در این مطلب ما قصد داریم در مورد چگونگی آموزش کودکان در مورد پول صحبت کنیم، چنان که همه می دانید مدارس در همه جای دنیا فاقد تخصص در زمینه اینگونه آموزش ها هستند ضمن اینکه در جایگاه این آموزش هم نمی توانند باشند زیرا کمتر کودکان با مدرسه تعامل مالی دارند بنابر این این جزء وظایف خانواده هاست که با دقت و مداومت در این آموزش، فرزندان خود را مهیای زندگی آینده کنند.
آموزش کودکان در مورد پول بسیار ضروری است و دانشی است که در زندگی آینده به آن نیاز جدی دارند. پس چرا هر چه زودتر این آموزش ها را شروع نکنیم و فرصت هایی را پیش نیاوریم که به فرزندان خویش نشان دهیم که ارزش پول چیست و چگونه باید آن را مدیریت کنند؟
در این برهه از زمان که رکود اقتصادی سراسر جهان را در بر گرفته ما بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم به فرزندانمان بیاموزیم با پولی که به دست می آورند چه باید بکنند، چگونه آن را به شکل صحیح پس انداز کنند و چیزهایی را که در مورد مدیریت مالی و بودجه گذاری لازم است بدانند به آنها آموزش دهیم و فرزندان خویش را با دانش پولی صحیح مهیای زندگی و آینده کنیم.
آموزش های مهارتی در رابطه با پول به فرزندتان بسیار مهم و ضروری است. شما ممکن است در رابطه با فعالیتهایی مثل دوچرخه سواری و غیره میتوانید با فرزندتان صحبت کنید اما در رابطه با پول ممکن است برایتان سخت باشد. زیرا باید آن ها را در رابطه با این موضوع قانع کنید. طبق آمار و نظرسنجی ها والدین در رابطه با مواد مخدر و رابطه های جنسی خیلی راحت میتوانند با فرزندشان صحبت کنند. بسیاری از پدر و مادرها به این فکر نمیکنند که آیا خودشان درباره این موضوع و مسئله اطلاعات و شناخت دارند یا خیر؟ پس با توجه به این موضوع طبق تحقیقات انجام شده رفتار مالی والدین روی کودکان بسیار تاثیر گذار است.
فعالیت هایی برای آموزش پول به کودکان
آموزش مسائل پولی به کودکان کار دشواری نیست. فقط باید فعالیتهای زندگی روزمره خود را به تجربیات یادگیری تبدیل کنیم. به عنوان مثال؛ رفتن به بانک، فروشگاه یا دستگاه خودپرداز با کودک می تواند فرصت خوبی برای گفتگو در مورد پول و نحوه ی استفاده از آن باشد. در مورد مسائل مالی، ندانستن بسیاری از مسائل می تواند به ما آسیب بزند.
فرزندتان را برای کمک های خیرخواهانه تشویق کنید:
یکی از رفتارهایی که باید با فرزندتان داشته باشد این است که به فرزندتان یادبدهید به دیگران کمک کند و دست نیازمندان را بگیرد. شما میتوانید پول هایی که به فرزندتان میدهید را در 3 ماه پس انداز کنید. میتوانید بخشی از آن را صرف امور خیریه کنید و به سازمان ها و نهادهایی که نیاز به پول دارند کمک کنید. شما با انجام این کار میتوانید به افراد نیازمند هم کمک کنید.
پس انداز و سرمایه گذاری
یکی از کارهایی که باید کودکتان یاد بگیرد این است که رضایت کامل داشته باشد. همانطور که پدر و مادرها باید به فکر پس انداز و سرمایه گذاری باشند به فرزندشان هم باید آموزش بدهند. البته این کار ممکن است طول بکشد . شما به یک برنامه ریزی نیاز دارید. حتی ممکن است حدود یک ماه طول بکشد پس عجله نداشته باشید.
در این مدت کودکتان از وسایل خودش مراقبت میکند و سعی میکند وسایل و اتاق خود را مرتب نگه دارد تا آسیبی بهشان نرسد. شما متوانید پولی را که به فرزندتان میدهید را توی قلک و یا یک شیشه بگذارید تا کودک ببیند که روز به روز به پول اش اضافه میشود و ظرف و قلکش پر میشود.
تنظیم بودجه و هزینه ها
شما میتوانید با انجام فعالیت های زیر به کودکتان آموزش دهید که هزینه اش را مدیریت و تنظیم کند. با انجام این فعالیت ها میتواند در آینده و در زندگی اش از این تجربه ها استفاده کند و بسیار برایش مفید خواهد بود. شما میتوانید با فرزندتان به خرید بروید تا او هزینه ها را ببیند. اگر که میخواهید از بیرون غذایی را تهیه کنید و میبینید هزینه اش بالا است الان میتوانید مواد اولیه را تهیه کنید و خودتان آشپزی کنید تا هزینه ها کم شود. به نظر شما کودک میتواند قیمت ها را مقایسه کند؟
سود برای کودک جالب است
شما میتوانید پس انداز فرزندتان را در بانک ذخیره کنید به سودی که برایش واریز میشود توجه کنید. سودی که واریز میشود برای فرزندتان ذخیره کنید. البته که حساب های پس انداز سود قابل توجهی ندارند.
شما میتوانید برای شروع به کودکتان یک سکه بدهید و سودش را هم به کودک پرداخت کنید. در روز دوم به همان مقداربه پولش اضافه کنید. این کار را تا 10 رو ازدامه دهید و در روز 11 متوقفش کنید. شما میتوانید بار این کار فرزندتان را به پس انداز و جمع آوری پول تشویق کنید.
در ادامه با چند روش آموزش پول به کودکان که کمک می کند تا متوجه شوند چه زمانی باید پول را پس انداز و چه وقت خرج کنند آشنا می شوید.
آموزش پس انداز کردن
یک قلک یا یک شیشه تهیه کنید یا چیزی که شفاف باشد و بچه ها بتوانند اضافه شدن پول را ببینند. شما می توانید یک خط برای تعیین هدف بصری ترسیم کنید و آن ها می توانند جمع شدن سکه ها را مشاهد کنند. لوین مطرح می کند:
این کار بیشتر برای بچه های کوچک تر که نمی توانند پول را بشمارند مناسب است چون آن ها این حس را پیدا می کنند که به سمت هدف در حال حرکت هستند. کودکان پیش دبستانی هم می توانند شیشه را با برچسب یا رنگ مطابق میل خودشان تزئین کنند تا به آن ها در ایجاد ارتباط با پول کمک کند.
آن ها را برای باز کردن حساب بانکی شان با خود به بانک ببرید. دیدن بانک به آن ها کمک می کند تا بفهمند که پول هایشان به کجا می رود و با مفاهیم بانک و موسسات مالی هم آشنا می شوند. همچنین بررسی کنید که آیا بانک شما برنامه ای برای آموزش پول به کودکان یا توری خاص برای کودکان دارد.
به آن ها اجازه دهید تا خودشان اهداف پس اندازشان را تعیین کنند. ایده خوبی است که تمام پول بچه ها را برای دوران دانشگاه پس انداز کنید اما بچه های کوچک از تعیین اهداف کوچک که برای آن ها سرگرم کننده و معنادار است چیزهای زیادی یاد می گیرند.
دستورالعمل هایی برای پس انداز و خرج کردن پول در نظر بگیرید. در برخی از خانواده ها بچه هایشان به طور جداگانه درصد مشخصی از پول را پس انداز می کند. اگر این کار را انجام می دهید، حتما پول کمی به بچه ها بدهید و از پدر و مادربزرگ ها هم بخواهید همین کار هنگام دادن هدایای نقدی انجام بدهند.
عادت های خوب خرج کردن و پس انداز را الگو قرار دهید. براساس نظرسنجی انجام شده توسط TheMint.org، والدین بیشترین تاثیر را بر نحوه پس انداز یا خرج کردن پول کودکان دارند. عادت های خرج کردن خودتان را بررسی کنید: اگر شما به بچه ها می گویید که باید معقولانه پول خرج کنند اما خودتان به سرعت آخرین مدل گوشی یا لباس را می خرید، آیا صحبت های شما تاثیر خواهد داشت؟ همچنین با فرزندان متناسب با سن شان درباره تصمیمات مالی که به عنوان یک بزرگسال اتخاذ می کنید صحبت کنید.
آموزش خرج کردن
یکی از اصول اولیه آموزش پول به کودکان نشان دادن اسکناس و سکه و آموزش ارقام است. به آن ها پول را نشان دهید. بزگسالان ممکن است هزینه ها را با کارت اعتباری یا به صورت الکترونیکی پرداخت انجام دهد اما کودکان وقتی که پول و سکه را ببینند بیشتر درک می کنند.
ما باید به خاطر داشته باشیم که کودکان امروز نسبت به زمان ما پول نقد و معاملات مالی را کمتر می بینند. ما باید اطمینان حاصل کنیم که بچه ها درکی از پول نقد به عنوان مبنایی برای یادگیری بیشتر در مورد پول در آینده داشته باشند. حتی اگر فکر کنیم که نسل آن ها از پول نقد استفاده نخواهد کرد، باز هم کودکان نیازمند دیدن یک شی ملموس هستند.
اجازه تجربه خرید کردن و پرداخت پول را به آن ها بدهید. اگر برای خریدن یک خوراکی بعد از مدرسه یا مهدکودک جایی توقف کردید، به فرزندتان کمی پول بدهید و اجازه دهید خودش انتخاب کند. او به سرعت تفاوت قیمت یک بسته کوچک چیپس با بزرگتر را خواهد فهمید.
تفاوت بین خواسته و نیاز را آموزش دهید. با کودکان صبحت کنید در مورد اینکه تبلیغات طراحی شده اند تا در آن ها برای خرید چیزی که آن ها می فروشند احساس نیاز ایجاد کنند. از آن ها بپرسید، این چه ارزشی دارد؟ اوایل که به بچه ها پول می دهید، اغلب وسوسه می شوند تا آن را صرف اسباب های ارزان قیمت کنند. خوب است که به آ ن ها اجازه دهیم تا وسایل بنجل و بدردنخور را بخرند اما همچنین برای آن ها مشخص کنید که کدام اسباب بازی برای مدت طولانی تری قابل استفاده بوده یا علاقه بیشتری به آن ها داشته است.
قیمت ها را با بچه های بزرگتر مقایسه کنید. اگر شما به دنبال خرید یک تلویزیون یا رایانه جدید هستید، از فرزندتان بخواهید تا در هنگام نگاه کردن به کاتالوگ ها یا جستجو در اینترنت برای انتخاب بهترین خرید به شما کمک کند. وقتی برای غذا خوردن بیرون می روید می تواند به شما در محاسبه هزینه غذا یا مقدار پولی که باید پس بگیرید کمک کند.
به کودک اجازه دهید تا از تجربیات درس بگیرد. این مسئله شامل تصمیمات نادرست هم است اگرچه دردناک است که مشاهده کنید فرزندتان پولش را هدر می دهد.
نتیجه آموزش کودکان درباره پول
آموزش کودکان درباره پول، مهارت های سواد مالی آنها را بالا می برد و در نتیجه ترغیب می شوند که راههای کسب درآمد را از همان سنین پایین بیازمایند و وقتی به بزرگسالی می رسند در مورد تامین معاش خانواده مسئولیت پذیرتر و صاحب قابلیت های بیشتری می شوند. در این خصوص ما می توانیم در مورد شغل خودمان با فرزندمان توضیح دهیم ؛ این که ما چه کاری انجام می دهیم، چه مدت زمانی را صرف انجام کار خود می کنیم، مبلغی که تحت عنوان حقوق دریافت می کنیم و نهایتا این که درآمد ما صرف چه هزینه هایی در خانواده می شود.
بیشتر ما وقتی فرزندانمان را در باره پول آموزش می دهیم این موضوع را خیلی جدی نمی گیریم، باید آگاه باشیم که آموزش نادرست و ناکافی ما، کودکان را به سمتی سوق ندهد که نتیجه عکس حاصل شود. در کلیه مراحل آموزش کودکان، این نکته را مد نظر داشته باشید که تمام آموزش ها باید جنبه عملی داشته باشد و کودک بتواند آموزش ها را تجربه کند ضمنا این آموزش ها به صبر و شکیبایی نیاز دارد زیرا در دراز مدت نتیجه می دهد پس اگر در مدت زمان کوتاه به نتیجه نرسیدید آموزش ها را قطع نکنید، مداومت داشته باشید و یقین داشته باشید که نتیجه خواهید گرفت.