به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، سوء مصرف الکل در دوران بارداری و نوشیدن الکل (شراب، آبجو و مشروبات الکلی) می تواند منجر به عوارض جدی در دوران بارداری و بعد از تولد شود. سوء مصرف الکل در دوران بارداری، می تواند به چند روش به مادر و فرزندش آسیب برساند. مصرف الکل حتی به میزان خیلی کم هم، به طور بالقوه می تواند یک نوزاد متولد نشده را در معرض خطر قرار داده و سلامت یک زن باردار را به خطر بیاندازد. تحقیقات مبتنی بر شواهد نشان داده است که نوشیدن حتی مقادیر کمی الکل در حین بارداری می تواند خطر سقط جنین، سزارین، زایمان زودرس یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش دهد.
متأسفانه، بسیاری از نوزادان به دلیل مصرف الکل مادر در حین بارداری، با عوارض سلامتی حتی خطرناک به دنیا آمده اند . برخی از نوزادان لازم است هفته ها یا ماه ها پس از تولد خود در بیمارستان بمانند تا کادر پزشکی بتوانند از نزدیک ویتامین ها و وصعیت آنها را کنترل کند. برخی دیگر ممکن است با طیف وسیعی از مشکلات رشدی، مانند اختلالات شناختی و ناتوانی های یادگیری روبرو شوند. نوزادانی که در رحم در معرض الکل قرار می گیرند نیز در معرض خطر اختلالات طیف الکل جنین (FASDs) و نقص هنگام تولد هستند.
نحوه اثر مصرف الکل روی جنین در بارداری
الکل موجود در خون مادر از طریق جفت وارد بدن جنین می شود و بر روی رشد تمام اعضای بدن او تاثیر می گذارد. از آن جا که اعضای اصلی بدن مانند سیستم عصبی و عروقی در سه ماه اول بارداری تشکیل می شود مصرف الکل در این دوره تاثیرات شدیدتری دارد. اما رشد ارگان های بدن جنین در تمام طول بارداری وجود خواهد داشت و به تبع آن مصرف الکل در تمام این مدت آسیب زننده است. تاثیر مصرف الکل بر روی جنین می تواند تبعات خطرناکی به همراه داشته باشد که برخی از آن ها عبارتند از:
_تولد زودرس که از اصلی ترین خطرات مصرف الکل است.
_وزن کم هنگام تولد
_مشکلات شنوایی
_شکل قلبی نوزاد
_سقط جنین
سندروم جنین الکلی از اثرات مصرف الکل در بارداری
سندروم جنین الکلی شدیدترین حالت طیف ناهنجاری های جنینی ناشی از مصرف الکل است. نوزادان مبتلا به جنین الکلی خصوصیات مشترکی دارند مانند کوتاه تر بودن قد، کمبود وزن و... . همچنین در این کودکان پل بینی و تورفتگی بالای لب وجود ندارد.
از نظر ذهنی نیز حافظه ضعیف، مشکلات توجه، مشکل در ریاضی، ناتوانی یادگیری، تاخیر گفتاری و زبان، هوش پایین و بیش فعالی می تواند وجود داشته باشد. برای این علائم درمان های روان شناختی و دارویی وجود دارد اما هیچ کدام از آن ها نمی تواند علائم به وجود آمده را به طور کلی از بین ببرد.
اگر کودکی در دوره جنینی در معرض مصرف مقدار کمی الکل بوده ممکن است همه این علائم را نشان ندهد یا علائم جسمی را نداشته باشد، اما همچنان مشکلات رفتاری و شناختی را تجربه می کند. مقدار تاثیرپذیری جنین از مصرف الکل به عوامل محیطی دیگر و همچنین ژنتیک نیز بستگی دارد.
هیچ نوع مشروبی استثنا نیست!
شاید برای شما سوال شده باشد یا از کسی شنیده باشید که انواع مشروبات الکلی مانند شراب، آبجو، ودکا و ویسکی یا عرق تاثیرات متفاوتی بر روی جنین در دوره بارداری می گذارند. در حقیقت این مسئله به هیچ وجه صحت ندارد. انواع مشروبات الکلی جدا از روش تهیه، طبیعی و دست ساز بودنشان حاوی مقادیر مختلفی الکل هستند. مصرف الکل در هر مقدار به جنین آسیب می رساند. بنابراین مادران باردار از مصرف هر نوع مشروب الکلی باید خودداری کنند.
مقدار امن وجود ندارد!
همان طور که گفته شد هیچ مقدار و تعداد دفعات امنی برای مصرف الکل وجود ندارد. مصرف الکل در هر شکل و با هر مقدار بر روی جنین تاثیر منفی دارد. پس نمی توانید تصور کنید با مصرف الکل در دفعات کم مانند مهمانی های خاص یا در مقدار کم از آسیب به فرزندتان جلوگیری می کنید. حتی همین مقدار و دفعات کم نیز اثر مخرب دارد.
ممنوعیت مصرف الکل در تمام طول بارداری
مصرف الکل در تمام طول بارداری به ویژه سه ماه اول برای جنین خطرناک است. حتی مصرف الکل پیش از بارداری نیز می تواند اثرات مخربی برای فرزند شما داشته باشد. بسیاری از مادران باردار در ماه اول و دوم که اطلاع از باردار بودن خود نداشتند الکل مصرف کرده اند. در این زمان بیشترین احتمال آسیب به جنین در اثر مصرف الکل مادر وجود دارد. توصیه می کنیم اگر قصد بارداری دارید از مصرف الکل از روز قبل از تخمک گذاری خودداری کنید. اگر هم قصد بارداری ندارید مواقعی که الکل مصرف می کنید توجه بیشتری برای روش های پیشگیری از بارداری داشته باشید.
اعتیاد به الکل در زنان
اگر اعتیاد به الکل در شما وجود دارد و مدتی طولانی است که هرروز مقدار زیادی الکل می نوشید، قطعا به یکباره کنار گذاشتن الکل پیش از بارداری کار ساده ای نیست. چرا که در صورت ننوشیدن آن علائم خماری و ترک الکل برای شما ایجاد می شود، به علاوه ترک ناگهانی خطرات ناگواری را به همراه خواهد داشت. در این شرایط اگر قصد باردار شدن دارید ابتدا باید به درمان بیماری اعتیاد خود توجه کنید و با مراجعه به متخصص سعی در ترک اعتیاد به الکل خود داشته باشید. با وجود آن که مصرف هر مقدار الکل در حاملگی بر روی نوزاد اثر منفی می گذارد اما با کم کردن مقدار مصرف می توانید این اثرات مخرب را کاهش دهید.
اگر الکل نوشیدید، نگرانی شما به نوزادتان کمکی نمی کند!
اگر در دوره بارداری الکل مصرف کردید، تنها اقدام موثر آن است که مقدار مصرف الکل خود را در حد توانتان کاهش دهید یا ترجیحا کلا الکل مصرف نکنید. نگران شدن و مضطرب بودن بابت اثرات الکل بر روی جنین به شما و فرزندتان کمکی نمی کند. استرس و فشار روحی خود عامل مخربی است که رشد نوزاد شما را با خطر تهدید می کند. پس سعی کنید دیگر شرایط موثر بر جنین را کنترل کنید، به تغذیه خود توجه کنید، از عوامل استرس زا دوری کنید و به توصیه پزشکتان عمل کنید تا تاثیر مصرف الکل قبلی شما بر روی نوزادتان را به حداقل برسانید.
پدر هم الکل ننوشد!
نوشیدن الکل توسط مردان به تولید اسپرم در بدن آن ها آسیب می زند بنابراین بهتر است پدر نیز پیش از تمایل به آوردن فرزند مصرف الکل را کنار بگذارد. مصرف الکل توسط پدر نیز می تواند اثرات مشابهی بر روی جنین داشته باشد. کاهش اندازه مغز، اختلالات عملکرد شناختی، اسکیزوفرنی، اوتیسم و نقص های مادرزادی مشکلاتی هستند که با الکل نوشیدن پدر احتمال بروزشان برای نوزاد بیشتر می شود.
نوشیدن الکل توسط پدر می تواند اثرات غیرمستقیم بر روی جنین داشته باشد. با توجه به اثرات کوتاه مدت و بلندمدت مصرف الکل مانند پرخاشگری، رفتار نامناسب و آسیب خانواده مصرف الکل پدر می تواند منجر به استرس و فشار روحی بر روی مادر شود که تاثیر مخربی بر رشد جنین دارد.