همانطور که می دانید، تغذیه در بارداری نقش مهمی در سلامتی مادر و جنین داخل رحم وی و نیز رشد و نمو کودک در آینده خواهد داشت. بنابراین مادران باردار باید همواره مراقب تغذیه و رژیم غذایی شان در دوران بارداری باشند و از مصرف بسیاری از غذاها و مواد غذایی ممنوعه در بارداری که می تواند برای سلامتی آنها و جنین مضر باشد ، خودداری نمایند.
اغلب غذا های دریایی سرشار از پروتئین، آهن، روی و مواد مغذی مهم بوده و در نتیجه مصرف آن برای رشد و نمو کودک بسیار مهم می باشد، ضمن اینکه امگا ۳ موجود در بسیاری از ماهی ها در رشد مغز کودک تاثیر زیادی دارد.ماهی های تن یکی از این نوع غذا های رشار از اُمگا ۳ می باشد که بسیاری از خانم های باردار در طی دوران حاملگی خود، هوس خوردن آن را دارند.از این رو در ادامه در مورد مصرف تن ماهی در بارداری و اینکه آیا خوردن آن در این دوران مجاز است یا نه؟ نکاتی را در اختیار شما دوستان عزیز قرار می دهیم.
مصرف چقدر ماهی تن در دوران بارداری مجاز است؟
اکثر متخصصان رژیم درمانی و پزشکان توصیه می کنند، بیش از 2 قوطی تن ماهی و 2 قطعه استیک تازه ماهی در طول هفته نخورید، چنانچه در هفته از غذاهای دریایی دیگر نیز مصرف کردید، تعادل را رعایت کنید یعنی این میزان را کاهش دهید.طبق گفته اداره غذا و دارو، زنان باردار می توانند فقط 226-340 گرم در هفته تن ماهی مصرف کنند. در صورت مصرف غذاهای دریایی دیگر، از خوردن تن ماهی در همان هفته خودداری کنید.
آیا خوردن تن ماهی در بارداری مضر است؟
تن ماهی از آن دسته از مواد غذایی است که شاید مادران بسیاری در دوران بارداری خوردن آن را هوس کنند. اما آیا این نوع غذای دریایی نیز مشکلی برای جنین به وجود نمی آورد؟ متخصصان و کارشناسان تغذیه بر این باورند که خوردن تن ماهی در بارداری به دلیل مقدار کم جیوه مشکلی به وجود نمی آورد. مادران می توانند آن را بدون نگرانی مصرف کنند. برخی از فواید خوردن تن ماهی در بارداری عبارت است از:
- تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن برای رشد جنین
- تامین ویتامین دی و پروتئین هایی که برای بدن لازم هستند
- تامین امگا۳ جهت تقویت هوش و بینایی جنین
خوردن زیاد تن ماهی ممکن است باعث بروز مشکلاتی نظیر مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی شود. پس مقدار مجاز مصرف تن ماهی در بارداری چقدر است؟ با توجه به گفته ی پزشکان مصرف ۴ عدد تن ماهی در هفته کافی است و بیشتر از آن نباید استفاده شود. در رابطه با مصرف ماهی در بارداری نیز خوردن بیش از دو عدد ماهی متوسط در هفته مجاز نبوده و ممکن است خطراتی را برای مادر و جنین در بر داشته باشد. مقدار مجاز مصرف انواع تن ماهی در هفته عبارت است از:
- تن ماهی آهی: نام دیگر این تن ماهی بیژی بوده و حاوی مقداری جیوه است. از این رو توصیه می شود مادران باردار بیش از ۱۷۰ گرم از آن را در هفته استفاده نکنند.
- تن ماهی آلباکو: این نوع تن ماهی سالم تر بوده و دارای مقدار کمتری از جیوه می باشد. به همین دلیل تا ۳۰۰ گرم از آن را می توان در هفته استفاده کرد.
- تن ماهی بلوفین: این تن ماهی نیز دارای مقدار بیشتری از جیوه است و دستورالعمل مصرف آن مانند تن ماهی آهی می باشد.
عوارض مصرف زیاد تن ماهی
همانطور که گفته شد زیاده روی در خوردن تن ماهی برای زنان باردار مضر است و ممکن است مشکلاتی را در خصوص رشد و سلامت جسمانی جنین به وجود آورد. مضرات خوردن بیش از حد تن ماهی در بارداری به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- زیاد شدن مقدار جیوه در خون مادر، ریسک ابتلا به برخی از آسیب های قلبی را افزایش می دهد.
- مواد غذایی کنسروی برای آنکه مدت طولانی تری سالم بمانند دارای مواد نگهدارنده هستند. این مواد شیمیایی برای مغز و سیستم عصبی جنین بسیار مضر هستند.
- بسیاری از تن ماهیها ، نمک زیادی دارند و استفاده ی بیش از حد آن ها مقدار سدیم در بدن را افزایش می دهد. سدیم زیاد ممکن است به بالا رفتن فشار خون منجر شود.
فواید تن ماهی در دوران بارداری چیست؟
مصرف مقادیر محدودی از تن ماهی در دوران بارداری به شما یا جنین در حال رشد آسیبی نمی رساند زیرا چنانچه در این بخش از بارداری اشاره شده است این ماهی روغنی دارای فواید تغذیه ای قابل توجهی است. تن ماهی دارای فواید ذیل می باشد:
- پروتئین لازم بدن را تامین می کند.
- مواد معدنی، ویتامینD و اسید های چرب امگا-3 را تامین کرده و در نتیجه رشد کودک را تقویت خواهد کرد.
- امگا-3 به رشد مغز، چشم و اعصاب جنین کمک می کند.
اگرچه تن ماهی غذای مناسبی برای مصرف در دوران بارداری نیست اما فواید خوردن مقادیر محدودی از آن در مقایسه با خوردن بیش از حد ماهی می ارزد.
کنسرو ماهی تن در حین بارداری چقدر ایمن است؟
مصرف منظم کنسرو تن ماهی می تواند خطرات خاصی برای سلامتی داشته باشد:
- بیس فنول A ماده ای است که در پوشش قوطی های فلزی وجود دارد. هنگام مصرف کنسرو تن ماهی، احتمال ورود این ماده به بدن شما وجود دارد و بر رشد مغز جنین تاثیر می گذارد.
- کنسرو تن ماهی نیز ممکن است حاوی نمک باشد و می تواند باعث افزایش سطح سدیم در بدن شود، در نتیجه احتمال فشار خون را افزایش خواهد داد.
- با این حال، کنسرو تن ماهی های استاندارد و تایید شده دارای مقادیر کمی جیوه است زیرا شامل ماهی های کوچک و جوان است.
آیا می توان تن ماهی خام را در دوران بارداری مصرف کرد؟
از مصرف تن ماهی خام در بارداری خودداری کنید زیرا ممکن است که به بیماری های منتقله از غذا حساس باشید. طبخ ماهی پاتوژن ها و انگل های مضر را ازبین می برد.مصرف ماهی هایی مانند شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی، تاج ماهی و . . . در دوران بارداری مضر است زیرا سطح جیوه بالایی دارند اما اعتقاد بر این است که ماهی تن حاوی میزان جیوه کمتری است. بنابراین می توانید از ماهی تن به مقادیر متوسط لذت ببرید.کمبود شواهد علمی برای اثبات مضر بودن ماهی تن در دوران بارداری وجود دارد با این حال، هر چند وقت یک بار می توانید یک وعده از آن را مصرف کنید. در صورت تردید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.