آزمون GRE General چیست؟
اگر قصد ادامه تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی را داشته باشید، به احتمال زیاد اسم آزمون GRE به گوشتان خورده است. شرکت در این آزمون و ارسال نمره ی آن برای اکثر دانشگاههای آمریکا اجباری است.
البته پروگرمهای به خصوصی مثل اقتصاد و ... در آمریکا و کشورهای دیگر که نمرهی آزمون GMAT را از شما میخواهند، معمولا نمره آزمون GRE را هم قبول میکنند. علاوه بر این، داشتن نمره این آزمون برای برخی از دانشگاهها در بقیه کشورها مثل ترکیه، سوئیس، ایتالیا، کانادا و ... اجباری بوده و یا امتیاز مثبت محسوب میشود.
برخی معتقدند که این آزمون هوش شما را میسنجد و برخی فکر میکنند هدف این آزمون سنجش سطح زبان شماست. در واقعیت هیچ کدام از اینها توصیف دقیقی از این آزمون ارائه نمیدهند. این آزمون در واقع مهارت تحلیلی و استدلالی(Reasoning) شما را در سه زمینه ی زبانی (Verbal)، کمی (Quantitative) و نگارش (Analytical Writing) میسنجد.
به همین دلیل بر خلاف نمره آزمون های زبان که اعتبار آن ها 2 سال است، اعتبار آزمون GRE 5 سال است. خبر خوب این هست که بر خلاف بهره هوشی (IQ) که به سختی قابل تغییر است، تمامی این مهارتها با تمرین و آموزش تا حد زیادی قابل بهبود هستند. قابل ذکر است که هدف این آزمون سنجش دانش زبان شما هم نیست، اما برای موفقیت در فهم متون در بخش استدلال زبانی و برای نگارش یک متن تحلیلی قوی، به ناچار شما نیازمند سطح قابل قبولی از زبان انگلیسی خواهید بود و به همین خاطر شرکت کنندگان در این آزمون باید علاوه بر بهبود مهارت های استدلالیشان، دانش زبانشان را هم بهبود ببخشند.
بر خلاف تافل و ایلتس که به شما نمرهی مطلق می دهند، آزمون GRE به شما نمره ی نسبی میدهد، به این معنا که موقعیت نسبی شما را نسبت به تمامی شرکت کنندگان به صورت صدک (percentile) اعلام میکند و از این جهت شبیه آزمون ورودی دانشگاه ها در ایران است.
صدک نباید با درصد اشتباه گرفته شود. مثلا اگر شما در صدک 70 قرار گرفته باشید به این معناست که عملکرد شما از 70% شرکت کنندهها بهتر بوده است در حالی که ممکن است درصد شما هر عددی باشد (مثلا 84% که نشان میدهد شما به 84% سوالات پاسخ درست دادهاید).
- بخش تحلیل زبانی (Verbal Reasoning)
در این بخش، با دو و یا سه سری سوال 20 تایی مواجه هستید که برای هر بخش 30 دقیقه فرصت پاسخگویی دارید و هدف آن سنجش توانایی استدلال زبانی شماست و برای موفقیت در این قسمت، شما نیاز به دایره ی لغوی بسیار وسیع و توانایی درک مطلب و استدلالی قوی دارید. به طور کلی سه نوع سوال در این بخش وجود دارد:
- بخش تکمیل متن (Text Completion): در هر سوال یک متن شامل 1 تا 5 جمله به شما داده می شود و شما باید 1 تا 3 جای خالی را با انتخاب گزینه های درست پر کنید. این بخش همانند بخشهای دیگر آزمون GRE نمره منفی ندارد و تنها در صورتی نمره این بخش را میگیرید که پاسخ تمامی جاهای خالی را درست داده باشید.
- بخش تطابق لغات (Sentence Equivalence): هر سوال شامل یک جمله با یک جای خالی است و شما باید از بین گزینه ها دو مورد را انتخاب کنید که به هم شبیهتر هستند و در جمله معنی مشابه میدهند. این بخش همانند بخش های دیگر آزمون GRE نمره منفی ندارد و تنها در صورتی نمره این بخش را میگیرید که هر دو کلمه را درست انتخاب کرده باشید.
- بخش درک مطلب (Reading Comprehension): در این بخش به شما یک متن داده می شود که طول آن می تواند از یک پاراگراف تا چند پاراگراف متغیر باشد و از این متن یک یا چند سوال از شما پرسیده میشود.
نمره این بخش بین ۱۳۰-۱۷۰ می باشد. نکته قابل توجه این است که این بخش همانند بخش تحلیل کمی، adaptive است. یعنی سختی سری دوم سوال با توجه به عملکردتان در سری اول سوالها تعیین میشود. مثلا اگر عملکردتان در بخش اول ضعیف باشد، سطح سری دوم سوال ها آسانتر می شود و اگر عملکردتان قوی تر باشد، سطح سری دوم سوال ها سخت تر خواهد بود. طبیعتا برای گرفتن نمره بالا، نیاز دارید که عملکرد خوبی در سری اول سوالات داشته باشید تا بتوانید در سری دوم با سوالات سخت مواجه بشوید.
- بخش تحلیل کمی (Quantitative Reasoning)
در این بخش، با دو یا سه سری سوال 20 تایی مواجه هستید که برای هر بخش 35 دقیقه فرصت پاسخگویی دارید و هدف آن سنجش توانایی تحلیل کمی و محاسبات ریاضی شماست. با توجه به سطح نسبتا خوب دبیرستانهای ایران، اکثر دانشجویانی که در رشته ریاضی یا تجربی درس خواندهاند قادرند تا به راحتی نمره ی خوبی در این بخش بگیرند. شاید چالش برانگیزترین مطالب در این بخش سوالات احتمال و آمار و در کل فهم درست مسائل باشد. اما با داشتن پیش زمینه مناسب ریاضی، در زمان نسبتا کمی میتوان برای این بخش آماده شد. قابل ذکر است که برای پاسخگویی به سوالات این بخش شما به یک ماشین حساب با چهار عمل اصلی دسترسی خواهید داشت. به طور کلی سه نوع سوال در این بخش وجود دارد:
- سوالات مقایسه کمی (Quantitative Comparison): در هر سوال دو کمیت به شما داده می شود که پس از محاسبه ی آنها، باید مقدار این دو را با هم مقایسه کنید.
- سوالات چند گزینه ای (Multiple-choice): سوالات چند گزینه ای دو نوع هستند: سوالاتی که یک پاسخ صحیح دارند و شامل پنج گزینه هستند و سوالاتی که شامل بیش از یک گزینه درست هستند و دارای سه تا ده گزینه هستند. این بخش همانند بخش های دیگر آزمون GRE نمره منفی ندارد و تنها در صورتی نمره این بخش را کسب میکنید که همهی گزینه های درست را انتخاب کرده باشید.
- سوالات با ورودی عددی (Numeric Entry): در این بخش، به شما یک جای خالی داده میشود که شما باید پس از حل مسئله، جواب را در فضای تعبیه شده وارد کنید.
مطالب این بخش شامل حساب، جبر، مسئله، هندسه، تحلیل داده و احتمال می باشد. نمره این بخش بین ۱۳۰-۱۷۰ می باشد. این بخش همانند بخش تحلیل زبانی، adaptive است. یعنی سختی سری دوم سوال با توجه به عملکردتان در سری اول سوال ها تعیین می شود. مثلا اگر عملکردتان در بخش اول ضعیف باشد، سطح سری دوم سوالها آسانتر میشود و اگر عملکردتان قویتر باشد، سطح سری دوم سوال ها سختتر خواهد بود. طبیعتا برای گرفتن نمره بالا، نیاز دارید که عملکرد خوبی در سری اول سوالات داشته باشید تا بتوانید در سری دوم با سوالات سخت مواجه بشوید.\
- بخش نگارش تحلیلی (Analytical Writing Assessment)
در این قسمت که بخش اول آزمون GRE شماست، شما باید دو انشا بنویسید و برای هر کدام ۳۰ دقیقه زمان در اختیارتان قرار گرفته است. در بخش اول (Issue) به شما یک موضوع داده می شود که شما باید در خصوص آن بنویسید. بر خلاف آزمون های زبان مثل آیلتس و تافل که برای گرفتن نمره خوب صرفا کافیست که ساختار و گرامر درست داشته باشید، در آزمون GRE علاوه بر این ها؛ تحلیل و واکاوی دقیق موضوع، گرامر نسبتا پیچیده، سبک نوشتاری قوی، استدلال و دلایل مستحکم و .. بر روی نمره شما تاثیر بسزایی خواهند داشت. دیدگاه مناسب برای نگارش در این بخش این است که شما قرار است مصحح را به صورت واقعی قانع کنید که موضع شما درست است. بنابراین باید دلایل خوبی در دفاع از موضع خود بنویسید. نمره ی این بخش از ۶ محاسبه می شود که نمره ۴ خوب و نمره 5 عالی محسوب می شود.
در بخش دوم (Argument) ، متنی شامل چند استدلال و نتیجه گیری به شما داده می شود که در ظاهر درست به نظر می رسد اما در واقعیت دارای ابهامات یا اشکالات منطقی می باشد و شما باید مشکلات یا ابهامات متن را اسخراج کنید و در مورد آن ها بنویسید. نمره ی این بخش از ۶ محاسبه می شود که نمره ۴ خوب و نمره 5 عالی محسوب می شود.
نمره ی کلی بخش نگارش تحلیلی میانگین نمرات دو بخش خواهد بود.