آشنایی با بازی محلی قیش گوتدی (کمربند بازی) استان زنجان

  دوشنبه، 03 شهریور 1399   زمان مطالعه 3 دقیقه
آشنایی با بازی محلی قیش گوتدی (کمربند بازی) استان زنجان
قیش گوتدی یکی از بازی های بومی محلی که در جاهای دیگر به نام شلاق بازی و یا کمربند بازی معروف بوده و به دلیل هیجان بالا طرفداران خاص خود را دارد.

بای محلی قیش گوتدی

نام های دیگر: شلاق بازی، قیش بازی، کمربند بازی

اهداف بازی: تحرک، فعالیت، دقت، تمرکز و اعتمادبنفس، همکاری و رقابت سالم

تعداد بازیکنان: هشت نفر به بالا

سن بازیکنان: مقطع راهنمایی و بالاتر

محوطه بازیکنان: زمین هموار اندازه زمین به مساحت سی متر مربع به بالا (برحسب تعداد بازیکنان)

وسایل مورد نیاز: به تعداد بازیکنان یک تیم کمربند چرمی

جنسیت: پسر

شرح بازی

این بازی به دو روش انجام میشود.

روش اول: در این نوع بازی نیز همانند دیگر بازی های بعد از یارگیری در دو گروه شروع به رقابت می کنند.

بازی بدین صورت است که بعد از یار گیری محل مسابقه مشخص شده و بعد یک دایره بزرگ در آن می کشند که محدوده مسابقه است.

بعد با قرار دادن کمر بندها (قیش) در روی خط دایره کشیده شده بر روی هر کمربند یک نفر می ایستد که کسی آن را برندارد و تیم مقابل نیز تلاش می کند در یک غافل گیری کمربند ها را بردارند.

در این بین تیمی که سعی در برداشتن کمربندها دارد باید با دست دادن و بیرون کشیدن افراد تیم مدافع کمربند ها را بردارند اگر در این کار موفق شدند شخصی را که بیرون برده اند باید بیرون بماند تا کمربندی را تیم مهاجم بردارد تا بتواند دوباره وارد زمین بازی شود.

حال اگر کمربندی توسط تیم مهاجم برداشته شد آن تیم با کمربندی که برداشته اند شروع به ضربه زدن به کمربندی که در داخل زمین است می کنند تا آنرا بردارند و افراد تیم مدافع نیز باید با قرار دادن پای خود جلوی بیرون بردن کمربند را گرفته و ضربات کمربند را باید تحمل کنند و در یک غافلگیری با ضربه زدن به افراد تیم مهاجم (به شرطی که پای طرف ضربه زننده در داخل دایره محوطه بازی باشد و فقط ضربه با پا باشد) و بازنده شدن آنها جای تیم ها عوض شده بازی از سر گرفته می شود.

در غیر این صورت باید تیم مدافع آنقدر ضربات کمربند را تحمل کند تا بتوانند در یک غافلگیری با زدن ضربه پا به افراد تیم مهاجم برنده شده و جای تیم ها عوض می شود.

روش دوم: در ابتدا باید روی زمین دایره ای با شعاع حدود دو الی ۳ متر کشیده شود و بعد بازیکنان به دو گروه تقسیم میشوند ( تعداد افراد شرکت کننده خيلي مهم نیست ولی بهتر است هر گروه از 4نفر بیش تر باشد) بین دو تیم براي تعيين گروهی که باید داخل دایره و تیمی که بیرون از دایره قرار گیرد توافق یا قرعه کشی مي شود. بعد کمربندها را با فاصله مساوی در داخل دایره به گونه ای قرار می دهند که یک سر آن نزديک با روی خط محیط و سر ديگر آن (در وضعیت کشیده) به طرف مرکز از دایره گذاشته شوند.

کسی که در بیرون دایره قرار دارد، تلاش ميکند که بازیکنی که در داخل روی کمربند ایستاده را به بیرون بکشد. بازیکنی که در داخل دایره است مقاومت ميکند که به بیرون دایره کشیده نشود. درصورتی که پای بازیکن داخل دایره به بدن بازیکن بیرون دایره بخورد آن فرد از بازي حذف شود و درصورتی که بازیکن بیرون از دایره توانست کمربند را بیرون بکشد، برنده ميشود. بازیکن بیرون از دایره باید مجدد سعی کند تا کمربند های ديگر را هم بیرون بکشد. زماني که بازیکنان سوخته شوند بازیکنان داخلی به بیرون و بازیکنان خارجی به داخل دایره براي ادامه بازي میروند.

قوانین بازی

  • یکی از قوانین مشهور این بازی بومی این است که در داخل محوطه ضربه زدن با کمربند به بالای کمر ممنوع بود ولی شخصی از تیم مدافع به محض بیرون رفتن و گرفتن کمربند بهش رحمی نمی شد و به غیر از سر و گردن به همه جای بدنش کمربند فرود می آمد.

  • از قوانین دیگر این بازی این است که برای بیرون کشیدن کمربند فقط باید از زانو به پایین ضربه زده می شد و بالای زانو خطا محسوب می شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها