کنترل نکردن زبان پیامدهای بسیار مخربی در زندگی دارد که در پاره ای موارد، جبران آنها امکان پذیر نخواهد بود. اگر سری به خانه ها بزنید، با اندکی دقت و تامل در می یابید که ریشه بسیاری از ناراحتی ها و خصومت ها که اساس و بنیان خانواده را به مخاطره انداخته است و از زندگی، جهنمی ساخته که آتش آن دامنگیر افراد خانواده شده است، همان کنترل نکردن زبان است. در این نوع خانواده ها، زندگی شیرین و لذتبخش جایش را به زندگی رقت باری داده که تلخی آن دائما، ذائقه روحشان را آزار می دهد.
در مهارت های ارتباطی وقتی شخصی می داند که چگونه صحبت کند، از زخم زبان استفاده نمی کند و پیامدهای گفتار خود را در نظر می گیرد. انسان های عصبی که آستانه تحمل کمتری دارند، عموما متهم به این مساله هستند که زخم و نیش زبان بیشتری دارند.مهارت های ارتباطی کم، افکار منفی، آستانه تحمل پایین، پرخاشگر و استرس دلایلی هستند که منجر به زخم زبان می شوند. به دلیل اینکه این اشخاص رفتارهای عادتی دارند باید طرز فکر آنها را عوض کرد. بخشی از زخم زبان ها تبدیل به رفتارهای عادتی می شوند.جالب است بدانید طبق تحقیقات انجام شده در بیشتر موارد افرادی که حتی عادت به زخم زبان زدن و صحبت با نیش و کنایه دارند بعد از این گونه صحبت کردن و ناراحت کردن طرف مقابل از سخن خود پشیمان شده و در بعضی از موارد در صدد جبران بر می آیند.
معمولا زنان در دوران نامزدی سعی در مخفی نگه داشتن عادت های زشت خود می کنند، اما بعد از ازدواج رفتار بد آنها شما را غافلگیر می کند. زنان بدزبان در ابتدا معذرت خواهی را چاشنی رفتار آزار دهنده خود می کنند، اما به مرورفکر می کنند که هر آنچه دوست دارند را می توانند به شما بگویندو بابت این موضوع نیز اصلا احساس پشیمانی و عذاب وجدان ندارند.
تاثیر تلخ زبانی بر روابط خانوادگی
کنترل نکردن زبان پیامدهای بسیار مخربی در زندگی دارد که در پاره ای موارد، جبران آنها امکان پذیر نخواهد بود. اگر سری به خانه ها بزنید، با اندکی دقت و تامل در می یابید که ریشه بسیاری از ناراحتی ها و خصومت ها که اساس و بنیان خانواده را به مخاطره انداخته است و از زندگی، جهنمی ساخته که آتش آن دامنگیر افراد خانواده شده است، همان کنترل نکردن زبان است. در این نوع خانواده ها، زندگی شیرین و لذتبخش جایش را به زندگی رقت باری داده که تلخی آن دائما، ذائقه روحشان را آزار می دهد.
زخم زبان، نیش و کنایه به طور مستقیم روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد؛ حرف زدن با نیش و کنایه، به اندازه زمانی که فردی بدون اجازه از کیف دیگری چیزی برمی دارد غیراخلاقی است، چون وقتی کسی به دیگری نیش و کنایه می زند مانند این است که دست خود را وارد سینه طرف مقابل کرده و با مشت تکه ای از دل او را برمی دارد. مشتاقی می افزاید: بدترین شکل این است که تکرار نیش و کنایه زدن در فرد به صورت عادت درآید و باعث دور شدن اطرافیان ازجمله خانواده، دوست و مهم تر از همه، همسر از فرد کنایه زننده شود.
معمولا این افراد دافعه زیادی ایجاد می کنند، دوستان و آشنایان و حتی اعضای خانواده زیاد دلخوش نیستند که با آنها صحبت کنند زیرا این افراد قادر نیستند احترام و حریم طرف مقابل را به خوبی حفظ کنند.اما مهم تر از همه تخریب روابط به وسیله نیش و کنایه در بین همسران است؛ وقتی زن و مرد از هم رنجش پیدا می کنند و درصدد رفع آن برنمی آیند، ناراحتی ها و دلخوری ها روی هم انباشته شده و رابطه شان سرد می شود.وقتی یکی از دیگری می رنجد، بی منطق، بی انصاف و پرخاشگر می شود، حال حدس بزنید قضاوت چنین آدمی نسبت به همسرش چگونه خواهد بود.
بیشتر این افراد نمی دانند با این عمل چقدر شخصیت خودشان را پایین می آورند و اگر این طرز صحبت بین همسران باشد می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به زندگی مشترک وارد کند.دوری از طعنه و کنایه، حرف های نیش دار، لاف زدن یا ابراز نوعی تحکم می تواند ما را در مسیری قرار دهد تا در هر جمع و گروهی، نقل محفل شویم و خود را نسبت به مکنونات قلبی و افکار و عقاید شخصی دیگران، صمیمی و مشتاق نشان دهیم و در حریم آنان، شریک و سهیم شویم.
توهین و آزار زبانی؛ راه حلی برای انتقام از دنیا
در بسیاری از موارد همسر شما بدون هیچ دلیلی شروع به آزار و اذیت کلامی می کند. در این مواقع شما مدام با خود فکر می کنید که چه اشتباهی انجام داده اید که منجر به شنیدن این کلمات زشت از سوی همسرتان شده اید. شاید گاهی اوقات برای همسرتان دلسوزی کنید و تصور کنید که شاید در دوران کودکی شرایط سختی داشته است. اما به خاطر داشته باشید که او از دنیایی انتقام می گیرد که شما هم در آن قرار دارید. در رابطه ای که قرار دارید ، احساس عدم امنیت برای همسرتان، بسیار بزرگ تر از عشق و افکار منطقی است، به همین دلیل او به راحتی نمی تواند یک رابطه سالم را تصور و تجربه نماید.
آزار زبانی یا رییس بازی
ممکن است بعد از مدت ها کلنجار رفتن با این طرز رفتار همسرتان و ناراحت شدن های پی در پی، شاید تصور کنید که مشکل شما در زندگی، عدم برقراری ارتباط سالم باشد و تصمیم بگیرید که با مشاور صحبت نمائید، اما اگر منظور شما از برقرار ارتباط سالم، در میان گذاشتن احساسات و کمک به تصمیم گیری درست باشد، نباید روی کمک همسرتان حساب کنید، زیرا او می تواند با همین اظهار نظرهای شما علیه خودتان استفاده کند.
بدزبانی همسرتان شما را آزار می دهد
زن آزارگر و بدزبان اغلب خواهان ریاست هستند و در منزل نیز رئیس بودن را دوست دارند،. این زنان به هنگام احساس خطر برای کنترل اوضاع،با حملات برق آسای خود شروع به بدزبانی می کنند. البته که او می خواهد رابطه شما موفقیت آمیز باشد ، اما این اتفاقات را با قوانین و روش های خود پیش می برد.
راه رهایی از این رابطه چیست؟
متاسفانه شما باید با این واقعیت مواجه شوید که همسرتان ، فردی بسیار آزارگر است و رفتار او باعث می شود که شما احساس بسیاری بدی نسبت به خودتان داشته باشید. البته که طلاق راه حل مشکل شما نیست زیرا می توانید با رعایت چند نکته و کمک حرفه ای یک روان شناس، زندگی خود را به ساحل آرامش برسانید.در طول دوران درمان اگر احساس ناامیدی کرده و فکر می کنید زبان همسرتان هرگز نرم نمی شود، به این نکته توجه کنید که علاوه بر مضر بودن ادامه این رابطه، اتفاقات ناراحت کننده ای نیز در آینده در انتظار فرزندانتان است.
نحوه مقابله با آزار زبانی همسر
در هر نوع سبک زندگی یک سری بایدها و نبایدها وجود دارد که علاقه مندان به آن نوع زندگی خود را پایبند به آن می دانند و سبک زندگی ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما نکته مهم این جا است که وقتی به بایدها و نبایدهای اخلاقی زندگی اسلامی نگاهی می اندازیم که بسیاری از این توصیه ها با زبان در ارتباط است. اینکه چگونه با آزار زبانی همسر خود کنار بیایم موضوعی است که در ادامه بحث می شود.
ظرفیت خود را بالا ببرید
طبیعی است که هرانسانی امکان دارد در برابر خشونت، آزارهای کلامی، طعنه و کنایه همسر بداخلاق خود کم آورد. این رفتارها بسیار دردناک و غیرقابل تحمل است. برای پیشگیری و حت درمان این رفتارهای زشت همسرتان، بهتر است قدرت مدیریت جریان ها را با مهربانی و عشق بر عهده بگیرید.مثلا هنگامی که همسرتان به هر دلیلی اقدام به آزار کلامی و بدرفتاری می کند، باید آنقدر ظرفیت امنیت عاطفی خود را با عبادت، ورزش و تغذیه های سالم افزایش دهید که فشار عصبی را در این شرایط به حداقل ممکن برسانید. با طرز رفتار صحیح شما به مرور همسرتان نیز متوجه اشتباه خود می شود.
تلاشی برای تغییر او انجام ندهید
فکر نکنید بعد از بله گفتن و ازدواج میتواندی همسر خود را تغییر دهید. شما توانایی تغییر زنی که به آزار کلامی متوسل می شود را ندارید. دلایل بسیار زیادی برای رفتار او وجود دارد هرچند ممکن است این دلایل اشتباه باشند. ممکن است که همسرتان درگیر احساس خودشیفتگی یا احساس ناامنی باشد، در این صورت شما نمی توانید روان درمانگر او باشید.
مشکلات خود را ریشه یابی کنید
اگر حس می کنید که خشونت های کلامی و توهین های همسرتان روز به روز بیشتر می شود، به دنبال ریشه رفتارهای او باشید تتا بتوانی مشکلات را حل کنید، اما در این ریشه یابی با خودتان صادق باشید؛ چرا که قرار نیست همیشه همسرتان مقصر باشد و شما مظلوم.شاید در زندگی مشترک برخی از رفتارهای شما باعث رفتار بد همسرتان شده باشد.در ریشه یابی حتما به مشکل و ره حل رفع آن دس خواهید یافت. در این صورت راه حل را با همسرتان درمیان بگذارید تا با کمک یکدیگر مشکلات را حل کنید.
مشکل خود را نادیده نگیرید
برخی از افراد هنگام برخورد با بی ادبی همسرشان سعی می کنند تا از مواضع خود عقب نشینی کنند و رفتار او را نادیده بگیرند. در حقیقت این رفتار به نوعی پاک کردن صورت مسئله است که هیچ فایده ای نخواهد داشت. نادیده گرفتن و رها کردن نه تنها مشکل شما را حل نمی کند بلکه باعث می شود که همسرتان در دفعات بعد رفتار زشت خود را تشدید کرده و هیچ احترامی برای شما قائل نباشد.در ابتدا سعی کنید که زمینه بروز این رفتارها را فراهم نکنید. در صورت تکرار این رفتار، با مهربانی و در کمال ادب سعی در کنترل شرایط داشته باشید.سپس در زمان مناسب و در کمال آرامش به همسرتان در مورد مشکل خود صحبت نمائید.
حریم خود را تعیین نمائید
اگر همسرتان شما را با بدزبانی و توهین آزار می دهد به او بگوئید که انتظار دارید رفتار او با شما به گونه ای باشد که با افراد مهم زندگی خود دارد. به همسرتان بگوئید که دوست دارید شما را تحسین کرده و به ارزشهای شما احترام بگذارد. اگر بحث همچنان ادامه پیدا کرد به آرامی از اتاق خرج شوید تا در تنهایی به رفتار بد خود با شما فکر کند.
به همسرتان محبت کنید
آزار کلامی شروع یک بازی غلط در زندگی اس. افرادی که با آزار زبانی خود مدام همسرشان را ناراحت می کنند اصلا ابایی از رفتار زشت خود ندارند. این افراد با قدرت نمایی سعی در ترساندن همسرشان می کنند. یکی از اصول مهم زندگی محبت و رحمتی است که خداوند پس از جاری شدن عقد در دل زن و شوهر قرار می دهد.پس همسر خود را از محبت سیراب کنید تا بهانه ای برای بدزبانی خود پیدا نکند. مثلا به او بگویید که اگر همه دنیا را هم به من بدهند من تنها تو را دوست دارم.
ارتباط خود با دیگران را قطع نکنید
حفظ و برقراری ارتباط با دوستان ، آشنایان و خانواده خیلی اهمیت دارد و شما به عنوان یک انسان آزاد و مستقل به همسرتان اجازه ندهید که ارتباط شما را با دیگران قطع کند. ممکن است که همسرتان بخواهد ارتباط شما با خانواده یا دوستانتان را قطع کند. حفظ ارتباط با افرادی که شما را دوست دارند و به شما احترام می گذارند بسیار اهمیت دارد.
کلمات او را تکرار نکنید
هی کلمات و جملات را برای همسرتان تکرار نکنید. تکرار جملات آزاردهنده چیزی را به او یاد نمی دهد و فقط موجب تقویت این موضوع در ذهن او می شود که شما طرف غیرمنطقی داستان هستید. به جای تکرار، صبور باشید و با آرامش به او توضیح دهید که از این طرز تفکر او ناراحت هستید؛ اما موافق این تصور او نمی باشید. به همسرتان عشق و علاقه خود را ابراز کنید.
در ظاهر حق را به او دهید
شاید بی تفاوتی زیاد شما موجب گستاخ تر شدن همسرتان شود، اما یک همسر باهوش می داند که گاه با حمایت از همسر بی ادب خود می تواند شرایط را بهتر کند. البته این حمایت نباید همیشگی باشد، زیرا او تصور می کند که حق همیشه با اوست. می توانید به همسرتان بگوئید:به دلیل مشغله کاری و مشکلات به تو حق می دهم اما با این رفتار زندگی عاطفی و مشترکمان نیز از هم پاشیده می شود. همچنین بهتر است بدانید که عیب جویی از همسرتان پیامدهای منفی بسیاری در زندگی دارد، بنابراین تاحد ممکن به دنبال عیب جویی از همسرتان نباشید.
2 سال پیش