زمانی که دوقلو باردارید باید به فکر هزینه زایمان باشید. شما دو جنین را قرار است زایمان کنید و ممکن است به عللی همچون نیاز به بستری نوزادان هزینه بیشتری بپردازید. اینکه زایمان طبیعی خواهید داشت یا سزارین نامشخص است. احتمال موفقیت زایمان طبیعی 50-50 است. به عبارتی50 درصد احتمال دارد نیاز به سزارین داشته باشید. پزشک براساس برخی مسایل تصمیم می گیرد که آیا خانم باردار باید به صورت طبیعی زایمان کند یا نیاز به سزارین دارد، زایمان باید قبل از هفته 37 انجام شود یا می توان چند هفته دیگر صبر کرد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
بهترین زمان زایمان برای بارداری های دوقلویی چه موقع می باشد ؟
اول از همه باید در مورد این که بچه های دوقلو زودتر متولد می شوند یا خیر ، توضیحاتی را به شما ارائه دهیم . چرا کودکان دوقلو زودتر متولد می شوند؟ بعضی از خانم ها سر موقع به اتاق زایمان می روند و بعضی دیگر کاملاً زودتر . دلیل آن هم این است که سایز رحم در بارداری های دوقلویی بیشتر کش می آید و بزرگ تر می شود، در نتیجه عضلات نیز همراه با آن کش می آیند.البته زایمان زودتر از موعد می تواند مشکلاتی را هم برای مادر و هم برای فرزندان به همراه داشته باشد و زایمان را با سختی هایی همراه سازد . افزایش خطر برای تولد زودتر از موعد شامل مواردی است که در این بخش عنوان شده است :
- فشار خون بالا
- ازبین رفتن مایع جنینی
- ابتلا به دیابت بارداری
- ابتلا به دیابت بعد از دوران بارداری
- عفونت های مادر
- خونریزی
- کاهش عملکرد رحم
- رشد ناکافی اعضای بدن
- ایجاد نقص در جنین
- محدودیت رشد رحم
- سندروم انتقال خون قل به قل
- محدودیت رشد داخل رحمی
- مشکلات مربوط به جفت
به طور کلی خطرات مربوط به بارداری های دوقلویی بیشتر از بارداری های تک قلویی می باشد . میزان تولد جنین مرده در بارداری های تک قلویی تقریباً از هر هزار زایمان، پنج مورد می باشد اما برای دوقلوها از هر هزار زایمان، 12.3 مورد است.
پیشنهادات کنونی در مورد باردارهای دو قلویی چیست ؟
پزشکان هنوز نتوانسته اند موقعیت مناسب را برای زایمان بارداری های دوقلویی تعیین کنند . پیشنهادات معمولاً بین هفته 34 تا 39 می باشد، زیرا بعد از هفته 39 خطر جنین مرده افزایش پیدا می کند.بیشتر کشورها پیشنهاد می کنند که برای بارداری های دوقلویی باید زمان مناسبی را برای زایمان تعیین کرد. حال فرقی ندارد که این زمان دقیقاً برای چه نوع زایمانی باشد.مشکل اصلی در زایمان زودرس، پیچیدگی ها و سختی هایی است که ممکن است منجر به رشد ناکافی کودک شود.
مشکلات کودکانی که زودتر از موعد متولد می شوند
- کمبود وزن هنگام تولد
- مشکلات تنفسی
- مشکلات قلب و عروق
- آسیب دیدگی مغز
- ناتوانی در تنظیم دما
- مشکلات مربوط به دیابت
- مشکلات خونی مثل یرقان یا کم خونی
- کمبود قند خون
- سیستم ایمنی ضعیف
مشکلات بلند مدت حاصل از زایمان زودتر از موعد
- کمبود بینایی یا شنوایی
- مشکل در مهارت های ذهنی
- مشکلات رفتاری
- بیماری های مزمن مثل آسم یا عفونت
- احتمال فلج بودن
- سندروم مرگ ناگهانی نوزاد
آیا هفته 36 برای زایمان های دوقلویی مناسب است ؟
مطالعات نشان می دهد که هنوز زمان دقیقی برای این مورد وجود ندارد اما بهتر است که زایمان قبل از هفته 36 برنامه ریزی نشود . این مطالعات روی 35,000 بارداری دوقلویی انجام شده و اطلاعات حاکی از آن است که بین 35 هزار بارداری دوقلویی، 29 هزار تای آن ها به گونه ای است که هر کدام از جنین ها جفت جداگانه دارند اما حدود 6 هزار مورد آن ها از یک جفت استفاده می کنند.زمانی که دوقلوها جفت جداگانه داشته باشند ، خطر مرگ برای آن ها افزایش خواهد یافت. معمولاً برای این نوع بارداری ها زایمان را به هفته 37 موکول نمی کنند . اگر یک هفته در زایمان این چنین کودکانی تاخیر وجود داشته باشد ، یعنی زایمان به هفته 38 موکول شود، پس خطر مرگ نیز از هر هزار بارداری ، هشت مورد را شامل خواهد شد.برای بارداری های دوقلویی که جنین آن ها از یک جفت استفاده می کنند ، هنوز اطلاعات دقیقی در دسترس نیست.محققان تلاش دارند تا راه هایی را بیابند که خطر مشکلات زایمان زودرس را برای بارداری های دوقلویی کاهش دهد.
عوارض احتمالی زایمان دوقلو
برخی از عوارض احتمالی این نوع زایمان عبارتند از:
- ممکن است با بیرون زدگی بند ناف ناشی از پاره شدن کیسه آب مواجه شویم.
- جدا شدن جفت (احتمال اتفاق افتادن این امر بعد از خروج اولین نوزاد بیشتر است.)
- تشدید خونریزی بعد از زایمان (چه زایمان سزارین، چه زایمان طبیعی در آب)
به دلیل جلوگیری از عوارض مذکور توصیه می شود تا متخصص زنان و زایمانی را انتخاب نمایید که علاوه بر برخوردار بودن از سطح دانش مناسب، مهارت لازم برای زایمان دوقلو و یا چند قلو را داشته باشد.زایمان دوقلو معمولا در بیمارستان و تحت نظر دکتر زنان و کادر پزشکی متخصص صورت می پذیرد. یکی از نکات بسیار مهم در زایمان دوقلو، وجود تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری از نوزادان زودرس هنگام زایمان می باشد.توجه داشته باشید که در برخی از زایمان های دوقلو و یا چند قلو ممکن است یکی از جنین ها کمی زودتر به دنیا بیاید، به همین منظور لازم است از لوازم و دستگاه های مجهزی برای نگهداری از نوزاد مذکور استفاده نمود.