به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، لرزش در بدنه خودرو و حس کردن آن هنگامی که دستتان روی فرمان است، مهم ترین و شایع ترین نشانه بالانس نبودن چرخ خودرو است. هر قدر بالانس چرخ ها کمتر باشد، ارتعاش حین رانندگی بیشتر است. این مشکل گاهی هنگام رانندگی باعث بروز صداهایی از بدنه و کشیدن فرمان به یک سمت می شود.
برخی معتقدند فقط بالانس چرخ های محور جلو مهم است، اما باید بدانید که این باور کاملاً غلط است. بالانس نبودن چرخ های عقب نیز اهمیت زیادی دارد و به مجموعه سیستم های تعلیق، جلوبندی، فرمان و فنرها ، فشار وارد می کند. تنها فرق بالانس چرخ های عقب با جلو در این است که هنگام بالانس نبودن چرخ های عقب ، سیستم فرمان ، کمتر درگیر می شود و ارتعاش های آن چندان محسوس نیست. دلیل این مسئله هم دورتر بودن سیستم فرمان از منشأ لرزش ها و عدم تعادل است.
در ادامه به مشکلاتی که بر اثر عدم بالانس چرخ خودرو به وجود می آید، اشاره می کنیم.
کاهش کارایی خودرو
اگر چرخ ها بالانس نباشند، خودرو به خوبی شتاب نمی گیرد. ممکن است به مرور زمان، متوجه ضعیف شدن عملکرد خودروی تان شوید، اما به هر حال از جمله عوامل شتاب گیری ضعیف، عدم بالانس چرخ خودرو است. در این شرایط، نه تنها هندلینگ خودرو با افت مواجه می شود بلکه در حین رانندگی هم متوجه خواهید شد که برای شتاب بیشتر باید فشاری بیشتر از قبل به خودرو وارد کنید.
بالانس نبودن چرخ علاوه بر شتاب گیری، روی ترمزگیری هم اثر می گذارد. ناهمگن (غیر یکنواخت) بودن موضعی لاستیک ها و رینگ ها باعث می شود که نیروی وارده از سوی سیستم ترمزگیری برای نگه داشتن چرخ ها هم کافی و دقیق نباشد؛ به علاوه برای ترمزگیری هم قطعاً باید فشاری بیش از قبل به چرخ ها وارد کنید.
عدم پایداری
بالانس نبودن چرخ خودروها موجب می شود که میزان تماس هر چرخ با سطح زمین متفاوت باشد؛ در نتیجه هنگام رانندگی در شرایط مختلف، عدم پایداری خودرو هر چند نامحسوس احساس می شود. شاید رانندگی در جاده های مسطح و با سرعت آرام، شما را متوجه مشکلی خاص و تغییراتی مشخص نکند، ولی هنگام رانندگی با سرعت بالا در سر پیچ ها، جاده های بارانی و دارای پستی و بلندی، مشکلات زیان باری گریبان گیر شما می شود.
افزایش مصرف سوخت
بالانس چرخ خودرو ، مصرف سوخت شما را کاهش می دهد. فردی را تصور کنید که یکی از پاهایش، بلندتر از پای دیگر است. قطعاً انرژی و وقتی که این فرد برای طی کردن مسیر می گذارد، برابر با وقت و انرژی ای نیست که فردی با پاهای سالم صرف می کند. عدم بالانس چرخ خودرو ، ارتباطی مستقیم با افزایش مصرف سوخت دارد. در چنین شرایطی، سوخت خودرو انرژی لازم را تولید می کند، اما بروز اختلال در هندلینگ و ترمزگیری خودرو سبب می شود که تمام انرژی برای حرکت خودرو صرف نشود.
کاهش عمر مفید قطعات
سیستم تعلیق و جلوبندی و قطعات مرتبط با فرمان ، عمده ترین قسمت هایی هستند که در صورت بالانس نبودن چرخ خودرو آسیب می بینند. اگر در حال حاضر با خودرویی رانندگی می کنید که چرخ های آن بالانس نیست، بهتر است در اولین فرصت برای رفع این مشکل اقدام کنید. مسئله مهم این است که این مشکلات با گذشت زمان بیشتر می شود و بخش های مختلفی را درگیر می کند.
بالانس چرخ خودرو باعث می شود که سایش هر چهار لاستیک به یک اندازه باشد؛ البته معمولاً لاستیک های جلو بیشتر آسیب می بینند و اگر چرخ ها بالانس نباشند، میزان اصطکاک نیز در چرخ های هر طرف با طرف دیگر فرق می کند.
فراموش نکنید حتی اگر از بالانس بودن چرخ خودروی تان هم اطمینان دارید، باید بررسی های دوره ای را به طور منظم انجام دهید. تمام ضربه های وارده از پستی بلندی های جاده، به طور مستقیم به سیستم جلوبندی و چرخ ها آسیب می زند. پلوس ها و بلبرینگ ها، فنرها و کمک فنرها و تلسکوپی فرمان ، از جمله قطعاتی هستند که به خاطر بالانس نبودن چرخ خودرو آسیب می بینند.
خوب است بدانید که انتخاب لاستیک های نامرغوب و تاریخ گذشته هم از دلایل خارج شدن چرخ ها از بالانس است.