آیا خود شخص میتواند برای خودش استخاره بگیرد؟
استخاره یکی دیگر از راههایی است که خداوند مهربان برای انسان قرار داده است تا بتواند مسیر زندگی اش را با تکیه و اعتماد به قران برگزیند. چون فقط خداست که میداند بهترین راه برای زندگی دنیوی و اخروی انسان چیست و چه راهی موجب سعادتمندی وی خواهد شد. در مورد اهمیت استخاره احادیث بسیاری وجود دارد که انسان میتواند با تکیه و اعتماد به آنها استخاره انجام دهد.
جایگاه استخاره در آیات و روایات
- «...وَعِندَهُ مَفاتِحُ الغَيبِ لايعلَمُها اِلا هُو» ؛ ...کليدهاي غيب نزد خداست و کسي جز او آنهارا نمي داند. (سوره انعام آيه 59)
- اميرالمؤمنين (عليه السلام) مي فرمايد: پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله و سلم) مرا به سوي يمن فرستاد؛ و به من سفارش کرد: ياعلي کسي که استخاره کند ضعيف و شکسته نمي شود...(وسائل الشيعه 5/216 ح 9)
- از امام باقر (عليه السلام) روايت شده: ما استخاره را ياد مي گرفتيم چنانچه سوره هاي قرآن را مي آموختيم.(وسائل الشيعه 5/207ح 9)
- از امام صادق (عليه السلام) روايت شده: هر کس در امري، بدون استخاره داخل شود و به بلائي مبتلا شود، خدا او را در آن بلا اجر ندهد.(وسائل الشيعه 5/217 ح1)
- از امام صادق (عليه السلام) روايت شده که حقتعالي مي فرمايد: از شقاوت بنده ام آن است که در کارهايش از من طلب خير ننمايد. (وسائل الشيعه 5/217 ح 2)
آیا استخاره فرد برای خود صحیح است؟
همانطور که مطالعه فرمودید قرآن راهی است که انسان بتواند از طریق آن برای خود طلب خیر کند و شیوه استخاره و روش های آن همانند تمام موارد دینی به انسان آموزش داده شده است که در صورت شک و تردید در امری بتواند به قرآن استخاره کند. از دیر باز افراد چنین گمان میکنند که استخاره حتما باید توسط افراد خاصی مانند علمای دین و مراجع انجام شود اما به دلیل آن بی اعتنا نباشید چنین نیست که خداوند استخاره و طلب خیر شما را نپذیرد و استخاره ای که انجام داده اید صحیح نباشد. استخاره باید توسط فردی انجام شود که به خداوند نزدیک است و اعمال صالحه بسیاری دارد و با قلب پاک و خلوص نیت از خداوند طلب میکند شما به عنوان یک فرد عادی نیز میتوانید با نیت پاک و اعتقاد قلبی از خداوند بخواهید که شما را از گمراهی نجات دهد و بهترین راه را با آیات مبارکه به شما نمایان سازد فقط کافی است که به قدرت تعالی خداوند ایمان قلبی داشته باشید و با خلوص نیست بدانید که همانا خداوند بهترین راه را برای شما نشان خواهد داد در این صورت خداوند یقینا بهترین راه را برای شما نمایان خواهد ساخت.
بن طاووس & گفته است: من حديث صريحي نديده ام که کسي براي ديگران استخاره کند و اصل، آن است که هر کس براي خودش، استخاره نمايد. علامه مجلسي در بيان اين مطلب مي گويد: اولي و احوط آن است که هر کس براي خودش استخاره کند، زيرا ما هيچ حديثي نداريم که شخصي به وکالت از ديگري استخاره نمايد، و اگر وکالت در استخاره، جايز و يا بهتر بود، شايسته و سزاوار بود که اصحاب، از امامان ^ تقاضاي استخاره نمايند و اگر چنين چيزي مي بود، نقل مي شد و دست کم، يک روايت در اين مورد به ما مي رسيد. به علاوه آن کس که مضطر و حاجتمند است، اگر خودش استخاره کند به اجابت، نزديک تر است و دعاي او به اخلاص در نيت، نزديک تر است.
همين جا بايد گفت: کساني که با قرآن، انس و الفتي ندارند و محکم و متشابه آن را نمي شناسند و از علم تفسير، بهره اي ندارند، بايد از استخاره و تفال با قرآن، سخت بپرهيزند و آيات خدا را به بازي نگيرند. شايد اين حديث شريف در اصول کافي خطاب به اين دسته از افراد باشد که: به قرآن، تفال مزن (اصول کافي، ج ٢، ص ٢۹). در جايي که فقيه بزرگ شيعي، آية الله العظمي حاج شيخ عبد الکريم حائري يزدي &، از استخاره با قرآن پرهيز مي کرد و مي فرمود: من درست نمي فهمم مثلا ﴿يُسَبِّحُ لِلَّـهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ﴾ نسبت به موضوع استخاره، خوب است يا بد» ديگران بايد صد چندان بترسند و تا مي توانند از اين کار دوري جويند.
3 سال پیش
4 سال پیش