به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بارداری به معنی واقعی کلمه می تواند نفس شما را بند بیاورد. به تنگی نفس یا نفس نفس زدن در علم پزشکی دیس پِنه یا دیس پنیا (Dyspnea) می گویند که یکی از علائم شایع در زمان بارداری است. درواقع، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد خانم های باردار گاهی دچار تنگی نفس می شوند.
در آخرین سه ماهه بارداری، نوزاد در حال رشد رحم شما را به سمت دیافراگم فشار می دهد. دیافراگم در این دوران بارداری حدود ۴ سانتی متر به سمت بالاتر می آید. و در این حالت ریه های شما هم کمی فشرده می شود. همه ی این شرایط به این معنا است که شما در هر تنفس آن قدر که می بایست نمی توانید هوا دریافت کنید.
این بدان معنا نیست که شما اکسیژن کمتری دریافت می کنید. همزمان با کاهش ظرفیت ریه شما به دلیل محدودیت جسمی رحم در حال رشد، سیستم تنفسی در مغز توسط هورمون پروژسترون تحریک می شود تا شما تنفس تان را کند تر کنید. پروژسترون در دوران بارداری ترشح می شود. اگرچه ممکن است هر تنفس هوای کمتری داشته باشد، اما این هوا به مدت طولانی تری در ریه باقی می ماند تا شما اکسیژن مورد نیاز خودتان و نوزادتان را تامین کنید.
بدن شما همچنین در دوران بارداری حجم خون شما را افزایش می دهد تا مطمئن شود نوزاد شما نیز به اندازه کافی اکسیژن دریافت می کند.
چگونه با تنگی نفس مقابله کنیم؟
تنگی نفس می تواند طاقت فرسا باشد، اما روش هایی وجود دارد که می توانید راحت تر نفس بکشید.
درست بودن حالت بدن را تمرین کنید
مطمئن شوید که مستقیماً با شانه های خود در حالتی که به سمت عقب هستند بایستید و سر خود را بلند کنید. برای بلند کردن قفسه سینه خود، یک خط مستقیم فرضی بین جناغ تان و آسمان تجسم کنید.
ورزش
ورزش هوازی تنفس شما را بهبود می بخشد و نبض شما را پایین می آورد. اطمینان حاصل کنید هر برنامه ای که شروع می کنید توسط پزشکتان تأیید شده باشد.
اگر هنوز ورزش کردن را شروع نکرده اید، اکنون زمان خوبی برای شروع کردن یوگا قبل از زایمان است. تنفس اساسی ترین بخش ورزش یوگا است، تمرینات کشش اضافی می تواند وضعیت شما را بهبود بخشد و توان بیشتری برای تنفس به شما بدهد.
به هر روشی که دوست دارید ورزش کنید، اما زیاده روی نکنید. به آنچه که بدنتان به شما می گوید گوش دهید.
استراحت کردن
” راحت باشید ” در حالی که گفتن آن برای کسانی که تجربه تنگی نفس را ندارند، آسان است اما در کل این موضوع اهمیت دارد. هر چه بیشتر در مورد تنگی نفس تان نگران شوید، این تنگی نفس هم بیشتر می شود. همچنین زمانی که حس می کنید واقعاً به استراحت نیاز دارید، استراحت کنید.
به خودتان فشار نیاورید
به آنچه بدن تان به شما می گوید گوش دهید و هنگام نیاز استراحت کنید. الان زمان آن نیست که خیلی به خودتان فشار بیاورید. مهم این است که به ظرفیت های بدن خود توجه کنید.
با نزدیک شدن به زایمان ، تنگی نفس بیشتر می شود. با پایین آمدن نوزاد به قسمت لگن، فشار بر روی دیافراگم و ریه ها تا حدودی بهتر می شود.
علائم خطرناک تنگی نفس در بارداری
اگرچه خوب است که بدانید طبیعت بدن شما را به شکل خاصی طراحی کرده است، شما باید در زمان هایی که تنگی نفس تان نشان دهنده ی چیز دیگری است حتما پی گیر این مشکل باشید.
آسم
بدون شک قبل از بارداری می دانید که آیا آسم دارید یا نه. همچنین ممکن است از قبل بدانید که آسم در دوران بارداری بدتر می شود. اگر آسم می تواند تنگی نفس در سه ماهه سوم تان را بدتر کند، با پزشک خود مشورت کنید.
کم خونی
در برخی موارد، کم خونی – کمبود آهن مورد نیاز خون – می تواند باعث تنگی نفس شود. از دیگر علائم کم خونی می توان به خستگی، سردرد و کبودی رنگ لب و نوک انگشتان اشاره کرد. برای تشخیص کم خونی، پزشک می تواند میزان آهن خون شما را بررسی کند و ممکن است مکمل های آهن برای شما تجویز کند.
درد یا سرفه مداوم
اگر هنگام کشیدن نفس عمیق احساس درد می کنید، نفس هایتان تندتر شده است یا حس می کنید نبض تان سریع تر شده است سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. این می تواند نشانه ی این باشد که شما یک لخته خون در ریه ی خود داشته باشید. این همچنین به عنوان آمبولی ریوی شناخته شده است.
اگر سرفه تان به صورت مداوم و حتی تا چند روز ادامه پیدا کرد، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت احساس درد در قفسه سینه، باید با پزشک خود یا اورژانس تماس بگیرید.