میرود و در پایین دست روستای «رازگاه» قرار دارد. آبشار رزگه در حاشیه مسیر و میان این جاده قرار دارد. آبشار رزگه یکی از جلوههای بی نظیر طبیعت در منطقه سردشت میباشد، این آبشار زیبا حدود 15 متر ارتفاع داشته و از صخرههای عمودی بینظیری به سمت پایین سرازیر میشود. یک سمت جاده آلان به آبشار رزگه، و سمت دیگر آن به درهای پر از درختان سرسبز و افراشته مشرف است. آبشار رزگه در ارتفاع 1150 متر از سطح دریا قرار دارد. این آبشار به صورت دو پلهای میباشد و یکی از آبشارهای بلند استان است. آبشار زرگه در فصل بهار پرآبترین وضعیت خود را دارد؛ اما بهعلت سردی هوا تا اواسط اردیبهشت، بهترین زمان بازدید از آن از اول خرداد تا اواسط پاییز است.
آبشار شلماش از مهمترین جاذبههای طبیعی در آذربایجان غربی است که در جوار درهای زیبا و سرسبز قرار دارد. این آبشار در فاصله 10 کیلومتری از جنوب سردشت واقع شده است و از اتصال سه رودخانه کوچک به یکدیگر تشکیل میشود. ارتفاع آبشار شلماش در حدود 15 متر است و با شروع بهار، حجم آب آن به بیشترین مقدار خود میرسد. اطراف این آبشار امکانات نسبی برای حضور گردشگران تعبیه کردهاند. آبشار شلماش از سه آبشار موازی و در امتداد یکدیگر تشکیل میشود که نخستین آبشار با دو انشعاب دیگر آن فاصله بیشتری دارد. آبشار اول در نزدیکی محوطه پارکینگ قرار گرفته است و برای بازدید از دو آبشار دیگر باید از مسیر پلکانی پایین بروید. بهترین زمان برای تماشای زیباییهای این منطقه و آبشار شلماش، فصل بهار است. در تابستان حجم آب این آبشار کاهش مییابد و تنها حوضچهای سبز رنگ در پایین آن باقی میماند. آبشار شلماش در طول زمستان نیز یخ میزند و منظرهای زیبا میان صخرهها ایجاد میکند. این آبشار در بخش مرکزی سردشت، دهستان باسک کولوسه، نزدیک روستای سرسبز و جنگلی شلماش قرار دارد. آبشار شلماش در شهری کردنشین قرار دارد و نام آن نیز از زبان کردی گرفته شده که بهمعنای تخته سنگ بسیار بزرگ است و به دلیل ارتفاع و سنگی بودن کوهی که آبشار از آن جاری میشود، به این اسم معروف است.
چشمه کانی گروان در فاصله 12 کیلومتری از شمالشرقی شهرستان سردشت و 2 کیلومتری از شهرستان ربط در استان آذربایجانغربی واقع شده است. چشمه این منطقه دارای آبهای معدنی و گازدار طبیعی است. دانشمندان میزان املاح محلول در آب چشمه را بالغ بر یک گرم در لیتر اندازهگیری کردهاند. آب سرد این چشمه بهدلیل شوری، غیرقابلشرب است. رسوب املاح موجود در چشمه با گذر زمان، سازه آهکی رنگارنگی در اطراف آن به وجود آورده که بر زیباییهای چشمه افزوده است. بهعلاوه فعل و انفعالات شیمیایی آب چشمه موجب شده است تا هر ساله ارتفاع این سازه افزایش یابد. در زمستانها سازه آهکی یخ میزند در حالی که آب چشمه به دلیل وجود نمک در آن همچنان جریان دارد. علت نامگذاری این چشمه مشخص نیست. بسیاری از افراد محلی نام آن را اصطلاحی در زبان کردی تفسیر میکنند. در زبان کردی «گراوان» به معنی آبی سخت و سنگین است و شاید به دلیل وجود املاح زیاد در آب این چشمه آن را چشمه گراوان نامیدهاند. چشمه کانی گراوان در جوار رودخانه «هرمز آباد» قرار دارد و اطراف این منطقه را جنگلهای بلوط و مناظر طبیعی زیبا پوشاندهاند.
پل قلاتاسیان یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوره حکومت قاجاریان است که آن را روی بقایای پایههایی سنگی از زمان حکومت ساسانیان در ایران باستان ساختهاند. نام این پل را از قلعهای باستانی در نزدیکی آن گرفتهاند که قلعه تاسیان نام دارد. امروزه از قلعه تاسیان جز خرابههایی باقی نمانده است. پل قلاتاسیان یکی از مشهورترین سازهها بر رودخانه زاب به شمار میرود. پل قلاتاسیان در مسیر دسترسی سردشت به پیرانشهر قرار دارد و برای بازدید از آن باید در این جاده به مسیر فرعی روستای «ببی آوا» به روستای «سپیدار» بروید. این پل در گذشته از مهمترین گذرگاههای نظامی و بازرگانی در شمال غربی ایران بوده است و رویدادهای مهمی در اطراف آن رخ دادهاند. طول پل قلاتاسیان به حدود 55 متر و ارتفاع آن به حدود 15 متر میرسند. این پل به شکلی طراحی شده است که صخرههای اطراف این پل پایههای آن بوده و بدنه این پل روی صخرههای طبیعی سوار است.
منطقه آلان یکی از زیباترین تفرجگاههای طبیعی در نزدیکی سردشت است که بسیاری از جاذبههای طبیعی اطراف این شهر در آن قرار دارند. سراسر این منطقه را چمنزارهای سرسبز و جنگلهایی با پوشش گیاهی انبوه تشکیل میدهند که آبوهوایی بسیار دلپذیر دارند. برای بازدید از طبیعت منطقه آلان بهترین زمان از اواسط بهار تا پایان تابستان است. بسیاری از روستاهای خوش آب و هوای آذربایجان غربی نیز در منطقه آلان قرار گرفتهاند. از مهمترین جاذبههای طبیعی در این منطقه میتوان به روستای «بیتوش» اشاره نمود که در منتهیالیه غربی سردشت و خط مرزی ایران با عرق در منطقه آلان قرار دارد و از زیباترین آبادیهای این منطقه به شمار میرود. از دیگر روستاهای زیبا در این نواحی برای گردشگران میتوان روستاهای «گرویس» و «مزرعه» را نام برد.
رودخانه زاب یکی از رودخانههای دائمی ایران در استان آذربایجان غربی است که در امتداد این استان تا خط مرزی ایران با عراق امتداد دارد. طبیعت اطراف این رودخانه از زیباترین مناطق طبیعی شمال غربی ایران هستند. رودخانه زاب از تجمع رودهای کوچک آب شیرین در ارتفاع بیش از 2000 متری کوهستانی در مسیر شرق به غرب شکل میگیرد و پس از عبور از پیرانشهر و سردشت از ایران خارج میشود. این رودخانه در انتهای مسیر خود به رود دجله میریزد و یکی از سرچشمههای اصلی این رود در کشور عراق به شمار میرود.