به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سوزوکی گرند ویتارا (Suzuki Grand Vitara) خودرویی است که از سال ۱۹۸۸ تاکنون در هاماماتسو، ژاپن، کانادا، لینارس، اندلس، اسپانیا، ژاپن، اکوادور و آرژانتین و از سال۱۳۸۶ در ایران و با نام گراند ویتارا تولید شده است. گرند ویتارا در کلاس SUVهای کوچک قرار دارد. این خودرو ۲دیفرانسیل بوده و با گیربکس های ۵ دندهٔ دستی و ۴ دندهٔ اتوماتیک عرضه می شود. چند سال پس از تولید مدل 2 لیتزی سوزوکی، شرکت ایران خودرو بنا بر تقاضای بازار مبنی بر عرضه مدلی قوی تر و مجهزتر از سوزوکی گراند ویتارا به بازار، به این نیاز پاسخ گفت و گونه 2400 سی سی این خودرو را با تجهیزات ایمنی، رفاهی و عملکردی بیشتر و کیفیت بالاتر به بازار ارائه کرد.
سوزوکی گرند ویتارا؛ نسل سوم پروژه عظیم خودروساز ژاپنی
نسل سوم سوزوکی ویتارا که با کلمه اضافه تر «گرند» از سایر نسل ها متمایز می شود، تغییرات ویژه ای نسبت به نسخه های اولیه و ثانویه داشته است. در این مدل سعی شده است تا ارتفاع کف خودرو کاهش پیداکند. همچنین قاب و جلوپنجره خودرو با انجام تغییراتی ویژه نسبت به مدل های قبل، شکل خودرو را کاملا تحت تاثیر قرار داده است. سیستم تعلیق مک فرسون نسل های قبلی در سوزوکی اسکودو حفظ شده است؛ درحالی که سیستم تعلیق عقب با سیستم مولتی لینک تعویض شده است.
نسخه پنج درب این خودرو که وارد ایران شده است، در کشورهایی مانند شیلی با نام گرند نومید شناخته می شود. بعضی افراد تصور می کنند خودروی فوق از روی پلتفرم Theta ساخته شده است؛ اما این تصور کاملا اشتباه است. البته این گمانه زنی ها به دلیل همکاری های مشترک جنرال موتورز با سوزوکی است؛ اما پلتفرم سوزوکی گرند ویتارا کاملا مستقل و متعلق به شرکت ژاپنی است.
خودروهایی که امروزه با نام گرند ویتارا در بازار ایران حضوردارند، در واقع مدل های گوناگون همین نسل سوم طراحی سوزوکی هستند. در نیمه دوم سال 2008، سوزوکی فیس لیفت جدید نسل سوم گرند ویتارا را با پیشرانه 2.4 لیتری ارائه کرد. این خودرو در سال 2012 در بازارهای جهانی قابل دسترسی بود. خودروی فوق در سال 95 در ایران روانه بازار شد. از مهم ترین پیشرفت های این نسخه نسبت به کلاس های قبلی سوزوکی گرند ویتارا، می توان به فناوری VVT زمان بندی متغیر سوپاپ، افزایش کیسه های هوا و سیستم کنترل کشش استاندارد اشاره کرد.
بررسی مشخصات فنی سوزوکی گرند ویتارا
پیشرانه خودروی یادشده از نوع J24B با 4 سیلندر خطی مستقیم و 2393 سی سی حجم است. این نسل از پیشرانه های تولیدشده خودروساز ژاپنی در سوزوکی گرند ویتارا از سال 2006 و سوزوکی کیزاشی از سال 2010 تا 2016 به کار رفته است. در کشورمان تمام مدل های سوزوکی گرند ویتارا از موتور J24B بهره می گیرند. ایران خودرو تنها این پیشرانه از نسل سوم سوزوکی ویتارا را مونتاژ و عرضه می کند. در کشورهای زیادی از جمله امارات و کشورهای آفریقایی، این پیشرانه همراه با گیربکس 4 دنده ای اتوماتیک عرضه می شود.
در ایران نیز با وجود گمانه زنی ها برای ارائه پیشرانه فوق با گیربکس 5 دنده دستی، تنها گیربکس اتومات 4 دنده ای عرضه شد. سیستم سوخت رسانی پیشرانه این خودرو مشابه برخی از رقبا از نوع انژکتوری با پاشش مولتی پوینت سوخت است.
یکی از مزایای ویژه این خودرو نسبت به رقبای کره ای و چینی، سیستم محرک آن است. دو دیفرانسیل چهار حالته با چهار چرخ محرک از سوزوکی گرند ویتارا، خودرویی مناسب برای جاده های آفرودی ساخته است؛ درحالی که این قابلیت در اکثر رقبای کراس اوور ژاپنی دیده نمی شود. همچنین دیگر مزیت ویژه نیوفیس گرند ویتارا در ایران، قرارگرفتن محوری است که در هنگام حرکت می تواند تعادل را بهبود ببخشد، و در نتیجه صدای ورودی به کابین خودرو تا حد زیادی کاهش می یابد.
عملکرد فنی سوزوکی گرند ویتارا
پیشرانه یادشده از سوزوکی گرند ویتارا، در دور موتور 6000 توانی معادل 169 اسب بخار ایجاد می کند. این موتور با حجم نزدیک به 2.4 لیتر، ماکزیمم گشتاوری به میزان 227 نیوتون متر در اختیار راننده قرار می دهد. البته این عدد در دور موتور 3800 قابل دسترسی است. اعداد فوق برای یک کراس اوور کامپکت در کلاس J Segment متوسط به نظر می آیند. اما فراموش نکنیم که اگر هدف، مقایسه با خودروهای موجود در بازار ایران باشد، شرایط متفاوت خواهد بود. این مشخصات فنی سوزوکی گرند ویتارا در بازار ایران، آن را یک سروگردن بالاتر از باقی رقبا به خصوص کراس اوورهای چینی قرار می دهد.
شتاب صفر تا صد این خودرو، معادل 12 ثانیه خواهد بود که عدد خوبی برای یک کراس اوور با وزن 1567 است. سوزوکی گرند ویتارای نیوفیس بازار ایران، حداکثر سرعتی معادل 175 کیلومتر بر ساعت دارد. همین عدد شاید نشان دهد که سوزوکی خودروی رقابت سرعتی نیست. البته خودروی ژاپنی بازهم نسبت به کراس اوورهای جمع وجور چینی مانند ام وی ام ایکس 22، برتری محسوسی در زمینه شتاب و سرعت دارند.
سیستم تعلیق و ترمز سوزوکی اسکودو
نوع سیستم تعلیق استفاده شده در خودروی ذکرشده، مشابه لیفان 820 و بسیاری دیگر از خودروها است. مک فرسون در جلو و ساختار چند میله ای در عقب، کلیت سیستم تعلیق خودرو را تشکیل می دهند. به دلیل استفاده از سیستم مولتی لینک یا همان چندمیله ای در عقب، خودرو از توان مناسبی در برخورد با پستی ها، بلندی ها و دست اندازها برخوردار است.
بنابراین سیستم تعلیق این خودرو را می توان برای هر چرخ، مستقل دانست. کمک فنرهای جلو و عقب خودرو نیز در این سیستم هیدرولیکی هستند. چنین سیستم تعلیقی در مشخصات فنی سوزوکی گرند ویتارا یک مزیت مهم نسبت به رقبا به حساب می آید.
ترمزهای سوزوکی گرند ویتارا نیز در عقب و جلو از نوع دیسکی، و دیسک های جلو خنک شونده هستند. سیستم کلی ترمز خودرو از نوع روغنی با بوستر خلاء است. سیستم های توزیع نیروی ترمز، ترمز ضدقفل و ترمز کمکی، سایر امکانات خودرو در ترمز و توقف هستند. دریافت 4 ستاره از EURONCAP به عنوان معتبرترین مرجع سنجش ایمنی خودروها، خود نشان دهنده کیفیت سوزوکی گرند ویتارا در بخش ایمنی، ترمز و حرکت است.
مصرف و آلایندگی گرند ویتارا
زمانی که از حجم موتور 2.4 لیتری و وزن بیش از یک و نیم تنی برای یک کراس اوور سخن می گوییم، باید پیش بینی اعداد متوسط رو به بالا را برای مصرف سوخت داشته باشیم. مصرف ترکیبی سوخت این خودرو در جاده های درون شهری و برون شهری به 9.7 لیتر در هر 100 کیلومتر می رسد که عدد قابل انتظاری است.
البته این عدد به تنهایی در جاده های درون شهری به نزدیک 13 لیتر افزایش می یابد. از سوی دیگر به صورت مستقل در جاده های برون شهری، مصرف 8.1 لیتری به ثبت رسیده است. استاندارد آلایندگی این خودرو نیز یورو 4 است. حجم باک 66 لیتری تعبیه شده در خودرو، به خوبی پاسخگوی این سطح مصرف خواهد بود.
سایر مشخصات فنی خودرو
شاید نرمی فرمان در سرعت های بالا و عدم حساسیت آن به سرعت، ایراد مهمی باشد که بتوان به چنین خودرویی واردکرد. فرمان خودرو از سیستم کمکی هیدرولیک بهره می گیرد و قابلیت تنظیم در 4 حالت مختلف را دارد. همچنین ابعاد چرخ های عقب و جلو در این خودرو 225 میلی متر و 17 اینچ است. در این خودرو از رینگ های آلومینیومی استفاده شده است و دارای یک شاسی یکپارچه است.