به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،گوشه گیری و انزوا یکی از مهم ترین مشکلات کودکان و حتی بسیاری از بزرگسالان در جوامع کنونی است. از نظر روان شناسی به حالتی که کودک دائما ترجیح می دهد فعالیت های خود را به تنهایی و بدون حضور دیگران انجام دهد گوشه گیری گفته می شود.کودک گوشه گیر ترجیح می دهد که به تنهایی بازی کند، کم تر در جمع حضور پیدا می کند و می توان علائمی از اختلالات کم رویی و خجالتی بودن را در انان مشاده کرد چرا که این موارد کاملا با یکدیگر در ارتباط هستند. در سنین ابتدایی زندگی یعنی بین سن یک تا دو سال عمدتا والدین شخصیت کودک را شکل می هند اما از این سن به بعد کودک است که در تعامل با دیگران و بازی با هم سن و سالان خود موارد زیادی را یاد گرفته و می آموزد.
گوشه گیری در کودکان در دسته های گوناگونی قرار می گیرد. ممکن است کودک گوشه گیر در نتیجه کم رویی کودک به وجود بیاید یعنی یک کودک به دلیل کم رویی تمایلی برای برقراری ارتباط با دیگران به خصوص فرد غریبه نداشته و از آن گریزان است که بسیاری از گوشه گیری های در کودکان همین دلیل و مشکل را دارند. شدید ترین حالت در گوشه گیری کودکان انزوای اجتماعی نام دارد که در آن کودک نه تنها تمایلی برای بازی کردن و ارتباط با هم سن و سالان خود ندارد که از آن گریزان نیز هست خجالت شدید به همراه حالت هایی از ترس افسردگی می تواند دلیل اصلی به وجود آمدن انزوای اجتماعی در کودکان باشد. حالتی دیگر از گوشه گیری مردد بودن نام دارد که کودک در این حالت به جای بازی با هم سن و سالان خود و شرکت در فعالیت در گوشه ای مانده و نظاره گر بازی خواهد بود و این حالت در کودکانی که والدینی سخت گیر و مداخله گر دارند بیش از دیگران اتفاق خواهد افتاد.
نحوه برخورد با کودک گوشه گیر
در حضور کودک گوشه گیر در مورد او صحبت نکنید!
یکی از مهمترین نکاتی که درباره کودک گوشه گیر خود باید بدانید این است که زمانی که شما در حضور او درباره گوشه گیری او صحبت می کنید در واقع باعث می شوید تا او هر چه بیشتر خجالت زده شود و این خجالت زدگی او می تواند تأثیر منفی بر روی او گذارد، این تاثیر منفی در بسیاری از مواقع باعث می شود تا کودک گوشه گیر شما هرچه بیشتر گوشه گیر شود، بنابراین در صورتی که قصد دارید کودک گوشه گیر خود را درمان کنید بهتر است هیچ گاه در حضور او درباره گوشه گیری و خجالت زدگی او صحبت نکنید.
اگر نیاز دارید که از شخصی در این زمینه کمک بگیرید و با او درباره خجالت زدگی و گوشه گیری کودک گوشه گیر خود صحبت کنید و مشورت بگیرید بهتر است این کار را زمانی انجام دهید که کودک شما در کنار شما نیست، حتی یکی از کارهای فوق العاده ای که می توانید انجام دهید این است که زمانی که کسی در حضور کودک شما از شما می پرسد که آیا کودک شما خجالت می کشد؟ به او پاسخ دهید که خیر فقط کمی طول می کشد تا با محیط سازگار شود.
کودک گوشه گیر را مورد تمسخر قرار ندهید
متاسفانه یکی از بزرگترین مشکلاتی که معمولا والدین دارند این است که سعی می کنند با استفاده از شوخی و خنده سعی کنند که کودک گوشه گیر خود را درمان کند، نکته بسیار مهمی که این افراد باید درباره کودک گوشه گیر خود بدانند این است که کودکان در سنین ۵ الی ۶ سال توانایی این که درک کنند شما در حال شوخی کردن با او هستید را ندارند. به همین دلیل ممکن است این شوخی و خنده شما را دلیلی بر تمسخر ببینند، این مسخره کردن می تواند یکی از بدترین حالت ها برای کودک گوشه گیر باشد چرا که کودک گوشه گیر در این شرایط هر چه بیشتر خجالت زده می شود و امکان درمان او کمتر می شود.
یکی دیگر از عادت بدی که معمولا والدین دارند این است که کودک خود را عمدا مورد تمسخر در جلوی سایر افراد قرار می دهند تا به این ترتیب باعث شوند که کودک آنها کمتر خجالت زده شود، این روش در واقع بدترین روش است که شما می توانید برای رفع خجالت زدگی کودک خود اتخاذ کنید چرا که در این روش کودک معمولاً در مقابل سایر افراد و علی الخصوص در مقابل سایر کودکان خجالت زده می شود و همین عامل باعث می شود تا او گوشه گیر تر از قبل شود.
در گفت و گو ها مراقب حرف نزدن کودک گوشه گیر خود باشید
از دیگر عادت های بدی که معمولا والدین دارند این است که زمانی که کودک گوشه گیر آنها در یک مکالمه قرار دارد و کسی با او صحبت می کند، هنگامی که کودک آنها پاسخ نمی دهد سعی می کنند به جای کودک پاسخ دهند و به جای او معذرت خواهی کنند، این کار یک تأثیر بسیار منفی بر روی کودک شما می گذارد، بهترین کاری که می توانید در این شرایط انجام دهید این است که سریع صحبت را به دست گرفته و تمرکز را از روی کودک گوش گیر خود بردارید.
اصرار بیجا به کودک گوشه گیر ممنوع
اگر در شرایطی قرار گرفتید که حس کردید کودک گوشه گیر شما دوست ندارد که یک کار را انجام دهد و یا در یک مکالمه قرار بگیرد سعی کنید که به انجام این کار توسط کودک خود اصرار نکنید. در چنین شرایطی معمولا کودک گوشه گیر احساس اضطراب می کند همین احساس باعث می شود که اصرارهای شما او را هر چه بیشتر خجالت زده کند، این احساس خجالت زدگی نیز باعث می شود تا او به مرور گوشه گیر تر شود و دیگر شما نتوانید کاری برای درمان او کنید.
روش های برقراری ارتباط بین والدین و کودکان برای ایجاد احساس امنیت
از جمله روش هایی که شما می توانید مورد استفاده قرار دهید تا با کودک گوشه گیر خود یک رابطه دوستانه برقرار کنید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• سعی کنید گاهی اوقات با کودک گوشه گیر خود اقدام به آواز خواندن کنید و با یکدیگر حرکات موزونی را انجام دهید تا فضای شاد را برای کودک خود ایجاد کنید.
• حداقل روزانه نیم ساعت از زمان خود را صرف با او بودن کنید و تمامی کارهایی که ممکن است در ایجاد رابطه بین شما و او در این مدت زمان اختلال ایجاد کند را کنار بگذارید.
• هنگامی که کودک گوشه گیر شما قصد صحبت کردن با شما را می کند هر کاری دارید آن را کنار گذاشته و سعی کنید یک رابطه خوب را با او ایجاد کنید، این که کودک شما می خواهد با شما رابطه ایجاد کند یعنی اینکه شما یک قدم به درمان گوشه گیری او کمک کرده اید و در صورتی که با پیش قدم شدن او، شما این رابطه را کنار بگذارید می تواند تأثیر بسیار منفی بر روی او بگذارد.
• سعی کنید گاهی اوقات با او یک بازی گروهی انجام دهید تا به این ترتیب باعث شوید که او همکاری را به خوبی یاد بگیرد و همین طور تلاش کنید گاهی اوقات سایر افراد را نیز به این بازی های گروهی خود اضافه کنید تا کودک گوشه گیر شما کم کم ارتباط با سایر افراد را نیز یاد بگیرد.