به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،معمولا همه کودکان ابتدا با شیر مادر و سپس با شیر گاو تغذیه می شوند. این نوشیدنی خوش مزه و مقوی همان به عنوان یک غذای کامل و هم همراه با برشتوک، جو دوسر، شیرینی ها و .. به کودک داده می شود. با این حال، از آن جایی که سیستم گوارشی نوازدان به اندازه ی کافی رشد نکرده است، دادن شیر گاو به نوزاد باید با ملاحظاتی انجام شود. در این مقالهبه بررسی اینکه آیا شیر گاو برای کودکان خوب است یا خیر می پردازیم و در مورد اینکه از چه زمانی می توانید دادن شیر گاو به نوزاد را شروع کنید، صحبت می کنیم.
عوارض دادن شیر گاو به نوزاد
به طور کلی مصرف شیر گاو یا پاستوریزه قبل از یک سالگی توسط متخصصان تغذیه کودک توصیه نمی شود. اگر شما قبل از یک سالگی شروع به دادن شیر پاستوریزه به کودک خود کنید، احتمالا فرزندتان با مشکلاتی نظیر اسهال، استفراغ و واکنش های آلرژیک مواجه خواهد شد. همچنین از آن جایی که شیر گاو پروتئین زیادتری دارد ممکن است عملکرد کلیه های کودک نیز با اختلال مواجه شود.
طبق تحقیقات در زمینه مصرف شیر گاو قبل از یک سالگی، مشخص شد کودکانی که مصرف شیر گاو را خیلی زود شروع می کنند در آینده با احتمال بیشتری به بیماری دیابت مبتلا می شوند.
دادن شیر گاو به نوزاد را چگونه شروع کنیم؟
یکی از راه های از شیر گرفتن کودک یافتن یک جایگزین مناسب است. اما برای آنکه معده فرزندتان راحت تر با شیر گاو تغذیه شود، بهتر است تلاش کنید شیر گاو را به تدریج در برنامه غذایی او بگنجانید تا بتواند به آن عادت کند و از نظر گوارشی با آن سازگار شود. در واقع جایگزین کردن ناگهانی شیر گاو با شیر مادر یا شیر خشک آن هم در مقادیر زیاد می تواند سیستم گوارش را با مشکل مواجه کند و به منجر بروز علائمی نظیر تهوع، استفراغ و اسهال در فرزندتان شود.
عادت دادن نوزاد به شیر گاو
برای آنکه فرزند دلبندتان را به شیر گاو عادت دهید در ابتدا لازم است مقادیری از آن را با شیر خودتان یا شیر خشک ترکیب کنید. همچنین شما می توانید مقداری از شیر گاو را در غذاهایی که پس از یک سال به کودک می دهید بریزید، اگر او در هضم آن غذاها با مشکلی مواجه نشد می توانید به استفاده از شیر گاو ادامه دهید.
برای ترکیب شیر گاو با شیر خودتان از نسبت یک سوم استفاده کنید. به این صورت که شیر خودتان سه برابر مقدار شیر گاو باشد. به مرور زمان کم کم از نسبت شیر خود کم کرده و به شیر گاو اضافه کنید. در نهایت کودک شما قادر خواهد بود که از شیر گاو به تنهایی نیز استفاده کند.
زمان ایده آل برای دادن شیر به کودتان تقریبا یک ساعت قبل از مصرف غذای اصلی است، چراکه در این صورت هم می توانند از فوائد مصرف شیر بهره ببرند و هم اشتهای خود را نسبت به سایر غذاها حفظ کنند.
سن مجاز برای دادن شیر گاو به نوزاد
به دلیل سختی های شیر دادن به کودک و یا هزینه های بالای استفاده از شیر خشک بسیاری از مادران به دنبال این هست که زودتر دادن شیر پاستوریزه به فرزندشان را آغاز نمایند. اما همان طور که گفته شد لازم است که در این زمینه صبور باشید و به خصوص قبل از 6 ماهگی تغذیه کودک با شیر گاو را آغاز نکنید چراکه این کار می تواند منجر به بروز واکنش های آلرژیک در نوزاد شود.
از 6 ماهگی تا یک سالگی نیز بازه زمانی حساسی محسوب می شود و برای دادن شیر گاو به فرزندتان باید مواردی نظیر سابقه حساسیت خانوادگی به لاکتوز را مد نظر قرار دهید. هم چنین در سن 6 ماهگی تا یک سالگی نباید شیر گاو را به طور کامل جایگزین شیر خود یا شیر خشک کنید بلکه باید به عنوان یک غذای کمکی آن را در رژیم غذایی کودک بگنجانید. به طور کلی اکثر متخصصین زمان مجاز برای دادن شیر گاو به نوزاد را 1 سالگی می دانند چراکه در این سن، با قوی تر شدن دستگاه گوارش کودک، احتمال بروز مشکل کم تر وجود خواهد داشت.
مزایای استفاده از شیر گاو برای کودکان نوپا
مصرف شیر گاو اگر از زمان درستی آغاز شود فواید بسیاری برای کودک شما خواهد داشت. اما نباید در این کار عجله به خرج دهید، چراکه هیچ چیز جایگزین فوائد شیر مادر نمی شود. کلسیم موجود در شیر، به تقویت استخوان ها و رشد سالم دندان ها و ماهیچه ها کمک بسیاری خواهد کرد. همچنین ویتامین D موجود در شیر، بسیار برای سلامت کودک مفید بوده و به جذب کلسیم در بدن او کمک شایانی می کند.
علاوه بر این ها شیر گاو دارای سطوح بالایی از پروتئین و کربوهیدرات نیز می باشد. کربوهیدرات موجود در شیر انرژی مورد نیاز روزانه کودک را برای او تامین می کند.
چه مقدار شیر گاو برای تغذیه کودک ضروری است؟
مصرف شیر مادر یکی از نیازهای اساسی و اولیه کودکان تا یک سالگی است و هیچ چیز نمی تواند جایگزین آن شود. اما بعد از یک سالگی شما می توانید با عادت دادن تدریجی کودک به شیر گاو، روزانه چیزی در حدود 200 تا 300 گرم شیر را در برنامه غذایی فرزندتان بگنجانید. استفاده از سایر لبنیات نظیر ماست و پنیر نیز در این دوران به کودک می کنند تا بتواند کلسیم مورد نیاز بدن خود را تأمین نمایند.
در این میان بسیار اهمیت دارد که تلاش کنید کودک همانند شیر مادر به خوردن شیر گاو وابسته نشود چراکه او پس از یک سالگی به انواع مواد غذایی نیاز دارد و باید بتواند خوردن غذاهای جامد را نیز آغاز نماید. در نتیجه خوردن افراطی شیر پاستوریزه می تواند فرصت دریافت سایر مواد ضروری بدن کودک را از او بگیرد و به مشکلاتی نظیر سوءتغذیه بیانجامد.