به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خانواده درمان نوع خاصی از روان درمانی است که بر تغييرات در خانواده متمرکز است و روابط خانوادگی عامل موثری بر احساسات، رفتار و سلامت روانی هر عضو خانواده می داند. در این درمان به جای ملاقات با یک فرد، تمام یا بيشتر اعضای خانواده در روند درمان قرار می گيرند. بطور مثال بسياری از زوج های طلاق گرفته قادر به تمرکز بر روی مسائل مربوط به فرزندان خود نيستند و اگر مراجعه به روانشاسی هم باشد در مورد درگيری های زناشویی و مسائل مربوط به خودشان است. در خانواده درمانی ابتدا تعيين می شود که چه کسی در فرآیند خانواده درمان شود یا اینکه چگونه باید درمان ادامه یابد.
هنگامی که کودکان یا نوجوانان دارای مشکلات روانی باشند معمولا خانواده درمانی به عنوان روش درمانی انتخاب می شود. همچنين خانواده درمانی زمانی که یک عضو خانواده بزرگسال دارای مشکلات روانی قابل توجهی باشد و این مشکلات بر سایر اعضای خانواده تاثير گذاشته باشد انتخاب می شود. به عنوان مثال وقتی که والدین دارای افسردگی مزمن یا مشکلات ناشی از سوء مصرف مواد باشند از خانواده درمانی برای مقابله با تأثيرات در روابط خانوادگی بهره مند شوند و در عين حال همچنين
روان درمانی فردی نيز به طور مستقيم به مسائل مربوط به درمان شخصی می پردازند.
برای کودکان روانشناسان اغلب جلسات درمانی فردی و خانوادگی را باهم پيشنهاد می دهند. روند درمانی ممکن است برای پدر و مادر در جهت کنترل رفتار، اصلاح شيوه برخورد و تربيت فرزندان باشد. این درمان برای کودکان می تواند شامل مسائلی نظير خودکنترلی، عزت نفس و مهارت های اجتماعی و مهارت های مقابله ای تمرکز داشته باشند.
جلسات خانواده درمانی چگونه است؟
هدف از خانواده درمانی حل کردن مشکلات بین اعضای خانواده است. بنابراین مشاور خانواده معمولا تعدادی از اعضای خانواده را برای جلسات دور هم جمع می کند . البته ممکن است که یکی از افراد خانواده به تنهایی دعوت شود که این موضوع به مشاور بستگی دارد.
جلسات معمولا بین پنجاه دقیقه تا یک ساعت طول می کشد. با توجه به این که هدف از خانواده درمانی حل مشکلات بین اعضا است ، تعداد جلسات بنا بر تشخیص مشاور خانواده تعیین می شود. اما معمولا یک خانواده درمانی استراتژیک ، در حدود دوازده جلسه است . در طی این دوزاده جلسه مشاور خانواده ممکن است افراد مختلف را دعوت کند و با آن ها صحبت کند.
چه انتظاری از خانواده درمانی داشته باشیم ؟
پیش از وارد شدن به جلسات و شروع دوره باید مشکلات تان را بشناسید. هدف از خانواده درمانی پیدا کردن مناسب ترین راه برای بهبود روابط خانوادگی است . یک خانواده درمانی استراتژیک می تواند کارهای زیر را برای شما انجام دهد:
1- محک زدن خانواده .
یکی از کارهایی که مشاور خانواده انجام می دهد این است که تست های مختلفی از اعضای خانواده می گیرد. این تست ها که براساس استانداردهای روانشناسی صورت می گیرد ، نتایج بسیار خوبی به روانشناس می دهد. در ادامه روانشناس نتایج به دست آمده از این تست ها را بررسی می کند. این نتایج به او کمک می کند تا مشکلات مختلف خانواده را متوجه شود که همین موضوع ، هدف از خانواده درمانی است.
2- به دست آوردن اطلاعات کافی.
یک خانواده درمانی استراتژیک به شما دید کامل و مناسبی از اعضای خانواده می دهد. در طول این جلسات با نقش افراد مختلف خانواده بهتر آشنا می شوید. هدف از خانواده درمانی این است که بتوانید نقش هایتان را به خوبی متوجه شوید. با صحبت های روانشناس الگوی رفتاری هر فرد مشخص می شود. با مشخص شدن الگوی رفتاری ، موانع و مشکلاتی که امکان دارد هر فردی تجربه کند روشن می شود.
3- شناخت بهتر خانواده .
جلسات خانواده درمانی به همه افراد خانواده کمک می کند تا نقاط ضعف و قوت خودشان را بشناسند. با شناختن نقاط ضعف و قوت می توانند رفتارشان را بهتر کنند و ضعف هایشان را بپوشانند. هم چنین اگر نقاط قوتی در رفتارشان دیده می شود ، سعی کنند آن را تقویت کنند تا وضعیت بهبود یابد.
هدف از خانواده درمانی چیست؟
ممکن است برای کسانی این سوال ایجاد شود که هدف از خانواده درمانی چیست و اصلا چه لزومی دارد که برای حل مشکلات به مشاوره خانواده مراجعه کنیم .
با یک دید کلی ، هدف از خانواده درمانی این است که اعضای خانواده بتوانند با یکدیگر رابطه بهتری برقرار کنند. خانواده درمانی استراتژیک از فروپاشی خانواده جلوگیری می کند. افراد خانواده با راهنمایی هایی که از مشاور دریافت می کنند ، با موضوعات روحی و روانی که برایشان آزار دهنده بوده است کنار می آیند و شرایط بهتری را رقم می زنند.
در ادامه به بررسی مواردی می پردازیم که خانواده درمانی به حل مشکلات آن ها بسیار کمک می کند:
1- کنار آمدن با اختلالات روانی.
ممکن است یکی از اعضای خانواده با مشکلاتی مثل افسردگی یا جنون دوره ای مواجه باشد. در چنین موردی هدف از خانواده درمانی ، آماده کردن اعضای خانواده برای مقابله با مشکل است. اعضای خانواده با عوارض احتمالی مشکل و یا داروهایی که بیمار مصرف می کند آشنا می شوند و یاد می گیرند که بهترین شیوه برای رفتار با بیمار چگونه است. در طول این جلسات مشاور خانواده علائم مختلف بیماری را برای شما توضیح می دهد و به شما می آموزد که در شرایط مختلف و حالات مختلف بیماری چگونه با بیمار برخورد کنید.
2- کنار آمدن با ناپدری یا نامادری.
اگر یکی از والدین کودک دوباره ازدواج کند و فردی به عنوان ناپدری یا نامادری وارد زندگی این خانواده بشود ممکن است کودک یا نوجوانی که در این خانه زندگی می کند ، نتواند با این موضوع کنار بیاید. جلسات خانواده درمانی با حضور همه اعضای خانواده تشکیل می شود و مشاور به والدین و کودک کمک می کند روحیات همدیگر را بهتر از قبل بشناسند.
3- نزدیک تر شدن اعضا.
اعضای خانواده ممکن است به دلایل مختلف از همدیگر فاصله گرفته باشند. درک نکردن یا این که فرد احساس می کند از طرف بقیه درک نمی شود از موضوعات مهمی است که بین اعضای خانواده فاصله می اندازد. در این شرایط خانواده درمانی کمک می کند تا اعضای خانواده بتوانند مشکلاتی که با یکدیگر دارند را مطرح کنند و با پیدا کردن راه حل های منطقی با این موضوع کنار بیایند.
4- اعتیاد.
یکی از مسائل مهمی که بین اعضای خانواده اختلاف ایجاد می کند و باعث می شود از همدیگر فاصله بگیرند اعتیاد یکی از اعضای خانواده است. ممکن است یکی از والدین اعتیاد داشته باشد. در چنین شرایطی مشاور خانواده یا او صحبت می کند و در حضور بقیه اعضای خانواده مشکلات و عوارضی که اعتیاد در پی دارد شناخته می شود.
از طرف دیگر ممکن است یکی از فرزندان خانواده درگیر مسئله اعتیاد شده باشد. در چنین شرایطی نگرانی زیادی برای پدر و مادر او ایجاد می شود. مشاور در جلسه ای صمیمانه دلایل فرزند خانواده را می شنود و به بقیه اعضا مطرح می کند تا با برطرف شدن مشکل رابطه خانواده به حالت عادی برگردد. در واقع هدف از خانواده درمانی برگشتن روابط خانوادگی به حالت قبل است.