بازی اتل متل توتوله
شرح بازی: بازی به این صورت است که کودکان کنار هم می نشینند و پاهای خود را دراز می کنند. بعد یکی شعر مخصوص بازی اتل متل توتوله را می خواند و به ترتیب به پاهای بچه ها اشاره می کند. شعر هرجا تمام شد، در آن لحظه دست خواننده شعر به هر پا رسید، آن کودک باید آن پا را جمع کند. این کار را آنقدر ادامه می دهند تا پای همه جمع شود.پای هرکسی در آخر بازی باقی ماند برنده بازی میشود.
این بازی را می توان حتی یک نفره هم اجرا کرد. به صورتی که پاها را دراز کرده و شعر مخصوص آن خوانده می شود و با هر ضرب آهنگ شعر دست روی یک پا می رود و در پایان شعر، پایی که شعر روی آن پایان می پذیرد به عنوان بازنده انتخاب می شود واین کار تا باقی ماندن یک پا ادامه می یابد. حتی می توان برای تنوع دادن به بازی با انگشتان دست کودکان نیز این بازی را انجام داد.
متن شعر اتل متل توتوله
اَتل َمتل توتوله
گاو حسن چه جوره؟
نه شیر داره نه پستون
گاوشو بردن هندستون
یک زن گرجی بستون
اسمشو بذار عم قزی
دور کلاش قرمزی
هاچینو واچین
یه پا تو ور چین
شعر اتل متل به گونه های دیگری نیز خوانده می شود که البته رواج کمتری دارد، مثل:
اتل متل یک مورچه
قدم میزدتو کوچه
اومد یک کفش ولگرد
پای اونو لگد کرد
مورچه پا شکسته
راه نمیره نشسته
با برگی پاشو بسته
مورچه جونم تو ماهی
خوب بشه پات الهی
هاچین و واچین
یک پاتو ورچین
نقش بازی های محلی بر سلامت کودکان را بشناسید
در مناطقی که هنوز بازی های محلی رواج دارد، خواب کودکان، منظم می باشد و شب ها به خاطر تخلیه ی انرژی زائد بدن، زود به رختخواب می روند و صبح با خواب کافی و سرحال از رختخواب بیرون می آیند و این عامل می تواند در یادگیری های آموزشگاهی، نقش به سزایی داشته باشد.
- متخصصان تغذیه به منظور تنظیم برنامه ی رژیم غذایی کودکان می توانند انجام بازی های محلی را برای این دسته از کودکان بیمار توصیه کنند. بسیار مشاهده شده کودکانی که در تغذیه مشکل داشتند و یا صبحانه نمی خوردند، با شرکت در فعالیت های تفریحی و جمعی آموزشگاه و یا شرکت در بازی های گروهی، رو به سوی غذا آورده اند و از رژیم غذایی مناسبی برخوردار شده اند.
- امروزه صاحب نظران تعلیم و تربیت به این نتیجه رسیده اند که برای آموزش بسیاری از مفاهیم و موضوعات، بازی های سنتی و محلی می توانند بهترین و مطمئن ترین ابزار و شیوه ی آموزش باشند، به همین دلیل، در کتاب های درسیِ دوره ی ابتدایی، انجام بسیاری از بازی های سنتی و محلی، سفارش شده و حتی در لیست ارزش یابی برخی درس ها، انجام صحیح بازی، نمره ی خاص خود را دارد.
- بسیاری از مهارت های زندگی را می توان از طریق بازی های محلی به کودکان آموخت. مهارت های دوختن، برش زدن، آشپزی، گوش کردن، جارو زدن و… را کودکان در فرآیند بازی می آموزند و آن را به خوبی انجام می دهند.
- تعالیم دینی را نیز می توان به صورت جذاب و صحیح از طریق بازی به کودکان آموخت.