فرهنگ روی تشریفاتی که ما برای مناسبت ها و کارهای مختلف طراحی می کنیم اثر می گذارد. مثلاً بعضی فرهنگ ها تشریفات پر آب و تاب تری برای ازدواج قائلند در حالی که فرهنگ دیگر رسوم ساده تری برای ازدواج دارد. با تفاوت آداب و رسوم در ازدواج چه کنیم؟
ازدواج وقتی میتواند رضایتبخش باشد که علاوه بر عشق، تفاهم نیز وجود داشته باشد. وجود تفاهم در زندگی مشترک به نزدیک بودن تفکر و ارزشهای فرهنگی بازمیگردد. تفاوت فرهنگی اگر به درستی بررسی و حل نشود میتواند مانعی برای یک ازدواج موفق باشد. بنابراین پیش از تصمیم برای ازدواج و انتخاب همسر بهتر است به این موضوع توجه کرده و راهکارهای حل آن را بشناسیم.
حتما این جمله را شنیدهاید که ” شما فقط با یک فرد ازدواج نمیکنید، با خانوادهاش هم ازدواج میکنید”. شاید شنیدن این عبارت برای شما خوشایند نباشد اما متاسفانه واقعیت دارد. گاهی اوقات مطمئنید که فرد دلخواهتان را برای ازدواج یافتهاید و همه تفاهمهای لازم را با او دارید. اما مشکل اینجاست که تفاوت فرهنگی فاحشی بین خانواده او و خانواده شما وجود دارد.
در مورد آداب و رسوم فرد مورد نظرتان اطلاعات کسب کنید. اینکار را میتوان هم با طرح سوال مستقیم درباره سبک زندگی آنها در مسائل مختلف و هم در قالب تعریف کردن خاطرههای خانوادگی یا دیدن عکسهای خانوادگی انجام داد. وقتی خاطرهای در مورد خانوادهی خود تعریف میکنید نظر او را در مورد آن موقعیت بپرسید. مثلا وقتی در مورد مجلس ختم یکی از بستگانتان صحبت میکنید از او بپرسید شما هم همین کارها را در مراسم عزاداری انجام میدهید؟ یا در مورد نوع غذاها و مهمانیهای خانوادگی یکدیگر صحبت کنید. اگر بخواهید تناسب خانواده خواستگارتان را با خانواده خود بسنجید لازم است ظاهر، سطح تحصیلات، سطح اقتصادی، شغل، اعتقادات مذهبی، آداب و رسوم و سبک زندگی آنها را مقایسه کنید. از جمله این آداب و رسوم متفاوت و ازدواج جوانان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
دست دادن زنها و مردها اعم از محرم و نامحرم
معاشرت زنان و مردان نامحرم
تشکیل جلسات لهو و لعب مختلط مرد و زن
جدا شدن فرزندان از خانواده از 18 سالگی و گسیختگی رشتههای عاطفی آنان با والدین
اهمیت ندادن به صله رحم
عدم همیاری
قطع ارتباطهای خانوادگی پس از ازدواج
به هرحال ما با رسوماتمان زنده هستیم. اصلا واقعیت این است که هر ملتی به تاریخش زنده است و سنتها و رسومات قدیمی بخش ماندگاری را در این تاریخ از آن خود دارند. بهترین راه برخورد با رسومات این است که به دنبال ریشه و اساس آنها باشیم. اگر قرار است رسمی را به جا بیاوریم باید شاخ و برگهای اضافهای را که به سلیقه نافرم کسی در زمانی و مکانی به آن افزوده شده است کنار بزنیم تا از پس آن، واقعیت سنت و رسم قدیمی مورد نظر آشکار شود. راهی جز این نداریم که به خود سنت رجوع کنیم. فرار از سنت مثل فرار از گذشته میماند که امکانش وجود ندارد.
آداب و رسوم متفاوت و ازدواج و عروسی گرفتن به شیوه ایرانی مسایلی است که شما به عنوان یک جوان دم بخت باید حتما فکری به حالش بکنید. کمتر به حرف در و همسایه و فک و فامیل توجه کنید. البته وجود قومیتها، فرهنگها و زبانهای مختلف در ایران، با رسم و رسوماتی که تفاوتهای بسیار آشکار و ریز و درشتی با هم دارند، میتواند به روحیه همیشه پذیرای ایرانیتان کمک کند و امکان ذهنی قبول کردن یک فرهنگ متفاوت را برایتان فراهم کند. مثلا فکر کنید که شما جوانی از اهالی آمل هستید که از قضا در دانشگاه با یکی از دخترهای جنوبی دانشگاه آشنا شدهاید که احتمالا قصد ازدواج هم دارید. میدانید که از ترکیب فرهنگها و تولد یک فرهنگ جدید حرف میزنم که در نتیجه آن جوانهایی پا به عرصه جامعه میگذارند که با کمترین تعصب بیجایی نسبت به رسم و رسومات و فرهنگهای از پیش تعیین شده، مجموعهای از بهترینهای این فرهنگها را در خود جمع کردهاند.
شاید بهترین ایده این باشد که با این رسومات معامله کرد و در این داد و ستد هر فاکتور خوب و به درد بخوری را از سنت با امکاناتی که زندگی مدرن جلوی رویمان میگذارد ترکیب کنیم و رسم و رسومات مناسب حال و احوال دوره خودمان را برای نسل بعدی دست و پا کنیم.