چه ماشین هایی را نباید خرید؟!

  چهارشنبه، 19 آذر 1399   زمان مطالعه 9 دقیقه
چه ماشین هایی را نباید خرید؟!
خرید خودروی دست‌دوم، به‌خودی‌خود یک عمل پرریسک است و اگر تصمیم بگیرید که به‌سراغ نمونه‌های قدیمی و پراستهلاک بروید، این ریسک افزایش نیز پیدا می‌کند. در شرایط فعلی کشور که صنعت خودروسازی سخت‌ترین روزهای خود را می‌گذراند و عملا بازار لوازم یدکی نیز بی‌سروسامان است، پذیرش این ریسک چندان معقول نیست.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، از زمان ورود اولین خودرو به بازار کشور تا به امروز، بیش از ۱۱۹ سال است که ایرانیان با مفهوم خودرو آشنا شده اند. برخی از خودروهایی که از گذشته تاکنون به ایران وارد شده اند برای ما بسیار خاطره ساز هستند، مانند پیکان. برخی دیگر از خودروها نیز با همان شمایل اولیه هنوز روی خط تولید قرار دارند، مانند نیسان جونیور یا همان نیسان آبی خودمان.

اوایل دهه هشتاد شمسی را می توان سرآغاز واردات و به نوعی دوره شکوفایی خودروهای مدرن در ایران دانست. در این دهه خودروهای زیادی به بازار ایران وارد شدند و توانستند فروش موفقی را تجربه کنند، اما این خودروها پس از مدتی به دلایل مختلف از خط تولید کنار رفتند؛ البته نمونه های دست دوم این خودروها هنوز در بازار کشور وجود دارند، اما به دلایلی همچون دسترسی سخت به قطعات یدکی و ارزش خرید کم بهتر است به سراغ آن ها نروید. در این مقاله از می خواهیم نگاهی داشته باشیم به خودروهایی که روزی در ایران محبوبیت فراوان داشتند، اما هم اکنون به دلایل متعددی که در ادامه به آن ها می پردازیم ارزش خرید چندانی ندارند. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

پروتون جن ۲ (Proton Gen 2)

تصویر
پروتون جن ۲ (Proton Gen 2)

نخستین خودرویی که قصد داریم در این لیست به شما معرفی کنیم، لیفت بک جن ۲ است. این محصول که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۴ توسط کمپانی پروتون در کشور مالزی عرضه شد، یک موتور ۱.۶ لیتری دارد که می تواند ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۴۸ نیوتن متر گشتاور تولید کند. یک گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک یا ۵ سرعته دستی نیز این پیشرانه را همراهی می کند.

شرکت زاگرس خودرو در سال ۲۰۰۷، جن ۲ را در بازار کشور عرضه کرد و در زمان عرضه، انتظار می رفت این خودرو با توجه به ظاهر خاص خود، بتواند رقبای سرسختی چون رنو مگان و زانتیا سیتروئن را به زانو درآورد؛ اما این اتفاق رخ نداد. جن ۲ عمر کوتاهی داشت و عرضه آن بعد از یک سال، متوقف شد.

مهم ترین علتی که سبب شد جن ۲ نتواند علی رغم ظاهر خود در بازار دهه ۸۰ ایران موفق عمل کند، هم زمانی عرضه این خودرو با زانتیا سیتروئن بود؛ خودرویی که با توجه به ظاهر جذاب، پیشرانه قدرت مند و امکانات خاصی که داشت، توانست به یکی از محبوب ترین های بازار تبدیل شود.

بازار خرید و فروش جن ۲ در کشور، حتی زمانی نیز که صنعت خودروسازی ما از رونق خوبی برخوردار بود، چندان قوی و پربار نبود؛ چه برسد به حال حاضر که کسادی تمامی ابعاد بازار خودرو را در بر گرفته است.

فارغ از بازار خرید و فروش بسیار ضعیف، عدم وجود قطعات یدکی و ظاهری خودرو نیز مالکان جن ۲ را به چالش می کشد. چنین مواردی، باعث می شوند که در صورت وقوع یک سانحه رانندگی یا ایجاد یک نقص فنی حائز اهمیت در موتور یا گیربکس جن 2، مالک این خودرو با مشکلات سرسام آوری مواجه شود.

2. سیتروئن زانتیا (Citroën Xantia)

تصویر
سیتروئن زانتیا (Citroën Xantia)

خودروی بعدی این لیست، پادشاه دهه ۸۰ صنعت خودروسازی کشور یعنی سیتروئن زانتیا است. این خودرو که حتی بعد از گذشت ۱۰ سال از توقف خط تولید آن هنوز طرف داران متعصب خاص خود را دارد، این روزها دیگر از ارزش خرید چندانی برخوردار نیست. شما با بودجه ای که برای خرید یک زانتیای دست دوم صرف می کنید، می توانید محصولاتی را خریداری کنید که کارکرد به مراتب کمتری دارند و خط تولید آن ها هم چنان فعال است؛ علاوه براین، با خرید چنین خودروهایی دیگر دغدغه ای در خصوص تأمین لوازم یدکی نیز نخواهید داشت!

زانتیا سیتروئن برای نخستین بار در اوایل دهه ۸۰ میلادی به ایران پا گذشت و آخرین نسخه آن نیز در سال ۱۳۸۹ از خط تولید خارج شد. این خودرو در بهترین زمان ممکن به بازار انحصاری و فاقد تنوع ایران وارد شد و توانست با توجه به مزایایی چون کیفیت ساخت بالا، پیشرانه قدرت مند در نمونه ۲ لیتری و کیفیت سواری بسیار خوب، فروش موفقی را تجربه کند.

این خودرو در نمونه های ۱.۸ و ۲ لیتری و در تیپ های ساده (X)، لوکس (SX) و سوپرلوکس به همراه سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک و جعبه دنده پنج سرعته دستی در بازار کشور عرضه شد. با وجود تمامی مزایای گفته شده، در حال حاضر این خودرو دیگر مانند گذشته ارزش خرید بالایی ندارد.

هرچند بازار خرید و فروش زانتیا هم چنان نسبت به دیگر محصولات موجود در این لیست پررونق تر است، اما در حال حاضر، اکثر نمونه های موجود از این خودرو توسط مالکان پیشین تحت فشار قرار گرفته اند و دارای کارکرد بالایی هستند یا اینکه تصادفات کوچک و بزرگ فراوانی را تجربه کرده اند.

حتی اگر بخواهیم نسبت به چنین مشکلاتی نیز خوش بین باشیم، اغلب نمونه های دست دوم زانتیا، مشکلات فراوانی پیرامون پمپ هیدرولیک، سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک، سیستم انتقال قدرت و… دارند و یافتن یک زانتیای حقیقتا سالم، امر چندان آسانی نیست؛ به علاوه، لوازم یدکی اصلی یا حتی باکیفیت این خودرو نیز بسیار کمیاب و برای خودرویی در این بازه قیمتی، بسیار گران قیمت هستند. بسیاری از قطعات زانتیا های موجود در کشور پس از خرید نیازمند تعویض هستند که همین اتفاق با درنظرگرفتن برچسب قیمتی آن ها، می تواند یک بار مالی مضاعف را بر دوش شما گذارد!

3. هیوندای ورنا (Hyundai Verna)

تصویر
هیوندای ورنا (Hyundai Verna)

سومین خودروی این لیست، هیوندای ورنا است. این خودرو که حدفاصل سال های ۸۳ تا ۸۹ در نسخه های دنده دستی و اتوماتیک به بازار کشور راه یافت، در زمان عرضه، یکی از اقتصادی ترین محصولات هیوندای در کشور محسوب می شد. برچسب قیمتی معقول در کنار کیفیت ساخت خوب، استهلاک پایین و سواری و هندلینگ مناسب، از جمله مزایای هیوندای ورنا بود که سبب شد این خودرو از بازار فروش خوبی نیز برخوردار شود.

ورنا در نسخه دنده دستی، به یک موتور چهار سیلندر ۱.۵ لیتری مجهز است که می تواند ۹۱ اسب بخار قدرت و ۱۳۱ نیوتن متر گشتاور تولید کند. نسخه اتومات این خودرو نیز دارای یک گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک است و موتور ۱.۶ لیتری آن، توانی برابر با ۱۰۵ اسب بخار قدرت و ۱۴۳ نیوتن متر گشتاور دارد.

نمونه دنده دستی این خودرو نسبت به نمونه دنده اتومات آن، ارزش خرید بالاتری دارد و علت این موضوع نیز دردسرهای کمتر گیربکس آن است. بازار لوازم یدکی این سدان جمع وجور نسبت به دیگر خودروهای هم دوره موجود در کشور، آشفته تر است و تقریبا یافتن قطعات یدکی اصلی آن به خصوص در شهرهای کوچک امری غیرممکن است.

اگر موفق شوید که هیوندای ورنایی بیاید که در آپشن ها بتواند شما را راضی نگه دارد، حتما این نکته را در نظر بگیرید که در زمان فروش آن، با چالش بزرگی مواجه خواهید شد و باید مدت نسبتا طولانی برای یافتن یک خریدار واقعی منتظر بمانید.

4. دوو سیلو (DAEWOO Cielo)

تصویر
دوو سیلو (DAEWOO Cielo)

این سدان سال خورده محصول کمپانی دوو، حدفاصل سال های ۷۶ تا ۸۳ در بازار کشورمان عرضه شد و جدیدترین مدل آن، بیشتر از ۱۶ سال سن دارد. این سدان جمع وجور شرکت دوو، به یک موتور ۱.۵ لیتری مجهز است که می تواند 75 اسب بخار قدرت و 124 نیوتن متر گشتاور تولید کند. یک جعبه دنده دستی ۵ سرعته، نیروی تولیدی این پیشرانه را به چرخ های جلوی خودرو انتقال می دهد. پیشرانه سیلو، چندان تعریفی نیست و این خودروی مونتاژی کرمان موتور، شتاب و کشش چندان زیادی ندارد؛ اما آن چه سبب شده است تا این محصول بتواند در زمان خود از فروش خوبی برخوردار شود، مصرف سوخت اقتصادی و برچسب قیمتی مقرون به صرفه آن بوده است؛ البته سیلو این روزها دیگر ارزش خرید سابق را ندارد. علت این موضوع نیز، به استهلاک بالای نمونه های موجود و کمبود لوازم یدکی آن ها بازمی گردد. در حال حاضر، حتی دیگر کمپانی خودروسازی دوو وجود خارجی ندارد و در بازار آشفته لوازم یدکی داخل کشور، به سختی می توان قطعات فنی و ظاهری این خودروی سال خورده را یافت. با این شرایط، به شما توصیه می کنیم که به سراغ این سدان نروید؛ چراکه مالک اول و آخر آن خود شما هستید!

با هزینه ای که می خواهید برای خرید این خودرو صرف کنید، محصولات خانواده پراید انتخاب معقول تری هستند؛چراکه این خودروها با وجود ایمنی ضعیف، حداقل از بازار خرید و فروش خوبی برخوردار هستند و با کمبود لوازم یدکی نیز مواجه نیستند.

5. فولکس گل (VW Gol)

تصویر
فولکس گل (VW Gol)

این خودروی تولیدی کمپانی فولکس واگن، حدفاصل سال های ۸۴ تا ۸۹ توسط شرکت کرمان موتور در بازار خودرو کشور عرضه شد. گل های مونتاژی کرمان موتور، به یک پیشرانه ۱.۸ لیتری ۴ سیلندر مجهز هستند و می توانند ۱۰۰ اسب بخار قدرت و ۱۵۲ نیوتن متر گشتاور تولید کنند.

چالاکی قابل قبول مدل های مونتاژی گل در کنار طراحی جذاب و کیفیت ساخت بالا، سبب شدند که این خودرو در زمان خود، به خصوص در میان قشر جوان، محبوبیت بالایی داشته باشد و به یکی از پرفروش ترین ها تبدیل شود.

اما حالا نزدیک به ۱۰ سال از مونتاژ آخرین نمونه های این خودرو در داخل کشور می گذرد و با توجه به نبود قطعات یدکی باکیفیت و ارزان قیمت برای این هاچ بک جذاب، دیگر کمتر خریداری به سراغ آن می رود و به همین جهت، بازار خرید و فروش آن بسیار کساد است. فولکس گل نیز باوجود تمامی خوبی ها، یکی دیگر از خودروهایی است که هم اکنون ارزش خرید چندانی ندارد!

6. پژو روآ (Peugeot Roa)

تصویر
پژو روآ (Peugeot Roa)

این سدان تولیدی ایران خودرو که درواقع نسخه بهینه سازی شده پژو آردی است، در سال ۸۵ در بازار کشور عرضه شد. در سال ۹۰ نیز ایران خودرو به دلیل مصرف بالای سوخت، مسائل زیست محیطی و هم چنین کمبود تقاضا در بازار، تولید روآ را متوقف کرد.

روآی سال، به یک پیشرانه چهار سیلندر ۱.۷ لیتری مجهز است که درواقع، نمونه بهینه سازی شده و ارتقایافته موتور پیکان است. این موتور می تواند ۸۸ اسب بخار قدرت و ۱۴۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند و حداکثر سرعت آن نیز به ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت می رسد.

از جمله مشکلات رایجی که سرنشینان روآ با آن مواجه هستند، می توان به لرزش اتاق، کیفیت پایین قطعات، عدم هماهنگی اتاق با سیستم دیفرانسیل عقب، صداهای غیرعادی گیربکس و ضعف قدرت و کشش اشاره کرد که قطعا نمونه های فرسوده فعلی موجود در بازار نیز دوچندان مشکل آفرین هستند.

تمامی این مشکلات در کنار بازار خرید و فروش ضعیف و کمبود شدید لوازم یدکی، سبب شده است تا کمتر خریداری به سراغ این خودرو برود. در همین راستا، به شما نیز توصیه می کنیم که اگر قصد خرید پژو روآ را دارید، منصرف شوید.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (164 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (92 نظر) الهام چرخنده: من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (83 نظر) نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (82 نظر) نگاهی به مدل مانتو های اعیانی نسرین مقانلو در عین با حجاب بودن/ میشه هم خوشتیپ بود هم با حجاب+عکس (71 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (61 نظر) نگاهی به ماشین هیوندای هوش پران جعفر غفارنژاد، رقیب مازندرانی هادی چوپان که همه آرزوشو دارن/غول بابلسری سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (53 نظر) خلاقیت زیبا و جالب همسر جوان سید احمد خمینی برای تبریک تولد با یک شعر عاشقانه سنگین و رنگین/ در نگاه من بهارانی هنوز...+عکس (46 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (46 نظر) نگاهی به حیاط دلباز و شاهانه ویلای میلیاردی علی پروین در منطقه خوش آب و هوای تهران +تصاویر/ برای خودش یک باغه (41 نظر) مازیار لرستانی: دلم برای شهره لرستانی تنگ شده+ویدئو (39 نظر) نگاهی به گل آفساید گولسیانی به مس رفسنجان از زاویه ای متفاوت +فیلم/ قهرمانی پرسپولیس با اشتباه محرز داوری مسجل شد (39 نظر) نگاهی به ماشین بِنزِ هوش پران حمید لولایی که همه آرزوشو دارن/آقای کمدین سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (38 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (35 نظر) پنجمین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با صدای بهنام بانی و این چنین برگزار شد+ویدیو/ خوشبخت بشین و عشقتون مانا😍 (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ...