به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از هنر زندگی،آیا نحوه صحیح رفتار با بیماران سرطانی را می دانید؟ سرطان یک بیماری جسمی حاد است که امروزه بسیاری از خانواده ها در حال مقابله با آن هستند. اکثر افراد هنگامی که از ابتلای یکی از عزیزانشان به سرطان آگاه می شوند، به شدت به هم می ریزند و نمی دانند که باید چگونه با او رفتار کنند. در این شرایط خود بیمار نیز تحت فشار روانی شدیدی قرار دارد و آسیب پذیری روانی او بالا می رود. این فشار روانی می تواند تا حد زیادی روند بهبودی بیماری را با اختلال مواجه کند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که بتوانید رفتار مناسبی با فرد داشته باشید و در این موقعیت دشوار از او حمایت کنید. برای آگاهی بیشتر در این باره تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ضرورت داشتن رفتار صحیح با بیمار سرطانی
نکته ی مهمی که باید در برخورد با بیمار سرطانی در نظر داشته باشید، این است که بیمار خود از نظر شرایط روحی و روانی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. همین شرایط روحی سبب حساس شدن هر چه بیشتر او می شود. در نتیجه در زمان برخورد با این بیماران باید سنجیده تر صحبت و رفتار نمایید تا بتوانید حمایت بهتری از آن ها به عمل بیاورید. برای مثال ممکن است بیمار سرطانی حتی به محبت های بیش از حد نیز واکنش نشان دهند چرا که احساس می کند مورد ترحم قرار گرفته است. در این شرایط هرچقدر که آگاهی شما از حساسیت های بیمار بیشتر باشد می توانید درک بهتری از او داشته باشید و بیشتر به او کمک کنید.
بیماران مبتلا به سرطان اغلب به دلیل شرایط دشوار جسمی به اختلالات روحی نظیر اضطراب و افسردگی نیز دچار می شوند. بر اساس یافته های روان شناسی سلامت هر چقدر که مشکلات روانی بیماران بیشتر شود روند بهبود جسمانی نیز با اختلال بیشتری مواجه خواهد شد. به همین خاطر لازم است که در کنار درمان جسمانی به وضعیت روانی فرد نیز پرداخته شود. مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی در بسیاری از مواقع برای بیماران سرطانی ضروری است.
نحوه صحیح رفتار با بیمار سرطانی: بایدهای رفتاری
رعایت نکات زیر در زمان معاشرت با بیماران سرطانی می تواند به شما کمک کند تا رابطه مؤثرتری با او داشته باشید. برقرار نمودن یک رابطه مؤثر با بیماران سرطانی در روند بهبودی و درمان فرد نقش بسزایی خواهد داشت.
نحوه صحیح رفتار با بیماران سرطانی | ملاقات منظم
سعی کنید که هر هفته به طور منظم وقتی برای ملاقات با بیمار داشته باشید. ملاقات با عزیزان در بالا بردن روحیه بیماران سرطانی بسیار مؤثر است؛ چرا که دریافت حمایت اجتماعی از جانب اطرافیان به فرد این احساس را می دهد که در مبارزه با این بیماری تنها نیست. این موضوع به خودی خود منجر به تقویت سلامت روان بیمار می شود.
نحوه صحیح رفتار با بیماران سرطانی | مکالمه مؤثر
استفاده از کلمه های درست و سنجیده در هنگام صحبت کردن می تواند کلید ارتباط مؤثر با بیماران سرطانی باشد. در مکالمه با بیمار، اجازه دهید او بیشتر صحبت کند و شما بیشتر نقش "گوش شنوا" را داشته باشید. برای ادامه مکالمه از موضوعات مورد علاقه بیمار استفاده کنید.
نحوه صحیح رفتار با بیماران سرطانی | پذیرش شرایط جدید
بیمار و اطرافیانش به دلیل تأثیر سرطان در زندگی آن ها از ریتم همیشگی و روتین زندگی خود خارج می شوند. درگیری دائم با فرایندهای دشوار درمان بسیاری از مواقع خانواده و خود بیمار را به شدت تحت فشار قرار می دهد و باعث می شود که آن ها عملکرد روزمره خود را از دست بدهند. در این شرایط ممکن است دائماً از خود بپرسید که چرا این اتفاق برای شما یا خانواده تان رخ داده است. اما بدانید که پذیرش مشکل، کمک بزرگی به شما می کند. تا زمانی که پذیرش، اتفاق نیفتد نمی توانید اوضاع روانی خانواده را مدیریت کنید.
رسیدن به پذیرش زمان بر است و نیازمند این است که بتوانید بر هیجانات خود مسلط شوید و نگذارید از کنترل شما خارج شوند. اگر در این امر احساس ناتوانی می کنید می توانید به یک روانشناس برای برگزاری جلسات مشاوره خانواده مراجعه کنید.
نحوه صحیح رفتار با بیماران سرطانی | توجه به خانواده بیمار
در طول بیماری سرطان چون تمام توجه ها به سمت بیماری معطوف می شود و شخص بیمار از دایره توجه بیرون می ماند. شما می توانید برای خانواده و اطرافیان فرد بیمار نقش حمایتگر را داشته باشید و اجازه دهید با شما درد و دل کنند. در این شرایط آن ها می توانند در مبارزه با سرطان نقش بسزایی ایفا کنند.
نحوه صحیح رفتار با بیمار سرطانی: نبایدهای رفتاری
در زمان ارتباط با بیماران مبتلا به سرطان بهتر است کارهای زیر را انجام ندهید:
ایجاد حس ترحم
یکی از اصلی ترین مواردی که باید در ارتباط با بیمار سرطانی به آن توجه کنید، ندادن حس ترحم است. به جای واکنش های محبت آمیز افراطی تلاش کنید تا گوش شنوا باشید و با نشان دادن درک متقابل با بیمار همدلی کنید.
سؤال پرسیدن در مورد بیماری
پرسیدن سؤالات مکرر در مورد بیماری و روند درمان می تواند برای بیمار بسیار ناراحت کننده باشد. پس کنجکاوی هایتان را کنترل کنید و به جای فشار آوردن به بیمار به او اجازه دهید هر وقت که آمادگی لازم را داشت خود در این باره با شما صحبت کند. البته منظور ما این نیست که وضعیت سلامت او را پیگیری نکنید. شما می توانید با گفتن جملاتی امیدبخش و آرزوی سلامتی برای فرد به او نشان دهید که برای سلامتش ارزش قائل هستید اما نباید با سؤالات پیاپی خود بیمار را تحت فشار بگذارید.
صحبت کردن در مورد تغییرات ظاهری
سرطان و فرایند درمان آن با تغییرات جسمانی نظیر افزایش یا کاهش وزن، ریختن مو، تغییرات در بافت ناخن، تغییرات اشتها و... همراه است. اکثر بیماران در واکنش به این تغییرات بسیار آسیب پذیر می شوند. پس تلاش کنید که در این باره از بیمار سؤال نکنید یا بحث را به اینجا نکشانید. تنها زمانی که بیمار خود در این باره با شما صحبت و درد و دل می کند کنارش باشید و با او همدلی کنید.
سرزنش کردن
بعضی اوقات خانواده و اطرافیان فرد به خاطر مبتلا شدن عزیزشان به بیماری سرطان دچار واکنش خشم می شوند. اگر شما هم این هیجان را در خود حس می کنید بهتر است در ارتباطات کلامی خود با بیمار بیشتر دقت کنید. سرزنش کردن و گفتن عباراتی مانند "چرا سیگار می کشیدی که سرطان ریه بگیری؟ چرا بیشتر مراقب نبودی؟ چرا سیگار را ترک نکردی؟" ضربه و فشار روانی زیادی به بیمار وارد می کند و می تواند در روند بهبودی اختلال ایجاد کند.