اگر باردار هستید مهم است که اقدامات احتیاطی را در برابر عفونت های ویروسی انجام دهید. عفونت ویروسی یک بیماری مسری است. اکثر ویروس ها به کودک شما آسیب نمی رسانند. با این حال برخی از ویروس ها می توانند باعث سقط جنین یا نقایص مادرزادی در کودک شما شوند. یک ویروس می تواند بر دستگاه تنفسی (تنفس) شما تأثیر بگذارد و می تواند علائم دیگری ایجاد کند. آنفولانزا و سرماخوردگی نمونه هایی از عفونت های ویروسی هستند. نمونه های دیگر عبارتند از:
- آبله مرغان
- سیتومگالوویروس
- سرخجه
- ویروس زیکا
زنان باردار می توانند در معرض افراد مبتلا به عفونت های ویروسی قرار بگیرند. آنها مستقیماً از طریق لمس کردن، بوسیدن یا فعالیت جنسی پخش می شوند. شما می توانید آنها را به طور غیر مستقیم از طریق سرفه یا عطسه دریافت کنید. آنها همچنین از طریق تماس با سطوح آلوده، غذا و آب پخش می شوند.
آبله مرغان در بارداری
آبله مرغان توسط ویروس واریسلا ایجاد می شود و بسیار مسری است. در دوران بارداری می تواند جدی باشد. گاهی اوقات آبله مرغان می تواند باعث نقص مادرزادی شود. اگر در گذشته آبله مرغان داشته اید بعید است که دوباره به آن مبتلا شوید. اگر آبله مرغان نداشته اید یا مطمئن نیستید، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک خون شما را آزمایش می کند تا ببیند آیا ایمنی دارید یا خیر. .
ابتلا به این انواع عفونت در بارداری برای مادر و جنین بسیار خطرناک خواهد بود. اگر فردی قبل از بارداری نسبت به آبله مرغان ایمنی لازم را دریافت نکرده باشد و در بارداری در معرض این عفونت قرار بگیرد باید ظرف ده روز بعد از قرار گیری در معرض عفونت ایمونوگلوبولین انسانی دریافت کند به این ترتیب احتمال ایجاد این نوع عفونت در بارداری کاهش یافته یا در صورت ابتلا از شدت آن کاسته می شود. استفاده از واکسن آبله مرغان و سرخجه در بارداری توصیه نمی شود.
سیتومگالوویروس در بارداری
سیتومگالوویروس در اثر تماس جنسی یا تماس نزدیک با بزاق، ادرار یا سایر مایعات بدن فرد آلوده منتقل می گردد. آلوده شدن با این ویروس مشکلاتی را در افرادی با سیستم ایمنی سالم به دنبال ندارد. اما ابتلا به این عفونت در بارداری می تواند مشکلات جدی را برای جنین به همراه داشته باشد. احتمال ابتلا به این عفونت در بارداری در بین خانم هایی بیشتر است که با کودکان کار می کنند. راهی برای پیشگیری از ابتلا به سیتومگالوویروس در دست نمی باشد. بهداشت مناسب مخصوصا شستن دست ها در پیشگیری از ابتلا به این عفونت در بارداری بسیار موثر است. اگر در بارداری دچار تب، گلو درد، بزرگی غدد لنفاوی و خستگی شدید توصیه می شود تست سیتومگالوویروس را انجام دهید. این آزمایش با استفاده از نمونه برداری خون انجام می شود. ابتلا به این عفونت در بارداری به درمان با داروهای آنتی ویروس نیازی ندارد زیرا استفاده از این داروها احتمال بروز عوارض را در جنین کاهش نمی دهد.
سرخجه در بارداری
سرخجه یک بیماری ویروسی و تنفسیِ واگیردار بوده که با نام هایی از جمله «سرخک آلمانی» یا «سرخک سه روزه» ـ تب بیماری بعد از ۳روز قطع می شود ـ نیز شناخته می شود. اگر چه بیماری های سرخجه، سرخک و اوریون متفاوت از یکدیگر هستند ولی برای پیشگیری از این سه بیماری واکسن مشترک MMR ( سرخک، اوریون، سرخجه) تزریق می شود.
با توجه به واکسیناسیون همگانی بر علیه سرخجه، این بیماری جزو بیماری های بسیار نادر به شمار می رود. بنابراین احتمال ابتلا به سرخجه بسیار پایین است، اما در صورتی که فردِ واکسینه نشده در تماس با فرد آلوده به این ویروس باشد، خطر ابتلا وجود خواهد داشت و خانم های باردار از این قاعده مستثنی نیستند. برای پیشگیری از ابتلا به سرخجه در خانم های باردار باید قبل از بارداری بررسی های لازم انجام شده و در صورت عدم ایمنی وی نسبت به سرخجه یک ماه قبل از بارداری تزریق واکسن انجام شود. علائم سرخجه در بزرگسالان درد مفاصل و عفونت احتمالی گوش است. این ویروس می تواند باعث نقایص شدید مادرزادی یا مرگ جنین شود. اگر این علائم را دارید یا در معرض قرار گرفته اید با پزشک خود صحبت کنید.
ویروس زیکا در بارداری
ویروس زیکا عمدتا از طریق پشه آلوده به ویروس، نزدیکی و دریافت خون آلوده منتقل می شود. ابتلا به این عفونت در بارداری منجر به مشکلاتی بسیار خطرناک مانند میکروسفالی (کوچک شدن سر مغز)، اختلال در دید و شنوایی می شود. احتمال ابتلا به این عفونت در بارداری بدون مشخص شدن علائم بالینی مانند راش، تب، خستگی، درد ماهیچه ای و مفصلی وجود دارد. در این شرایط نیز احتمال انتقال عفونت در بارداری از مادر به جنین وجود دارد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در معرض یک فرد آلوده قرار گرفته اید یا علائم ویروسی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند در صورت امکان، درمان را ارائه دهند و کودک شما را از نظر علائم عفونت تحت نظر بگیرند.