ساعدنیوز
ساعدنیوز

برای شروع موسیقی چه سازی را انتخاب کنیم؟

  دوشنبه، 27 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 11 دقیقه
برای شروع موسیقی چه سازی را انتخاب کنیم؟
آموزش موسیقی را می توان با ساز مورد علاقه ی فرد شروع کرد و هیچکدام از ساز ها پیش نیاز برای آموزش لازم ندارند و از همان اول با هر سازی می شود موسیقی را آموزش داد اما برای آموزش هر ساز برنامه ی مشخصی در نظر گرفته می شود تا براساس نیاز همه ی اصول و قواعد آن آموزش داده شود.

عوامل مهم و موثربرای انتخاب ساز

این روز ها یکی از مشکلات علاقمندان به هنر و موسیقی این است که کدام ساز موسیقی را برای شروع انتخاب کنم؟ کدام ساز برای من مناسب است؟ سوالاتی از این قبیل به خاطر تنوع زیاد در ساز های موسیقی برای کسانی که می خواهند پا درعرصه ی موسیقی و نوازندگی بگذارند بسیار پیش می آید.
در پاسخ به این سوال باید گفت که عوامل بسیار زیادی در انتخاب ساز برای شروع نقش دارند که باید توسط کارشناسان موسیقی مورد بررسی قرار بگیرند. با توجه به اینکه انتخاب ساز مناسب برای هر فرد امری مهم و موثر درموفقیت آن فرد محسوب می شود، پس آن را جدی بگیرید و مناسبترین ساز را برای خودتان انتخاب کنید. ما در این مقاله مهم ترین عوامل در انتخاب ساز را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سن فرد علاقمند به موسیقی

۲ تا ۸ سال: طبق تحقیقات انجام شده مغز کودکان از سنین پایین توانایی درک و فهم ریتم های موسیقی را دارد. طبق این گفته امروزه کلاس های موسیقی کودک (ارف) با روش های مختلفی برای کودکان ۲ تا ۸ سال تشکیل و برگزار می شود که در این کلاس ها کودک با شعر، بازی، داستان و … با دنیای موسیقی آشنا می شود. این کلاس ها ورود به حرفه ساز تخصصی را بسیار راحت می کند. پس قبل از هر چیزی باید ببینید که فردی که می خواهد موسیقی را شروع کند چندسال سن دارد. اگر فرد سنی بین ۲ تا ۸ سال دارد بهتر است که موسیقی را با کلاس های موسیقی کودک (ارف) شروع کند و بعد به سراغ انتخاب ساز برود. سازهایی که برای این سنین مناسب هستند عبارتند از:

  • بلز: آموزش موسیقی برای کودکان 2تا7 سال بهتر است با ساز بلز آغاز شود. ساز بلز برای کودکان طراحی شده و نت ها به صورت پشت سرهم قرار دارند و هر نت دارای رنگی منحصر به فرد است که علاوه بر جذابیت باعث یادگیری بهتر در کودکان می شود.همچنین به جای نام نت از حروف انگلیسی که روی هر نت نوشته شده استفاده می شود. همه ی این موارد به آموزش بهتر کودک و درک بیشتر او از موسیقی کمک می کند. همچنین حین آموزش این ساز کودک را برای یادگیری و آموزش تخصصی ساز اصلی آماده می کنند.آموزش موسیقی روی این ساز نیز دارای هدف مشخصی است که ارف نام دارد و به صورت اصولی آموزش داده می شود. مزایای ساز این است که علاوه بر آن هر یک از نت ها دارای یک رنگ خاص است و همین تفاوت رنگ ها هم برای تفکیک نت ها و درک بهتر موسیقی به کودک کمک می کند و هم باعث جذابیت بیشتر آن گردیده است.در ضمن برای آموزش موسیقی کودک روی این ساز به جای اسم اصلی نت ها (دو ، ر، می ، فا و…) از حروف انگلیسی استفاده می شود تا کار را راحت تر نماید و البته برای کودک قابل فهم تر باشد.برای آموزش موسیقی روی این ساز برنامه و هدف مشخصی تعیین شده است که معمولا به ارف شهرت دارد و آموزش بر پایه اصول صورت می گیرد.در خلال آموزش این ساز کودک را برای آموزش تخصصی و یادگیری ساز اصلی آماده می کنند.
  • فلوت: فلوت برای شروع آموزش کودکان 5تا8 سال مناسب است زیرا اسن ساز کوچک و سبک است به همین دلیل کار کردن و حمل آن برای کودک به آسانی امکان پذیر است. فلوت صدای زیبایی دارد و تولید صدای آن به صورت خاصی است که برای اکثر کودکان جذاب است و نت های آن به گونه ای طراحی شده اند که یادگیری آن آسان می باشد. ضمن اینکه ساز کوچک و سبکی است و دست گرفتن آن برای کودک آسان است.نحوه جای گیری نت ها نیز آموزش را راحت تر می نماید.

۸ تا ۲۰ سال: کسانی که بیشتر از ۸ سال سن دارند و توانایی خواندن و نوشتن دارند، به راحتی می توانند یک ساز را شروع کنند و به شکل تخصصی آن را آموزش ببینند. توصیه ی ما به این افراد این است که در درجه اول به سراغ ساز و سبک مورد علاقه شان بروند. زیرا اگر علاقه به ساز وجود داشته باشد همه ی سختی ها را می تواند تحمل کند. حال اگر میزان علاقه فرد به ساز ها و سبک های مختلف یکسان بود ما پیشنهاد می کنیم که ساز های اصیل و کامل تری مانند پیانو، ویولن، سنتور، تار و … انتخاب کنند، چون جای پیشرفت در این ساز ها بسیار زیاد است.

سنین بالا و افراد مسن تر: افرادی که در سنین بالا می خواهند پا در عرصه ی موسیقی بگذارند فقط باید به سمت ساز مورد علاقه خود بروند. زیرا هدف این افراد صرفا لذت بردن از موسیقی است و به خاطر وجود مشکلات و مسائل روزمره فرصت کمتری (نسبت به یک بچه ۱۰ ساله) برای تمرین موسیقی دارد. پس بهتر است سازی را انتخاب کند که واقعا به آن علاقه دارد و از آن لذت می برد.ساز هایی برای ابتدای کار بزرگسالان مناسب است که بتوانند با آن موسیقی را تخصصی آموزش ببینند و برای آنان جذابیت نیز داشته باشد تا علاقه ی آن ها را نسبت به موسیقی چندین برابر کند.این سازها شامل:

  • ویولن: ویولن ساز زهی آرشه ای است که برای شروع آموزش موسیقی به افراد بزرگسال توصیه می شود زیرا در این ساز نت ها جای مشخصی ندارند و نوازنده باید نت ها را از طریق شنیدن تشخیص دهد.این ویژگی که در ویولن وجود دارد باعث می شود تا فرد با درک درست و صحیح آن در موسیقی پیشرفت و ترقی زیادی بکند.

  • گیتار: گیتار از ساز های پر طرفدار در موسیقی است که در کل جهان طرفداران خاص خود را دارد. توانایی بالای این ساز در اجرای آکورد و ریتم باعث می شود تا نوازنده در کنار زدن گیتار بتواند آواز بخواند.اکثر افرادی که به خوانندگی علاقه دارند به آموزش گیتار رو می آورند همچنین گیتار توانایی خاصی در برقرار کردن ارتباط با نوازنده را دارد.

  • پیانو: پیانو جز ساز هایی است که طرفداران بسیار زیادی دارد از دلایل محبوب بودن این ساز می توان به گستره ی صدای عالی، بالا بودن انعطاف آن در انجام آکورد و دسترسی آسان به نت ها اشاره کرد.پیانو با توجه به طرفداران زیادی که دارد به صورت ساز عمومی در همه ی آموزشگاه ها آموزش داده می شود.یادگیری این ساز برای افرادی که به موسیقی و کارهای ویژه ی آن علاقه دارند بسیار مناسب اس

علاقه یادگیرنده موسیقی

اگر فردی به ساز انتخابی علاقه نداشته باشد و یا به اجبار یادگیری سازی را شروع کند، احتمال موفقیت آن فرد در موسیقی بسیار کم می شود، زیرا یادگیری ساز فراز و نشیب های زیادی دارد و اگر فرد به سازش علاقه نداشته باشد انگیزه ای برای ادامه ی راه ندارد. پس علاقه برای انتخاب ساز را جدی بگیرید. شخصی که می خواهد به علاقه خود پی ببرد ابتدا باید ببیند که به چه سبکی از موسیقی علاقه دارد. آیا سبک های ایرانی و سنتی را دوست دارد و یا سبک غربی و کلاسیک را؟ علاقه داشتن یا نداشتن به هر چیز را فقط خود فرد می تواند به آن برسد. برای این کار فرد باید به هر دو سبک موسیقی گوش دهد و یا به کنسرت های متعدد در سبک های مختلف برود و ببیند که با کدام سبک ارتباط بهتری برقرار می کند و با آن به آرامش می رسد. پس از اینکه سبک خود را انتخاب کرد می تواند به یک آموزشگاه موسیقی برود و صدای ساز های موجود در سبک مورد علاقه اش را از نزدیک گوش دهد و ساز مورد علاقه را انتخاب کند.

مشخص کردن هدف فرد از شروع موسیقی

هدف داشتن در هر کاری، انگیزه و شوق قوی برای ادامه راه دشوار را فراهم می کند و موسیقی یاد گرفتن هم از این قاعده جدا نیست. برای شروع یادگیری موسیقی، اول هدفتان را مشخص کنید: می خواهید برای دل خودتان نوازندگی کنید و یا مشهور شدن هم برایتان مهم است؟مشورت را دست کم نگیرید به قول شاعر “با دو عاقل، هوا نیامیزد/ یک هوا از دو عقل بگریزد”. مشورت در انتخاب بهترین ساز برای یادگیری موسیقی و انتخاب هدف شما بسیار کمک کننده خواهد بود. البته لازم است برای مشورت، از افراد آگاه این حوزه و اساتید و نوازندگان موسیقی کمک بگیرید. استادان و نوازنده سازهای مختلف موسیقی، حتما تجربیات فراوانی دارند که می تواند به شما کمک کند. آنها می توانند ماجراهای یادگیری موسیقی خودشان را و هنرجوهایشان را برایتان شرح دهند تا سرآخر، با جمع بندی این مطالب و علاقه و هدفتان، ساز مورد نظر رو انتخاب کنید.

توانایی جسمانی فرد

برخی از ساز ها مانند گیتار، تار، ویولن، برخی ساز های بادی و … در ابعاد و اندازه های مختلف ساخته می شوند تا بچه های با جثه ی کوچک بتوانند ساز را در دست بگیرند و بنوازند، ولی برخی ساز ها مثل ساز بادی توبا فقط در اندازه ی اصلی ساخته می شود که بسیار هم بزرگ است. پس فرد باید توانایی لازم برای نگهداری طولانی مدت ساز را داشته باشد. همچنین برای نواختن برخی از ساز ها حتما فرد باید توانایی جسمانی لازم برای نواختن را داشته باشد؛ به عنوان مثال برای ساز های بادی مانند ترومپت یا ساکسیفون فرد باید آن حجم ریوی لازم را داشته باشد و عاری از هر گونه مشکل تنفسی باشد، همچنین باید دندان های اصلی فرد رشد کرده باشد.

چطور ساز مناسب را انتخاب کنیم؟

قبل از اینکه ساز موسیقی تخصصی خودتان را انتخاب کنید، پیشنهاد می کنیم به نکات زیر توجه کنید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید و یک ساز موسیقی را که هم متناسب با قابلیت های شماست و هم آن را دوست دارید انتخاب کنید. مسلماً برای نواختن ساز، نیاز به صرف وقت و انرژی است و اگر در اواسط کار متوجه شوید که سازتان را دوست ندارید، ممکن است دلسرد شوید و مجبور به تغییر ساز خودتان بشوید. بنابراین، بهتر است در همان ابتدا، اطلاعات خودتان را در مورد سازها افزایش دهید و با توجه به نکاتی که بیان می شود، ساز ویژه ی خود را انتخاب کنید.

پیش از انتخاب، سازهای مختلف را امتحان کنید

گیتار، ترومپت، ویولن و … را امتحان و نوایی خلق کنید. بی تردید، راه درازی تا خلق موسیقی دارید اما همین کافی است تا حس وحال نواختن سازهای مختلف دست تان بیاید و ببینید دوست دارید سال های آینده را به نواختن آنها سپری کنید یا نه. برای امتحان کردن سازهای مختلف می توانید به یک آموزشگاه موسیقی یا فروشگاه ادوات موسیقی بروید و از آنها بخواهید که سازها را در اختیارتان قرار دهند تا تست کنید که چه سازی بیشتر به دلتان می نشیند. اگر هم این امکان را ندارید می توانید با جست وجو در گوگل، سازهای مختلف را بررسی کنید، با صدای آنها آشنا شوید و ببینید که چطور آنها را در دست می گیرند، چالش های هرکدام از آنها چیست و…

امکان های موجود را در نظر بگیرید

بیشتر گروه های موسیقی برای سازهای مختلف به نوازنده نیاز دارند. گروه های گوناگون را (در فرهنگ سراها یا مؤسسات آموزش موسیقی، مدرسه و دانشگاه) بررسی کنید و ببینید برای چه سازی جای خالی دارند. بیشتر گروه ها امکان شروع کار را با سازی خاص فراهم می کنند؛ همچنین در ادامه به شما امکان تغییر ساز و گسترش دامنهٔ تجربه تان را می دهند.

دامنهٔ انتخاب تان را محدود نکنید

شاید دل تان بخواهد دف بنوازید اما گروهی که عضوش هستید، به اندازهٔ کافی دف نواز دارد. سخت نگیرید و کار را با تنبک شروع کنید. بعدها می توانید به سراغ دف بروید.

قد و هیکل تان را در نظر داشته باشید

برای کودکان با اندام کوچک شان هر سازی مناسب نیست. افتادن دندان های شیری بچه ها، همچنین داشتن ارتودنسی را در انتخاب سازهای بادی در نظر بگیرید. اندازهٔ دست ها و انگشت ها هم در انتخاب ساز مناسب مؤثر هستند.

موقعیت و محدودیت های تان را در نظر بگیرید

شاید علاقهٔ شدیدی به درامز داشته باشید. اما ممکن است محل زندگی و سروصدای درامز، امکان نواختن را به شما ندهد. حواس تان به محدودیت های تان باشد. می توانید درامز دیجیتال را جایگزین کنید و صدایش را با گوشی و هدفون بشنوید. می توانید با انواع کم صداتر مانند درامز کونگا شروع کنید. شاید هم امکان نواختن در مؤسسه یا آموزشگاه را داشته باشید.

ساختار فیزیکی و صدادهی ساز را در نظر بگیرید

برای تایین ساز مناسب و بهترین زمینه موسیقی باب طبع هر فرد، طبقه بندی های متفاوت و گسترده ای وجود دارد و برای شناخت بهتر این طبقه بندی نیاز است با سازهای ایرانی و غربی و تفاوت ساختار صدادهی در سازهای مختلف آشنا شویم. در این بخش به سه مدل طبقه بندی مختلف توجه کنید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (3 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) کفپوش تاتامی با کیفیت چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
ترکیب بازیکنان شاد و پرانرژی تیم خیبر خرم آباد مقابل پرسپولیس
اولین ترکیب جدید و تهاجمی تیم آقا کریم، پرسپولیس، مقابل خیبر خرم آباد
از دستمزد تا فقر؛ کاهش قدرت خرید کارگران ایرانی در برابر دلار 80 هزار تومانی
نتانیاهو، رهبری در محاصره دادگاه‌ها؛ داستان فساد و جنایت یک نخست‌وزیر
ادعای تکان‌دهنده و جدید درباره ترور شهیدهنیه در تهران/ این ترور از طریق کارگذاشتن یک بمب داخل...
آیا هوش مصنوعی هم دچار آلزایمر می‌شود؟
جلسات 1+4 پزشکیان با مطرح‌ترین چهره‌های سیاسی اصلاح طلب؛ آیا این چهره‌ها به رئیس‌جمهور کمک خواهند کرد؟
عراقچی از علت حضورش در رستوران معمولی در سوریه و شاورما خوردنش پرده برداشت
کله‌پاچه میلیونی؛ صبحانه‌ای که از سفره‌ها پر کشید
آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد
ضرایب کنکور 1404؛ همه آنچه باید بدانید
با این 8 کانال یوتیوب، زبان انگلیسی را سریع‌تر از همیشه یاد بگیرید؛ از BBC تا Shaw English!
عملکرد مثلث هجومی پرسپولیس به انتخاب کریم باقری در بازی امروز چگونه خواهد بود؟!
اظهارات جنجالی نماینده دانشجویان خراسان شمالی مقابل رئیس‌جمهور؛ از درخواست اقدام قاطع علیه شرارت رژیم صهیونیستی تا تأکید بر چالش‌های دانشگاه و انتصاب مدیران مجرّب + ویدئو
ویدیو آموزشی / یادگیری آسان زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار و جذاب «Angrny Bird» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
منتخب روز   
(ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد وحشیانه فیل و شیرها/ فقط چشمای نگران توله شیرها دیدنیه😍 نگاهی به عجیب و غریب‌ترین گریم صبا راد در ترکیه/ عمرا اگه بتونی بشناسیش! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده هوتن شکیبا و عرفان برزین؛ حبیب و حمید سریال «لیسانسه‌ها» بعد از 8 سال در 40 سالگی و 17 سالگی رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو