به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کیا ریو یک سدان شهری جمع و جور است که از سال 1384 در سبد محصولات شرکت سایپا قرار گرفته است. نسل اول این سدان دوست داشتنی که براساس پلتفرم فورد فستیوا (Festiva) طراحی و تولید شده بود، اولین بار در سال 2000 و به عنوان یک جایگزین مناسب برای کیا پراید در بازار کره جنوبی عرضه شد. این خودرو پس از یک فروش موفق در سال 2002 تحت یک فیس لیفت قرار گرفت و تغییرات مثبتی را تجربه نمود. نمونه ای از کیا ریو که در سال 1384 به بازار داخلی عرضه شد، در واقع نمونه فیس لیفت نسل اول از این خودرو محسوب می شود که تنها تا سال 1390 بر روی خط تولید شرکت سایپا قرار داشت. در سال 1390 پس از مخالفت شرکت کیا با نصب ایربگ روی این خودرو، تولید آن برای همیشه در بازار ایران خاتمه یافت. ناگفته نماند که در حال حاضر نسل چهارم این خودرو در دو نسخه سدان و هاچبک بر روی خط تولید شرکت کیا قرار دارد.
کیا ریو نسل اول، از طراحی نسبتا ساده ای برخوردار است که شاید در ابتدای ورود خود به بازار ایران (سال 84) کمی متفاوت و جذاب به نظر می رسید اما در حال حاضر نسبت به سدان های امروزی حرف چندانی برای گفتن ندارد. طراحی نمای داخلی ریو نیز چندان زیبا نبوده و تقریبا در تمامی بخش های آن از پلاستیک خشک خاکستری رنگ استفاده شده است. این سدان جمع وجور در بخش فنی به یک پیشرانه 1493 سی سی 4 سیلندر مجهز شده که قادر است 98 اسب بخار در 5500 دور در دقیقه و 135 نیوتن متر در 4500 دور در دقیقه را تولید نماید. پیشرانه 1.5 لیتری این خودرو همچون اغلب محصولات شرکت کیا از استهلاک و مصرف کمی برخوردار است، به طوری که در یک سیکل ترکیبی تنها حدود 7 لیتر در هر صد کیلومتر سوخت مصرف می نماید. نیروی تولید شده توسط پیشرانه کیا ریو از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی یا 4 سرعته اتوماتیک به چرخ های جلو منتقل می شود. این سدان کره ای قادر است طی مدت زمان حدود 11.5 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر دست یابد که عدد مناسبی در مقایسه با سایر خودروهای هم رده به نظر می رسد. در مجموع می توان گفت که کیا ریو یک سدان جمع وجور شهری است که با تکیه بر توانایی های خود می تواند خودرو مناسبی برای استفاده های روزمره محسوب شود.
وضعیت کیا ریو در بازار، از فرش تا عرش
همان طور که در قسمت قبلی گفته شد، ماشین ریو در ابتدا شهرت چندانی بین مصرف کنندگان ایرانی نداشت؛ اما این خودرو به تدریج، موفق شد خود را به عنوان محصولی کم دردسر و بادوام معرفی کند. مشتریان ایرانی نیز که از استهلاک بالای خودروهای پژو و سمند خسته شده بودند، به سرعت این خودرو را محصولی برتر قلمداد کردند که ارزش افزوده قابل توجهی را پس از خرید روانه جیب آن ها می کند.
دست یابی به چنین سطحی از محبوبیت، موجب شد تا این خودرو از نظر قیمتی در بازار پیشرفت کند و خود را به عنوان رقیبی برای پژو پارس مطرح کند؛ درحالی که به طورمعمول، این خودرو با پژو 405 و سمند رقابت می کرد. همانند هیوندای ورنا و هیوندای آوانته، قیمت کیا ریو سایپا نیز پس از توقف تولید افزایش یافت و حتی در مقطعی از پژو پارس هم دوره نیز گران تر خرید و فروش می شد.
مزایای کیا ریو سایپا
ماشین ریو یک سدان جمع وجور اقتصادی است؛ بنابراین نقاط قوت معمول خودروهای این سگمنت را می توان در کیا ریو سایپا یافت. برای مثال، این خودرو مصرف سوختی اقتصادی دارد و با توجه به سهمیه بندی بنزین و افزایش قیمت سوخت، نسبت به سمند و پژو 405 گزینه ای معقول تر به نظر می رسد. مصرف سوخت ترکیبی کیا ریو سایپا، حدود 7 لیتر در هر صد کیلومتر است که البته با رانندگی آرام و اقتصادی، این رقم کاهش خواهد یافت.
یکی از بزرگ ترین مزایای کیا ریو سایپا از ابتدای تولید تاکنون، سیستم تهویه قدرت مند این خودرو بوده است. تقریبا تمامی ایرانیان می دانند که پراید کولر ضعیفی دارد و بخاری آن از کولر نیز ضعیف تر است؛ با این وجود، این خودرو ثابت کرد که خودروهای کره ای پس از یک دهه، پیشرفت قابل توجهی داشته اند و سیستم های تهویه آن ها بسیار کارآمد شده است.
با توجه به شرایط اقلیمی اکثر نقاط ایران که نیمه خشک محسوب می شود، وجود کولر قدرت مند برای مالکان خودروها در کشورمان اهمیت بسیاری دارد و ماشین ریو از این آزمون سربلند بیرون آمده است. بخاری این خودرو نیز عملکردی بهتر از پراید دارد و در سطح رقبای عمده خود هم چون پژو 405 و سمند رده بندی می شود. نکته جالب در خصوص سیستم تهویه این خودرو، قدرت فیلترینگ فوق العاده این سیستم تهویه است، به گونه ای که هیچ گونه ریزگرد و غباری وارد کابین نمی شود؛ درحالی که این مسئله، یکی از معایب معمول در خودروهای داخلی بوده است.
استهلاک اندک نیز یکی دیگر از مزایای کیا ریو سایپا است که در مقایسه با خودروهای خانواده پژو و سمند، به کارت برنده این خودرو تبدیل شده است. در حقیقت، می توان گفت که کیا ریو سایپا توانایی های حرکتی مشابهی با پژو 405 و سمند دارد؛ درحالی که هزینه کمتری برای انجام سرویس های دوره ای و تعمیرات اساسی خواهد داشت. کیا ریو همانند پراید خودرویی کم دردسر است و درصورتی که سرویس های دوره ای این خودرو به موقع انجام شوند، کیا ریو نیاز به تعمیرات جدی پیدا نخواهد کرد. این مزیت در مقایسه با خودرویی هم چون پژو 405 که به دلیل مشکل واشر سرسیلندر شناخته شده است، موجب می شود این خودرو گزینه ای قابل اعتماد برای مصارف طولانی مدت باشد.
معایب کیا ریو سایپا
همانند هر بررسی دیگری، در سوی دیگر ماجرا، معایب این خودرو قرار دارند که موجب می شوند تا مصرف کنندگان از خرید این خودرو صرف نظر کنند. امکانات رفاهی اندک، یکی از نخستین معایب این خودرو بود که از ابتدای تولید این خودرو تا هم اکنون به عنوان یک نقطه ضعف برای این خودرو مطرح بوده است و متاسفانه سایپا نیز با حذف برخی اقلام هم چون چراغ مه شکن جلو، به این عیب دامن زده است. هنگامی که کیا ریو سایپا با پژو 405 ایران خودرو مقایسه شود، این عیب تا حدودی قابل چشم پوشی است؛ اما از زمانی که قیمت این خودرو در بازار افزایش یافت و به رقیب سمند LX و پژو پارس تبدیل شد، این عیب همچون یک زخم کهنه بر پیکر سدان اقتصادی کیا خودنمایی می کند.
ترمزهای ضعیف نیز یکی دیگر از معایب این خودرو بوده اند که این عیب تنها در سال های پایانی تولید ماشین ریو برطرف شد. بخش عمده خودروهای ریو که توسط سایپا تولید شدند، فاقد سیستم ترمز ضدقفل یا ABS هستند و تنها در سال های پایانی تولید، سایپا ترمز ضدقفل را به این خودرو اضافه کرد. به همین دلیل، ترمزهای این خودرو عملکرد مطلوبی ندارند و به خصوص در هوای بارانی و جاده های کوهستانی ممکن است حادثه ساز شوند. ترمزهای ضعیف کیا ریو سایپا، یکی از عوامل مهم در تصادفات این خودرو بوده است و ایرادی غیرقابل چشم پوشی محسوب می شود.
یکی دیگر از معایب کیا ریو سایپا، به ظاهر این خودرو مربوط می شود. خودروهای اقتصادی به طور معمول ظاهر چندان جذابی ندارند و فضای داخلی و خارجی آن ها، از تعدادی خطوط ساده تشکیل شده است. با این حال، سایپا با تعویض رینگ های این خودرو به یک سایز کوچک تر، این ظاهر را ساده تر از همیشه کرده است و البته مقداری ناهماهنگی نیز در نمای جانبی خودرو مشاهده می شود. در سوی مقابل، رقیب ایران خودرویی این خودرو یعنی سمند، با رینگ های آلیاژی به دست مشتریان می رسید.
در نهایت، به بزرگترین مورد در لیست معایب کیا ریو می رسیم و آن، قیمت بالای این خودرو در مقایسه با رقبا خواهد بود. این خودرو به دلیل استهلاک پایین و دوام بالا، به سرعت در بازار کشور به شهرت رسید و پس از توقف تولید، افزایش تقاضا برای خرید این خودرو منجر به افزایش شدید قیمت آن در مقایسه با سایر رقبا شد. برای مثال، مصرف کننده ای که قصد خرید کیا ریو مدل 1387 را دارد، باید حدود 30 درصد بیش از مبلغ موردنیاز برای خرید یک سمند LX یا پژو 405 مدل 1387 را صرف خرید این خودروی سال خورده کند که غیرقابل قبول خواهد بود. کیا ریو در مقایسه با پژو پارس هم سن، قیمت برابری دارد؛ اما فضای داخلی کوچک تر، امکانات رفاهی کمتر و ظاهری ساده تر، این خودرو را در رقابت با پژو پارس به بازنده میدان تبدیل می کنند.