بررسی کامل اندیکاتور حجم متوازن(OBV)

  یکشنبه، 19 مرداد 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
بررسی کامل اندیکاتور حجم متوازن(OBV)
ساعد نیوز: اندیکاتور On Balance Volume یا به اختصار OBV قیمت و حجم معاملات را با یکدیگر ترکیب میکند و اصولا به عنوان یک اندیکاتور حجمی شناخته میشود. این اندیکاتور نشان میدهد که آیا تغییرات قیمت قوی هستند یا ضعیف. اساساً اندیکاتور OBV دو جریان حجم منفی و مثبت معاملات را با روند قیمت سهام در طول زمان مقایسه می‌کند و به شما میگوید که آیا روند

این اندیکاتور برای نشان دادن هم سو بودن حجم معاملات با روند قیمت و یا غیر هم سو بودن حجم معاملات با روند قیمت (واگرایی) به کار می رود.می دانیم که بر اساس نظریه آقای چارلز داو از بنیانگذاران تحلیل تکنیکال , حجم معاملات باید روند را تایید کند . به این معنا که همراه با افزایش قیمت حجم معاملات باید افزایش پیدا کند و همراه با کاهش قیمت حجم معاملات نیز باید کاهش پیدا کند. و اگر این چنین نباشد و افزایش یا کاهش قیمت و حجم عکس یکدیگر باشد احتمالا تغییرات در روند اتفاق خواهد افتاد .اندیکاتور OBV به همین منظور در تحلیل تکنیکال به کار می رود و در نرم افزارهای تحلیل تکنیکال با فراخوانی این اندیکاتور , نمودار مربوط به این اندیکاتور در زیر نمودار قیمت ظاهر می شود و با نگاه کردن به این اندیکاتور می توانیم براحتی تشخیص دهیم که آیا همراه با نوسانات قیمت حجم معاملات روند قیمت را تایید کرده است یا خیر.

به نمودار تصویر زیر دقت نمایید . تصویر مربوط به نمودار تکنیکال سهام شرکت مخابرات ایران نماد اخابر هست.

نکات کلیدی:

  • حجم تعادلی (OBV) یک اندیکاتور مومنتوم است که از تغییرات حجم معاملات برای پیش بینی قیمت استفاده می کند.
  • حجم تعادلی احساسات جمعی را نشان می دهد که می تواند نتیجه آن بازار خرسی یا گاوی باشد.
  • با مقایسه میله های قیمت و حجم تعادلی می توان به سیگنال های کاربردی تری نسبت به هیستوگرام های حجمی سبز یا قرمز که اغلب در پایین نمودارهای قیمت یافت می شوند دست یافت.

اندیکاتور حجم تعادلی (OBV) نشان دهنده چیست؟

نظریه پشت حجم تعادلی بر اساس تمایز بین پول هوشمند، یعنی سرمایه گذاران نهادی، و سرمایه گذاران خُرد و کمترحرفه ای است. هنگامی که صندوق های سرمایه گذاری مشترک و صندوق های بازنشستگی شروع به خرید سهامی می کنند که سرمایه گذاران خرد در حال خرید آن هستند، حجم ممکن است افزایش یابد حتی اگر قیمت نسبتا یکسان باقی بماند. درنهایت، این حجم افزوده شده باعث افزایش قیمت خواهد شد. در این زمان، سرمایه گذاران بزرگتر شروع به فروش و سرمایه گذاران کوچکتر شروع به خرید می کنند. با وجود اینکه مقدار كمّی حجم تعادلی روی نمودار قیمت مشخص شده و به صورت عددی اندازه گیری می شود، این میزان چندان اهمیتی ندارد. خود اندیکاتور تراکمی (به انگلیسی cumulative) است، اما فاصله زمانی با نقطه شروع اختصاصی ثابت می ماند، به این معنا که مقدار عددی واقعی حجم تعادلی به طور قراردادی وابسته به تاریخ شروع است.

در عوض، معامله گران و تحلیل گران ماهیت حرکات حجم تعادلی را در طول زمان در نظر می گیرند؛ تمام وزن تحلیل روی شیب خط حجم تعادلی است.در حجم تعادلی، تحلیل گران اعداد حجم را در نظر می گیرند تا سرمایه گذاران بزرگ و نهادی را دنبال کنند.آنها واگرایی بین حجم و قیمت را مترادف با رابطه بین «پول هوشمند» و پول های اندک و ناهمخوان در نظر می گیرند، به این امید که فرصت هایی طلایی را برای خرید در خلاف جهت روندهای ناصحیح غالب پیدا کنند. به عنوان مثال، پول هوشمند ممکن است قیمت یک دارایی را بالا برده و سپس بعد از اینکه سایر سرمایه گذاران نیز وارد آن دارایی شدند آن را بفروشد.

کاربرد اندیکاتور OBV برای تحلیل یک سهم

کاربرد اول اندیکاتور OBV: تعیین روند

خط “OBV” برای تائید روند یا تعیین تغییر جهت های احتمالی مورد استفاده قرار می گیرد. به این صورت که تائید روند در دو حالت زیر شکل میگیرد:

  • اگر خط OBV در حال صعود باشد، تائیدی است بر روند صعودی قیمت.
  • اگر خط OBV در حال پایین آمدن باشد و روند نزولی داشته باشد، تائیدی است بر روند نزولی قیمت.

کاربرد دوم OBV: تشخیص واگرایی

  • اگر منحنی اندیکاتور OBV بالا برود اما قیمت پایین بیاید نشان دهندۀ این موضوع است که روند نزولی ممکن است ضعیف شده و به شکل یک روند صعودی تغییر کند.
  • اگر OBV پایین بیاد اما قیمت بالا برود نشان دهندۀ این موضوع است که ممکن است روند صعودی ضعیف شده و به شکل یک روند نزولی تغییر کند.

حجم معاملات معمولا به این صورت تفسیر میشود

افزایش و یا کاهش قیمت به همراه حجم معاملات، تایید کننده این است که قیمت به صورت رونددار حرکت میکند.افزایش یا کاهش قیمت به همراه کاهش حجم معاملات موید این موضوع است که حرکات قیمت ضعیف بوده و فاقد پایداری لازم می باشند.بنابراین OBV اندیکاتوری است که اساسا برای این منظور استفاده میشود تا تاییدی بر حرکات قیمت باشد. اما در صورتی که قیمت با OBV دچار واگرایی شود، می تواند احتمال بازگشت قیمت را به تریدر بدهد.در تصویر زیر مثالی از واگرایی بین OBV و قیمت سهام شرکت Merck نشان داده شده است.

واگرایی منفی هشدار نزول قیمت ( High #1 به High #2 )

سهام این شرکت در حال ساختن قله های بالاتر در قیمت است. اما OBV این وضعیت را تایید نمی کند و در حال ساختن قله های پایین تری می باشد. واگرایی منفی هشدار نزول قیمت را به تریدر خواهد داد.فرمول OBV را در بالا توضیح دادیم. از آنجایی که این اندیکاتور حجم معاملات امروز را تنها در صورتی به روز قبل اضافه میکند که قیمت امروز نسبت به روز قبل بالاتر باشد. می توانیم اینگونه تفسیر کنیم که در هنگام تشکیل قله دوم، حجم معاملات از روز تشکیل شدن قله اول کمتر بوده است. بنابراین این مقدار از OBV کسر شده است و باعث بوجود آمدن یک قله پایین تر در اندیکاتور و نتیجتا شکل گیری یک واگرایی شده است.بنابراین علاقه کمتر خریداران در زمان فعلی (که در محدوده قله دوم هستیم) این مورد را به ما نشان میدهد که افزایش قیمت ادامه نخواهد یافت و به نوعی میتواند یک سیگنال فروش برای ما تلقی شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها