به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برند JAC که با تلفظ «جک» در بازار کشورمان مشهور شده، از جایگاه بهتری نسبت به دیگر برندهای چینی برخوردار است. پس از عرضه مدل های نسبتاً موفقی نظیر سدان سایز متوسط J5 و کراس اور توربوشارژ S5، در تابستان 1396 کرمان موتور مدل جدید S3 را به عنوان دومین کراس اور جک در ایران، معرفی کرد. S3 کراس اوری کوچک با ظاهری عجیب اما گیراست. S3 متولد سال 2014 میلادی است و هرچند که بار اول در 2015 و بار دوم نیز در 2016 فیس لیفت شده، ولی نسخه ای که در ایران حضور دارد همان مدل 2014 است.
تاریخچه تولید و معرفی جک s3
در سال 2013 و در نمایشگاه خودروی شانگهای چین، جک اس 3 با نام Heyue S30 به صورت رسمی به بازار معرفی شد. کراس اوور کامپکت چینی یک سال بعد در نمایشگاه خودروی 2014 پکن با نام Refine S3 به فعالان حوزه خودرو برای بار دوم معرفی شد.
در همان سال 2014، تحت نام Refine S3 در نمایشگاه چنگدو قیمتی بین 65 هزار تا 85 هزار یوان بر روی خودرو قرار داده شد. بالاخره در سال 2016 و در نمایشگاه چنگدو، نسخه فیس لیفت s3 با لوگوی شرکت جک وارد بازار شد. این خودرو با نام های Heyue S30، DR4 و EVO4 در سایر کشورهای هدف بازار جک شناخته می شود.
نسخه موجود خودروی یادشده در ایران که با نام جک s3 شناخته می شود، در واقع همان مدل ابتدایی است که در سال 2014 به تولید انبوه رسید.
پس از پروژه موفق S5، شرکت کرمان موتور اهداف بزرگی برای بازار کراس اوورهای ایران با عرضه جک s3 داشت. دومین کراس اوور میان رده جک در سال 96 و با هدف افزایش سهم جک در بازار وارد ایران شد.
آشنایی با مشخصات فنی جک s3 ؛ موتور و پیشرانه
کرمان موتور در پروژه جدید خود، پیشرانه ای از نوع I4 یا همان ساختار مشهور 4 سیلندر با آرایش قرارگیری خطی ارائه کرد. با حجمی نزدیک به 1600 سی سی، اس 3 در واقع یک خودروی میان رده قابل انتظار از جک بود. زیرا حجم و مشخصات فنی یادشده برای سیلندر، در خودروهای چینی هم رده موضوعی تکراری و بدون نوآوری است.
این نوع موتور، L4 نیز نامیده می شود و یک انتخاب بسیار محبوب برای خودروهای میان رده از نظر فنی و قیمتی است. زیرا پیشرانه یادشده می تواند در چنین خودروهایی عملکردی بهینه مطابق انتظار معقول خریدار داشته باشد. همچنین از نظر اقتصادی نیز به کارگیری پیشرانه یادشده در جک s3 به عنوان یک خودروی کاملا میان رده، توجیه محکمی دارد.
بررسی عملکرد فنی جک s3
با معرفی چنین پیشرانه ای، شاید بتوان اعداد و ارقام بخش عملکرد فنی را نیز حدس زد. ماکزیمم قدرت موتور خودروی ذکرشده، 107 اسب بخار در دور موتور 6000 است. ماکزیمم گشتاوری که جک اس 3 می تواند در اختیار راننده خود قرار دهد نیز 155 نیوتون متر در دور موتور 3500 است.
نکته جالب در خصوص جک s3 با چنین پیشرانه ای، عدد ثبت شده برای شتاب آن است. شتاب صفر تا صد 10.8 ثانیه ای خودرو را شاید بتوانیم مهم ترین مورد از مشخصات فنی جک s3 بدانیم. عددی که شاید برای بسیاری از خوانندگان با چنین موتوری غیرقابل انتظار باشد، اما اس 3 چینی آن را ثبت کرده است.
ماکزیمم سرعت یکی دیگر از فاکتورهایی است که در بخش بررسی عملکرد فنی هر خودرو، موردتوجه قرار می گیرد. 180 کیلومتر بر ساعت برای موتور 1.6 لیتری کراس اوور میان رده جک، عدد خوبی است. البته نمی توان آن را فوق العاده دانست. اما با نگاهی به کراس اوورهای کامپکت بازار ایران، متوجه می شویم که شتاب و ماکزیمم سرعت جک s3 را می توان از مزایای خودرو دانست. بنابراین در مقایسه با رقبای هم رده، تجربه رانندگی شاید بتواند امتیازی مثبت برای این خودرو باشد.
بررسی مشخصات جک اس 3، آلایندگی و مصرف
حجم موتور تعریف شده برای خودرو خود توقع اعداد معقول برای مصرف سوخت ایجاد می کند. به صورت ترکیبی، جک s3 در هر 100 کیلومتر از حرکت خود در جاده های شهری و برون شهری، 7.6 لیتر سوخت مصرف می کند. بنابراین می توان آن را یک گزینه مناسب برای استفاده های شهری دانست.
البته این رقم ممکن است تا 9 لیتر در جاده های شهری افزایش و 6 لیتر در جاده های برون شهری کاهش یابد. طراحان خودرو به دلیل میزان مصرف بهینه خودرو، ظرفیت باک سوخت خودرو را به میزان 45 لیتر طراحی کرده اند. البته با چنین اوصافی، همین مقدار برای انواع مسافرت های شهری و غیرشهری کفایت می کند. برای همین، مصرف سوخت را می توان از نقاط قوت در مشخصات فنی جک s3 دانست.
از نظر آلایندگی نیز، این خودرو استانداردهای آلایندگی یورو 5 را پاس کرده است و خودرویی به روز است. بنابراین می توان خودرو را از نظر مصرف و از نظر زیست محیطی تایید و حمایت کرد.
بررسی سیستم انتقال قدرت، لاستیک و وزن جک اس 3
جعبه دنده یکی از مهم ترین اعضا در سیستم انتقال قدرت خودروها است. ضعف ویژه ای که در بعضی خودروهای چینی خودنمایی می کند، تاخیر زمانی گیربکس با سایر اعضای سیستم انتقال قدرت خودرو است که هنگام تعویض دنده روی اعصاب راننده می رود.
خوشبختانه در جک s3 با به کارگیری گیربکس CVT چنین ضعفی دیده نمی شود. البته در این موضوع، هماهنگی بین سایر اجزا نیز موثر است و تنها گیربکس تاثیرگذار نیست.
محور محرک خودرو از نوع دیفرانسیل جلو است. این خودرو دارای یک شاسی یکپارچه است و وزنی معادل 1250 کیلوگرم دارد. وزن کمتر خودرو نسبت به بسیاری از خودروهای رقیب، شاید عاملی تاثیرگذار در عملکرد فنی جک اس 3 باشد.
رینگ های هر چهار چرخ خودرو 16 اینچی بوده و نوع لاستیک مورد استفاده در کارخانه 205/55 است. شاید چنین ابعادی با توجه به حجم خودرو کمی کوچک به نظر بیاید.
آشنایی با مشخصات فنی جک s3 ؛ ترمز، پایداری و ایمنی
هرچهار چرخ خودروی فوق مجهز به ترمزهای دیسکی می باشند. سیستم های ABS و EBDبه عنوان کمکی ترمز در خودرو به افزایش کیفیت خودرو در ترمز و توقف کمک می کنند. همچنین به عنوان کمکی ترمز، سیستم ترمز كمكي هيدورليك HBA نیز در خودرو قرار داده شده است.
پایداری جک s3 به وسیله ی سیستم هایی دیگر افزایش یافته است. سيستم كنترل پايداري ESC و سيستم كنترل ايستايي در سر بالايي HAC از جمله سیستم های کمکی در پایداری و ایستایی خودرو هستند.
از نظر ایمنی اما خودروی فوق به خصوص در تعداد کیسه های هوا، دچار ضعف است. فقط 2 کیسه هوای سرنشین و راننده در جک اس 3 وجود دارد که باعث می شود امتیاز ایمنی خودرو به شکل قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند. همچنین خودروی یادشده از سیستم كنترل فشار باد چرخ ها TPMS به عنوان یک ابزار هشداردهنده ایمنی بهره می گیرد.