بچه های امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و با مشاهده برنامه های تلویزیونی دیگر زمانی برای کارکردن ندارند و بسیار تنبل هستند و در کارکردن هیچ تجربه ایی ندارند و یقینا در زندگی کاری خود موفق نخواهند شد.تنبلی، خصلتی نامطلوب است که می تواند از همان دوران کودکی در شخصیت افراد شکل گیرد و تبدیل به یک عادت همیشگی شود. تنبلی کودکان، آنها را از تلاش و تکاپو باز می دارد. تنبلی می تواند از دوران کودکی در فرزندان به وجود آید و اگر در همان دوران کودکی به حل این مشکل اهتمام شود، دیگر تنبلی برای او عادت ترک نشدنی تبدیل نمی شود برای این امر، بهتر است ریشه های تنبلی را در کودک خود شناسایی شده و برای مقابله با آن به کار راهکارهایی اندیشیده شود.
نشانه های تنبلی در کودکان
- یکی از نشانه های تنبلی در کودکان، تمام نکردن کارها است. آنها به دلیل اعتماد به نفس پایین، توانایی و انگیزه ای برای به اتمام رساندن کارهایی که شروع کرده اند، ندارند.
- بعضی از این کودکان، به دلیل کوتاهی والدین در آموزش نظم، منظم بودن و مسئولیت پذیری را به درستی یاد نگرفته اند، بنابراین همواره به دنبال راهی برای فرار از انجام مسئولیت هایشان می گردند.
- بی تفاوتی و نداشتن تلاش و تکاپو برای انجام کار و حل مشکلات شخصی، یکی دیگر از نشانه های تنبلی کودکان است. این کودکان تلاشی برای انجام برنامه های خود ندارند و پتانسیل پایینی دارند.
- در مدرسه برای انجام تکالیف و یا کارهای فوق برنامه داوطلب نمی شوند و تلاشی برای همکاری با دانش آموزان دیگر نمی کنند. میزان خواب و استراحت آنها نسبت به سایر دانش آموزان بیشتر است.
- برای انجام ندادن کارهای روزانه و فعالیت های ورزشی بهانه تراشی مختلف می کنند و اصولآ به انجام فعالیت های ورزشی و یا هر فعالیتی که آنها را به تکاپو وادارد، علاقه ندارند.
- کودکان تنبل، دقت و تمرکز پایین دارند و رویاپردازی های قوی می کنند. این کودکان همیشه در کارهایشان از دیگران کمک می گیرند و متکی به خود نیستند.
چرا کودکان تنبل می شوند؟
در اینجا به برخی عوامل و دلایل تنبلی کودکان اشاره می کنیم:
تعلیم نظم نگرفته اند
اگر کودک در زندگی با نظم تربیت نشود، وظایفش را درست انجام نمی دهد؛ مثلا اگر از او بخواهید که هر روز باغچه را آبیاری کند، دو روز این کار را انجام می دهد، ولی روز سوم آن را رها خواهد کرد. بنابراین، شایسته است که از همان کودکی، به کودکتان نظم را آموزش دهید و بهترین راه آموزش نظم، منظم بودن والدین و برنامه داشتن است. اگر والدین باری به هر جهت باشند و در وظایف خود کوتاهی کنند و در انجام وظایف، نامنظم باشند، کودکان رفتار را از آنها خواهد آموخت. کودک آنچه را که ما از او می خواهیم، انجام نمی دهد، بلکه آنچه از ما می بیند، انجام می دهد.در واقع، کودک می کوشد تا با شبیه کردن رفتار خود نسبت به والدین، خود را هر چه بیشتر به آنها شبیه سازد. به این فرآیند، «همانندسازی» گفته می شود.
کودک از بعضی از کارها خوشش نمی آید
ممکن است کودک به کاری خاص، علاقه نداشته باشد و این مسئله باعث انجام ندادن مکرر آن وظیفه از ناحیه کودک گردد. سعی کنید کارها را طوری تنظیم کنید که هر کدام از کودکان کارهای مورد علاقه خود را برای انجام دادن انتخاب کنند؛ بع از آنها بخواهید در انجام دادن وظایف، مرتب و کوشا باشند.
ترجیح می دهد کارتون ببیند
زمان انجام وظیفه از اهمیت خاصی برخوردار است. بهتر است زمان فراغت کودک، کاری را به او محول کنیم. اگر در زمان خواب کودک یا زمانی که معمولا کودک برنامه تلویزیونی مورد علاقه اش را تماشا می کند، کاری را از او بخواهیم، نسبت به انجام آن از خود رغبتی نشان نخواهد داد.
با کودک همکاری کنیم
ابتدا برای جلب کودک برای پذیرش مسئولیت، کمی با او همکاری کنیم تا متوجه شود که تنها نیست. البته این همکاری نباید طوری باشد که استقلال کودک را خدشه دار کند. کم کم با گفتن عبارات تشویقی او را به انجام کار بطور مستقل علاقه مند کنیم.
نیاز به جلب توجه
برخی از کودکان به دلیل نیاز به توجه و محبت، کاری انجام می دهند؛ اگرچه عمل آنها برای جلب توجه، رفتار منفی و همراه با ناراحتی شما باشد. راهکار پیشنهادی برای این کودکان، توجه مثبت به آنها است. سعی کنید کودکان را از محبت سیراب کنید. بازی، قصه خواندن برای کودک و بردن کودک به پارک می تواند نیازهای عاطفی او را تامین کند.
احترام به تخیل کودکان
کودکان، تخیل بسیار قوی دارند و گاهی در طول روز در عالم خیال و تصورات به سر می برند و توجهی به محیط اطراف خود ندارند. این تخیل و خیال پردازی تا وقتی که به زندگی عادی آنها لطمه وارد نکند، طبیعی است. یادآوری اشتباهات مکرر کودک و سرزنش به خاطر کوتاهی یا اشتباه، مساوی است با تنفر او از انجام کارهایی که شما بر دوش او می گذارید. از سرزنش کردن او خودداری کنید، همچنین باید دقت کنید زمانی که شما کاری را از او می خواهید، متوجه حرف ها و صحبت های شما باشد و دستور شما را کاملا متوجه شود.
استفاده از واژه نمی توانم
کمبود اعتماد به نفس، در عمل به صورت تنبلی در کودک بروز پیدا می کند. برای مثال؛ کودکی که خجالتی است و توان حضور در جمع را ندارد، ممکن است برای مراجعه به مغازه سرکوچه و خرید مشکل داشته باشد؛ یا دستور خرید نان را از ناحیه مادر اطاعت نکند. بنابراین باید ضمن ریشه یابی دقیق، اعتماد به نفس کودک را افزایش داد و به دنبال مشکل بود. وجود مشکل بدنی و ضعف جسمی هم می تواند چنین رفتاری را نشان دهد.
نحوه رفتار با کودک تنبل
بسیاری از کودکان هستند که در انجام کارها تنبلی می کنند و خانواده از این موضوع شاکی هستند. شما می توانید با خواندن این مطلب بر روی کودکان تنبل نظارت داشته و از تنبلی آنها کم کنید.
بیش از حد کودک را لوس نکنید
بگذارید فرزند شما اهمیت ارزش گذاری چیزها را بیاموزد. با تسلیم شدن در برابر خواسته های او کار را آسان نکنید. در عوض برای کارهایی که انجام داده اند به آنها پاداش دهید. این امر باعث افزایش مسئولیت مالی در آنها نیز می شود.
الگوی رفتاری خوبی برای کودک باشید
الگوی خوبی برای آنها باشید زیرا فرزند شما همیشه شما را زیر نظر دارد و از این رو اعمال شما را خوب یا بد تقلید می کند.
فهرستی از وظایف کودک تهیه کنید
به جای فشار آوردن آنها برای انجام کارهای روزمره فهرستی از وظایف متناسب با سن کودک را تهیه کنید که به فرزند شما اجازه می دهد از همه وظایف خود مطلع شود. لیست شما همچنین باید شامل مهلت مورد انتظار باشد تا فرزند شما مطمئن شود که آن را به موقع تکمیل کرده است.
بگذارید کودک در کارهای آشپزخانه به شما کمک کند
کودک خود را در کارهای ساده مانند شستن سبزیجات، خرد کردن آنها و غیره هنگام آماده سازی غذا، سرو آن روی میز و غیره مشارکت دهید. همچنین می توانید او را برای خرید مواد غذایی همراه خود ببرید که برای آنها فعالیت جالبی خواهد بود.
در فضاهای باز با کودک بازی کنید
فعالیت های بیشتر در فضای باز انجام دهید. برنامه های بیشتری در فضای باز با خانواده برنامه ریزی کنید که به خلق و خوی آنها کمک می کند و کودک احساس آرامش و راحتی می کند.
کودک را قضاوت نکنید
بدانید که شکست ها یک امر طبیعی هستند و تنها راه بهبود آن این است که به فرزند خود اجازه دهید بفهمد چه اتفاقی می افتد. این می تواند یک انگیزه عالی برای یادگیری باشد اگر به فرزندان خود اجازه دهید تا تاثیراتی را که به آنها کمک می کند در مواردی که کمبود دارند بهبود بخشند تجربه کنند.
به فرزندتان اعتماد کنید
داشتن ایمان به فرزند خود و نشان دادن او به طور مستمر همیشه به او انگیزه می دهد. هنگام فعالیت هایی که انجام می دهد او را تشویق کنید و در مورد اینکه چقدر از تماشای آنها لذت بردید صحبت کنید. از زحماتی که کشیده اند قدردانی کنید.
فعالیت هایی که کودک دوست دارد را انجام دهید
فرزندان خود را تشویق کنید تا بفهمند که چه چیزی را بیشتر دوست دارند و به چه چیزی علاقه دارند.
به طور منظم با خانواده یک فعالیت گروهی داشته باشید
بهترین راه برای ایجاد انگیزه در کودک این است که او را در فعالیت های منظم خانوادگی مشارکت دهید. این می تواند شامل زمان فیلم، بازی در پارک، گذراندن وقت با افراد خانواده یا پیک نیک رفتن باشد.
چطور کودک را به انجام کارها تشویق کنیم؟
یکی از معظلات زندگی مدرن امروزی داشتن کودک تنبل است ، کودکی که به واسطه بازی های بی تحرک و عادات غذایی غلط دچار این تنبلی شده و آن را ادامه می دهد ، والدین این دسته از کودکان بایستی به جد راه حلی یافته و اجرا کنند.
به فرزند خود زمان دهید تا کارهایش را انجام دهد
بیشتر والدین از فرزند خود می خواهند در کارهای خود عجله کنند. برای تکمیل کارهای خود کمی وقت بگذارید، درک کنید که آنها بزرگسال نیستند و بنابراین برای درک و انجام این کار به زمان بیشتری نیاز دارند. به جای این که بگویید "همین حالا این کار را بکن" می توانید به آنها پیشنهاد دهید که مهلت دارند تا ساعت 6 بعد از ظهر اتاقشان را تمیز کنند.
کودک را سرگرم کنید
می توانید در خانه با فرزندتان بازی کنید و موسیقی گوش دهید.
کارها را تقسیم بندی کنید
اگر فرزند شما در حال انجام کارهای بزرگ یا پروژه ای است به او کمک کنید تا نحوه انجام کارهای هوشمند را بفهمد.