به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ترمزها در شرایط اضطراری می توانند ماشین را متوقف کنند تا خودرو به خودروهای دیگر، موتورسوارها و عابران پیاده برخورد نکند. بنابراین اهمیت این سیستم نباید نادیده گرفته شود. لنت ترمز مهمترین قطعه این سیستم می باشد که وظیفه اصلی سیستم ترمز ماشین را با ایجاد اصطحکاک انجام می دهد. برای آنکه بهترین استفاده و نتیجه را از ترمزهایتان داشته باشید و سیستم ترمز را در وضعیتی مناسب نگاه دارید, همواره باید قطعات این سیستم را چک کنید تا مشکلی نداشته باشند.
توقف خودرو نیازمند اصطکاک است و تولید سایش در سیستم ترمز، برعهده لنت هاست. لنت ها روی دیسک ها فشرده می شوند و سایش بین لنت و دیسک، موجب تولید اصطحکاک و کاهش سرعت اتومبیل می شود.
لنت وظیفه دارد با تولید نیروی اصطکاکی مناسب انرژی جنبشی چرخ متحرکی را که تحت تأثیر نیروی موتور می باشد را گرفته و به انرژی حرارتی تبدیل کند و سپس انرژی حرارتی را در مکان پخش نماید که با این عمل خودرو از حالت حرکت به حالت سکون و یا از سرعت آن کاسته می شود.
انواع لنت ترمز
لنت ترمز خودرو انواع مختلفی دارد. هر کدام از لنت ها ویژگی ها، مزایا و معایبی دارند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
لنت ترمز ارگانیک
در ساخت لنت ترمز ارگانیک از ماده سمی و شیمیایی آزبست استفاده نمی شود. این لنت ها صدای بسیار کمی تولید می کنند و با محیط زیست سازگار هستند. در صورت بالا رفتن دما، این لنت ها کارایی خود را از دست می دهند و تنها در دمای پایین کارآمد هستند. از ویژگی های منفی لنت ارگانیک، عمر کوتاه و فسرده شدن سریع است. علاوه بر این، قیمت این لنت ترمز بالا است. استفاده از این لنت برای خودروهایی که تردد زیادی دارند، مانند تاکسی ها، ماشین های مسابقات و خودروهایی که در شهرهای شلوغ و پرترافیک تردد می کنند، توصیه نمی شود.
لنت ترمز سرامیکی
در ساخت لنت ترمز سرامیکی از موادی با تراکم بالا استفاده می شود. این مواد دوام بیشتری نسبت به لنت های ترمز ارگانیک دارند. ایجاد سروصدای پایین، گرد و غبار کم و داشتن عملکرد در طیف گسترده ای از دما از جمله عواملی است که این لنت ترمز را محبوب کرده است. یکی از معایب این لنت، قیمت بالای آن است. علاوه بر این، بیشتر گرمای حاصل از اصطکاک را جذب نمی کنند و این گرما به سیستم ماشین منتقل می شود که می تواند به مرور زمان به ماشین آسیب برساند.
لنت ترمز فلزی و نیمه فلزی
لنت ترمز متالیک و نیمه متالیک محبوب ترین نوع لنت ترمز هستند. علت این محبوبیت نیز قیمت پایین و دوام بالا است. با این حال، لنت های نیمه فلزی قیمت بالاتری از لنت های تماما متالیک و ارگانیک دارند. این نوع لنت ترمز از رزین و موادی مانند مس، برنج، فولاد، گرافیک و آهن ساخته می شود.
از جمله ویژگی های مثبت این نوع لنت ترمز دفع گرمای ناشی از اصطکاک است. این لنت های وزن بالایی دارند و کمی بر روی مصرف سوخت خودرو تاثیر می گذارند. لنت های فلزی و نیمه فلزی در دمای بالا بهتر حرکت می کنند. به همین دلیل، در روزهای بسیار سرد عملکردشان کمی پایین می آید.
بهترین زمان تعویض لنت ترمز
برای آن که بتوانید لنت ترمز خود را به موقع تعویض کنید، باید به عواملی توجه کنید. البته ممکن است در برخی مواقع نیاز به تشخیص تعمیرکار باشد. با این حال، هیچ وقت زمان تعویض لنت ترمز را به تعویق نیاندازید.
چراغ هشدار
خودروهای جدید مجهز به سنسور فرسودگی لنت هستند و در صورتی که زمان تعویض لنت ترمز فرا رسیده باشد، به راننده هشدار می دهند. این چراغ در بخش داشبورد یا سیستم الکترونیکی خودرو قرار دارد.
صدای لنت ترمز
اگر لنت ترمز خودروی شما صدایی مانند سوت و یا هر گونه صدای غیرطبیعی دیگری می دهد، زمان تعویض لنت ترمز فرارسیده است. اگر لنت را فورا تعویض نکنید، دیسک های خودرو آسیب می بینند.
عدم تعادل خودرو و نامیزان شدن فرمان
اگر به هنگام ترمزگیری خودروی شما به سمت راست یا چپ کشیده می شود، ممکن است لنت ترمز ماشین فرسوده شده باشد. البته این امر می تواند دلایل دیگری هم داشته باشد که یکی از آن ها فرسودگی لنت ترمز است.
بررسی وضعیت ظاهری لنت ترمز
لنت ها اغلب قابل مشاهده هستند و اگر خودروی شما دارای سیستم هشدار نیست، می توانید وضعیت ظاهری آن ها را بررسی کنید. لنت ترمز باید حداقل سه میلی متر ضخامت داشته باشد. اگر ضخامت آن از این مقدار کمتر است، زمان تعویض لنت ترمز خودروی شما فرارسیده است.
عملکرد نامناسب پدال گیری
اگر پدال ترمز به درستی عمل نمی کند و گاهی می لرزد و اصطلاحا نرم نیست، به معنای این است که وقت آن رسیده تا لنت ترمز را تعویض کنید.
نشانه های دیگری که نشان دهنده فرارسیدن زمان تعویض لنت ترمز هستند، شامل موارد زیر می شوند:
روشن شدن چراغ ترمز
پایین آمدن میزان روغن موتور در مخزن
بالا آمدن ترمز دستی
نیاز به فشار پدال تا آخرین حد برای ایجاد توقف
افزایش زمان توقف کامل ماشین
شکسته شدن و ترک خوردن سطح لنت ترمز
چرب شدن سطح لنت ترمز
چه عواملی موجب فرسودگی زودتر لنت ترمز می شوند؟
عوامل متعددی در فرسودگی زودهنگام لنت ترمز تأثیر می گذارند و اگر می خواهید لنت ترمز خودروی شما عمر بیشتری داشته باشد، بهتر است این عوامل را رعایت کنید.
تردد در خیابان های پرپیچ و خم
نوع جاده می تواند بر عمر لنت ترمز خودرو مؤثر باشد. پرپیچ و خم بودن، سنگلاخی بودن، آسفالت های نامناسب جاده و… موجب می شوند، نیاز به ترمزگیری بالا برود و در نتیجه عمر لنت کوتاه تر از حد معمول شود. شرایط آب و هوایی هم بر این مؤثر است.
سنگین شدن ماشین
هر چقدر میزان مسافر و بار یک خودرو بیشتر باشد، عمر لنت ترمز کوتاه تر می شود؛ زیرا در هنگام ترمزگیری، نیرو فشار بیشتری به لنت ها وارد می شود.
مسافت رانندگی
مسافت طولانی می تواند عمر لنت ترمزها را کوتاه کند و این امر کاملا طبیعی است مگر اینکه این مسافت طولانی اغلب در بزرگراه ها باشد، زیرا در این مکان نیاز به ترمزگیری زیادی وجود ندارد.
برای این که عمر لنت ترمز خودرو افزایش پیدا کند، بهتر است تا حد ممکن موارد بالا را رعایت کنید، ایمن برانید و در ترافیک های شهری تردد نکنید. حتما شما هم در ترافیک های شدید متوجه بویی که از لنت خودروها بلند می شود، شده اید. ترافیک های شدید، از جمله مهم ترین دلایل فرسودگی زودهنگام لنت ها هستند.