ساعدنیوز
ساعدنیوز

با کودک لجباز و یک دنده چه کنیم؟

  یکشنبه، 05 بهمن 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
با کودک لجباز و یک دنده چه کنیم؟
رفتار با کودک لجباز نیازمند مهارت متفاوتی است که می توانید آن ها را یاد بگیرید. گوش دادن و آرامش و خونسردی مهم ترین ویژگی هایی است که هنگام مواجهه با کودک لجباز باید داشته باشید. این موارد نیازمند این است که شما خودتان را مسئول بدانید و بتوانید عاقلانه رفتار کنید.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کودکان در سنین مختلف لجبازی هایی دارند ولی نوع این لجبازی ها متفاوت است، مثلا کودکانی که بچه اول خانواده هستند خصوصیات فرزند اول را دارند و به دلیل تربیت در بهترین شرایط و فراهم بودن بهترین امکانات رفاهی بیشتر از سایر فرزندان ممکن است لجبازی کنند و برای خواسته های خودش پافشاری کنند. اما فرزندان دیگر خانواده لجبازی کمتری نسبت به فرزند اول خانواده دارند و این مسئله گاهی مشکل ساز می شود و والدین از لجبازی کودک خود درمانده می شود و نمی دانند چه برخوردی باید با فرزند خود داشته باشند.

همچنین عوامل زیستی نیز در بروز لجبازی کودکان موثر است و عوامل ژنتیکی، مصرف دارو، مبتلا بودن به بیماری خاص، خستگی، گرسنگی، تشنگی، کم خوابی و مبتلا بودن به اختلالات روانی مثل ADHD. عوامل محیطی و روانی نیز ممکن است در بروز لجبازی کودکان نقش داشته باشد که شامل آگاه نبودن کودک از درست یا نادرست بودن رفتار خود، داشتن والدین حساس و کمال گرا، کمبود محبت کودک، وابستگی شدید کودک به دیگران، ضعیف بودن والدین که باعث می شود کودکان در لجبازی و نافرمانی شدت بگیرند و برای رسیدن به خواسته های خود پافشاری کنند.

چگونه با کودکی که لجباز است برخورد کنیم؟

احتمالا شما به عنوان یک پدر و مادر با لجبازی کودک تان در مورد مسائل مختلف رو به رو شده اید. این لجبازی ممکن است بعضی اوقات کاسه صبر شما را لبریز کند و شما هم عصبانی بشوید. اما حقیقت این است که بهترین راه برخورد با کودک لجباز، پرخاشگری نیست. شما باید بتوانید آرامش تان را حفظ کنید، خوب گوش کنید و مشکل را ریشه یابی کنید.

در ادامه به چند راهکار بسیار کاربردی در مورد برخورد با کودک لجباز می پردازیم که به شما کمک می کند بهتر از قبل با این موضوع مواجه شوید:

1- دعوا نکنید

کودکان لجباز همیشه به دنبال بهانه می گردند تا بحث و جدل را شروع کنند. اما شما نباید این فرصت را در اختیار کودک قرار دهید. به جای این که شما هم شروع به بحث کردن کنید، صبر کنید که کودک تان حرف هایش را بزند. زمانی که حرف هایش تمام شد، شروع به صحبت کنید.

در واقع این روش برخورد با کودک لجباز بر حفظ آرامش تکیه دارد. هم چنین اگر کودک ببیند که شما سکوت می کنید تا او حرف هایش را بزند، ناخودآگاه او هم ساکت می شود تا دلیل های شما را بشنود.

2- ارتباط تان را تقویت کنید

هیچ وقت کودک تان را مجبور نکنید که کاری را که شما می خواهید انجام دهد یا کاری را که دوست ندارید انجام ندهد. این کار باعث می شود که کودک در برابر شما مقاومت کند و لجبازتر از قبل رفتار کند.

مثلا اگر می خواهید که تلویزیون تماشا کردن را رها کند و برود سراغ تکالیف مدرسه اش یا او دعوا نکنید و به او دستور ندهید. سعی کنید برای زمان کوتاهی کنارش بنشینید و تلویزیون تماشا کنید و بعد از او بپرسید که آیا نمی خواهد تکالیفش را انجام دهد؟

این روش برخورد با کودک لجباز، باعث می شود که کودک با شما احساس صمیمیت کند. این احساس صمیمیت ایجاد شده از تکرار این رفتار در آینده جلوگیری می کند و باعث می شود که کودک این عادت رفتاری را به مرور کنار بگذارد.

3- به او حق انتخاب بدهید

به جای این که به کودک دستور بدهید که فلان کار را انجام دهد، به او حق انتخاب بدهید که بین چند گزینه ای که برایش مشخص کرده اید انتخاب کند. این کار باعث می شود که کودک احساس کند که می تواند مستقل باشد و خودش برای زندگی اش تصمیم بگیرد.

البته این کار به این معنی نیست که کودک را آزاد بگذارید که هر کاری که دوست دارد انجام دهد. مثلا زمانی که می خواهید به همراه کودک تان اتاقش را تمیز کنید به او بگویید: دوست داری اول کمد را تمیز کنیم یا تخت خواب را مرتب کنیم؟

4- خودتان را به جای کودک قرار دهید

آیا از درست بودن رفتارهای خودتان مطمئن هستید؟ گاهی اتفاق می افتد که بچه ها به دلیل این که از رفتار پدر و مادرشان ناراضی اند شروع به لجبازی می کنند. یکی از اصول برخورد با کودک لجباز این است که از صحیح بودن رفتار خودتان مطمئن شوید.

بداخلاقی پدر و مادر یکی از عواملی است که باعث لجباز شدن کودک می شود. کودک وقتی می بیند که پدر و مادرش رفتار درستی با او ندارند و به خاطر کوچکترین مسائل سرزنشش می کنند، لجبازتر از گذشته رفتار می کند.

5- به مشاور مراجعه کنید

مراجعه کردن به مشاور روانشناس می تواند کمک بزرگی برای شما و کودک تان باشد. ممکن است کودک لجباز شما دوست نداشته باشد در مورد دلایل کارهایش با شما صحبت کند. هم چنین ممکن است که دلیل لجبازی های کودک موارد دیگری باشد که شما از آن اطلاع ندارید.

مشاور راهکارهای بهتر و دقیق تری در مورد برخورد با کودک لجباز در اختیار شما می گذارد. توصیه های مشاور کاملا علمی و براساس اصول روانشناسی است و به همین دلیل می تواند کاملا قابل اعتماد باشد. روانشناس مجرب با بررسی شرایط، بهترین توصیه ها را برای رفتار بهتر با کودک لجباز به شما اراته می کند.

6- برای کارهای مختلف برنامه ریزی کنید

داشتن یک برنامه روزانه و یا هفتگی برای کارهای مختلف، به شما در برخورد با کودک لجباز کمک می کند. کودک اگر ببیند که کارهای شما براساس برنامه ریزی انجام می شود، کم کم نسبت به وقایع مختلف کمتر از گذشته مقاومت نشان می دهد.

یکی از دلایلی که باعث می شود کودک لجبازی کند و به توصیه های شما عمل نکند این است که کودک ببیند شما به حرف هایتان پایبند نیستید. اگر شما اصول مشخصی نداشته باشید و هر بار حرف تان را عوض کنید، کودک هم شروع به لجبازی می کند.

مثلا ممکن است شما به او بگویید که شب ها زمان مناسبی برای تلویزیون تماشا کردن نیست. این توصیه ذهن کودک را به خود درگیر می کند. در ادامه اگر کودک ببیند که شما دارید مسابقه فوتبال تماشا می کنید به این نتیجه می رسد که حرف شما درست نیست چون خودتان آن را زیر پا گذاشته اید. بنابراین شروع به مخالفت می کند.

7- کودک را تشویق کنید

همه ما می دانیم که تشویق کردن بسیار بیشتر از تنبیه باعث می شود که کودک رفتار بهتری از خودش نشان بدهد. تشویق کردن و امید بخشیدن یکی از بهترین راه های برخورد با کودک لجباز است.

کودک وقتی می بیند که او را تشویق می کنید، به ارزش کارش پی می برد و سعی می کند که دفعات بعدی هم آن کار را انجام دهد تا مورد تشویق شما واقع شود. در نقطه مقابل، تنبیه کردن بیش از حد نیز روش مناسبی برای رفتار با کودک لجباز نیست.

البته نباید این موضوعات را با همدیگر اشتباه بگیرید و اجازه بدهید کودک هر کاری که دوست دارد انجام دهد. اگر کودک هیچ مخالفتی از سمت شما نبیند، هر بار اشتباهش را تکرار می کند و بدتر از گذشته رفتار می کند. بنابراین هنر شما در این است که بتوانید میان تشویق و تنبیه تعادل مناسبی برقرار کنید.

8- خانه را آرام کنید

یکی از دلایلی که می تواند باعث شود کودک لجباز شود، شاد نبودن محیط خانه است. مودب بودن و رفتارهای منطقی شما در خانه به صورت غیر مستقیم به کودک آموزش می دهد که درست رفتار کند.

اگر کودک ببیند که پدر و مادرش مدام با همدیگر بحث و جدل می کنند، به صورت ناخودآگاه استرس می گیرد. این فضای پر از تنش و اضطراب باعث می شود که کودک شما نیز استرس را تجربه کند. به دلیل شرایطی که کودک تان دارد و نمی تواند مسائل و مشکلاتش را مانند دیگر افراد خانواده بیان کند شروع به لجبازی می کند.

در واقع کودک با لجبازی کردن می خواهد به شما بفهماند که او هم در خانه می تواند صحبت کند و تصمیم بگیرد. بسیاری از کارشناسان خانواده توصیه می کنند که پدر و مادر نباید در حضور بچه ها با همدیگر دعوا کنند یا مشکلات شان را مطرح کنند.

هم چنین ممکن است شما با فرزندان دیگرتان مشکل داشته باشید اما رفتارتان بر روی کودک دیگرتان تاثیر بگذارد. کودک شما وقتی می بیند که برادر یا خواهرش را تنبیه می کنید یا به او دستور می دهید، شروع به لجبازی می کند تا شما نتوانید با او هم چنین رفتاری را داشته باشید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
این 10 ترفند علمی می‌تواند عمر تلویزیون و مانیتور شما را چند برابر کند!
رئیس دولت اصلاحات هشدار داد: فقط با این کار می توانیم از این وضعیت ناگوار عبور کنیم!
همسر مدل کریم بنزما: در ماه رمضان قرآن می‌خوانم و گریه می‌کنم این دین بسیار زیباست
مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟
منتخب روز   
عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 6 دی 1403 در یک نگاه! /خاطرات علی دایی با آهنگ های عباس قادری پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟