پرتقال خونی یا پرتقال توسرخ، یکی از گونه های پرتقال است که بخش گوشتی آن به رنگ خون است. این گونه پرتقال معمولاً از پرتقال های معمولی کوچکتر است. قرمز بودن رنگ این پرتقال به دلیل وجود آنتوسیانین است که رنگدانه معمولی در گل ها و میوه ها است، ولی در مرکبات نادر است. پوست این پرتقال معمولاً سفت تر از انواع دیگر است و بر روی پوست انواعی از این پرتقال ها رنگ تیره ای وجود دارد.
ویژگی های ظاهری درخت پرتقال خونی
از ویژگی های ظاهری یک درخت پرتقال خونی می توان به برگ های همیشه سبز و چرم مانند آن اشاره کرد. این درخت تا ارتفاع ۱۰ می تواند رشد کند و همچنین دارای گل های سفیدرنگی است. درخت پرتقال جزو درختان مرکبات است که باید در کاشت و در نحوه ی نگهداری آن بیشتر دقت شود. مرکبات در مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب هستند مثل شمال ایران به خوبی رشد می کند، اما ریشه ی آن از آب زیاد بیزار است و همینطور خشکی هم به درخت آسیب می زند. بنابراین خاک این درخت را باید همیشه مرطوب نگه داشت. مرکبات را در همه ی فصول بجز تابستان می توان کاشت.
آموزش صحیح نحوه کاشت و پرورش درخت پرتقال خونی
پرتقال خونی یکی از میوه های پرطرفدار و خوش طعم است به همین خاطر درخت پرتقال در تمام دنیا رشد داده می شود. شما حتی می توانید درخت پرتقال را داخل خانه یا گلخانه پرورش دهید البته بهترین روش برای داشتن یک درخت پرتقال این است که نهال یا درخت جوان آن را خریداری کنید. ولی اگر شما علاقه دارید که کاشت این گیاه را از ابتدا تجربه کنید باید دانه ی پرتقال را تهیه و آن را در خاک بکارید. برای آموزش و نحوه ی کاشت درخت پرتقال به ادامه ی این مطلب توجه کنید. همراه ساعد نیوز باشید.
کاشت درخت پرتقال خونی به روش های مختلفی انجام می شود که عبارت اند از کاشت دانه ی پرتقال خونی، قلمه زدن و یا خریدن نهال درخت پرتقال خونی. در هر یک از این موارد کیفیت نهال بیشترین اهمیت را در رشد و کیفیت محصول دارد و بهترین روش برای کاشت درخت پرتقال خونی، قلمه زدن می باشد. زیرا درختانی که با کاشت دانه شروع به رشد می کنند، عمر کوتاهی دارند و عمدتا در معرض پوسیدگی ریشه قرار دارند. در روش قلمه زنی، برای رشد بهتر نهال، از شیوه قلمه زدن بین یک شاخه جوان و ساقه زیرزمینی از یک درخت پربار پرتقال خونی استفاده می کنند. رشد میوه ی این گیاه از نهالی که قلمه زنی شده بهتر از کاشت دانه ی آن می باشد. برای کاشت درخت پرتقال خونی به صورت نهال گودالی به عمق ۷۰ سانتی متر حفر کنید. سپس ۱۰ بیل ماسه، ۱۰ بیل برگ و ۱۵ الی ۲۰ بیل کود دامی را با خاکی که از گودال درمیارید، مخلوط کنید. حال کل گودال را از خاکی که درست کردید، پر کنید. حال نهال را روی مرکز خاک درون گودال بگذارید و دور تا دور آن را از همان خاک پر کنید. در واقع مرکبات را در شمال ایران که بارندگی زیاد است نباید درون زمین کاشت بلکه آن را باید روی زمین کاشت تا آب زیاد دور ریشه جمع نشود.
نحوه ی مراقبت از درخت پرتقال خونی
کشت و نگهداری پرتقال های خونی بسیار دشوار است چرا که بایستی بی درنگ پیش از برداشت در دمای سرد قرار گیرند تا ساخت آنتوسیانین در آن ایجاد شود. براین مبنا کشت پرتقال خونی در دامنهٔ یکی از کوه های سیسیل انجام می شود، اما دانشمندان امیدوارند با انجام اصلاح ژنتیکی در درخت های پرتقال، دامنهٔ کشت این نوع پرتقال را در بیشتر نواحی گسترش دهند. درخت پرتقال جزو درخت مرکبات است. مرکبات در جای مرطوب مانند شمال ایران خوب رشد می کنند و برای تولید محصولات با کیفیت از آن باید به موارد زیر توجه کرد.
- خاک: خاک های سبک، شنی و رسی با PH پنج الی هفت برای کاشت مرکبات مناسب می باشند. موضوع مورد اهمیت در کاشت درخت پرتقال خونی، خاک مناسب است. درختان مرکبات از زمین هایی که آب دائما در آن تجمع می کند خوششان نمی آید و رشد خوبی نخواهند کرد. خاک مناسب برای کاشت نهال مرکبات عبارت است از ۱۵ درصد ماسه، ۱۵ درصد برگ جنگلی، ۲۵ درصد کود دامی، ۴۵ درصد هم خاک باغچه یا همان خاکی که از گودال حفر کرده اید.
- آبیاری: با توجه به انواع مختلف درخت پرتقال خونی نیاز آنها به آبیاری با توجه به آب و هوا و بارش سالانه متفاوت است.درخت پرتقال خونی در بهار نیازمند آبیاری منظم است و از پژمردگی آن جلوگیری شود ولی در پاییز نباید آن را آبیاری کرد. در کاشت درخت پرتقال خونی و مراقبت از آن به این نکته توجه کنید که آبیاری منظم و صحیح در کیفیت محصول موثر است. عمق کاشت نیز در میزان آبیاری مهم است. عمق آبیاری باید بین ۲٫۵ تا ۴ سانتی متر در خاک باشد تا رشد درخت پرتقال خونی بهتر شود.
- دما: مناسب ترین دما برای حداکثر رشد ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتی گراد می باشد.
- نور: کاشت و پرورش درخت پرتقال خونی، به نور زیاد آفتاب نیاز دارد.
- کوددهی: برای تولید محصول خوب و با کیفیت از درخت پرتقال خونی باید بین ۵۰۰ گرم تا ۱ کیلوگرم کود نیتروژنه برای هر درخت استفاده شود. کود باید دارای پتاسیم و فسفر باشد.
- آفت: مرکبات را آفت و مریضی های زیادی تهدید می کند که باید به موقع آن را سم پاشی کرد. سم پاشی مرکبات از خردادماه هر سال تا مهر ماه در هر ۱۵ روز یک بار انجام می شود.
فواید استفاده از پرتقال خونی
- پرتقال خونی سرشار از ویتامین ث است.
- روغن نرولی Neroli Oil از گل های درخت پرتقال خونی تهیه می شود که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می شود.
- پرتقال خونی دارای انواع مواد مغذی گیاهی و انواع فیبر غذایی است.
- پرتقال خونی حاوی آنتی اکسیدان است.
- پوست و آب پرتقال خونی تقویت کننده معده، ضد نفخ و ادرارآور است.
- مصرف جوشانده پوست آن، برای آرام کردن سرفه، رفع سرماخوردگی و سوء هاضمه مفید است.
- پوست آن به عنوان مرهم برای اگزما و ناراحتی های پوستی مفید است.
- پرتقال خونی به طور کلی ضد اسپاسم و آرام بخش است.
- اسانس پرتقال خونی اثر ضد عفونی کننده دارد و از پوست آن گرفته می شود، اما چون خیلی زود فاسد می شود، همیشه باید تازه مصرف شود و اگر نگهداری شود برای مدت کم، در جای تاریک و خنک باید گذاشته شود. در این مطلب نکات مفیدی در مورد کاشت درخت پرتقال خونی و نحوه ی نگهداری درخت پرتقال خونی گفته شد. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.