تیراندازی با کمان
تیراندازی با کمان ورزشی است کم خطر، سرگرمی مفید برای همه سنین و آسان جهت یادگیری و باعث افزایش تمرکز و مهارت تعیین هدف می شود و این ورزش از ورزش های توصیه شده پیامبر اسلام نیز می باشد. تمرینات بدنی کافی در جهت کسب حالتهای خوب بدنی امری کاملاً ضروری می باشد.
اگر فرد از لحاظ بدنی فعال نباشد نمی تواند از کمان خود انتظار داشته باشدکه در تمام طول مسابقه در دستهایش محکم و بدون لرزش باقی بماند.
فعاليت در رشته ورزشی تيرندازی با کمان با دو نوع سلاح در جهان متداول است، يکی کمان ريکرو و ديگری کمان کامپوند.
تاریخچه تیراندازی با تیر و کمان
نشان می دهد که تا 20 هزار سال قبل از میلاد، انواع سلاح های مختلف توسط مردم مورد استفاده قرار می گرفت، به نحوی که اغلب از آن ها به عنوان وسیله ای برای شکار و یا جنگ های خود استفاده می کردند.
از زمان مصریان باستان تا سلسله شانگ چین (1027-1766 قبل از میلاد)، در تمدن های بزرگ آشور، پارس ها و پات ها، استفاده از کمان های ریکرو و تیراندازی با آن به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار گرفت.
نیاز به این سلاح ها، به صورت شگفت انگیزی سربازان را ناچار به تمرین هنر تیراندازی کرد، به صورتی که به مرور زمان تیراندازی به یک رشته ورزشی تبدیل شد و در همین راستا مسابقات سازمان یافته گسترش یافت.
اولین رویداد ثبت شده در فینزبری در انگلستان در سال 1583 اتفاق افتاد و شامل 3000 شرکت کننده بود. توسعه سلاح های تیراندازی، باعث شد که آن ها در جنگ ها قابل استفاده نباشند اما از طرفی دیگر به عنوان یک سرگرمی برای برگزاری مسابقات در سراسر جهان استفاده شدند.
انواع تیراندازی:
کمان ریکرو:
این کمان شامل قسمت های قبضه، بازو، سایت، پیپ سایت، استاب لایزر، زه است. این کمان به کمان های قدیمی تشابه بیشتری دارد و با اندکی تغییردقت و قدرت آن افزایش یافت. مسابقات آن در مسافت های۱۸و۳۰و۷۰ متر برگزار میگردد. مسافت ۷۰ متر المپیکی است و در بخش های مردان، زنان، تیمی مردان، تیمی زنان، میکس مردان و زنان برگزار می شود. این کمان باید پس از استفاده اجزایش برای سالم ماندن جدا می شود.
کمان کامپوند:
این کمان شامل قسمت های بازو، قبضه قرقره، سایت، پیپ سایت، استاب لایزر، شوکرو… است. این کمان بسیار پیشرفته است و از لحاظ قدرت و دقت بسیار بهتر از کمان سنتی و ریکرو است. مسابقات آن نیز در مسافت های۱۸و۳۰و۵۰ متر برگزار میگردد. این رشته المپیکی نیست. این کمان از اول همراه با زه است و نیازی به جداسازی قطعات ندارد.
کمان سنتی:
این کمان بسیار ساده بوده و مانند کمان های اولیه است. یکی از ویژگی های جالب این رشته ورزشی آن است که هرفرد با لباس محلی و خاص منطقهٔ خود در مسابقه شرکت می کند.
تیراندازی با کمان در پارالمپیک (مسابقه و ورزش معلولین)
ورزش تير و کمان بيش از 30 سال در مسابقه پارالمپيک (مسابقه معلولين) قدمت دارد برنامه های پارالمپيک شامل دوبل، انفرادی، و تيمی است که امتياز بندی مسابقه دقيقا شبيه بازيهای المپيک (بازي های افراد سالم) است مسابقات با کمی تغييرات زير نظر فدراسيون بين المللی تير و کمان برگزار می شود. مسابقه پارالمپيک شامل ورزشکاران فلج مغزی، آسيب نخاعی، معلولين خفيف (دست و پا) و قطع عضوها می شود. گرچه معلولين ديگر نيز از اين رشته ورزشی لذت می برند. ورزشکاران معلول اولين بار در بازی های استوک مندويل در سال 1948 در مسابقه تيروکمان شرکت کردند و هم اکنون 37 کشور در بازی های پارالمپيک شرکت می کنند.
ورزشکاران معلول و جانباز در مسابقات تير و کمان بصورت ايستاده يا بر روی ويلچر می توانند در مسابقه شرکت کنند و در كل در سه نوع کلاسبندی تقسيم می شوند.
تیراندازی با کمان در المپیک
رشته تير و كمان از همان دوره های نخست المپيک موردتوجه ويژه مسئولان برگزاری اين تورنمنت كه بيانگر ارزش ويژه آن است، قرار گرفت. ورزش تير و كمان در المپيک 1900 ،1904، 1908و 1920 برگزار شد كه در اين سال ها «هوبرت فن اینیس» با كسب شش مدال طلاو سه نقره نام خود را بر سر زبان ها انداخت. ورزش تير و كمان پس از وقفه ای طولانی در المپيک1972 مطرح شد و از المپيک1988 بود كه تيم ها تلاش فراوانی برای كسب مدال های اين رشته به خرج دادند. در المپيك1996ركورد بيننده تلويزيونی برای اين رشته شكست.