به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،
12 راهکار برای مراقبت از گیربکس اتوماتیک:
1- تعویض روغن به موقع:
گیربکس های اتوماتیک به نسبت گیربکس های دستی به فواصل تعویض روغن حساس تر هستند. حداکثر عمر مفید روغن گیربکس های اتومات در شرایط ایدال 60 هزار کیلومتر و در شرایط نامطلوب 50 هزار کیلومتر است.
البته این نکته هم متذکر بشویم که روغن گیربکس های اتوماتیک از لحاظ نوع و تکنولوژی با هم متفاوت اند لذا هنگام تعویض حتما به راهنمای تعمیراتی خودرو توجه کنید.
گیربکس های جدید دارای فیلتر روغن هستند لذا توضیه می شود در صورت کثیف شدن فیلتر روغن گیربکس اتوماتیک، اقدام به تعویض آن کنید و در فواصل طولانی استفاده از گیربکس سعی کنید از تمیزکننده های مرغوب گیربکس اتومات (flusher) استفاده کنید.
2- در ترافیک ها روان حتما از حالت دستی استفاده کنید:
واحد کنترل گیربکس های اتوماتیک در ترافیک های روان برای کاهش مصرف سوخت به دلیل اینکه میزان فشار پا بر روی پدال گاز کم است، سعی می کند دنده ها زود تر سبک کند و سریعا با توجه به کم بودن سرعت خودرو دوباره دنده را به حالت قبل بر می گرداند. این کار باعث استهلاک بالای قطعات داخلی گیربکس و همچنین بالارفتن دمای روغن و سایش باندهای ترمز و.. می شود. لذا توضیه می کنیم در ترافیک های روان حتما از وضعیت دنده دستی استفاده کنید.
3- خلاص نکردن خودرو در ترافیک ها زیر 2 دقیقه:
در پشت چراغ قرمز یا ترافیک های زیر 2 دقیقه حتما سعی کنید خودرو را خلاص نکنید البته میزان زمانی که می توان خودرو را در حالت سکون در حالت غیر خلاص استفاده کرد 2 دقیقه است. به این دلیل با خلاص کردن و دوباره درگیر کردن گیربکس اتوماتیک قطعات داخلی گیربس باندهای ترمز و دمای روغن به شدت بالا می رود و باعث اصطکاک و آسیب رساندن در طولانی مدت می شود.
اما در ترافیک های نسبتا طولانی بالای 2 دقیقه برای جلوگیری از بالارفتن دمای روغن بیشتر توصیه می شود گیربکس را در وضعیت N (خلاص) قرار دهید.
4- استفاده از وضعیت دنده P در صورت توقف کامل:
برای استفاده از وضعیت دنده P (پارک) ابتدا خودرو را کاملا متوقف کنید و پای خود را از روی ترمز بردارید و سپس ترمز دستی را بالا بکشید. حالا در صورت عدم حرکت خودرو می توان از وضعیت دنده P استفاده کرد.
لازم به ذکر است اگر خودرو در وضعیت P باشد و نیرویی به خودرو و گیربکس وارد شد احتمال آسیب جدی به قطعات داخلی گیربکس (دندانه قفل کننده گیربس) دارد.
5- اعمال ترمز و سپس درگیر کردن خودرو در وضعیت درایو:
قبل از درگیر کردن خودرو در حالت درایو حتما باید از ترمز استفاده کنیم و سپس خودرو را در وضعیت دنده D یا دستی قرار دهیم وسپس ترمز را رها کنیم.
6- عدم شتاب گیری ناگهانی:
یکی از مخرب و خطرناک ترین وضعیت برای گیربکس خودرو بالا بردن دور موتور تا ردلاین و اعمال کردن دنده روی وضعیت درایور است. این کار حتی در کوتاه مدت باعث تخریب گیربکس خودکار می شود. برای شروع به حرکت سریع گیربکس اتومات (گر چه اصلا توصیه به این کار نمی شود) ابتدا پای خود را روی ترمز قرار دهید و خودرو را در وضعیت درایو قرار دهید سپس پدال گاز را تا انتها فشار دهید و ترمز را رها کنید (این وضعیت به نسبت وضعیت پیشین مطلوب تر است).
7- عدم استفاده از حالت خلاص در جاده ها:
به بهانه کاهش مصرف سوخت هرگز از حالت خلاص یا N استفاده نکنید چراکه در این حالت پمپ روغن از کار می افتد به به قطعات گیربکس آسیب جدی می زند. حتی در خودروهای جدید با برداشتن پا از روی پدال گاز پاشش سوخت بسیار کم شده و در برخی از خودروها، واحد کنترل موتور کاملا پاشش سوخت قطع می شود.
8- عدم تعویض وضعیت سلکتور دنده در حالت حرکت:
برخی معتقدند تعویض وضعیت دنده از طریق سلکتور به صورت الکتریکی است اما باید بگوییم تنها یونیت کنترل گیربکس برای فهمیدن وضعیت دنده به صورت الکتریکی است و اعمال وضعیت دنده به صورت مکانیکی انجام می شود.
لذا سعی کنین هیچگاه هنگام حرکت وضعیت دنده را در حرکت تغیر ندهید به استتسنای وضعیت دنده M دستی.
9- در هنگام سرد بودن خودرو اجازه دهید خودرو گرم شود:
در استارت های اولیه به خصوص زمانی که خودرو سرد است به دلیل سفت بودن روغن گیربس، خودروها اصطلاحا تقه می زنند. سعی کنید قبل از حرکت خودرو اجازه دهید خودرو گرم شود.
10- برسی سیستم خنک کننده موتور:
روغن گیربس های اتوماتیک برای خنک شدن احتیاج به قرار گردن در مجاورت آب رادیاتور موتور دارند. قطعه ای در گیربکس اتومات قرار دارد به اسم رادیاتور روغن که با قرار دادن روغن گیربکس اتومات در مسیر آب رادیانور باعث خنک تر شدن و انتقال حرارت می شود. رادیاتورهای خودروهای اتوماتیک داری خروجی آب برای گیربکس اتومات هستند، لذا سالم بودن سیستم خنک کننده تاثیر مسقیمی بر روی سلامت گیربکس اتومات دارد.
11- استفاده از رینگ لاستیک غیر استاندارد:
حتما سعی کنید از سایز رینگ لاستیک استاندارد استفاده کنید. استفاده از رینگ یا لاستیک های زاپاس (لاستیک کوچک تر) در کیلومترهای زیاد باعث آسیب رساندن به گیربکس می شود.
12- عدم استفاده از خودرو در شرایط سخت:
سعی کنید خودرو را در شرایط نرمال استفاده کنید یدک کشیدن بیش از حد مجاز، یا استفاده خودرو در شرایط سخت مثل شرایط آفرود یا جاده های خاکی، ریس یا تقویت کردن موتور (گیربکس ها تا حد معینی ازگشتاور یا اسب بخار می توانند تحمل کنند) باعث اسیب رساندن به گیربکس می شود.