برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟

  سه شنبه، 11 مرداد 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟
در خصوص محل مراجعه و مرجع رسیدگی به طلاق باید گفت متقاضیان طلاق ابتدا باید در سامانه تصمیم طلاق ثبت نام انجام داده و مراحل مشاوره طلاق را سپری کنند . سپس می توان از طریق دفاتر خدمات قضایی دادخواست طلاق ارائه نمود و سپس سایر مراحل طلاق را باید از طریق مراجعه به دادگاه خانواده انجام داد.

عدم سازش میان زوجین و بروز اختلافات خانوادگی ، اگر چه در بسیاری از موارد از طریق راهکارهایی همچون مراجعه به مشاوران خانوادگی برطرف می شود ، با این حال در مواردی ممکن است که هم زن و هم شوهر و یا هر دوی آنها تصمیم بگیرند که به دادگاه مراجعه نموده و اختلاف خود را از طریق قانون حل و فصل نمایند و یا در مواردی ، اقدام به مطرح نمودن دعوای طلاق نموده و از هم جدا شوند. هر چند بسیاری از افراد از حقوق قانونی خود آگاهی دارند ، ممکن است برخی افراد از کم و کیف مراجعه به دادگاه و نحوه و مراحل رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه ها آشنا نباشند و این سوال را مطرح نمایند که برای طلاق کجا باید رفت و محل مراجعه طلاق کجاست و اینکه چه مراحلی را برای طلاق طی نمود ؟ پاسخ به این سوال از آن جهت مهم است که در گذشته افراد برای طرح دعوای طلاق مستقیما به دادگاه مراجعه می نمودند ، اما اکنون این رویه تغییر کرده است . به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که اولا برای طلاق کجا باید رفت ، ثانیا مراحل دعوای طلاق در دادگاه کدامند و ثالثا نحوه رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه به چه صورت است ؟

طلاق و حلقه ازدواج

برای طلاق کجا باید رفت؟

یکی از مهم ترین روش های انحلال عقد نکاح ، طلاق می باشد که به معنای جدا شدن زن و شوهر بوده و بر اساس قانون مدنی ، می تواند به روش های مختلفی اعم از طلاق از طرف زن ، طلاق از طرف مرد و نیز طلاق توافقی صورت پذیرد که هر یک از انواع طلاق ، احکام و شرایط خاص خود را داشته و بعضا مراحل و نحوه رسیدگی به آنها نیز تفاوت خواهد داشت .

اما آنچه که در خصوص دعوی طلاق مهم است ، آن است که زوجین برای اینکه بتوانند به صورت قانونی از هم طلاق گرفته و اقدام به ثبت طلاق نمایند ، ابتدا باید حکم یا اجازه قانونی دادگاه را کسب کرده باشند ؛ لذا بر خلاف گذشته که بعضا آقایان بدون مراجعه به دادگاه در دفترخانه اقدام به طلاق دادن همسر خود می کردند ، این رویه اکنون برچیده شده است .

امروزه حتی در شهرها و روستاهای کوچک نیز برای طلاق ، باید ابتدا در دادگاه اقامه دعوای طلاق نموده و پس از دریافت حکم طلاق از طرف دادگاه ، برای ثبت نمودن طلاق به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرد و در غیر این صورت ، ممکن است مرد مشمول مجازات عدم ثبت طلاق شود . با این مقدمه ، این سوال ممکن است مطرح شود که برای طلاق کجا باید رفت و محل مراجعه و مرجع رسیدگی به طلاق کجاست ؟

پاسخ به این سوال مستلزم ذکر این نکته است که در حال حاضر ، برای اقامه دعوا در دادگاه ها اعم از دعوای طلاق یا سایر دعاوی ابتدا باید اقدام به تنظیم دادخواست نمود . برای تنظیم دادخواست طلاق ، متقاضی طلاق ابتدا باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نموده و دادخواست طلاق طرح و مستندات و مدارک لازم را به آن ضمیمه کند .

این در حالی است که سابقا ، اشخاصی که قصد داشتند از طریق دادگاه اقدام به طلاق نمایند ، مستقیما به دادگاه مراجعه می کردند و دادخواست تنظیم شده را ضمن مراجعه حضوری به شعبه دادگاه ارائه می نمودند . اما در حال حاضر با توجه به اینکه فرایند طرح و رسیدگی به دعاوی از جمله دعوای طلاق ، الکترونیکی شده است ، ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی انجام می شود و پس از اینکه دادخواست ثبت شد ، از طرف دفتر به دادگاه طلاق ارجاع می شود .

لذا در پاسخ به این سوال که برای طلاق باید کجا رفت ، باید گفت که اولین مرحله طلاق گرفتن آن است که با استفاده از مشاوره حقوقی طلاق یا وکیل طلاق ، دادخواست طلاق ثبت شود یا خود فرد ، با مراجعه به دفتر خدمات قضایی دادخواست خود را به ثبت برساند ؛ پس از آن بر اساس ابلاغیه هایی که برای فرد ارسال می شود ، شعبه رسیدگی کننده به دعوای طلاق ، روز و ساعت دادگاه به اطلاع وی خواهد رسید که در صورت تمایل ، می تواند به شخصه یا از طریق وکیل خود در مراحل رسیدگی به دعوای طلاق حضور پیدا کند .

نکته مهم دیگری که در این خصوص وجود دارد ، آن است که علی الاصول تمامی انواع طلاق ، جزو دعاوی خانوادگی محسوب می شوند . به همین دلیل ، دادگاه رسیدگی کننده به دعوای طلاق ، دادگاه خانواده می باشد که این دادگاه صلاحیت رسیدگی به سایر دعاوی خانوادگی همچون نفقه و مهریه زن و اجرت المثل و مواردی از این قبیل را نیز دارد .

مراحل دعوای طلاق

در قسمت قبل توضیح دادیم که برای طلاق باید کجا رفت و محل مراجعه و مرجع رسیدگی به طلاق کجاست ؛ اما سوال مهم دیگری که در این خصوص مطرح می شود آن است که مراحل طرح و رسیدگی به دعوای طلاق چیست ؟ به عبارت دیگر ، در صورتی که شخص اقدام به طرح دعوای طلاق نموده باشد ، چه مراحلی باید انجام شود تا دادگاه به موضوع رسیدگی نموده و حکم لازم را صادر نماید ؟ لذا در این قسمت قصد داریم مراحل دعوای طلاق را به اختصار بررسی نماییم .

  • اولین مرحله دعوای طلاق ، این است که زوجین در سامانه ای تحت عنوان سامانه تصمیم طلاق zaman.behzisti.net نام نویسی کنند . پس از انجام ثبت نام در این سامانه ، می بایست نوبت مشاوره دریافت شده و زوجین در جلسات مربوط به مشاوره طلاق شرکت کنند . در صورتی که ضمن دریافت مشاوره طلاق ، زن و شوهر به سازش برسند ، علی القاعده طرح دعوی طلاق منتفی است و نیازی به مراجعه به دادگاه نیست .
  • در غیر این صورت ، همانطور که گفته شد ، مرحله دوم درخواست یا دعوای طلاق ، طرح دادخواست طلاق از طریق دفتر خدمات قضایی است . دفتر خدمات قضایی پس از ثبت دادخواست طلاق ، آن را به شعبه دادگاه خانواده ارجاع می دهد و دادگاه خانواده برای رسیدگی به دعوای طلاق ، مدت زمانی را تعیین می کند که بسته به شلوغ یا خلوت بودن شعبه دادگاه ، ممکن است از چند روز تا چند هفته متغیر باشد . البته در صورتی که دادخواست طلاق ابتدائا در دفاتر خدمات قضایی طرح شده باشد ، قاضی زوجین را برای طی مراحل لازم به مشاوره طلاق ارجاع می دهد .
  • مرحله بعدی ، رسیدگی به دعوای طلاق توسط قاضی دادگاه خانواده می باشد . در این حالت ، مرد پس از پرداختن حق و حقوق قانونی همسر خود می تواند - حتی بدون داشتن دلیل موجه - اقدام به طی مراحل طلاق از طرف مرد نماید . خانم ها نیز در صورتی که دلایل موجهی برای طلاق داشته باشند ، می توانند مراحل طلاق از طرف زن را انجام داده و با استناد به دلایل موجه و قانونی از شوهر خود جدا شوند . در طلاق توافقی نیز قاضی به توافقنامه طلاق توافقی میان زوجین رسیدگی و حکم صادر می کند .
  • پس از اینکه مراحل رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه خانواده به پایان رسید ، دادگاه حکم یا رای صادر می کند و اجازه طلاق را به صورت حکم طلاق و یا گواهی عدم سازش صادر می نماید . اما این پایان مراحل طلاق نیست ؛ بلکه این حکم یا اجازه دادگاه باید به دفاتر طلاق برده شود و ثبت طلاق به صورت قانونی صورت گیرد ؛ در غیر این صورت پس از گذشت مهلت اعتبار حکم یا گواهی عدم سازش ، زوجین باید مجددا مراحل طلاق را طی کنند .

نحوه رسیدگی به دعوای طلاق؟

در قسمت های قبل به توضیح اینکه برای طلاق باید به کدام محل مراجعه نموده و چه مراحلی را طی کرد پرداخته شد ؛ با این حال پرداختن به این موضوع نیز ضرورت دارد که نحوه رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه به چه صورت است ؟ نحوه رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه از آن جهت حایز اهمیت است که مدارک و مستنداتی که طرفین به دادگاه ارائه می نمایند و نیز صحبت های آنها در دادگاه ، نقش مهمی در صدور حکم طلاق یا گواهی عدم امکان سازش خواهد داشت .

  • به طور کلی ، نحوه رسیدگی به دادخواست طلاق توسط قاضی به این صورت است که دادخواست طلاق و ضمائم و مدارک پیوست شده به آن توسط قاضی دادگاه مورد بررسی قرار می گیرد و البته احضاریه طلاق شامل وقت رسیدگی به دادخواست طلاق به هر یک از طرفین دعوا ضمن ابلاغیه الکترونیکی اطلاع داده می شود تا در صورت لزوم بتوانند در جلسه دادرسی طلاق حضور پیدا کرده و از خود دفاع نمایند و یا اینکه وکیل معرفی کنند .
  • البته حضور در جلسه رسیدگی به دعوای طلاق در همه موارد الزامی نمی باشد ؛ لذا گاهی خوانده دعوای طلاق در هیچ یک از جلسات دادرسی شرکت نکرده و لایحه نداده و ابلاغ به صورت واقعی به وی صورت نگرفته است که در این صورت ، ممکن است حکم صادر شده ، به صورت حکم غیابی بوده و در واقع ، طلاق غیابی محسوب شود که در این صورت ، شخص غایب می تواند ظرف مهلت 20 روز نسبت به حکم دادگاه اعتراض واخواهی طرح نماید .
  • لازم به ذکر است که اگر زن دادخواست طلاق داده باشد ، معمولا مدت زمان رسیدگی به دادخواست توسط دادگاه نسبت به سایر انواع طلاق بویژه طلاق توافقی طولانی تر خواهد شد ؛ چرا که قاضی دادگاه صرفا در صورتی حکم طلاق صادر می کند که زن دلایل موجهی برای تقاضای طلاق خود داشته باشد و از آن جهت که وجود شرایط خاص ناشی از عسر و حرج زن یا سایر موارد قانونی را باید احراز نماید ، ممکن است رسیدگی دادگاه طولانی شود و نیاز به جلسات رسیدگی بیشتری باشد .
  • موضوع دیگری که در خصوص نحوه رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه وجود دارد آن است که هر یک از طرفین که تقاضای طلاق داده است و نیز طرف مقابل وی ، باید اصول کلی ناظر بر حضور در دادگاه طلاق و ارائه مناسب دفاعیات را به خوبی مد نظر قرار دهند که پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص مقاله زیر را مطالعه نمایید .

امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
17 اُمین سال تولد امیررضا فرامرزی پسر بچه شیطون سریال « از سرنوشت یک »/ این همه تغییر چهره بعد از 5 سال خیلی جالبه (136 نظر) خلاقیت بی نظیر زوج شاهرودی برای حمایت از سگ ها در سطح شهر حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست. (123 نظر) نیلوفر شهیدی: در پروژه ای مشغول کار بودیم از همسرم خوشم اومد و گفتم قصد ازدواج ندارین خودمم فکرشو نمیکردم اما خواستگاری کردم+عکس (79 نظر) رونمایی از چهره همسر محجبه حسن یزدانی در حرم ثامن الحجج +عکس/ جهان پهلوان جایزه مدال المپیک پاریس را از سلطان خراسان گرفت (77 نظر) نگاهی به جشن تولد رسول خادم در کنار کودکان بی سرپرست / کتاب گینس ، ثبت کن نام پهلوان مان را که رکورد مردانگی را شکست 👏 (76 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان خوش ذوق با طراحی صندلی چرخ دار برای الاغ حماسه آفرید +عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (70 نظر) نگاهی به کیک تولد محمد باقر قالیباف در کنار نوه هایش با خلاقیت بی نظیر اُوستا قنّاد در طراحی کیکی به شکل هواپیما /مبارکاا باشه (67 نظر) جشن تولد عاشقانه داریوش ارجمند درکنار همسر جوان و کم سن و سالش فرشته یغمایی/ ساده و خلوت در عین حال زیبا و شیک+عکس (59 نظر) تمرینات سخت و طاقت فرسای شاهین رضایی رقیب تبریزی هادی چوپان+فیلم/ رقابت تنگاتنگ آرنولد تبریزی و گرگ پارسی (56 نظر) خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای خشک کردن فرش خیس حماسه آفرید/ اُستاد تمام خانه داری در سطح بین الملل+عکس🤣 (55 نظر) خلاقیت خنده دار راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پراید حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس🤣 (52 نظر) دانلود آهنگ جدید «مرور» حامیم +فیلم/ من خاطراتم با تو رو هرشب مرور میکنم میمیرم از دوریت ولی حفظ غرور میکنم… (47 نظر) حواسمان باشد مبینا گم نشود! / تحصیل او در دانشگاه جای کسی را تنگ می کند؟ (45 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه‌ای حدیث میرامینی، روشنک سریال دلنوازان/ یکی از یکی معروف‌تر و هنرمندتر+عکس (42 نظر) آماده کردن غذای شبِ "جان" پسر بهرام رادان توسط مامان منظم و با سلیقه‌اش+عکس/ مادر نمونه شمایی مینا خانوم😍 (42 نظر)
تیتر امروز   
بیوگرافی و زندگی خصوصی زهره حمیدی، بازیگر پیشکسوت تازه درگذشته ایرانی و همسرش+تصاویر جذاب و دیدنی
(تصاویر) 10 مورد از عجیب‌ترین حیوانات جهان که فقط و فقط در مناطق بکر آمازون زندگی می‌کنند/ از زیباترین پرنده‌ی خوشرنگ تا هزارپای غول‌پیکر
(ویدئو) خیانت نیما شعبان نژاد به مهران مدیری در برنامه شب آهنگی / حامد آهنگی میگه بین مدیی و رامبد جوان کدوم؟ نیما میگه مادرم رامبد جوان😂
(ویدیو) مازیار لرستانی داماد شد؟!/ ساقدوش مراسم عروسی مازیار لرستانی مشخص شد
(ویدیو) بغض و دلتنگی ایمان قیاسی، مجری شبکه سه سیما، برای احسان علیخانی/ مرور همراهی ایمان قیاسی و احسان علیخانی در برنامه "عصر جدید" با صدای عرفان طهماسبی
جلسه مجازی مدیران روابط عمومی دانشگاه‌های بین المللی مدیریت و حقوق
خلاقیت منحصر به فرد دختر 20 ساله اهوازی در آموزش ریاضی به زبان کمدی
جوانان اهوازی در انتخابی تیم ملی موی تای کشور درخشیدند
تصاویری از هشتمین همایش شعر آستان جانان به همراه ایستگاه نقاشی و نذر کتاب در موکب کارون شوشتر
حضور میلیونی زائران در اربعین حسینی؛ نماد عشق، همبستگی و ارتباط معنوی با امام حسین(ع)
جوان جلفایی مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات کشور سوئیس را از آن خود کرد
زهره حمیدی بازیگر سینما و تلویزیون بعد از تحمل یک دوره بیماری سرطان درگذشت
تست الکل رانندگان توسط پلیس میانه
دستگیری عامل قدرت نمایی توسط پلیس شهرستان میانه
(ویدئو) اگه این پشت صحنه سریال در حاشیه رو ندیدی نصف عمرت بر فناست / جواد رضویان و دیگر هیچ🤣🤣
منتخب روز   
زندگی کردن عجیب یک زن با اسکلت شوهرش / ماجرای عجیب زوجی که 5 فرزندشان را به پرورشگاه سپردند کبوتر تاج‌دار غربی؛ زیباترین کبوتر جهان که 900 میلیون قیمت دارد! +عکس ویدیویی شوکه‌کننده از پرواز زنبور با وجود قطع شدن سر! +ویدئو عنکبوتی که از «چراغ‌قوۀ طبیعی» برای شکار استفاده می‌کند قاب دو نفره دختر حسن روحانی در کنار کیمیا علیزاده؛ یکی ایستاده و یکی نشسته+عکس خاطره خنده دار مهران مدیری : تو خیابون شریعتی تهران ایست بازرسی نگهت میداره میگه برگرد دست و بذار روی ماشینت شروع میکنه به گشتن میگه این چیه میگم سوئیچمه یکم پایین تر این چیه میگم اینم زانومه نگاهی به چیدمان ساده اتاق کار شخصی هاشمی رفسنجانی +فیلم/ از نقشه ایران با نمایی از خلیج فارس تا تخت خواب و کامپیوتر شخصی خاطره خنده دار مهران مدیری : میگه رفتم کلاس زبان استاد گفت هِلو منم گفتم سلام علیکم گفت زهرمارو سلام حق نداری یه کلمه فارسی حرف بزنی+ویدئو افتادن عینک از دست سیدعباس عراقچی در مجلس همانا و شکار این لحظه توسط عکاس دوربین به دست همانا+عکس شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی