نام : زهرا
نام خانوادگی : نعمتی
تاریخ تولد : 1364/02/10
شهر محل تولد : گلباف استان کرمان
رشته تخصصی : تیراندازی با کمان
زهرا نعمتی (زادهٔ 10 اردیبهشت 1364) عضو تیمملی تیراندازی با کمان بانوان معلول ایران است. وی نخستین زن در تاریخ ورزش ایران است که موفق به کسب مدال طلا در سطح بازیهای جهانی المپیک و پارالمپیک شدهاست.
رشتهی ورزشیاش از 12 تا 18 سالگی تکواندو بود که یک سانحه رانندگی باعث شد علاوه بر تحصیلش در رشتهی گیاه پزشکی در دانشگاه، تکواندو را نیز نتواند ادامه دهد. به گفتهی خودش تکواندو ورزشیست که بیشتر با پاها سر و کار دارد و از دست دادنشان مثل از دست دادن دستها برای یک پیانیست است.
او همسر رهام شهابیپور، عضو تیم ملی تیراندازی با کمان مردان معلول ایران بود. این زوج قهرمان، جشن عروسی خود را پس از دریافت مدال طلای زهرا نعمتی در دهکده المپیک لندن 2012 برگزار کردند. او در برنامهٔ فرمول یک اعلام کرد که از همسرش جدا شدهاست.
رهام شهابی، همسر زهرا نعمتی، با اعلام موضوع ممنوعالخروجی گفت: بعد از بازیهای پارالمپیک ریو 2016 زهرا نعمتی بنا به دلایلی منزل را ترک کرده و تا این لحظه، با وجود این که چندین بار خواستار بازگشت او به منزل بودم، از زندگی با من امتناع کرده و حتی درخواست طلاق دادهاست. پس از این اتفاق، او را ممنوعالخروج کردهام تا نتواند در هیچ تورنمنت برونمرزیای شرکت کند.
در 21 سالگی برخلاف اشتیاقش به ورزشهای گروهی به خاطر کمبود امکانات در کرمان به تیراندازی با کمان علاقهمند شد و میگوید ضایعهی نخاعی انگیزهاش را برای قهرمانی بیشتر کرد زیرا خدا به او فرصت دوباره زیستن داده بود. وی هم اکنون رتبهی نهم جهانی در رشتهی خود را داراست و افتخارات زیادی برای ایران و مردمش به ارمغان آورده است. او حتی پیشنهاد جمهوری آذربایجان مبنی بر دریافت 300 هزار دلار، یک خانه، یک خودرو، حقوق مادامالعمر ماهیانه پنج هزار دلار و شهروندی آن کشور را رد کرد و گفت پرچم ایران را ترجیح میدهد.
زهرا نعمتی، پیش از این، عضو تیمملی تکواندوی بانوان ایران بود. وی پس از این که در سال 1383 در اثر سانحهٔ رانندگی دچار عارضهٔ نخاعی و ویلچر نشین شد و به ورزش تیراندازی با کمان روی آورد. این بانوی ورزشکار با کسب مدال طلای بازی های پارا المپیک 2012 لندن در شاخه «ریکرو انفرادی» نام خود را بعنوان نخستین و تنها زن در تاریخ ورزش ایران که موفق به کسب مدال طلا در سطح المپیک و پارالمپیک شده است ، جاودانه کرد.
گرفتن جایزهی اسپورت آکورد در سال 1392 برای برترین ورزشکار پاراالمپیکی، ثابت میکند که او زنی بسیار موفق و الهام بخشاست و توانسته به آرزوهایش برسد. او میگوید:«خیلی وقت ها پیش میآید که انگیزه را برای ادامه از دست میدهم؛ به خاطر سختیهای کار، ناملایمتها، نبود امکانات و شاید بی مهریها.» اما بارها نشان دادهاست که دوباره بلند شده و برای سرزمینش مدالهای ارزشمندی کسب کردهاست.
مراسم اهدای جوایز منتخبین اسپورت آکورد با حضور رئیس کمیته بینالمللی المپیک ، رئیس کمیته ملی المپیک و وزیر ورزش روسیه و روسای فدراسیون های جهانی در شهر سن پترزبورگ روسیه برگزار شد.
نعمتی در سال 1398 در مصاحبهای با دانشگاه الزهرا که در آن مشغول به تحصیل شده است ریتم زندگیاش را اینگونه توصیف کرده: 8 ساعت در روز تمرینات تخصصی تیر و کمان و 2 ساعت در روز بدنسازی. او میگوید:«به دست آوردن هر چیزی بهایی دارد و داشتن یک زندگی ورزشی فقط مشمول هزینهی مادی نیست و من به شخصه بابت دوری از خانواده بهای زیادی میپردازم. جدای از این و همهی خستگیها، گذشتن از همه تفریحات و داشتن یک زندگی معمولی مواردی هست که یک ورزشکار حرفهای باید آن را بپذیرد.»
در حالی که زهرا نعمتی در دور یکشانزدهم تیراندازی با کمان در بخش ریکرو انفرادی زنان را با موفقیت پشت سر گذاشت و به مرحله بعد راه یافت، اما به صورت عمدی از حضور به مرحله بعدی جا ماند.
با کمال شگفتی و ناباوری از دور مسابقات حذف و اجازه مسابقه به وی داده نشد .
علت حذف نعمتی بنا به گزارش ها این است که بعد از مسابقه دور اول مسئولان به نعمتی اعلام می کنند که وقت ناهار است و مرحله بعدی از ساعت 14 است.
پارالمپیک 2012 لندن
زهرا نعمتی با کسب مدال طلای بازیهای پارالمپیک تابستانی 2012 در شاخهٔ ریکرو انفرادی نام خود را به عنوان نخستین و تنها زن در تاریخ ورزش ایران که موفق به کسب مدال طلا در سطح المپیک و پارالمپیک شدهاست، جاودانه کرد.
وی همچنین به همراه راضیه شیرمحمدی و زهرا جوانمرد که تیم ملی تیراندازی با کمان بانوان ایران را در قسمت تیمی تشکیل میدادند عنوان سومی و مدال برنز پارالمپیک 2012 لندن را بهدست آوردند.
بازیهای المپیک تابستانی 2016
او اولین ورزشکار ایرانی، اولین بانوی آسیایی و سیزدهمین ورزشکار تاریخ است که توانسته هم در المپیک و هم در پارالمپیک کسب سهمیه کند (در ریو 2016)؛ وی همچنین با تصمیم کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران به عنوان پرچم دار ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2016 انتخاب شد. با این حساب او اولین بانوی مسلمان معلول است که پرچمدار کاروان المپیک یک کشور شدهاست. نعمتی همچنین در پاراالمپیک ریو در بخش ریکرو انفرادی زنان صاحب مدال طلا شد.
بازیهای پارالمپیک تابستانی 2020
زهرا نعمتی در پارالمپیک تابستانی 2020 که بهدلیل همهگیری کرونا با یکسال تأخیر برگزار شده بود با کنار گذاشتن رقبای روسی، برزیلی و یونانی به فینال صعود کرد و پس از پنج ست بازی با ایتالیا در فینال و تساوی دو بر دو، توانست با تیر طلایی (امتیاز 10-9 مقابل ایتالیا) برای سومین بار به مدال طلا در رشتهٔ ریکرو انفرادی زنان دست یابد.
او معتقد است که معلولیت یک ویژگیست. درست مثل قد بلند بودن و آرزو دارد که معلولان خانه نشین نباشند.
به امید فراهم شدن بستری مناسبتر برای حضور هر چه بیشتر جامعهی معلولین در کشور.
● برنز بازی های پار آسیایی 2010 گوانگجو
● طلا مسابقات آسیایی 2014 اینچئون
● نقره بازی های پارا آسیایی 2018 جاکارتا
● طلا انفرادی پارالمپیک 2012 لندن
● طلا پارالمپیک 2016 ریو
● طلا پارالمپیک 2020 توکیو
● طلا مسابقات 2011 ایتالیا
● طلا مسابقات جهانی 2012 چک
● طلا مسابقات جهانی 2013 تایلند
● طلا مسابقات 2015 تایلند
● نقره مسابقات 2021 چک
خداداد عزیزی در اینستاگرام از طریق پیج خود با نام کاربری zahra_nemati_ir با مخاطبان خود در ارتباط است.