به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،در همه خودروهای امروزی واحد کنترل موتور یاECU وجود دارد که با فهمیدن یک سری از پارامتر های موتور می تواند تصمیماتی بگیرد سنسور دمای آب یکی از این قطعات حساس موتوراست که ای سی یو برای تصمیم گیری احتیاج به این سنسور دارد. از وظایفی که سنسور دمای آب می تواند برای ایجاد تصمیات ای سی یو کمک کند می توان به:
1-ایجاد حالت ساسات در زمآن سرد بودن اتوموبیل
2-فعال وغیرفعال شدن فن
3-تنظیم پاشش سوخت با توجه به دمای آب
4-باز یا بسته شدن ترموستات (در خودرو های جدید و پیشرفته ترموستات به صورت برقی فعالیت دارد و با رسیدن دما به دمای پیش فرض ای سی یو دستور باز شدن ترموستات را صادر می کند)
5-تنظیم زمان جرقه (آوانس جرقه) در هنگام گرم شدن اتوموبیل
6-تعیین حداکثر دور موتور (کات آف)
قآبلیت های دیگر سنسور دمای آب می پردازیم:
-در خودرو های امروزی در هنگام فعال شدن کولر با بالارفتن دمای آب از حد نرمال ای سی یو یا واحد کنترل سیستم تهویه مطبوع دستور غیر فعال سازی تهویه مطبوع را می دهد تا موتور خودرو خنک تر شود.-یکی دیگر از کاربرد های سنسور دمای آب فعال شدن دور دوم فن خودرو است که با گذر از دمای آب حد نرمال، فن دور دوم شروع به فعالیت می کند.
-همان طور در بالا گفته شد در خودرو های جدید، ای سی یو با فهمیدن دمای آب اقدام به تنظیم حداکثر دور موتورمی کند که در زمآن سرد بودن خودرو کات اف (حداکثر دور موتور) به پایین ترین حد ممکن خود می رسد.
-در برخی از سنسور ها دارای سه پایه می باشد که دو پایه آن برای ارسال دمای آب به ECU و صفحه کیلومتراست.
-در برخی از خودروها که دارای یونیت فن جداگانه است معمولا چند سنسور دما با انواع مختلف وجود دارد.
-در خودرو های کاربراتوری سنسور دمای آب به عنوان سویچ فن شناخته می شود که مآنند ترموستات عمل می کند با رسیدن دما به حد ممکن فن را روشن می کند.
-در خودرو های پشرفته و امروزی یک سنسور به نام سنسور دمای اب رادیاتور وجود دارد که مکمل و کمک کننده این سنسور است.
-در خودرو های امروزی در صورت قطع شدن ارتباط ای سی یو با سنسور (قطع شدن سیم یا قطع ارتباط کانکتور با سنسور) فرمان روشن شدن فن ها داده می شود تا از آسیب رسیدن به موتور جلوگیری شود.
نکته: در خودرو های پیشرفته و امروزی یک سنسور به نام سنسور دمای آب رادیاتور وجود دارد که مکمل این سنسور است.
حالا که از وظایف سنسور دمای آب با خبر شدیم شیوه کارکردن سنسور دمای آب و آنواع آن را برای شما شرح می دهیم.
در دسته بندی سنسور دمای آب دو نوع سنسور دمای آب داریم:
- سنسور NTC: این نوع سنسور که به ضریب دمایی منفی شناخته می شود داخل آن یک مقاومت متغیر وابسته به دما است اتصال منفی آن بنده بوده و ورودی آن پایه 1 است که ولتاژ +5 ولت به آن اعمال می شود و پایه 2 خروجی است که اطلاعات را به ای سی یو ارسال می کند به این صورت که با افزایش دما مقاومت آن کم و با کاهش دما مقاومت آن زیاد می شود این نوع سنسور از سنسور های ptc دارای دقت و حساسیت و کاربرد بهتری است.
- سنسور PTC: این نوع سنسور به ضریب دمایی مثبت شناخته می شود که دقیقا مانند سنسور ptc است با این تفاوت که با افزایش دما مقاومت آن افزایش و بالعکس با کاهش دما مقاومت آن نیر کاهش می باید این نوع سنسور به نسبت سنسور ptc دارای حساسیت و کاربرد کمتری است.
عیب یابی سنسور:
این نوع سنسور ها معمولا دارای عمر بالایی هستند اما با خراب شدن مقاومت داخلی آنها یا پوسیده شده فلز که در مجاورت آب است احتمال خراب شدن دارند از علام خراب شدن آن می توان به :
1-عدم ایجاد حالت ساسات در استارت های سرد
2-دود مشکی در استارت های اولیه یا در زمآن گرم شدن خودرو
3-روشن شدن فن در زمآن سرد بودن موتور
4-روشن نشدن فن در زمآن گرم بودن بیش از حد موتور
5-بد کار کردن خودرو در استارت سرد
6-مصرف سوخت بالا
7-کاهش قدرت موتور
8-روشن شدن چراغ چک
9-بد روشن شدن خودرو
10-ایجاد بک فایر در اگزوز
11- افزایش الایندگی خودرو