فرش ها از جمله مهم ترین و پراستفاده ترین ارکان دکوری منزل هستند و از آنجایی که همواره تحت ترافیک رفت وآمد و نشست وبرخاست زیادی می باشند به شدت مستعد جذب آلودگی های مختلف خواهند بود، از این رو بعد از مدت مشخصی نیاز به شستشو پیدا خواهند کرد. به صورت کلی نمی توان زمان دقیقی برای شستشوی فرش ها عنوان کرد چرا که ممکن است لکه های مختلفی بر روی فرش ایجاد شود و لازم باشد که فرش بلافاصله شسته شود. ایرانیان معمولاً در زمان های خاصی از سال اقدام به خانه تکانی می کنند و سالانه یک یا دو بار فرش های خود را شستشو می دهند. پزشکان و متخصصان حوزه فرش پیشنهاد می کنند که سالانه حداقل یک بار فرش ها شسته شوند در حالی که ممکن است نیاز باشد دفعات بیشتری این کار انجام شود. در ادامه مطلب به بررسی بهترین زمان شستشوی فرش ها پرداخته می شود.
دلایل اهمیت شستشوی فرش
همانطور که گفته شد فرش ها همواره مورد استفاده قرار می گیرند و چنانچه میکروب و آلودگی های مختلف را به خود جذب کنند می توانند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت های مختلفی شوند. همچنین اگر فرش ها آلوده باشند ممکن است افراد کهنسال و کودکان خردسال دچار بیماری شوند به همین دلیل شستشوی فرش می تواند از نظر بهداشتی بسیار حیاتی باشد. یکی دیگر از دلایل نیاز فرش ها به شستشو افزایش طول عمر آنها است. شستن فرش ها می تواند باعث شود که آلودگی های موجود در آن از بین رفته و در نهایت به افزایش طول عمر آنها کمک خواهد کرد. دلیل سوم برای شستن فرش ها افزایش زیبایی و جذابیت از دست رفته فرش ها است. فرش ها بعد از مدتی که استفاده می شوند به دلیل کثیف و سائیده شده کدر می شوند و شستشو باعث برگشتن آنها به حالت اولیه خواهد شد.
بهترین زمان شستشوی فرش
همانطور که گفته شد مهم ترین و اصلی ترین فاکتور در تعیین زمان شستشوی فرش ها میزان آلودگی آنها خواهد بود اما توصیه شده است که در طول سال حداقل یک بار این عمل انجام شود تا هم بهداشت فرش حفظ شود و هم به طول عمر و زیبایی آن اضافه شود. برای تعیین زمان مناسب شستشوی فرش ها لازم است که به فاکتورها و موارد مهمی توجه شود که مهم ترین آنها به شرح زیر خواهند بود.
توجه به آب وهوا و فصول سال
اگرچه امروزه حتی در فصول سرد سال نیز می توان شاهد آب وهوای مناسب و گرم بود اما معمولاً شستشوی فرش در فصل زمستان توصیه نمی شود چرا که معمولاً در این فصل هوا سرد است و مدت زمان زیادی طول می کشد تا فرش ها کاملاً خشک شوند و حتی در صورت خشک شدن ممکن است در بافت و الیاف فرش ها رطوبت وجود داشته باشد که در نهایت منجر به مشکلاتی همچون تغییر رنگ فرش، بیدخوردگی و پوسیدگی خواهد شد. البته ناگفته نماند استفاده از خدمات شرکت های قالیشویی در تهران می تواند این مشکلات را برطرف کند چرا که شرکت های معتبر و پیشرفته از خشک کن های صنعتی استفاده می کنند. از نظر آب وهوایی می توان گفت بهترین زمان برای شستشوی انواع فرش ها 6 ماهه اول سال است و می توان از خشک شدن کامل فرش ها اطمینان داشت.
زمان پیک (شلوغی) قالیشویی ها
برخلاف گذشته که افراد به آب و مکان مناسب دسترسی داشتند و از اوقات فراغت بیشتری برخوردار بودند امروزه استفاده از روش های سنتی برای شستشوی فرش ها خصوصاً در شهرها منسوخ شده است و افراد از خدمات شرکت های قالیشویی استفاده می کنند. برای شستشوی فرش در زمان مناسب حتماً باید به پیک و شلوغی قالیشویی ها نیز توجه داشت. مردم ایران بر حسب عادت و فرهنگ خود معمولاً در ماه های پایانی سال و نزدیک شدن به عید نوروز یا در شهریور ماه اقدام به شستشوی فرش های خود می کنند بنابراین می توان با توجه به این موارد بهترین زمان شستشوی فرش را انتخاب کرد. بهتر است که فرش ها در پیک شلوغ به قالیشویی داده نشود چرا که ممکن است در اثر حجم بالای کار قالیشویی ها دقت و توجه کافی در شستشوی فرش نشود و پروسه شستشو نیز طولانی تر خواهد شد.
تناسب زمان و اوقات آزاد خانواده ها
همانطور که گفته شد امروزه افراد به دلیل مشغله های کاری بسیار زیاد خود بیشتر از خدمات شرکت های قالیشویی استفاده می کنند و کمتر فرصت می کنند که شخصاً به انجام اموری همچون خانه تکانی و ... بپردازند. یکی از نکات و فاکتورهای مهمی که در تعیین زمان مناسب برای شستشوی فرش ها مؤثر هستند داشتن اوقات آزاد افراد است. معمولاً ایرانیان در ایام تعطیلات بهار به مسافرت و دید وبازدید می پردازند و طبیعتاً فرصتی برای اموری همچون خانه تکانی و شستشوی فرش نخواهند داشت از همین رو می توان گفت بهترین زمان برای شستشوی فرش ها از ماه خرداد تا شهریور خواهد بود.
توجه به نوع آلودگی های موجود در فرش
یکی دیگر از نکات و فاکتورهایی که می تواند باعث تغییر زمان شستشوی فرش شود میزان و نوع آلودگی هایی است که جذب آن می شوند. چنانچه به صورت طبیعی از فرش استفاده شود و هیچ گونه آلودگی خاصی روی آن ریخته نشود می توان سالانه یک بار و با توجه به فاکتورهای عنوان شده اقدام به شستشوی آن کرد اما چنانچه آلودگی های ویژه های همچون خون، ادرار و مدفوع، چربی های مختلف، رنگ و جوهر و ... جذب بافت و الیاف فرش شوند و با روش های خانگی نتوان آنها را تمیز کرد لازم است که بلافاصله اقدام به شستشوی فرش کرد در غیر اینصورت ممکن است که فرش دچار آسیب و خسارت های متعددی شود؛ بنابراین می توان گفت که میزان و نوع آلودگی ها می توانند بهترین زمان شستشوی فرش را تعیین کنند.
بهترین روش برای شستشوی فرش
به صورت کلی می توان گفت بهترین روش برای شستشوی انواع فرش های ماشینی و دستباف استفاده از خدمات شرکت های قالیشویی است چرا که این کار می تواند در زمان، انرژی و هزینه های افراد صرفه جویی قابل توجهی بکند. همچنین شستن فرش در این شرکت ها می تواند مزیت های متعددی داشته باشد که مهم ترین آنها شامل موارد زیر هستند:
· فرش ها در کوتاه ترین زمان ممکن شسته می شوند.
· از تجهیزات و دستگاه های مدرن برای شستن فرش استفاده می شود
· روش و مواد شوینده متناسب با نوع و جنس فرش و میزان آلودگی آن انتخاب می شود
· امکان آسیب دیدن فرش کم بوده و در صورتی که فرش آسیب دیده باشد توسط افراد متخصص تعمیر خواهد شد.
جمع بندی نهایی
فرش ها از مهم ترین ارکان منازل هستند و با توجه به ترافیک بالای رفت وآمد و نشست وبرخاست بر روی آنها بعد از مدتی نیاز به شستشو پیدا خواهند کرد. هرچند که نوع و میزان آلودگی می تواند زمان شستشوی فرش را تعیین کند اما به صورت کلی می توان گفت برای انتخاب بهترین زمان شستشوی فرش می توان به فاکتورهایی همچون شرایط آب وهوایی و فصول سال، میزان ترافیک کاری شرکت های قالیشویی، تناسب زمان با برنامه کاری افراد خانواده و ... توجه داشت.