ساعدنیوز
ساعدنیوز

باقری: آمریکا دو اصل تضمین دادن و راستی آزمایی را پذیرفته است/ به آینده مذاکرات خوش‌بینیم

  شنبه، 13 آذر 1400 ID  کد خبر 181357
باقری: آمریکا دو اصل تضمین دادن و راستی آزمایی را پذیرفته است/ به آینده مذاکرات خوش‌بینیم
ساعد نیوز: مذاکره کننده ارشد ایران در وین در گفت‌وگویی با شبکه الجزیره به سوالاتی درباره مواضع ایران در روند مذاکرات وین و لغو تحریم‌ها پاسخ داد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایسنا، علی باقری کنی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان و مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین در گفت وگوی اختصاصی با شبکه الجزیره، درباره پیش نویس دو طرحی که ایران در وین درباره لغو تحریم ها و اقدامات هسته ای در اختیار مذاکره کنندگان غربی قرار داده است، گفت: همان طور که می دانید شش دور از این مذاکرات در بهار و تابستان امسال در وین برگزار شد که برخی اسناد پیش نویس از آن ها حاصل شد. ما به عنوان نماینده دولت جدید ایران و مذاکره کنندگان جدید هسته ای، دیدگاه هایمان را درباره این پیش نویس ها به ویژه درباره پیش نویس لغو تحریم های غیرقانونی و ظالمانه و اقدامات هسته ای به طرف مقابل ارائه کردیم. درباره جزئیات این سندها، نکته مهم این است که طرفین درباره مبنای مذاکرات به توافق رسیدند که همان توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ است. چیزی که ما ارائه کرده ایم مربوط به ناکارآمدی ها و نقص های پیش نویس ها بوده است و اصلاحاتی را در آن ها ارائه کرده ایم.

باقری در پاسخ به این سوال که خواسته تیم مذاکره کننده ایران در این اسناد پیشنهادی چیست، گفت: تاکید ما این است که در چارچوب برجام، تمامی مسائل مربوط به فعالیت های هسته ای ما باید تداوم داشته باشد. درباره تحریم ها نیز این طور است. هرگونه تحریم مغایر با مقررات برجام باید فورا لغو شود، همین طور تمامی تحریم هایی که مربوط به توافق هسته ای است. تمام تحریم هایی که تحت کارزار «فشار حداکثری» آمریکا اعمال شده یا بازگردانده شدند، باید فورا لغو شوند.

او درباره این که آیا ایران خواستار راستی آزمایی لغو این تحریم ها یا ضمانتی درباره آن ها است، توضیح داد: موضوع راستی آزمایی و تضمین مواردی بسیار جدی هستند که در سند سوم تشریح شده اند.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این که از نظر او این دور از مذاکرات چه نتیجه و چه دستاوردی داشته است، بیان کرد: ما طرح هایی پیشنهاد کردیم و از طریق آن ها نشان دادیم که ما نه تنها در مذاکرات، بلکه در طرح هایی که به طرف مقابل ارائه کرده ایم جدی هستیم. ما با این طرح ها عزم جدی مان برای رسیدن به یک توافق را نشان دادیم. طرح هایی که ارائه کرده ایم روی میز طرف مقابل مذاکرات است و قرار است به ما پاسخ دهند، البته پاسخی که با شواهد و با استدلالی منطقی همراه باشد.

باقری در پاسخ به این سوال که واکنش ایران در صورتی که طرح های پیشنهادی آن پذیرفته نشوند و توافقی انجام نشود، چه خواهد بود، گفت: طرح هایی که توسط ایران پیشنهاد شده اند را اصلا نمی توان رد کرد، چون مبتنی بر مقررات توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ هستند. حتی کشوری که از توافق خارج شده بود هم مایل به بازگشت به توافق است. و در اصل، کشورهایی که هنوز عضو برجام هستند، نمی خواهند این سند هسته ای را از بین ببرند.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این که با توجه به سوابق طولانی او در مذاکرات هسته ای، حالا که هدایت مذاکرات را بر عهده دارد، ایران چه چیز جدید برای ارائه در مذاکرات دارد، و این مذاکرات چه تفاوتی با سال های گذشته دارند، تشریح کرد: یکی از مهم ترین تفاوت ها وجود عوامل و بازیگرانی خارجی هستند که سعی می کنند در مذاکرات اخلال ایجاد کنند.

او در پاسخ به این که تیم ایران چگونه با این موارد مقابله می کند، توضیح داد: طبیعی است که آن ها سعی می کنند در مسیر رسیدن به توافق اخلال ایجاد کنند اما نکته مهم این است که اقدامات انجام شده از سوی ایران در چارچوب قوانین بین المللی، معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای، ان.پی.تی و معاهده پادمانی بوده اند. بنابراین، زمینه مناسبی برای رسیدن به یک توافق برای ایران ایجاد کرده اند.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان با ارائه توضیحاتی درباره گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران و برخی ادعاها مبنی بر این که ایران در حال غنی سازی ۹۰ درصدی اورانیوم است، بیان کرد: خبر غنی سازی ۹۰ درصدی توسط رسانه ها و منابع صهیونیستی منتشر شده بود. چنین خبری بالافاصله توسط عالی ترین مقام آژانس بین المللی انرژی اتمی که مدیرکل آن است، رد شد.

باقری در پاسخ به این که آیا ایران مایل به انجام دادن چنین اقدامای در آینده نیست، گفت: فعالیت های هسته ای ما در چارچوب ان.پی.تی و معاهده پادمانی انجام می شوند. واضح است که اگر طرفین برجام به تعهداتشان در برجام عمل کنند، ما هم همین کار را خواهیم کرد و کاملا به تعهداتمان در چارچوب برجام عمل خواهیم کرد.

مذاکره کننده ارشد ایران در وین در پاسخ به این که آیا با توجه به تحولات این چند سال اخیر از سال ۲۰۱۵، توافق هسته ای هنوز پویایی خود را حفظ کرده است و توافقی کارآمد است یا نه، اظهار کرد: هزینه احیای توافق و حفظ آن بر مبنای اقداماتی بوده است که ایران انجام داده. چون آمریکا از توافق خارج شد و توافق را به کلی نقض کرد و اروپایی ها هم در عمل نتوانستند پایبندی کامل به برجام را از خود نشان دهند. بنابراین، به رفتار اروپایی ها با پایبندی کامل به توافق و به رفتار آمریکایی ها با بازگشتشان به توافق بستگی دارد و اگر این اتفاق بیفتد، توافق احیا خواهد شد.

باقری در پاسخ به این که آیا توافق در چارچوبی که در سال ۲۰۱۵ درباره آن مذاکره شده بود، دوام خواهد آورد یا نه، بیان کرد: هر دو طرف مذاکرات مایل به بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ هستند

او درباره این که آیا برای به نتیجه رسیدن مذاکرات بازه ای زمانی وجود دارد و آیا ایران حاضر است مدتی طولانی به اندازه ۱۹ سال گذشته صرف مذاکرات برای رسیدن به توافقی نهایی بکند، گفت: من بر این عقیده ام پاسخ طرف مقابل به طرح های معقولی که ایران ارائه داده است، قطعا می تواند جواب این سوال را بدهد.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این که اگر پس از تمامی این تلاش ها برای مذاکره و رسیدن به توافق، توافقی در کار نباشد، چه اتفاقی رخ خواهد داد، تشریح کرد: حضور ما در این جا نشان می دهد که ما واقعا برای رسیدن به یک توافق جدی هستیم و ما عزم و اراده طرف مقابل و رفتار آن ها را به طور جدی ارزیابی می کنیم تا ببینیم آیا آماده بازگشت به پایبندی کامل به توافق و ترک تخطی هایشان هستند یا نه.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که با توجه به فشارهایی که به خاطر تحریم های آمریکا بر اقتصاد ایران تحمیل شده است، تاب آوری ایران بدون توافق هسته ای تا چه حد خواهد بود، بیان کرد: اقتصاد ما در شرایط چند سال گذشته که تحریم های آمریکا و متحدان آن بر ایران برقرار بوده اند، توانسته است توسعه یابد و پیش رفت کند. این یک امر مسلم است که تحریم ها اثر داشته اند. اما ایران نشان داد که تحریم ها نمی توانند نتیحه بخش باشند.

باقری درباره این که پلان B [نقشه دوم] ایران چه خواهد بود، توضیح داد: ما در واقع بر ظرفیت ها و توان داخلی مان اتکا خواهیم کرد و روابط و همکاری مان را با کشورهایی که در تعامل با ما جدی و کارآمد هستند، گسترش خواهیم داد. ما به طور جدی به دنبال پیش رفت اقصادی کشورمان خواهیم بود. در مدت چند سال گذشته، آمریکا تمام تلاشش را کرد از روابط اقتصادی ایران با جهان ممانعت کند اما ما نشان دادیم می توانیم اقدامات آن ها را با شکست مواجه کنیم و اقتصادمان را در مسیر مثبت و موثری پیش ببریم. اما این به معنای این نیست که آمریکا به مردم ما یا اقتصادمان خسارت نزده است. به همین خاطر، یکی از موضوعاتی که در مذاکرات دنبال می کنیم، موضوع جبران خسارت از سوی آمریکا به خاطر آسیب ها و خساراتی است که به مردم ما وارد کردند.

مذاکره کننده ارشد ایران در وین در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا برای این کار از خود آمادگی نشان داده است یا نه، گفت: موضوع جبران خسارت در دستور کار مذاکرات وین بوده است و به این موضوع در سند سوم پیشنهادات ما پرداخته خواهد شد.

او درباره سند سوم پیشنهادی ایران و این که چرا تاکنون ارائه نشده است، اظهارا کرد: طرف های دیگر مذاکرات در حال حاضر در حال بررسی دو سند دیگری هستند که ارائه کرده ایم و منتظریم پاسخ دهند. به محض این که پاسخشان را دریافت کنیم، کار بر روی سند سوم را آغاز خواهیم کرد.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که از نظر او خواسته های ایران در مذاکرات مبنی بر لغو کلیه تحریم های ایران، جبران خسارت و تضمین دادن چه قدر می تواند از دیدگاه آمریکا واقع بینانه باشد، گفت: در مذاکراتمان با طرف های مقابل، آن ها بر ضرورت تضمین دادن و بر ضرورت سازوکاری برای راستی آزمایی صحه می گذارند، هم روسیه، هم چین و هم اروپایی ها. در اصل، آمریکایی ها هم باید بپذیرند. آمریکایی ها در پیش نویس های قبلی این چارچوب را پذیرفته اند اما نکته اصلی در این است که تضمین ها چگونه باید ارائه شوند و راستی آزمایی ها چگونه باید انجام شوند.

او در پاسخ به این که از نظر آمریکا لغو کلیه تحریم های ایران ممکن نیست، به دلیل این که اختیارات لغو کلیه تحریم ها تنها در دستان رئیس جمهور آمریکا نیست و بخشی از آن ها به کنگره این کشور مربوط است و ایران حاضر است چه چیزی در مقابل خواسته هایش در مذاکرات ارائه کند، گفت: دو طرف مذاکرات، یعنی ایران و گروه ۴+۱ توافق را پذیرفته اند. آمریکا هم که از توافق خارج شده بود، می خواهد به آن بازگردد. بنابراین، موضوع بده و بستان قبلا در مذاکرات سال ۲۰۱۵ به جا آورده شده است. حالا باید اقداماتی انجام شود که اشتباهات کشوری را که از توافق خارج شد، جبران کند. بده و بستان زمانی اتفاق می افتد که هر دو طرف از چیزی تخطی کنند. ما از چیزی تخطی نکردیم. این آمریکایی ها بودند که از توافق خارج شدند.

باقری در ادامه این گفت وگو درباره مواضعی که رژیم صهیونیستی اخیرا درباره مذاکرات وین اتخاذ کرده است و سعی داشته است قدرت های جهانی و آمریکا را از رسیدن به توافقی با ایران بازدارد، گفت: قبلا هم گفتم که عوامل خارجی، صهیونیست ها در تلاشند در روند مذاکرات اخلال ایجاد کنند. صهیونیست ها یا تلاش می کنند تاسیسات هسته ای ایران را مورد حمله قرار دهند یا در روند مذاکرات اخلال ایجاد کرده و مانع آن شوند. واقعا به هویت مستقل دیگر طرف های مذاکرات بستگی دارد که نشان دهند قرار نیست تحت تاثیر صهیونیست ها قرار بگیرند و بر اساس منافع کشور خودشان تصمیم می گیرند.

او در پاسخ به این سوال که اگر رژیم صهیونیستی تصمیم بگیرد به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند، چه اتفاقی رخ خواهد داد گفت: به نظرم صهیونیست ها باید خواب حمله به ایران را ببینند. اگر به این خواب بروند، هیچ گاه از آن بیدار نخواهند شد.

مذاکره کننده ارشد ایران درباره این که چقدر به نتیجه رسیدن مذاکرات خوش بین است، گفت: ما به دلیل عزم جدی مان در ادامه دادن مذاکرات و استدلال مستحکمی که در روند مذاکرات در پیش گرفته ایم، نسبت به آینده و موفقیت آمیز بودن مذاکرات خوش بین هستیم. اما فریب نخواهیم خورد، چون به طرف مقابل اعتماد نداریم.

باقری در پاسخ به این که اگر ایران به طرف مقابل اطمینان نداشته باشد و آن ها هم به ایران اعتماد نداشته باشند، رسیدن به یک توافق چگونه میسر خواهد بود، توضیح داد: مذاکرات و توافق برای کسانی است که اختلاف نظر دارند. با مذاکرات، تمامی اختلافات حل نخواهند شد. هر یک از طرف های مذاکرات بر اساس منافع خودشان پای میز مذاکرات می آیند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (518 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (256 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (245 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (226 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (100 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (73 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (44 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (43 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (41 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...