به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، به طور کلی تحقیر (شرم ایجاد کردن) شامل :
- اظهار نظر های کلامی : « اینقدر مثل بچه ها رفتار نکن!» ، «خیلی بی عرضه هستی»، «یعنی آنقدر احمق هستی که …»
- تحقیر کردن در فضای عمومی
- تحقیر کردن در رسانه های اجتماعی و غیره است
و این تحقیر شدن برای آن ها دارای عوارضی مخرب است.
که یکی از عوارض تحقیر در دوران کودکی احساس شرم است.
معمولا افرادی که تحقیر می شوند در دوران کودکی، احساس شرم دارند، فاقد حس دوست داشتن خود هستند و خود کاذب آن ها تحت سلطه آن ها قرار می گیرد، که ترکیبی است از تکنیک های سازگاری و مکانیزم های مقابله ای که آن ها برای مقابله با آسیب های حل نشده خود ایجاد کرده اند.
همه دیده ایم که نوجوانان و حتی کودکان کم سن تر تحت تاثیر احساس ناامنی ، از همه و از جمله دوستانشان انتقاد می کنند . مادری می گوید : « وقتی دختر ۱۴ ساله من در حال جنگ با خواهر وبرادرش نباشد ، اعصاب ما را با انتقاد از دوستانش خراب می کند .»
گرچه تحقیر دوستان و برادر و خواهر یکی از رفتار های متداول نوجوانان است ، معتقد نیستیم که پدر و مادر دست روی دست بگذارند و اقدامی نکنند .
به اعتقاد ما پدر و مادر باید برحسب مورد در مخالفت با سخنان تحقیر آمیز فرزندشان حرف بزنند و در توجیه حرفشان دلیل بیاورند :
دلایل تحقیر کردن دیگران در کودکان
۱ – نشانه احساس نا امنی است . تنها کسانی دیگران را تحقیر می کنند که فاقد اعتماد به نفس هستند .
۲ – دیگران ، حتی اگر در ظاهر تحقیر و تمسخر را به شوخی بگیرند و حرفی نزنند ، در باطن دلگیر می شوند . آن را فراموش نمی کنند ؛ منتظر فرصت می نشینند تا تلافی کنند .
۳ – تحقیر بیش از همه به تحقیر کننده لطمه می زند ، کسانی که به دیگران احساس خوب بدهند بیشتر مورد توجهن قرار می گیرند .
۴ – نوجوان ها ، درست موقعی که بیش از هر زمان به احساس خوب نیازمندند ، با تحقیر و تمسخر ، اعتماد به نفس یکدیگر را خدشه دار می سازند .
مادری در تلاش برای وادار کردن امید ، پسر ۱۵ ساله اش تا از سر به سر گذاشتن دوستان و برادر ۷ ساله اش ، امیررضا ، دست بردارد ، حرف های شنیدنی دارد . او می گوید : امید قبول کرد که یک هفته تغییر رفتار دهد و نتیجه آن را ببیند . هنوز سه روز نگذشته بود با تعجب به من رجوع کرد و گفت :
« فرشید امروز به خاطر رفتار جدیدم از من تشکر کرد . مثل اینکه فرید هم راضی تر است . سعید می خواست تغییر رفتار یک هفته ای ام را مدتی تمدید کنم . حالا می فهمم که سر به سر گذاشتن دیگران چقدر بد است . بهتر است طوری رفتار کنم که اطرافیانم را ناراحت نکنم . »