بعضی از افراد فکر می کنند تفاهم به معنی داشتن کمترین تفاوت در رفتار و منش افراد است.در صورتیکه واقعا این چنین نیست. تفاهم به این معنی است که زوجین همدیگر را بپذیرند و خود را با خصوصیات طرف مقابل وفق دهند نه اینکه درصدد باشند تا رفتار طرف مقابل خود را تغییر دهند.روابط اخلاقی و عاطفی یکی از بخش های مهم زندگی مشترک است که متاسفانه اصلی ترین عامل مشکلات و جدایی ها در میان زوجین محسوب می شود
نکته ای که بارها به افرادی که قصد ازدواج دارند گوشزد می شود و اغلب فراموش می شود، ازدواج نکردن با امید تغییر همسر بعد از ازدواج است. «او لجباز است اما بعد از ازدواج من فردی مهربان از او می سازم؛ این رفتارها به دلیل مجردی اوست و ازدواج حال و هوایش را تغییر می دهد یا هرطور که باشد من او را هرجور که بخواهم می سازم». ممکن است برای ازدواج با فردی آشنا شده باشید که نقطه مشترکی با او ندارید و اگر قرار باشد اینطور ادامه بدهید، هر روز با دعوا و مشاجره روبرو می شوید؛ شخصیت او کاملا با شما متفاوت است و با خود فکرمی کنید همین تفاوت ها جذابیت زندگی شما می شود. از طرفی به تغییر همسر بعد ازدواج امیدوار هستید. اگر در چنین موقعیتی قرار دارید، با ما در ادامه این مقاله همراه شوید.
کدام تغییرات منطقی و کدامیک غیرمنطقی است؟
منطقی نیست که بخواهید همسرتان دقیقا آن طور رفتار کند که شما مایل هستید. خداوند انسان ها را متفاوت خلق کرده است. این تفاوت، در حد معقول، می تواند عامل پیشرفت زندگی و ایجاد دید جامع و کامل به مسائل شود.اگر انتظار دارید تمام رفتارهای همسرتان آنطور که شما مایل هستید باشد، این خواسته غیرمعقولی است. او انسانی است آزاد، با نیازها و سطح فکری متفاوت.تغییر دادن همسر زمانی معقول شمرده می شود که رفتارهای همسر آزاردهنده و موجب بروز اختلافات جدی و فروپاشی خانواده است. برخی از رایج ترین تغییرات معقول در فرد عبارتند از:
- ولخرجی
- رفیق بازی
- از این شاخه به آن شاخه پریدن در زندگی فردی و شغلی
- بی هدف زندگی کردن
- بی مسئولیتی
- وقت نگذراندن برای خانواده
- بی اهمیت دانستن خانواده
- مشورت نکردن
- خیانت
- بدبینی، فحاشی، پرخاشگری و دیگر رفتارهای زشت
- اعتیاد
اشتباهات رایج در تغییر دادن همسر
شما باید همسرتان را آنگونه که هست بپذیرید و نمی توانید او را مجبور به تغییر کنید. اما با وجود اینکه تغییر همسرتان دست شما نیست، راهکارهایی وجود دارد که می توانید به وسیله آن ها همسر خود را تحت تاثیر قرار داده و او را به تغییر رفتار تشویق کنید. ما در ادامه مطلب اشتباهات رایج در تغییر دادن همسر را به شما می گوییم تا از این روش ها سعی در اصلاح رفتار همسر خود نکنید.
اجبار نکنید
گاهی برای تغییر رفتار همسرمان به زور متوسل می شویم و از قدرتمان استفاده می نماییم و برای این کار از هر گونه قدرت نمایی مانند اخم و تخم و کتک کاری و تهدید به جدایی استفاده می کنیم. باید بدانید در هر جنگ قدرتی، یک برنده هست و یک بازنده و شخص بازنده در اولین فرصت به دست آورده به رفتار خود برمی گردد و تلافی می نماید تا احساسات جریحه دار خود مرهم بگذارد. باید به دنبال راه حلی باشید که در آن هر دو طرف برنده باشند و بازنده ای وجود نداشته باشد.
تکرار های خسته کننده ممنوع
گاهی اوقات برای تغییر رفتار همسرمان به تکرار بیش از حد حرفهایمان متوسل می شویم و دائما این جمله را تکرار می کنیم که این رفتارت را تغییر بده . وقتی جمله ای بیش از حد تکرا شود ، مسئله بی اهمیت می شود و جایگاه خود را از دست می دهد در نتیجه فقط با بکارگیری این روش و پیاده روی روی اعصاب طرف مقابل موفقیتمان را از دست می دهیم . در برخی مواقع نیز همسرمان برای خلاصی از غرغرهای دائمی ما ، در ما رفتار دیگری نشان می دهد یا کاری می کند که ما رفتار پیشین او را دوست داشتنی تر از رفتار حالش بدانیم .
اجتناب از تکرار بیش از حد حرف ها به همسر
بعضی رفتارها ریشه در دوره کودکی، تربیت خانوادگی و زمینه های فرهنگی فرد دارند. جدا کردن شخص از این پیشینه کار ساده ای نیست.گاهی خود را بسیار عاقل و بی عیب و نقص قلمداد می کنیم که رفع عیوب دیگران را وظیفه خود می دانیم.اما باید فراموش نکنیم همسرمان شاگرد ما و کودکمان نیست که نقش بزرگ تر را برایش بازی کنیم. این روش هیچ وقت ما را به مقصود نمی رساند و تنها سبب ناراحتی همسرمان می شود.
جار و جنجال (دعوا کردن)
اگر برای تغییر رفتار همسرمان با او دعوا کنیم ، شاید مسئله مطرح شود و طرف مقابل متوجه موضوع گردند، اما در آن نمی توان به نتیجه ای مطلوبی دست یافت ، بلکه باید منتظر پیامدهای ناخواسته و نامطلوب بود. در دعوا هرکس می کوشد حرف های خود را بلندتر از دیگری بگوید و به حرف دیگری گوش نمی دهد و فقط می خواهد حرفش را به کرسی بنشاند . وقتی گوشی برای شنیدن وجود نداشته باشد، بلندترین صدای دنیا هم بی فایده است.
گروکشی نداریم
مهم ترین مانع بر سر راه شما این است که تغییر بدون همکاری و تمایل فرد ممکن نیست. شما نمی توانید کسی را که نمی خواهد تغییر کند، مجبور به این کار کنید.اگر برای تغییر رفتار همسرمان گروکشی کنیم یعنی بگوییم «اگر تو فلان کار را انجام دهی، آن وقت من هم بهمان کار را انجام خواهم داد» سبب می شود دعوا و لجبازی بالا گیرد و رابطه تلخ شود زیرا به هر دو نفر خواسته هایی از دیگری دارند و از آن به عنوان سلاح استفاده می کنند.
کنترل احساسی
برای اینکه در پروژه تغییر دادن همسر او را با خودتان همراه کنید، لازم است کمی سیاست به خرج بدهید. اگر همیشه در مواجهه با رفتار مورد نظر اخم می کردید، از امروز استراتژی خود را تغییر دهید.یکی دیگر از روشهای تغییررفتار همسر ، اعمال فشار احساسی است. در این روش ، همسران با به غلیان درآوردن احساسات یکدیگر سعی می کنند بر روی هم تأثیر بگذارند. این روش برای مدت کوتاهی جواب دهد اما سبب ناراحت شدن همسر می شود و شاید در طولانی مدت کارگشا نباشد.
طعنه و کنایه نداریم
در برخی از مواقع برای تغییر رفتار همسرمان و متوجه کردن او به رفتار اشتباهش از نیش و کنایه های گدازنده استفاده می کنیم اما فقط با این روش فرد را می رنجانیم. در صورتی که برای بهتر کردن رفتار ، در فرد احساس بدی ایجاد کنیم و او را رنجیده و سازیم ، دیگر انگیزه ای برای بهبود رفتارش در او نمی ماند و ما در این راه شکست خواهیم خورد. همچنین این برخورد ما، سبب تغییر احساس او نسبت به ما و سرد شدن محبتش می شود.
تحقیر و تمسخر هرگز
متوجه ناراحتی شما از رفتارهای همسرتان هستیم. اما برچسب زدن و دادن القاب بد تنها باعث تقویت رفتارهای بد در همسرتان می شود. هر لقبی را که به او بدهید، در رفتارش تقویت خواهد شد.اگر با تمسخر و یا به قول خودمان با زبان طنز ، اشتباه طرف مقابلمان را گوشزد کنیم ، همسرمان را در همان زمان به شدت می آزاریم و تحقیر می کنیم.بکارگیری این روش سبب کاهش اعتماد به نفس همسرمان و آسیب به رابطه مان می شود . برای پیشرفت و رشد زندگی مشترک همسران باید به یکدیگر قدرت و اعتبار ببخشند و عزت نفس همدیگر را بهبود دهند.
امان از مقایسه
دنیای امروز دنیای پر از تفاوت و اختلاف فکری و سلیقه است. به ندرت ممکن است بتوانید کسی را بیابید که در تمام جنبه های فکری و فرهنگی با شما مشابهت داشته باشد. برای موفقیت در تغییر دادن رفتار همسرمان، باید در او ایجاد انگیزه کنیم . گاهی برای ایجاد کردن انگیزه در همسرمان اشتباه ترین را ه ممکن را انتخاب می کنیم و به مقایسه همسرمان با دیگران می پردازیم که این مقایسه تنها سبب ناراحتی و ایجاد حس حسادت در همسرمان می شود.
همسرم حاضر به تغییر نیست، چه باید بکنم؟
همانطور که گفتیم، تلاش برای تغییر دادن همسر زمانی که خود او لزومی به تغییر نمی بینید، راه به جایی نمی برد. زمانی که همسرتان حاضر به تغییر نیست، خطری جدی رابطه شما را تهدید می کند. سرد شدن از همسر کمترین تبعات آن است. در شرایطی که کنار آمدن با شرایط ساده نیست، حتی طلاق نیز مطرح می شود.وقتی همسرتان دلیلی برای تغییر نمی بیند، راه سختی برای حفظ زندگی مشترک خود در پیش خواهید داشت. اما در بعضی شرایط همچنان امید به نجات وجود دارد.