تاریخچه تیراندازی
به گفته «هردوت» مورخ یونانی، ایرانیان دارای سه صفت ممتاز جوانمردی بودند؛ راست می گفتند، راست بر اسب می نشستند و راست تیر می انداختند. ویژگی هایی که یک ایرانی را از مردمان سایر ملل جهان تمیز می د اد.
در کتاب حماسی ملی شاهنامه فردوسی، اشعاری وجود دارد که حاکی از نقش تیراندازی در بین ایرانیان قدیم و جنگهای آنان بوده است و بارها از حاکمان، دلیران و رزم آورانی نام می برد که در هنگام بزم و شکار، برای سرگرمی خود و مشاهده قدرت و مهارت شاهزادگان و دیگر نام آوران مسابقات تیراندازی را تشکیل داده و برندگان آن را به دریافت جوایز مفتخر می نمودند.
نخستین باشگاه تیراندازی در قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی توسط آلمانیها راه اندازی شد که عضویت در آن فقط به مردان محدود می شد. اولین مسابقات تیراندازی قهرمانی جهان در سال ۱۸۹۷ میلادی توسط باشگاه تیراندازی لیون فرانسه به مناسبت جشن بیست و پنجمین سال تأسیس باشگاه در مسافت۳۰۰ متر برگزار گردید. مسابقات قهرمانی زنان در رشته تیراندازی نیز در سال ۱۹۵۸ میلادی برگزار شد.
چهارچوب اولیه مسابقه در رشته های بادی
به این شکل است که در ابتدا داوران مسابقه ، تجهیزات تیراندازان مثل لباس و کفش و سلاح را بررسی می کنند که با قوانین مصوب فدراسیون تیراندازی مغایرتی نداشته باشد
پس از استقرار تیراندازان در خط تیراندازی و قبل از شروع شلیکها 10 دقیقه زمان آمادگی به تیراندازان داده می شود
تعدادی سیبل قلق به تیراندازان داده می شود که قبل از تیرهای نمره می توانند روی آنها شلیک کنند و در صورت لزوم سلاح خود را برای شلیک دقیق به مرکز هدف تنظیم کنند. تیرهای قلق در نمره تیرانداز محاسبه نمی شوند
در مهمترین مرحله مسابقه، تیرانداز تعدادی تیر نمره را روی سیبلهای نمره شلیک می کند (1 تیر روی هر سیبل). هر تیر 10 نمره دارد. یعنی ممکن است هر شلیک تیرانداز بین 0 تا 10 نمره به نمره نهایی وی اضافه کند.
پس از پایان زمان تیراندازی داوران نمره های تیراندازان را جمع می زنند و نفرات برتر مشخص می شوند. خطاهایی وجود دارد که باعث کسر نمره می شود. در مورد خطاهایی که مربوط به رعایت مسائل ایمنی باشد گاهی داور تیرانداز را از خط خارج (در واقع اخراج) می کند و اجازه ماندن در مسابقه را به وی نمی دهد.
معمولا با مشخص شدن 8 نفر اول در دور مقدماتی، یک مسابقه فینال برگزار می شود که معمولا حدود 1 یا 1.5 ساعت بعد از دور مقدماتی انجام می شود.
در فینال، نمره تیرها با دقت بیشتری محاسبه می شود به این معنی که هر تیر نمره ای با دقت دهم دارد مثلا 10.3 یا 9.8 نمره. بنابراین حساسیت تیرهای فینال بیشتر است.
ضمنا در فینال 10 تیر با فرمان داور شلیک می شود و امتیاز هر تیر تیراندازان پس از شلیک با صدای بلند در سالن اعلام می شود.
رسم است که هر تیری به 10 نخورد تماشاچیها تیرانداز را هو می کنند و برای تیرهای 10 هم تشویق می کنند یعنی استرس فینال هم خیلی بالاست.
آداب برگزاری فینال مفصل است ولی به طور خلاصه 10 تیر فینال 109 نمره (حداکثر نمره 10.9 برای تیری که دقیقا به مرکز 10 بخورد) دارد که با نمره دور مقدماتی جمع زده می شود تا برندگان نهایی مسابقه مشخص شوند.
امروزه در مسابقات معتبر جهانی گاهی دو نفر از برندگان فقط چند دهم نمره اختلاف دارند.
تپانچه بادی 10 متر :
اندازه حلقه 10= 11.5 میلیمتر
اندازه حلقه 9 = 27.5 میلیمتر
اندازه حلقه 8 = 43.5 میلیمتر
اندازه حلقه 7 = 59.5 میلیمتر
اندازه حلقه 6 = 75.5 میلیمتر
اندازه حلقه 5 = 91.5 میلیمتر
اندازه حلقه 4 = 107.5 میلیمتر
اندازه حلقه 3 = 123.5 میلیمتر
اندازه حلقه 2 = 139.5 میلیمتر
اندازه حلقه 1 = 155.5 میلیمتر
اندازه "10 درونی"= 5 میلیمتر
خال سیاه از حلقه 7 تا 10= 59.5 میلیمتر
کوچکترین اندازه سیبل=170×170 میلیمتر
شماره های 1 تا 8 به شکل عمودی و افقی روی حلقه ها چاپ می شود
تپانچه ۵۰ متر:
به طور غیر رسمی تپانچه آزاد هم نامیده می شود و یکی از رشته های فدراسیون جهانی تیراندازی است همچنین این رشته در میان رشته های تیراندازی با تپانچه از کمترین دقت لازم برخوردار است و یکی از قدیمی ترین انواع تیراندازی است که به قرن نوزدهم میلادی بر می گردد و قوانین آن از دهه ۱۹۳۰ تا به الان تغییراتی داشته است. این رشته به همراه تفنگ آزاد ۳۰۰ متر تنها رشته هایی هستند که هدف آن ها از زمان ابداع آن ها بی تغییر مانده است.