گسترش پدیده اکوتروریسم یا فعالیت خشونتآمیز و خرابکاری به بهانه حمایت از محیط زیست و حقوق حیوانات یکی از چالش برانگیزترین مصادیق فعالیتهای تروریستی نسبتا جدید محسوب میشود. این اصطلاح در فارسی کمتر مورد توجه قرار گرفته و از طرف دیگر در برخی موارد اکوتروریسم به فعالیت تروریستی در جهت صدمه زدن به محیط زیست (تروریسم زیست محیطی) هم به کار رفته که کلا موضوع متفاوتی است و ممکن است خواننده را دچار اشتباه کند.
اکوتروریسم در واقع به فعالیت حامیان و مدافعان رادیکال محیط زیست گفته میشود که به شکلی افراطی، خشونت بار و خارج از حیطه قانون علیه افراد یا شرکتهایی که به محیط زیست صدمه میزنند صورت میپذیرد. قربانیان اکوتروریسم را هم معمولا از کارخانههای آلوده کننده گرفته تا مراکز تحقیقات ژنتیکی بر حیوانات،کارگاههای قطع درختان و شکارچیان تشکیل میدهند.
یکی از دلایل ظهور افراط گرایی در این حوزه عدم توفیق احزاب سبز و طرفدار محیط زیست در آمریکا و اروپا بوده است، لذا به موازات گسترش تخریب طبیعت در سالهای اخیر و بیتوجهی دولتها نسبت به ازبین رفتن محیطزیست بسیاری از افراد شخصا دست به کار شده و با کمک و همفکری از شبکههای اجتماعی و اینترنت به تشکیل گروههای زیرزمینی و فعالیتهای رادیکال در دفاع از طبیعت روی آوردنداین گروهها اغلب فاقد ساختار منسجم بوده و سازماندهی غیرمتمرکزی دارند، بطوریکه اشخاص به طور با خودمختاری نسبی و به طور مستقل به انجام عملیات مبادرت میکنند.
از جمله این گروهها میتوان به جبهه آزادی زمین، جبهه رهایی حیوانات، ارث فرست و غیره اشاره کرد که به آتش زدن و صدمه به ساختمانها، املاک و منافع شرکتهای آلوده کننده یا تخریبگر محیط زیست میپردازند. از روشهای آنها میتوان به میخ کاری درختان اشاره کرد. طی این روش که با هدف جلوگیری از قطع درختان صورت میپذیرد میله یا میخ آهنی را به درخت میکوبند تا وارد آن شود و بعدا برای قطع کنندگان آن ایجاد خطر و هزینه کند، آنها معتقدند این مسئله در دراز مدت باعث حفظ درختان میشود.
وFBI اکوتروریسم را یکی از جدیترین مصادیق تروریستی تهدیدکننده امنیت در داخل خاک آمریکا قلمداد کرد که توانسته با تعداد جرائم بیش از دو هزار مورد و خسارت 110 میلیون دلار طیف گستردهای از شرکتهای چند ملیتی گرفته تا کارگاههای چوببری را مورد تهدید قرار دهد. با این وجود به دلیل ماهیت پیچیده این پدیده و تناقض موجود در هدف و عملکرد فعالان این موضوع نمیتوان آن را همتای دیگر مصادیق تروریسم مورد بررسی قرارداد ازطرفی هم برخی از افرادی که اکوتروریست نامیده میشوندتنها به تهدید به تخریب اموال و دارایی صدمهزنندگان به محیط زیست میپردازند.
از سوی دیگر نیت و هدف این اشخاص یعنی حفظ محیطزیست و دفاع از حقوق حیوانات باعث شده تا افکار عمومی هم لزوما دیدگاه منفی نسبت به آنان نداشته باشند. با این وجود گسترش تخریب طبیعت توسط شرکتهای بزرگ چند ملیتی و آلوده سازی محیط زیست همزمان با گرایش بیشتر به خشونت و رادیکالتر شدن حامیان محیط زیست آینده مبهمی را در این عرصه نشان میدهد. و به نظر میرسد تنها راه برون رفت از آن وضع قوانین فراگیر و حمایت بیشتر از محیط زیست در چارچوب حقوقی باشد تا هم راه را بر افراطگرایی بسته و هم از نابودی بیشتر محیطزیست جلوگیری کند.