ساعدنیوز
ساعدنیوز

بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد

  دوشنبه، 05 آبان 1399   زمان مطالعه 9 دقیقه
بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد
غذاهای متنوعی برای شروع تغذیه کمکی وجود دارند که می توان از هر کدام از آن‌ها استفاده کرد. به طور مثال سرلاک یکی از غذاهایی است که معمولا برای شروع پیشنهاد می شود اما این به آن معنا نیست که فقط سرلاک برای شروع تغذیه کودک مناسب است. هر غذایی که با مشورت پزشک برای شروع مناسب تشخیص داده شده می‌تواند اولین غذای کمکی کودک باشد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ا بزرگتر شدن کودک باید او را با غذاهای کمکی آشنا کنیم، شروع کردن غذای جامد میتواند برای او جالب و عجیب باشد. برای برخی از والدین، شاید این موضوع که چه زمانی میتوانند غذای کمکی را شروع کنند کمی گیج کننده باشد، مثلا :
از چه زمانی و با چه نوع غذایی باید شروع کرد؟

تغذیه در کودکان به ویژه کودکانی که هنوز از شیر مادر به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند بسیار حساس و مهم است. کودک باید در دورانی که از شیر مادر استفاده می کند ، غذا های کمکی دیگری را نیز بخورد.

شروع غذای کمکی نوزاد در کنار شیر مادر یا شیر خشک

شیر مادر بین 4 تا 6 ماه نخست زندگی کودک کاملا نیاز تغذیه ای کودک را برطرف می کند. گاهی ممکن است به هر دلیلی از جمله مشکل در سینه مادر یا بیماری او و یا وزن کم کودک بر اساس نمودار رشدی، شیر خشک جایگزین شیر مادر شده یا به عنوان غذای کمکی استفاده شود. نوزاد تا سن 4 تا 6 ماهگی هرگز نباید با چیزی غیر از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شود، مگر در مواردی که به دلایل خاص ممکن است پزشک تجویز دیگری داشته باشد. بعد از 6 ماهگی نیاز تغذیه ای کودک فقط با شیر مادر برطرف نشده و لازم است از غذای کمکی برای کودک استفاده شود.

بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد

شروع غذای کمکی زودتر از 4 تا 6 ماهگی می تواند باعث مشکلات رشدی جدی شده و کودک را مستعد بیماری هایی در بزرگسالی کند. از سن 4 تا 6 ماهگی می توان تغذیه کودک با غذای کمکی را آغاز کرد. در کشورهای مختلف هنجارهای متفاوتی برای سن شروع غذای کمکی وجود دارد. در ایران معمولا از 6 ماهگی و با مشورت متخصص غذای کمکی در برنامه غذایی نوزاد قرار می گیرد. توانایی کودک در صاف نشستن و بالا گرفتن سر، توانایی در کنترل دقیق تر حرکات دهان و زبان و رسیدن به وزنی معادل دو برابر وزن تولد از عواملی هستند که پزشکان با مشاهده آن ها شروع غذای کمکی نوزاد را به والدین توصیه می کنند.

توصیه می شود بین تغذیه با یک غذای جدید تا غذای جدید بعدی دو تا سه روز فاصله در نظر گرفته شود. در صورتی که کودک غذای جدید را نپذیرفت بر آن اصرار نکنید. می توان غذای جدیدی را که کودک نپذیرفته بعد از چند روز مجددا امتحان کرد. در ادامه به بیان غذاهای کمکی در ماه های مختلف خواهیم پرداخت.

غذای کمکی در ماه هفتم

توجه داشته باشید که در این ماه همچنان غذای اصلی کودک شیر مادر است. می توانید برای شروع از فرنی با آرد برنج استفاده کرده و سپس حریره بادام را نیز به برنامه کودک اضافه کنید. در صورتی که برای اولین مرتبه غذایی به کودک می دهید توجه داشته باشید که ابتدا به میزان بسیار کم کودک از غذا استفاده کند و به مرور غذای او را اضافه کنید تا اگر کودک حساسیتی به غذا داشت با مشکل مواجه نشوید. در هفته پایانی این ماه می توانید از تخم مرغ، ماست و سوپ نیز استفاده کنید.

غذای کمکی در ماه هشتم

در این ماه می توانید از سوپ نیز بهره ببرید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که به سوپ کودک نمک اضافه نکنید، بگذارید مواد به خوبی پخته شوند و از اضافه کردن اسفناج به غذا قبل از یکسالگی خودداری کنید. همچنین می توانید به مراتب مواد مختلفی مانند هویج، سیب زمینی و بلغور گندم را به سوپ کودک اضافه کنید.

غذای کمکی در ماه نهم

در ماه نهم می توانید حبوبات را نیز به غذای کودک اضافه کنید. توجه داشته باشید که حبوبات را به خوبی خیس کرده و بگذارید کاملا پخته شوند. استفاده از آب میوه های طبیعی بعد از مصرف غذا نیز می تواند به هضم غذای کودک و نیروی مشوقی برای خوردن غذا استفاده گردد.

غذای کمکی در ماه دهم

در این ماه از خود میوه برای غذای کمکی استفاده کنید. همچنین در اواخر این ماه می توانید کته به همراه آب گوشت، مرغ و ماهی به غذای کودک اضافه کنید. توجه داشته باشید که میوه ها کاملا شسته شوند و در صورت استفاده از پروتئین ها، آن ها را از مکانی مطمئن تهیه فرمایید.

غذای کمکی در ماه یازدهم و دوازدهم

با توجه به اشتهای کودک به میزان و مقدار غذا بیفزایید. در صورتی که کودک به همراه خانواده بر سر یک سفره می نشیند، از دادن غذای افراد بزرگسال به علت داشتن مواد افزودنی، نمک و غذاهای سرخ کرده بپرهیزید.

انتخاب غذای کمکی برای شروع غذای کمکی نوزاد

غذاهای متنوعی برای شروع تغذیه کمکی وجود دارند که می توان از هر کدام از آن ها استفاده کرد. به طور مثال سرلاک یکی از غذاهایی است که معمولا برای شروع پیشنهاد می شود اما این به آن معنا نیست که فقط سرلاک برای شروع تغذیه کودک مناسب است. هر غذایی که با مشورت پزشک برای شروع مناسب تشخیص داده شده می تواند اولین غذای کمکی کودک باشد.

پوره سیب زمینی، فرنی، سرلاک، حریره بادام و آب سوپ از رایج ترین غذاهای کمکی برای شروع تغذیه کودک در ایران هستند. بعضی میوه ها و سبزیجات، ماست و غذاهای گوشتی نیز بسته به شرایط کودک و تشخیص پزشک ممکن است استفاده شوند.

مقدار غذای کمکی

بعد از 6 ماهگی تا یک سالگی حدود 30 تا 50 درصد از نیاز تغذیه ای کودک از غذاهای کمکی و باقی آن از شیر مادر تأمین می شود. مقدار غذای کمکی کاملا بستگی به شرایط کودک شما دارد که باید با مشورت پزشک تعیین شود. معمولا تغذیه کمکی در 3 تا 5 وعده و در هر وعده بین 4 تا 6 قاشق چایخوری توصیه می شود. با افزایش سن کودک تعداد وعده ها و مقدار هر وعده باید تحت نظارت پزشک افزایش پیدا کند تا پاسخگوی نیاز تغذیه ای کودک باشد.

شروع مصرف مولتی ویتامین به عنوان غذای کمکی نوزاد

مولتی ویتامین ها از همان نوزادی به عنوان غذای مکمل مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا پزشکان توصیه می کنند به نوزاد قطره مولتی ویتامین داده شود که این قطره تنها موردی است که علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک می تواند در تغذیه نوزاد استفاده شود. علاوه بر قطره مولتی ویتامین پزشکان قطره یا شربت آهن را نیز پیشنهاد می کنند و معمولا 15 قطره یا 1.5 میلی لیتر به صورت روزانه مورد استفاده قرار می گیرد.

غذای جامد

بین 8 تا 10 ماهگی و زمانی که کودک گرفتن اشیاء، گذاشتن آن ها در دهان و حرکات دهانی شبیه جویدن را شروع می کند زمان مناسبی برای شروع تغذیه او با غذاهایی کمی سفت تر است. غذاهایی در اندازه کوچک که جویدن آن ها ساده تر باشد، در این سنین از طرف پزشکان توصیه می شوند. پنیر، تخم مرغ، سیب زمینی آب پز و تکه های کوچک و نرم گوشت و ماهی از غذاهایی است که مادران در این سن می توانند به فرزند خود بدهند.

بین 10 ماهگی تا یک سالگی زمانی که کودک دندان های بیشتری داشته و توانایی گرفتن قاشق را به دست می آورد، غذاهای کامل تری را می تواند مصرف کند. سبزیجات پخته و غذاهای ترکیبی مثل ماکارونی در این سنین می تواند با مشورت با پزشک در برنامه غذایی کودک جای گیرد. والدین با آگاهی بر مراحل رشد کودک یک ساله بهتر می توانند برای تغذیه او تصمیم گیری نمایند.

زمان تغذیه کمکی

تغذیه کمکی تا قبل از دو سالگی باید بعد از شیر مادر به کودک داده شود. شیر مادر تا یک سالگی هنوز بیشترین نیاز کودک را تأمین می کند و تا دو سالگی بخش مهمی از تغذیه اوست که نباید تحت تأثیر غذای کمکی از حجم آن کم شود. فوائد شیر مادر به قدری است که تمامی متخصصین به تغذیه کودکان توسط شیر مادر هم عقیده هستند.

برای شروع غذای کمکی به نوزاد چه غذایی باید بدهیم؟

غذای کمکی باید در ابتدای شروع رقیق بوده و به صورت تدریجی به غلظت آن اضافه شود. خوردن غذای غلیظ در شروع تغذیه کمکی برای کودک با دشواری همراه است. با این روش تدریجی کودک می تواند یاد بگیرد که غذای غلیظ را بخورد و غذای جامد را بجود. کودک معمولا بین 9 تا 12 ماهگی می توانند از انگشتان خود برای برداشتن قطعات کوچک غذا و به دهان بردن آن ها استفاده کند. والدین در این سن می توانند قطعات کوچک غذا را در اختیار کودک قرار دهند تا بتواند بدون کمک والدین خودش از آن ها استفاده کند.

خطرات شروع غذای کمکی نوزاد

هر چند این موضوع دور از ذهن است اما شروع غذای مکمل نیز ممکن است خطراتی بر اساس زمان شروع و نوع غذا داشته باشد. بهترین راه برای دور ماندن از این خطرات مشورت با یک متخصص است تا برنامه غذایی مناسبِ شرایط کودک ارائه دهد.

شیر مادر تحت حفاظت سیستم ایمنی بدن مادر، مصونیت بالایی در مقابل ویروس ها و باکتری ها دارد اما غذای کمکی می تواند به راحتی آلوده شود. دستگاه گوارش کودک هنوز قدرت کافی برای مقابله با عوامل بیماری زا را ندارد و خطر ابتلا به بیماری های گوارشی، عفونت و اسهال بعد از شروع غذای کمکی افزایش می یابد.

در صورتی که کودک یا خانواده او سابقه حساسیت دارند، لازم است تا حداقل سه روز از شروع یک غذای جدید، از دادن غذای جدید دیگر خودداری شود. غذاهایی مثل بادام زمینی، شیر گاو، عسل، انواع توت، کیوی و خربزه احتمال بالاتری برای ایجاد حساسیت دارند و بهتر است تا یک سالگی مورد استفاده قرار نگیرند.

غذای کمکی در صورتی که بیشتر از نیاز یک وعده کودک تهیه شده است باید حتما در یخچال نگهداری شود. استفاده از غذایی که بیشتر از 24 ساعت از تولید آن می گذرد ممکن است برای کودک خطرناک بوده و باعث مسمویت شود. برای اطمینان خاطر از برنامه غذایی، زمان شروع غذای کمکی و چگونگی از شیر گرفتن کودکتان می توانید با دریافت مشاوره کودک از مرکز حامی هنر زندگی ارتباط حاصل نمایید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر) دانلود آهنگ جدید مرتضی پاشایی با نام «آغوش تو»(هوش مصنوعی) (17 نظر) علی دایی: احترام زیادی برای مهران مدیری قائلم ولی دعوتش رو قبول نکردم چون...+فیلم (13 نظر) گریه‌های بی امان مسعود پزشکیان به یاد همسرش در آستانه روز زن؛ دلداری دادن زهرا، تنها دخترش به آقای رئیس جمهور+ویدیو/ همدردی خانم معاون با اشکهایش (12 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
محسن یگانه:اگر الان محسن چاووشی کنسرت بگذارد استقبال مردم وحشتناک خواهد بود! ترجیح می‌دهم طرفدارانم من را محسن صدا کنند، نه سلطان
علیرضا قربانی: خیلی از مواقع به جای ترانه قرآن گوش می دهم خصوصا قرائت قرآن مصری ها
قتل دلخراش یک زن هنرمند و پولدار مقابل کلانتری با ضربه‌های پی در پی چاقو
سرمربی اسبق پرسپولیس: همه بازیکنان امروز را در چرخ گوشت بریزیم از آن طرف یک علی پروین بیرون نمی‌آید!
ژیلا صادقی: پیشنهاد های خوبی برای بازیگری دارم/ تازه معنای مدافع حرم را میفهمم، نمیپذیرم حرم حضرت زینب(ع) یک آجرش خش بردارد
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی
روایت‌های ایرانی هم بند با جولانی در زندان؛ از ایستادن در یک صف برای گرفتن جیره‌ی غذا و سیگار تا اسکن چشمهایشان در یک چادر
خداحافظی آخر گاریدو؛ سرمربی سابق پرسپولیس ایران را ترک کرد!
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
منتخب روز   
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل جدول زمانبندی قطعی برق امروز سه شنبه 4 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید