رفع افتادگی نوک بینی برای برخی از افراد بسیار اهمیت دارد، زیرا علاوه بر اینکه زیبایی چهره فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند عملکرد تنفسی را نیز دچار اختلال کند. بینی به دلیل قرار گرفتن در مرکز صورت، نقش بسزایی در تعیین زیبایی چهره افراد، دارد.افتادگی بینی یکی از شایع ترین مشکلات بین افراد مختلف است که، برای رفع این مشکل روش های مختلفی وجود دارد، که با توجه به نوع مشکل، هر یک از روش های درمان و یا جراحی می تواند مفید باشد به شرط اینکه با مشاوره پزشک با تجربه صورت گیرد.
یکی از دلایل افتادگی در نوک بینی می تواند، ضعف غضروف نوک بینی باشد، زیرا نوک بینی توسط غضروف خارجی و رباط های متصل به آن نگهداری می شوند و ضعف در این مناطق، باعث افتادگی نوک بینی نیز می شود. از دیگر دلایل افتادگی نوک بینی به افزایش سن می توان اشاره کرد که این مشکل به مرور و به علت شل شدن بافت ها و عضلات در بینی و چهره اتفاق می افتد.
موارد کاربرد بوتاکس
موارد کاربرد بوتاکس کم نیست. کاربرد بوتاکس را از روی خواص و مکانیسم اثر آن می توان پیش بینی کرد. بوتاکس در هر محلی که تزریق بشود باعث فلج و شل شدن موقت و برگشت پذیر عضلات آن ناحیه می شود، یعنی چه؟! یعنی اینکه پس از ۴ الی ۱۰ روز از زمان تزریق بوتاکس آن عضلات توانایی انقباض خود را از دست می دهند و متناسب با غلظت ماده بوتاکس تزریق شده و رعایت موارد جانبی به مدت چند ماه این اثر در عضله موردنظر باقی می ماند. به مرور زمان اثرات ماده بوتاکس در عضله از بین رفته و آرام آرام قدرت انقباض عضلات برمی گردد. به همین دلیل گفته می شود که بوتاکس باعث ایجاد نوعی فلجی موقت و برگشت پذیر در عضلات است.
در بررسی ساده کاربرد های بوتاکس در پزشکی می توان گفت که ۲ گروه کلی کاربرد بوتاکس در بدن داریم:
موارد کاربرد مربوط به زیبایی بوتاکس مثل رفع چین و چروک های ناحیه صورت و گردن، و موارد کاربرد درمانی بوتاکس مثل، رفع تعریق زیر بغل، تعریق کف دست و پاها درمان اختلالات عضلات چشمی مثل لوچی و تنبلی چشم، تیک های عصبی، پلک زدن های غیرقابل کنترل، درمان سردرد مزمن و میگرن، تسکین درد ناشی از «سندرم مچ دست»، درمان اسپاسم عضلات گردنی و کجی گردن (تورتیکولی) و رفع سنتی و اسپاسم هایی که بر اثر بیماری هایی مثل سکته، پارکینسون و فلج مغزی بوجود آمده است، بوتاکس کاربرد دارد.
عوارض بوتاکس چیست؟
برای پیشگیری از عوارضی چون افتادگی پلک ،افتادگی ابرو و یا دو بینی می بایست اولا حداقل مقدارمورد نیاز حلال( سدیم کلراید۰٫۹درصد) استفاده شود چراکه حجم زیاد محلول موجب انتقال آن به نقاط دورتر شده و ایجاد عوارض جانبی در آن نقاط می شود ثانیا برای تزریق در ناحیه خط اخم فقط در قسمت داخلی نسبت به مردمک چشم تزریق انجام شود و از خط عمود بر مردمک خارج نشد و فاصله تزریق تا لبه استخوان اربیت بویژه در ناحیه چروک اطراف چشم(پنجه کلاغی) حداقل ۱٫۵ سانتی متر باشد. در صورت افتادگی پلک استفاده از قطره چشمی Apraclonidine0.5% هر ۶ تا ۸ ساعت ۲ قطره بمدت ۲ تا ۳ هفته و یا قطره چشمی فنیل افرین دو تا سه بار در روز به میزان دو قطره و ماساژ موضعی و تزریق آمپول Depomedrol موجب برگشت آن می شود. در صورت ایجاد خارش ، کهیر و حساسیت که بسیار نادر می باشد مصرف یک آنتی هیستامین مثل لوراتادین برای چند روز کفایت می کند.
در محل تزریق مختصری قرمزی و احساس درد ایجاد شده که طبیعی است و با استفاده از کمپرس یخ ظرف چند ساعت بر طرف می شود. به منظور پیشگیری از جابه جا شدن محلول تزریق شده و انتقال آن به حدقه چشم ۴-۳ ساعت بعد از تزریق حالت خوابیده و دراز کش ممنوع می باشد و فرد می بایست حالت نشسته و یا ایستاده داشته باشد .مصرف مسکن های خانواده NSAID مثل ایندومتاسین ، ایبوبرفن ، آسپرین و… بدلیل تاثیر بر روی سیستم انعقادی و احتمال ایجاد کبودی وخون مردگی چند روز قبل و دو تا سه روز بعد از تزریق ممنوع می باشد و برای تسکین درد محل تزریق استفاده از کمپرس یخ مناسب ترین گزینه می باشد. در صورت اجبار برای مصرف مسکن بدلایل دیگر پزشکی استامینوفن گزینه مناسبی می باشد. استحمام با آب گرم و انجام ورزش های سنگین و مصرف الکل در ۲۴ ساعت اول بعد از تزریق ممنوع می باشد.
تاثیر بوتاکس دو روز بعد از تزریق شروع شده و ظرف دو هفته به حداکثر می رسد و حدود ۵-۴ ماه ماندگاری دارد که با تزریق های مکرر مدت ما ندگاری بیشتر خواهد شد. برای سریع تر شدن تاثیر بوتاکس انجام اخم و انقباض عضلات صورت بطور عمدی به تسریع در شروع اثربوتاکس کمک می کند.