بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد

  دوشنبه، 05 آبان 1399   زمان مطالعه 9 دقیقه
بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد
غذاهای متنوعی برای شروع تغذیه کمکی وجود دارند که می توان از هر کدام از آن‌ها استفاده کرد. به طور مثال سرلاک یکی از غذاهایی است که معمولا برای شروع پیشنهاد می شود اما این به آن معنا نیست که فقط سرلاک برای شروع تغذیه کودک مناسب است. هر غذایی که با مشورت پزشک برای شروع مناسب تشخیص داده شده می‌تواند اولین غذای کمکی کودک باشد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ا بزرگتر شدن کودک باید او را با غذاهای کمکی آشنا کنیم، شروع کردن غذای جامد میتواند برای او جالب و عجیب باشد. برای برخی از والدین، شاید این موضوع که چه زمانی میتوانند غذای کمکی را شروع کنند کمی گیج کننده باشد، مثلا :
از چه زمانی و با چه نوع غذایی باید شروع کرد؟

تغذیه در کودکان به ویژه کودکانی که هنوز از شیر مادر به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند بسیار حساس و مهم است. کودک باید در دورانی که از شیر مادر استفاده می کند ، غذا های کمکی دیگری را نیز بخورد.

شروع غذای کمکی نوزاد در کنار شیر مادر یا شیر خشک

شیر مادر بین 4 تا 6 ماه نخست زندگی کودک کاملا نیاز تغذیه ای کودک را برطرف می کند. گاهی ممکن است به هر دلیلی از جمله مشکل در سینه مادر یا بیماری او و یا وزن کم کودک بر اساس نمودار رشدی، شیر خشک جایگزین شیر مادر شده یا به عنوان غذای کمکی استفاده شود. نوزاد تا سن 4 تا 6 ماهگی هرگز نباید با چیزی غیر از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شود، مگر در مواردی که به دلایل خاص ممکن است پزشک تجویز دیگری داشته باشد. بعد از 6 ماهگی نیاز تغذیه ای کودک فقط با شیر مادر برطرف نشده و لازم است از غذای کمکی برای کودک استفاده شود.

بهترین زمان برای شروع غذای کمکی نوزاد

شروع غذای کمکی زودتر از 4 تا 6 ماهگی می تواند باعث مشکلات رشدی جدی شده و کودک را مستعد بیماری هایی در بزرگسالی کند. از سن 4 تا 6 ماهگی می توان تغذیه کودک با غذای کمکی را آغاز کرد. در کشورهای مختلف هنجارهای متفاوتی برای سن شروع غذای کمکی وجود دارد. در ایران معمولا از 6 ماهگی و با مشورت متخصص غذای کمکی در برنامه غذایی نوزاد قرار می گیرد. توانایی کودک در صاف نشستن و بالا گرفتن سر، توانایی در کنترل دقیق تر حرکات دهان و زبان و رسیدن به وزنی معادل دو برابر وزن تولد از عواملی هستند که پزشکان با مشاهده آن ها شروع غذای کمکی نوزاد را به والدین توصیه می کنند.

توصیه می شود بین تغذیه با یک غذای جدید تا غذای جدید بعدی دو تا سه روز فاصله در نظر گرفته شود. در صورتی که کودک غذای جدید را نپذیرفت بر آن اصرار نکنید. می توان غذای جدیدی را که کودک نپذیرفته بعد از چند روز مجددا امتحان کرد. در ادامه به بیان غذاهای کمکی در ماه های مختلف خواهیم پرداخت.

غذای کمکی در ماه هفتم

توجه داشته باشید که در این ماه همچنان غذای اصلی کودک شیر مادر است. می توانید برای شروع از فرنی با آرد برنج استفاده کرده و سپس حریره بادام را نیز به برنامه کودک اضافه کنید. در صورتی که برای اولین مرتبه غذایی به کودک می دهید توجه داشته باشید که ابتدا به میزان بسیار کم کودک از غذا استفاده کند و به مرور غذای او را اضافه کنید تا اگر کودک حساسیتی به غذا داشت با مشکل مواجه نشوید. در هفته پایانی این ماه می توانید از تخم مرغ، ماست و سوپ نیز استفاده کنید.

غذای کمکی در ماه هشتم

در این ماه می توانید از سوپ نیز بهره ببرید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که به سوپ کودک نمک اضافه نکنید، بگذارید مواد به خوبی پخته شوند و از اضافه کردن اسفناج به غذا قبل از یکسالگی خودداری کنید. همچنین می توانید به مراتب مواد مختلفی مانند هویج، سیب زمینی و بلغور گندم را به سوپ کودک اضافه کنید.

غذای کمکی در ماه نهم

در ماه نهم می توانید حبوبات را نیز به غذای کودک اضافه کنید. توجه داشته باشید که حبوبات را به خوبی خیس کرده و بگذارید کاملا پخته شوند. استفاده از آب میوه های طبیعی بعد از مصرف غذا نیز می تواند به هضم غذای کودک و نیروی مشوقی برای خوردن غذا استفاده گردد.

غذای کمکی در ماه دهم

در این ماه از خود میوه برای غذای کمکی استفاده کنید. همچنین در اواخر این ماه می توانید کته به همراه آب گوشت، مرغ و ماهی به غذای کودک اضافه کنید. توجه داشته باشید که میوه ها کاملا شسته شوند و در صورت استفاده از پروتئین ها، آن ها را از مکانی مطمئن تهیه فرمایید.

غذای کمکی در ماه یازدهم و دوازدهم

با توجه به اشتهای کودک به میزان و مقدار غذا بیفزایید. در صورتی که کودک به همراه خانواده بر سر یک سفره می نشیند، از دادن غذای افراد بزرگسال به علت داشتن مواد افزودنی، نمک و غذاهای سرخ کرده بپرهیزید.

انتخاب غذای کمکی برای شروع غذای کمکی نوزاد

غذاهای متنوعی برای شروع تغذیه کمکی وجود دارند که می توان از هر کدام از آن ها استفاده کرد. به طور مثال سرلاک یکی از غذاهایی است که معمولا برای شروع پیشنهاد می شود اما این به آن معنا نیست که فقط سرلاک برای شروع تغذیه کودک مناسب است. هر غذایی که با مشورت پزشک برای شروع مناسب تشخیص داده شده می تواند اولین غذای کمکی کودک باشد.

پوره سیب زمینی، فرنی، سرلاک، حریره بادام و آب سوپ از رایج ترین غذاهای کمکی برای شروع تغذیه کودک در ایران هستند. بعضی میوه ها و سبزیجات، ماست و غذاهای گوشتی نیز بسته به شرایط کودک و تشخیص پزشک ممکن است استفاده شوند.

مقدار غذای کمکی

بعد از 6 ماهگی تا یک سالگی حدود 30 تا 50 درصد از نیاز تغذیه ای کودک از غذاهای کمکی و باقی آن از شیر مادر تأمین می شود. مقدار غذای کمکی کاملا بستگی به شرایط کودک شما دارد که باید با مشورت پزشک تعیین شود. معمولا تغذیه کمکی در 3 تا 5 وعده و در هر وعده بین 4 تا 6 قاشق چایخوری توصیه می شود. با افزایش سن کودک تعداد وعده ها و مقدار هر وعده باید تحت نظارت پزشک افزایش پیدا کند تا پاسخگوی نیاز تغذیه ای کودک باشد.

شروع مصرف مولتی ویتامین به عنوان غذای کمکی نوزاد

مولتی ویتامین ها از همان نوزادی به عنوان غذای مکمل مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا پزشکان توصیه می کنند به نوزاد قطره مولتی ویتامین داده شود که این قطره تنها موردی است که علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک می تواند در تغذیه نوزاد استفاده شود. علاوه بر قطره مولتی ویتامین پزشکان قطره یا شربت آهن را نیز پیشنهاد می کنند و معمولا 15 قطره یا 1.5 میلی لیتر به صورت روزانه مورد استفاده قرار می گیرد.

غذای جامد

بین 8 تا 10 ماهگی و زمانی که کودک گرفتن اشیاء، گذاشتن آن ها در دهان و حرکات دهانی شبیه جویدن را شروع می کند زمان مناسبی برای شروع تغذیه او با غذاهایی کمی سفت تر است. غذاهایی در اندازه کوچک که جویدن آن ها ساده تر باشد، در این سنین از طرف پزشکان توصیه می شوند. پنیر، تخم مرغ، سیب زمینی آب پز و تکه های کوچک و نرم گوشت و ماهی از غذاهایی است که مادران در این سن می توانند به فرزند خود بدهند.

بین 10 ماهگی تا یک سالگی زمانی که کودک دندان های بیشتری داشته و توانایی گرفتن قاشق را به دست می آورد، غذاهای کامل تری را می تواند مصرف کند. سبزیجات پخته و غذاهای ترکیبی مثل ماکارونی در این سنین می تواند با مشورت با پزشک در برنامه غذایی کودک جای گیرد. والدین با آگاهی بر مراحل رشد کودک یک ساله بهتر می توانند برای تغذیه او تصمیم گیری نمایند.

زمان تغذیه کمکی

تغذیه کمکی تا قبل از دو سالگی باید بعد از شیر مادر به کودک داده شود. شیر مادر تا یک سالگی هنوز بیشترین نیاز کودک را تأمین می کند و تا دو سالگی بخش مهمی از تغذیه اوست که نباید تحت تأثیر غذای کمکی از حجم آن کم شود. فوائد شیر مادر به قدری است که تمامی متخصصین به تغذیه کودکان توسط شیر مادر هم عقیده هستند.

برای شروع غذای کمکی به نوزاد چه غذایی باید بدهیم؟

غذای کمکی باید در ابتدای شروع رقیق بوده و به صورت تدریجی به غلظت آن اضافه شود. خوردن غذای غلیظ در شروع تغذیه کمکی برای کودک با دشواری همراه است. با این روش تدریجی کودک می تواند یاد بگیرد که غذای غلیظ را بخورد و غذای جامد را بجود. کودک معمولا بین 9 تا 12 ماهگی می توانند از انگشتان خود برای برداشتن قطعات کوچک غذا و به دهان بردن آن ها استفاده کند. والدین در این سن می توانند قطعات کوچک غذا را در اختیار کودک قرار دهند تا بتواند بدون کمک والدین خودش از آن ها استفاده کند.

خطرات شروع غذای کمکی نوزاد

هر چند این موضوع دور از ذهن است اما شروع غذای مکمل نیز ممکن است خطراتی بر اساس زمان شروع و نوع غذا داشته باشد. بهترین راه برای دور ماندن از این خطرات مشورت با یک متخصص است تا برنامه غذایی مناسبِ شرایط کودک ارائه دهد.

شیر مادر تحت حفاظت سیستم ایمنی بدن مادر، مصونیت بالایی در مقابل ویروس ها و باکتری ها دارد اما غذای کمکی می تواند به راحتی آلوده شود. دستگاه گوارش کودک هنوز قدرت کافی برای مقابله با عوامل بیماری زا را ندارد و خطر ابتلا به بیماری های گوارشی، عفونت و اسهال بعد از شروع غذای کمکی افزایش می یابد.

در صورتی که کودک یا خانواده او سابقه حساسیت دارند، لازم است تا حداقل سه روز از شروع یک غذای جدید، از دادن غذای جدید دیگر خودداری شود. غذاهایی مثل بادام زمینی، شیر گاو، عسل، انواع توت، کیوی و خربزه احتمال بالاتری برای ایجاد حساسیت دارند و بهتر است تا یک سالگی مورد استفاده قرار نگیرند.

غذای کمکی در صورتی که بیشتر از نیاز یک وعده کودک تهیه شده است باید حتما در یخچال نگهداری شود. استفاده از غذایی که بیشتر از 24 ساعت از تولید آن می گذرد ممکن است برای کودک خطرناک بوده و باعث مسمویت شود. برای اطمینان خاطر از برنامه غذایی، زمان شروع غذای کمکی و چگونگی از شیر گرفتن کودکتان می توانید با دریافت مشاوره کودک از مرکز حامی هنر زندگی ارتباط حاصل نمایید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
دو دختر داغدیده سیدابراهیم رئیسی در اولین حضور مشترکشان در دانشگاه بعد از شهادت پدر عزیزشان +عکس/ صبور و استوار (327 نظر) مراسم تشییع پدر علی دایی، با حضور چهره های سرشناس و فوتبالی +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (73 نظر) نگاهی به سینی چای و پنیر رهبر انقلاب در دوران جوانی/ ساده زیستی آقا از اوایل زندگی +عکس (52 نظر) نگاهی به دکوراسیون شیک و اروپایی مراسم سومین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با رونمایی از تم آبی رنگِ خاصِ جشن+عکس/ مثل همیشه متین و باوقار (43 نظر) باقالی قاتوق پختن به سبک مینا مختاری، همسر باسلیقه و کدبانوی بهرام رادان+ویدیو/ با یه بچه کوچیک همچین غذایی رو پختن احسنت داره (38 نظر) پذیرایی صمیمانه و ساده رهبر معظم انقلاب از محمود پاک نیت و هنرمندان دیگر ایرانی با شیرینی و چایی در فنجان عینکی+عکس (34 نظر) ناگفته های رهبر معظم انقلاب از کودکی و پدر و مادرشان/ از شعر و قرآن خوانی تا خاطره روز اول مدرسه و والیبال بازی کردن در کوچه (33 نظر) شکسته شدن قبح شرب خمر و لمس نامحرم در نبود نظارت کافی و پاسخ ساترا (23 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: گاهی وقتا حرفمون خوبه اما بد تحویل میدیم مثل شربتی که بکنیم تو آفتابه +ویدئو😂👌 (22 نظر) سبک دکوراسیون ساده و بدون تجملات اتاق کار شهید سید ابراهیم رئیسی با رونمایی از عکس رهبر انقلاب روی میزشان +عکس (21 نظر) کیک تولد خاص و چند بعدی آیسان آقاخانی برای تولد آقا رضا گلزار/ خوشمزه به نظر میرسه+عکس (18 نظر) (عکس) آخرین عاشقانه پدرانه حسام محمودی، هادی سریال "گرگ و میش"، برای تولد دختر زیبایش، هانا/ آدم دلش آتیش میگیره واقعا (14 نظر) (ویدئو) یادی بکنیم از شوخ بمب خنده ی علی انصاریان با حامد آهنگی 🤣/ بالاخره یکی ام سربه سر حامد گذاشت (12 نظر) نگاهی به گچبری های مدرن و اروپایی خانه علیرضا بیرانوند در تازه ترین عکس هایی که پسرش منتشر کرده+عکس/ سلیقه اکرم بانو توی انتخاب دکوری و چیدمان حرف نداره😍 (11 نظر) میز شام رنگی و خوشمزه فاطمه گودرزی، توران سریال لحظه گرگ و میش برای عروس و پسرش +عکس/ انصافا خوشمزگی از دست پختش داره میباره... (10 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رهبر معظم انقلاب چندبار به سفر حج مشرف شده‌اند؟+عکس ایشان در لباس احرام
سوابق علمی 6 کاندیدای چهاردهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری
فراخوان دانشگاه تهران برای جذب سرباز امریه در شهریور ماه
آچمز شدن دوباره منافقین با دو ضربه مهلکی که خوردند / بدبخت ترین گروه تروریستی دنیا!
زنده بیرون درآوردن نوزادان دوقلوی یاسوجی از سردخانه!
تبلیغات نامزدها در صداوسیما با اولین مناظره/ دوشنبه 28 خرداد
سیدحسن خمینی: هر کس دلش برای مملکت می‌سوزد، نسبت‌ به حضور در انتخابات مسئول است
دخترِ جوان تهرانی در حالت مستی تصادف کرد و مرد!
قربانیان تجاوز راز خود را به خواستگارشان بگویند؟
خرید و فروش میلیونی همستر کامبت و معاوضه با خودرو!
سرانجام مجلل‌ترین عروسی قرن در ایران به کجا کشید؟ ترس عروس از سوار شدن بر «فیل» تا...
از ماجرای طلاق نیوشا ضیغمی تا اولین کنسرت عرفان طهماسبی در حواشی داغ امروز دوشنبه 28 خرداد 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 28 خرداد ماه 1403
فال انبیاء روزانه دوشنبه 28 خرداد 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 28 خرداد 1403+فیلم