به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هیچ کس نمی تواند به طور دقیق بگوید چقدر طول می کشد تا باردار شوید. اما می توان تا حدی گفت چقدر برای زوج ها طول می کشد تا نطفه بسته شود.
چقدر طول می کشد تا نطفه بسته شود؟
بیشتر زوج ها در طول سه ماه باردار می شوند. البته این زمان با بالا رفتن سن مادر، داشتن عادت های غلط (همچون سیگار کشیدن) یا داشتن شرایطی که به باروری صدمه می زند، افزیش می یابد.
آمار زیر نشان دهنده فاصله زمانی و احتمال بسته شدن نطفه در بیشتر زوج ها است:
- 30 درصد از زوج ها در دور اول باردار می شوند (حدود یک ماه)
- 59 درصد از زوج ها در دور سوم باردار می شوند (حدود سه ماه)
- 80 درصد از زوج ها در دور ششم باردار می شوند (حدود شش ماه)
- 85 درصد از زوج ها در دور دوازدهم باردار می شوند (حدود یک سال)
- 91 درصد از زوج ها در دور 36 باردار می شوند (حدود 3 سال)
- 93 تا 95 درصد از زوج ها در دور 48 باردار می شوند (حدود 4 سال)
چه مدت زمان می برد تا باردار شوم؟
اگر در ماه های نخستی هستید که برای بارداری اقدام می کنید، شاید برایتان عجیب باشد که به محض این که اراده می کنید، باردار نمی شوید! بسیاری از زوجین حدود یک سال برای بارداری تلاش می کنند.
اگر زیر 35 سال هستید و پس از یک سال باردار نشدید، لازم است به متخصص مراجعه کنید؛ اگر بالای 35 سال هستید، لازم است پس از 6 ماه به متخصص مراجعه کنید.
چرا باردار نمی شم؟
دلایل احتمالی برای عدم بارداری شامل موارد زیر است:
زمان مناسب
برای این که بارداری اتفاق بیفتد، لازم است که اسپرم خودش را به سلول تخمکی برساند که طی فرآیند تخمک گذاری آزاد شده است؛ بنابراین هر روزی از ماه برای این کار مناسب نیست.
اگر تاکنون به زمان تخمک گذاری دقت نکرده اید، ممکن است همه مشکل از آن باشد.
از این که در زمان مناسبی یعنی زمان تخمک گذاری برای بارداری اقدام نکرده اید.
دانستن تاریخ دقیق سیکل های ماهانه کمک کننده است.
در نظر گرفتن این نکته هم مهم است که حتی اگر در زمان تخمک گذاری، اقدام به بارداری کنید لزوما بادار نمی شوید؛ یک زن 30 ساله هر ماه حدود 20 درصد شانس بارداری دارد.
مشکلات تخمک گذاری
اگر تخمک گذاری ندارید، تقریبا غیرممکن است که باردار شوید؛ در این زمینه لازم است با فوق تخصص نازایی مشورت کنید تا علت عدم تخمک گذاری مشخص شود. بیشتر زنانی که در تخمک گذاری دچار مشکل هستند، پریودهای منظمی ندارند.
با این حال داشتن پریودهای منظم هم لزوما به این معنی نیست که تخمک گذاری رخ می دهد.
مشکلات اسپرم/ منی
حدود 20 تا 30 درصد دلایل نازایی مرتبط با مردان است؛ در 40 درصد موارد هر دو، زن و مرد مشکل دارند. با این که این جمله که مردان در تمام طول عمرشان اسپرم تولید می کنند، درست است؛ اما تعداد اسپرم ها هم مهم است. علاوه بر این شکل و حرکت اسپرم ها هم بر روی باروری و نازایی تاثیرگذار هستند. اگر نگران این موضوع هستید، تست آنالیز منی می تواند کمک کننده باشد.
مشکلات مرتبط با سن
فارغ از جنسیت، شانس بارداری با افزایش سن کاهش می یابد. عموما در سنین 20 تا 30 هر زن در هر ماه 25 درصد شانس بارداری دارد؛ با افزایش سن این احتمال کاهش می یابد تا جایی که در سنین بعد از 40 سال به زیر 10 درصد می رسد. در سن 45 سالگی، شانس بارداری به میزان قابل توجهی کم می شود.
در فرد مذکر هم با افزایش سن شانس بارداری کم می شود، ولی نه به اندازه زنان.
مشکلات لوله فالوپ
لوله فالوپ لوله ای است که تخمدان را به رحم مرتبط می کند؛ در صورتی که این لوله مسدود شود، تخمک نمی تواند برای لانه گزینی و بارداری خودش را به رحم برساند. با این که برخی زنان مبتلا به این مشکل، درد لگنی دارند اما ممکن است برخی افراد مبتلا هرگز علامتی را از خود بروز ندهند. برای تشخیص این مسئله HSG درخواست می شود؛ HSG یک تصویر اشعه ایکس است که نشان می دهد لوله های فالوپ باز هستند یا نه.
مشکلات رحمی
برای این که بارداری رخ دهد، تخمک لقاح یافته یا همان سلول تخم لازم است که در رحم لانه گزینی کند. شکل بد رحم و یا بافت نابجا در رحم دو مثال از مشکلات رحمی هستند که می توانند باعث بروز مشکل در بارداری شوند.
کنترل بارداری
برخی شیوه های بارداری می توانند بر روی باروری تاثیر بگذارند و یا در آینده آن را به تاخیر بیندازند؛ حتی اگر استفاده از این روش ها را متوقف کرده باشید.
روش های پیشگیری از بارداری از قبیل قرص و یا کاندوم تاثیری بر روی باروری در آینده نمی گذارند؛ اما داروهای تزریقی پیشگیری از بارداری، می توانند بارداری را برای چند ماه به تاخیر بیندازند. ( مطالعه ای که بر روی 188 زن صورت گرفت، نشان داد که زنانی که مصرف داروی دپو- پروورا را ادامه دارند، به طور میانگین 10 ماه پس از تزریق دارو زمان برد تا باردار شوند).
سایر روش های پیشگیری از بارداری از قبیل بستن لوله ها و یا وازکتومی به مراتب اثر بلندمت تری دارند و ممکن است بارداری را تا همیشه غیرممکن کنند.
سلامت عمومی
چنانچه قصد بارداری دارید، داشتن پریودهای منظم و سلامتی عمومی می تواند به بالابردن احتمال بارداری موفق در شما کمک کند. اگر پریودهایتان منظم نیست، لازم است به یک متخصص زنان مراجعه کنید.
رژیم غذایی سالم، تمرین های منظم و سبک زندگی سالم می تواند شما را برای بارداری آماده کند.
سایر مشکلات پزشکی
مشکلات پزشکی بسیار زیادی هستند که می توانند بارداری را تحت تاثیر قرار دهند؛ دو تا از انواع شایع آن سندروم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS و اندومتریوز است. تخمین زده شده است که حدود 70 تا 80 درصد افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک با مشکلات بارداری روبه رو هستند؛ از سویی دوبرابر بیشتر از سایر افراد احتمال دارد با مشکلاتی از قبیل سقط جنین، تولد نوزاد نارس و یا دیابت بارداری روبه رو شوند.
اندومتریوز نوعی ناهنجاری است که طی آن بافت مشابه بافت رحمی در نواحی دیگری از بدن رشد می کند؛ زنان مبتلا ممکن است پریودهای دردناک همراه با درد لگنی را تجربه کنند.
حدود 50 درصد از افراد مبتلا به اندومتریوز دارای مشکلات باروری هستند. اندومتریوز اغلب دیر تشخیص داده می شود؛ تشخیص آن با آزمایش و یا سونوگرافی نیست و نیاز به لاپاروسکوپی تشخیصی دارد.
اگر مشکلی دارید که احتمال می دهید ممکن است بارداری شما را در آینده تحت تاثیر قراردهد، بهتر است پیش از این که دیر شود به پزشک مراجعه کنید.
علاوه بر این درصورتی که سابقه سقط های مکرر داشته اید و یا مشکل ژنتیکی مرتبط با باروری دارید، لازم است به متخصص نازایی مراجعه کنید.
سایر بیماری هایی که می توانند باروری را تحت تاثیر قرار دهند:
• کم کاری و پرکاری تیروئید و سایر مشکلات هورمونی
• فیبروم رحمی
• برخی بیماری های سیستم ایمنی از قبیل لوپوس
• برخی عفونت های منتقله از راه تماس جنسی
نازایی بدون علت
در 10 تا 30 درصد موارد هیچ علتی برای نازایی پیدا نمی شود. برخی موارد نازایی بدون علت است و با وجود انجام تمام بررسی ها هیچ گونه علت شناخته شده ای برای آن پیدا نمی شود.
ناامید نشوید؛ توصیه های پزشکتان را دنبال کنید تا درنهایت شیوه ای مناسب برای بارداری پیدا کنید. با این حال عدم پیدا کردن دلیل مشخص، به این معنی نیست که درمانی وجود ندارد. شما هنوز هم می توانید درمان های نازایی را دریافت کنید و شانس خود را برای یک بارداری موفق امتحان کنید.
چرا باردار شدن سخت است؟
تجربه افراد مختلف از اقدام به بارداری و باردار شدن با یکدیگر فرق می کند؛ این مسئله به عوامل مختلفی بستگی دارد که هر یک می توانند بر روی فرآیند بارداری در شما تاثیر بگذارند.
عموما شانس بارداری به شرح زیر است:
• 75درصد پس از 6 ماه تلاش
• 90 درصد پس از یک سال تلاش
• 95 درصد پس از دو سال تلاش
اما این ارقام و آمار همه چیز را نمی گویند؛ عوامل مختلفی از قبیل سن، سلامتی و هر مسئله مرتبط دیگری در خودتان یا همسرتان می تواند بر روی این اعداد تاثیر بگذارد. همه می دانیم که رابطه جنسی به حاملگی منتهی می شود، اما مردم اغلب سایر مراحلی را که باید برای یک بارداری موفق طی شود، در نظر نمی گیرند:
• لقاح و مقاربت باید همزمان با تخمک گذاری اتفاق بیفتد
• در مرحله بعد لازم است که تخمک با اسپرم لقاح پیدا کند؛ بدین منظور لازم است هر دو از لحاظ ژنی در شرایط مناسبی باشند
• در مرحله بعد سلول تخم لازم است در جایی لانه گزینی کند که برای رشد صحیح جنین شرایط فراهم باشد
• همه چیز باید به خوبی پیش برود تا بارداری به مدت 38 تا 41 هفته ادامه پیدا کند
• در آخرین مرحله زایمان باید به خوبی صورت بگیرد
شاید در نگاه اول بارداری و به دنیا آمدن کودک دشوار بنظر برسد، اما بد نیست بدانید که سالانه حدود 3.8 میلیون کودک در ایالات متحده آمریکا به دنیا می آیند.
چطور شانس باردار شدن را بالا ببریم؟
اگر برای باردار شدن ناامید شده اید و هنوز آمادگی این را ندارید که به متخصص نازایی مراجعه کنید، کارهایی هست که می توانید انجام دهید:
زمان تخمک گذاری را پیدا کنید
اگر رابطه جنسی را در روزهای قبل و حین تخمک گذاری انجام دهید، شانس بارداری چندبرابر می شود. برای این که باردار شوید، لازم است بدانید چه زمانی تخمک گذاری رخ می دهد. برای دانستن زمان تخمک گذاری لازم است زمان دقیق سیکل های ماهانه خود را بدانید:
• هر روز دمای بدنتان را اندازه گیری کنید.
هر صبح دمای بدنتان را اندازه بگیرید و برای این کار از دماسنجی استفاده کنید که تا ده درجه را اندازه گیری کند. تخمک گذاری معمولا با کاهش خفیف دما و سپس افزایش دما به مدت سه روز خودش را نشان می دهد.
• دنبال تغییرات مخاط دهانه رحم بگردید.
در زمان تخمک گذاری سطح استروژن افزایش می یابد که می تواند باعث افزایش مخاط دهانه رحم و نازک شدن و لغزنده شدن آن شود.
اگر قصد بارداری دارید، این نشانه خوبی است که بهترین زمان برای برقراری رابطه جنسی است. پس از تخمک گذاری، مخاط دهانه رحم دوباره ضخیم و چسبناک می شود.
• از نوارهای تخمک گذاری استفاده کنید.
این نوارها بسیار شبیه تست های بارداری هستند و می توانید آن ها را از داروخانه تهیه کنید. تغییرات دمایی و مخاط دهانه رحم می تواند شما را راهنمایی کند که چه زمان از این تست ها استفاده کنید.
• تست های پزشکی درخواست کنید.
اگر موارد گفته شده کمک کننده نبودند می توانید موضوع را با پزشکتان درمیان بگذارید تا شما را به یک متخصص نازایی ارجاع دهد. آن ها می توانند از شیوه های تخصصی از قبیل آزمایش خون و یا سونوگرافی استفاده کنند تا تشخیص دهند تخمک گذاری رخ می دهد یا خیر. آن ها همچنین ممکن است دنبال این مسئله بگردند که آیا لوله های فالوپ بسته هستند یا خیر.
از روان کننده های مناسب استفاده کنید
در مورد لوبریکانت هایی که استفاده می کنید، فکرکنید. برخی لوبریکانت ها می توانند تاثیر منفی بر روی اسپرم بگذارند.
به سلامت عمومی تان اهمیت بدهید
سبک زندگی تان را به گونه ای تغییر دهید که تا حد امکان زیست سالمی داشته باشید و بدنتان را برای یک حاملگی احتمالی آماده کنید. اگر پریودهای منظمی ندارید، ورزش منظم، تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم می تواند به بهتر شدن آن کمک کند. ( حتی اگر پریودهایتان منظم است، در نظر گرفتن این موارد می تواند برای یک بارداری بهتر شما را آماده کند؛ بنابراین ضرر ندارد!)
همچنین بهتر است به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا درباره هر مشکل زمینه ای که دارید با وی مشورت کنید و نیز در صورت نیاز، غربالگری های لازم برای مشکلات ژنتیکی برایتان انجام شود. برای داشتن سبک زندگی سالم، می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
• داشتن یا تلاش برای رسیدن به وزن ایده آل
• عدم مصرف الکل، دخانیات و هرنوع ماده مخدر
• پیدا کردن راه هایی برای کاهش اضطراب
• مصرف ویتامین های ضروری پیش از بارداری