با یک فرد عصبانی چطور رفتار کنیم؟
افراد عصبانی رو چطور باید آرام کرد؟
آرام کردن فرد عصبانی نیاز به صبوری دارد. هنگامی که فردی داغ می کند و عصبانی می شود، گفتن عباراتی مثل آرام باش، وضعیت را بدتر می کند. شما در چنین شرایطی باید شنونده خوبی باشید و بتوانید راهکار هایی را در پیش بگیرید که به هر دو نفرتان کمک کند اما به نظر شما چگونه باید فرد عصبانی را آرام کرد؟
مرحله اول: تأیید احساسات
هنگامی که شخص دیگری عصبانی می شود، قطعاً شما هم از رفتار او عصبانی می شوید اما عصبانیت شما وضعیت را بدتر می کند. تمرکز خود را روی آرام کردن خودتان اختصاص دهید و سعی کنید دوباره به حالت طبیعی و آرامش برگردید تا عصبانیت شما باعث بدتر شدن اوضاع نشود
۱. آرامش خود را حفظ کنید
اگر شما هم عصبی شوید یا حالت تدافعی بگیرید، خشم او را تشدید می کنید، ولی اگر خون سرد و منطقی باشید احتمال اینکه طرف مقابل هم آرام شود، بیشتر می شود.
۲. این را بپذیرید که نمی توانید دیگری را کنترل کنید
یکی از قسمت های بسیار سختِ ارتباط با انسانی دیگر، به خصوص دوست صمیمی یا یکی از اعضای خانواده ، قبول کردن این است که نمی توانید افکار یا رفتارهای او را عوض کنید. البته می توانید به او پیشنهاد کمک بدهید، ولی نمی توانید کنترلش کنید.
۳. از او بپرسید چه چیزی ناراحتش کرده است
بزرگ سالانی که مبتلا به بهانه گیری و خشم هستند، قادر به برقراری ارتباط مؤثر با دیگران نیستند. بنابراین شما باید پیش قدم شوید و از او بپرسید چه چیزی ناراحتش کرده است. آرام باشید و به او فرصت بدهید خودش را خالی کند. یادتان نرود که مصرّ و صبور باشید.
مثلا می توانید بگویید: «می دونم گفته بودی که همه چی روبه راهه، ولی از روی رفتارت می تونم حدس بزنم که تو از چیزی ناراحتی. لطفا راجع بهش با من حرف بزن تا اگر کمکی از دستم برمیاد، برات انجام بدم. اگه الان نمی تونی درموردش صحبت کنی، لطفا هروقت حوصله اش رو داشتی، بیا پیشم. من همیشه آماده ی شنیدن حرفاتم.»
۴. احساسات طرف مقابل را تأیید کنید
باید به طرف مقابل تان این اطمینان را بدهید که داشتن چنین احساساتی طبیعی است. این بسیار مهم است، حتی اگر روش ابراز احساساتش را قبول نداشته باشید. تأیید احساساتی مانند خشم یکی از بخش های طبیعی زندگی است که می تواند به مردم کمک کند با احساسات شان سالم تر برخورد کنند.
مثلا می توانید بگویید: «انگار از این شرایط عصبانی ای و البته عصبانیتت هم کاملا طبیعیه. به نظرت می تونیم درموردش با هم حرف بزنیم و یه فکری بکنیم تا احساس بهتری پیدا کنی؟»
رابطه را به سمت مثبت پیش بردن
اگر اشتباه از شما بود، اکنون وقت عذرخواهی است. اگر کاری انجام دادید که طرف مقابل را عصبانی کرد و دل او را شکست، اکنون باید عذرخواهی کنید.
۱. بابت اشتباه تان معذرت بخواهید
اگر حس می کنید کار اشتباهی نکرده اید، می توانید بابت این معذرت بخواهید که باعث شدید طرف مقابل تان احساس بدی پیدا کند.
مثلا اگر اشتباهی کردید، می توانید بگویید: «خیلی متأسفم که به طور تصادفی یه فایل ویروسی رو توی کامپیوترت دانلود کردم. می دونم که بابت این کار چقدر ناراحتی و هر کاری از دستم بربیاد برای تعمیر یا تعویض کامپیوترت انجام می دم.»
یا اگر کار اشتباهی مرتکب نشده اید ولی همچنان طرف مقابل تان ناراحت است، می توانید بگویید: «خیلی متأسفم از اینکه با سلیقه ی خودم اتاق نشیمن رو رنگ کردم. من نمی دونستم این قدر برات مهمه. از این به بعد سعی می کنم حتما نظر تو رو هم بپرسم.»
۲. از کلمه ی «ما» استفاده کنید
استفاده از کلمات «من» و «تو» شما را از طرف مقابل تان جدا می کند و این جدایی باعث می شود او حالت دفاعی بیشتری بگیرد یا عصبی تر شود. استفاده از کلمه ی «ما» این طور القا می کند که شما هر دو در یک تیم هستید و تاحدی از خشم او کم می کند.
مثلا این جمله ممکن است باعث افزایش خشم شود: «تو نباید از خراب شدن کامپیوترت ناراحت باشی. کامپیوتر منم خراب شد و من بدون ناراحتی رفتم عوضش کردم. تو هم باید همین کارو بکنی.» می توانید همین جمله را به این شکل بگویید: «برای حل این مشکل چی کار می تونیم بکنیم؟ به نظرت بهتره کامپیوتر رو ببریم برای تعمیر یا بهتره جدیدش رو بخریم؟ می تونیم با هم فکری بهترین راه رو پیدا کنیم.»
۳. سعی کنید لحن صدای تان طبیعی و مثبت باشد.
وقتی با فردی عصبی حرف می زنید، نباید این طور به نظر برسد که دارید دل سوزی می کنید یا خودتان را برتر از او می دانید. اگر فکر کند نگاه بالابه پایین به او دارید، ممکن است عصبانی تر شود یا دیگر به حرف شما گوش ندهد. یادتان باشد طعنه آمیز هم حرف نزنید. تن صدای خود را ثابت نگه دارید تا طبیعی به نظر برسید.
۴. در صورت امکان به واقعیت ها بچسبید و منطقی حرف بزنید
از احساسی صحبت کردن یا حرف زدن به نحوی که طرف مقابل آن را «سرزنش و ملامت» تلقی کند، خودداری کنید و درمورد واقعیت هایی حرف بزنید که او را ناراحت کرده است. تأکید روی واقعیت ها باعث فروکش کردن عصبانیت فرد نمی شود، ولی اوضاع را بدتر هم نمی کند.
مثلا گفتن این جمله ممکن است فرد را عصبی تر کند: «متأسفم که کامپیوتر خراب شد، ولی تو هم روی لینک اشتباهی کلیک کردی. پس همه ش هم تقصیر من نبود.» درعوض، گفتن این جمله عصبانیتش را کمتر شعله ور می کند: «من روی اون لینک کلیک کردم و کامپیوتر خراب شد. کاریه که شده و نمی شه تغییرش داد. حالا باید با هم یه فکری بکنیم. می تونیم با هم کامپیوتر رو بدیم تعمیر کنن یا اینکه می تونیم یه جدیدش رو بخریم.»
۵. از منطقی فکرکردن حمایت کنید
متقاعدکردن فردی عصبی برای منطقی فکرکردن، کار ساده ای نیست، ولی اگر بتوانید این کار را بکنید، احتمالا بر عصبانیتش غلبه خواهد کرد.
این روش برای همه جواب نمی دهد، ولی اگر کمک کنید کسی بفهمد که عصبی شدن مشکلی را حل نمی کند، ممکن است همین شروعی برای منطقی فکرکردنِ او هم باشد. شاید بگویید: «می دونم که حالا عصبانی ای و البته حق هم داری که عصبانی باشی. بیا با هم حرف بزنیم و ببینیم چه راه هایی برای حل این مشکل داریم و با هم اوضاع رو بهتر کنیم.» حتما احساساتش را تأیید کنید تا حرف های تان را حمل بر «خودبزرگ بینی» نکند و فکر نکند نمی توانید درکش کنید. بعد از تأیید احساساتش می توانید تشویقش کنید منطقی فکر کند.
تغییر وضعیت
اگر شخص خشمگین و عصبانی شده است سعی کنید که در موقع و شرایطی آرام در خصوص علت عصبانیت صحبت کنید
۱. به شخص مقابل فضا و زمان بدهید
کسی که به شدت عصبانی است، ممکن است نخواهد گفت وگویی منطقی با شما داشته باشد. گاهی بهترین کار این است که به او فرصت بدهید آرام شود تا بعدا بتواند با شما حرف بزند. اگر این شخص کسی است که با شما زندگی می کند، می توانید در این لحظات به اتاق دیگری با حتی بیرون خانه بروید و سرتان را گرم کنید.
۲. به طرف مقابل پیشنهاد کنید فضایش را عوض کند
خیلی ها وقتی عصبانی اند، از پیشنهاد تغییر فضا استقبال می کنند. رفتن از فضای بسته به فضای بیرون می تواند خیلی کمک کند و خلق وخوی فرد را بهتر کند.
می توانید خیلی رک به او بگویید: «تو ناراحتی. بیا بریم قدم بزنیم و یه کم درموردش حرف بزنیم» یا اینکه به طور غیرمستقیم حرف بزنید و بگویید: «من باید برم بیرون و یه چیزی بخرم. دوست داری تو هم بیای یه هوایی بخوری؟»
۳. تشویقش کنید نفس عمیق بکشد یا مدیتیشن کند
یکی از راه های بسیار خوب برای مقابله با خشم یا احساسات شدیدِ دیگر، این است که آرام بنشینید و نفس عمیق بکشید. ترکیب تنفس عمیق با تمرینات مدیتیشن، مانند تصور مکانی شاد یا تصور احساسات منفی ای که دارند از بدن خارج می شوند، می تواند تأثیر این کار را چند برابر کند.
اگر فرد بخواهد، می توانید راهنمایی اش کنید یا حتی خود شما هم با او همراهی کنید. به عنوان مثال، برای مدیتیشن به این تمرین دقت کنید:
- در جای راحتی بنشینید و پاهای تان را روی زمین قرار دهید و دست های تان را هم روی پاهای خود بگذارید. چشمان تان را ببندید.
- نفس عمیقی بکشید و با هر بازدم، شکم خود را از هوا پر کنید. تصور کنید همان طور که هوا وارد بدن تان می شود، چراغی هم در گوشه ی ذهن تان روشن می شود.
- به آرامی و کاملا هوشیارانه هوا را بیرون دهید. با هر بازدم احساسات منفی را به صورت رنگ های تیره و کدری تصور کنید که از بدن تان خارج می شود و تنها روشنایی باقی می ماند.
- ۱۰ تا ۲۰ بار به همین ترتیب دم و بازدم داشته باشید یا تا وقتی این تمرین را ادامه دهید که احساس آرامش و راحتی کنید.
۴. برای مشکل راه حل پیشنهاد دهید
اگر فرد عصبی نمی تواند بر احساساتش مسلط شود و منطقی فکر کند، به او چند راه حل پیشنهاد دهید. اگر فرد در ابتدا راه حل های پیشنهادی تان را رد کرد، زیاد تعجب نکنید. ممکن است برای آرام شدن و تحلیل گفته تان نیاز به زمان داشته باشد. احتمالا بعدا با حال بهتر پیش شما می آید و می گوید که یکی از راه حل های تان را به کار گرفته است.
۵. از فرد مقابل بپرسید برای آرام شدنش به چه چیزی نیاز دارد
اگر واقعا نمی دانید چطور به او کمک کنید، می توانید از خودش بپرسید. شاید در جواب بگوید که تنها نیاز به زمان دارد یا نیاز به آغوش یا پیاده روی دارد.
۶. مباحث حساس را در زمان دیگری مطرح کنید
اگر با کسی مکالمه ای داشتید که باعث عصبانیتش شده است، بهتر است ادامه ی بحث را فعلا رها کنید و برای زمان دیگری بگذارید. به طرف مقابل تان فرصت بدهید بر خشم اولیه اش غلبه کند و بعد که آرام و منطقی شد، دوباره با او صحبت کنید.
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش