یائسگی یا منوپوز یکی از دوره های طبیعی زندگی اغلب زنان است که در آن قاعدگی برای همیشه متوقف می گردد و آنان ديگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود. یائسگی معمولاً در حدود سن ۴۹ تا ۵۲ سالگی شروع می شود.ولی می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد در این موقع تخمدانها به مقدار کمتری هورمونهای زنانه، به خصوص استروژن را ترشح کرده و باعث بروز علایم یائسگی می شوند. در آغاز عادت ماهانه بی نظم شده و آن گاه بطور کامل قطع می شود. زنانی که به مدت یک سال عادت ماهانه نداشته باشند یائسه محسوب می شوند.
تعریف بالینی دوره نزدیک یائسگی متمرکز بر تغییرات عملکردی در سیستم تولیدمثلی میباشد ولی با این حال، علایم این دوره بطور عمده به صورت طبیعی عصبی هستند. شرایط چندگانه ایی که در طول دوره نزدیک یائسگی ظاهر می شوند مانند بی خوابی، افسردگی، شکایت های ذهنی و کاهش شناختی با افزایش خطر بیماری های عصبی، به خصوص بیماری آلزایمر همراه است.
بیماری های چندگانه تحلیل برنده عصبی، از جمله بیماری آلزایمر و مالتیپلکس اسکلروزیس( MS)، در زنان یائسه نسبت به زنان در قبل از یائسگی شایع تر می باشد. اکثر زنان از دوره نزدیک یائسگی بدون اثرات نامطلوب طولانی مدت عبور می کنند؛ با این حال، بخش چشمگیر از زنان از این گذار با افزایش خطر ابتلا به بیماری های عصبی روبرو می شوند. دوره نزدیک یائسگی با تغییرات شدید در علایم عصبی شناخته شده است که این امر با کاهش متابولیسم گلوکز در مغز همراه می باشد.
اثرات عاطفی یائسگی
علائم جسمی یائسگی می تواند عوارض جانبی عاطفی نیز ایجاد کند. تغییر سطح هورمون می تواند در خواب و خلق خوی زنان تداخل ایجاد کند و باعث خستگی، اضطراب، تحریک پذیری و افسردگی شود.کاهش میل جنسی یا عدم توانایی در لذت بردن از رابطه جنسی نیز می تواند منجر به از بین رفتن عزت نفس و صمیمیت بین زوجین شود. بروز عوارض عاطفی به ویژه در مورد رابطه جنسی می تواند به اندازه اثرات جسمی نگران کننده و جدی باشد. درد و ناراحتی می تواند لذت بردن از رابطه جنسی را دشوار کند.
بسیاری از تغییرات جسمی مربوط به افزایش سن و کهن سالی می تواند علائم عاطفی یائسگی را نیز تشدید کند. در صورت تشدید برانگیختگی یا حساسیت جنسی برخی از خانم ها ترجیح می دهند به طور کلی از فعالیت جنسی دست بکشند و این موضوع می تواند علائم عاطفی را هم در زن و هم شریک او بدتر کند. رایج ترین عوارض جانبی عاطفی که می توانند در برقراری رابطه جنسی تداخل ایجاد کنند، عبارتند از:
- خستگی
- پشیمانی
- تحریک پذیری
- افسردگی یا غم
- عدم تمرکز و انگیزه
- از دست دادن صمیمیت
- از دست دادن اعتماد به نفس
- احساس بی ارزشی یا ناتوانی
- از دست دادن میل جنسی یا علاقه
- اضطراب، عصبی بودن یا عدم اطمینان
در یک نظرسنجی مشخص شد که ۷۰ درصد از زنان یائسه که در طول رابطه جنسی خود درد و مشکل داشته اند، اعتراف کرده اند که این مشکل باعث ایجاد تنش جدی بین آن ها و شریک زندگی شان شده است. با این حال، همه زنان علائم عاطفی منفی مرتبط با یائسگی را تجربه نمی کنند.
روابط جنسی بعد از یائسگی
علایم جسمی یائسگی میتواند عارضه های جانبی عاطفی هم ایجاد کند. تغيير سطح هورمون میتواند در خواب و خلق خوی زنان تداخل ایجاد کند و باعث خستگی، اضطراب، تحریک پذیری و افسردگی شود. کاهش میل جنسی یا عدم توانایی در لذت بردن از رابطه جنسی در دوران یائسگی نیز می تواند منجر به از بین رفتن عزت نفس و صمیمیت بین زوجین شود. بروز عوارض عاطفی به ویژه در مورد رابطه جنسی میتواند به میزان اثرات جسمی نگران کننده و جدّي باشد. درد و ناراحتی میتواند لذت بردن از رابطه جنسی را مشکل کند.بسياري از تغییرات جسمی مربوط به افزایش سن و کهن سالی میتواند علایم عاطفی یائسگی را هم تشدید کند. در صورت تشدید برانگیختگی یا حساسیت جنسی بعضی از خانم ها ترجیح میدهند بطور کلی از فعالیت جنسی دست بکشند و این مسئله میتواند علایم عاطفی را هم در زن و هم شریک او بدتر کند.
اصول رفتار آقایان با همسر یائسه شان
درک برخی چیزها برای آقایان کمی دشوارتر است، مثلا آنها نمی دانند یائسگی چطور بر روح و روان خانم تاثیر می گذارد. به همین دلیل در این بخش به چگونگی رفتار آقایان با همسر یائسه می پردازیم:
- خود را برای بدخلقی همسرتان آماده کنید :خود را برای بد اخلاقی همسر آماده کنید، احتمال نوسانات روحی به دلیل افزایش و کاهش هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون وجود دارد.
- او را برای انجام رابطه جنسی درک کنید :به طور کلی، رابطه جنسی واقعا می تواند برای یک زن یائسه دردناک باشد. زیرا با کاهش سطح استروژن ، بافت داخل و اطراف واژن خشک و حساس تر می شود. همچنین بسیاری از خانم ها تمایل به رابطه جنسی را در دوران یائسگی از دست می دهند
- به او اطمینان دهید زیبا است : بسیاری از زنان پس از یائسگی تصور می کنند زیبا نیستند و برای از دست دادن توانایی باروری خود ناراحت هستند. برخی دیگر ممکن است متوجه تغییرات وزن شوند.
- بدانید علائم یائسگی همیشگی نیست : ممکن است فکر کنید یائسگی اتفاق ناخوشایندی است که می تواند هشت سال یا بیشتر طول بکشد، اما بیشتر زنان تنها حدود دو سال، نشانه های یائسگی را احساس می کنند.
- اطلاعات کسب کنید : علائم ناشی از یائسگی را می توان غیرقابل پیش بینی دانست، پس یاد بگیرید که چه چیزی را دنبال کنید.سردرد یا گر گرفتگی مانند بیشتر علائم یائسگی، به طور ناگهان ظاهر می شوند، بنابراین نگران نشوید.
- او را باور کنید: دوران یائسگی واقعا می تواند زمان امتحان برای شما باشد، بنابراین اگر خانم شما می گوید بهترین کاری را که می توانسته انجام داده است ، باور کنید.
- پیشنهاد کمک دهید : همکاری در انجام امور منزل هنگامی که در خانه حضور دارید می تواند به آسودگی او کمک کند. هر کاری که می توانید انجام دهید تا او را از احساس افسردگی و پوچی در امان نگه دارید.
- تأییدش کنید: این دوران زمان مناسبی است که او را تحسین و حمایت کنید البته در ستایش خود صادق باشید.
- به یاد داشته باشید که چرا با هم هستید: در سخت ترین لحظات ، به خود یادآوری کنید که چرا تصمیم به ماندن در کنار او گرفتید. در یک لحظه آرام و مناسب، ممکن است بخواهید این موضوع را با او در میان بگذارید.
- مراقب سلامتی او باشید: آخر هر هفته پیاده روی شبانه در اطراف دریاچه را پیشنهاد دهید. این کار می تواند به یک برنامه تبدیل شود که هر دو شما نسبت به آن احساس خوبی دارید.اگر همسرتان از افزایش وزن خود نگران است ، تصمیم به مصرف غذاهای سالم بگیرید.