به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، سنین باروری زیر ۱۹ سال و بالای ۳۴ سال به عنوان حاملگی های پرخطر تلقی می شوند. برای حاملگی های سنین ۱۵ تا ۱۹ سال اصطلاح حاملگی نوجوانی به کار برده می شود. طبق آمارهای مرکز ملی بهداشت، حاملگی های این دوران ۱۳ درصد کل تولدها را تشکیل می دهند.بارداری در سنین پایین می تواند با خطرات مختلفی همراه باشد که هم مادر و هم فرزند را تحت تأثیر قرار می دهد. ما در ابتدا به پیامدهای بارداری نوجوان و تاثیرات نامطلوب آن بر مادر پرداخته ایم.
بروز فشار خون بالا
در سنین نوجوانی احتمال بروز فشار خون دوران بارداری یا همان وضعیت پره اکلامپسی به میزان بیشتری وجود دارد. این امر می تواند منجر به بروز مشکلات کلیوی جدی در مادر شده و یا حتی منجر به مرگ جنین شود.
دچار شدن به زایمان زودرس
آمارها و مشاهدات نشان می دهند احتمال بروز زایمان زودرس، به دنیا آوردن فرزندان نارس و با وزن پایین تر از حد معمول در بارداری نوجوانان بیشتر اتفاق می افتد.
دچار شدن به آنمی یا همان کم خونی در دوران بارداری
بارداری در سن پایین همواره با خطر بروز کم خونی شدید همراه است. این مسئله باعث می شود که مادر در طول بارداری دچار ضعف بیشتری شده و دائماً حالاتی شبیه خستگی مفرط را تجربه کند. کم خونی دوران بارداری همچنین در کیفیت رشد جنین نیز اثر می گذارد. به همین خاطر در صورتی تجربه حاملگی در سنین پایین لازم است همواره از نظر فاکتورهای خونی مورد ارزیابی قرار بگیرید.
مرگ در پی زایمان از تاثیرات بارداری در سن پایین
امروزه با پیشرفت علم پزشکی و افزایش سطح بهداشت کشور آمار مرگ و میر بانوان در پی زایمان تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است و تقریباً به ندرت اتفاق می افتد. با این حال بررسی ها نشان می دهد اکثر مادرانی که در طول زایمان دچار مشکلات جدی می شوند و یا جان خود را از دست می دهند در بازه سنی بین 15 تا 20 سال قرار دارند.
افزایش فشارها و مشکلات روانی
نوجوانی به خودی خود دوره ای است که همواره با چالش های فراوانی رو به روست. افراد در این زمان می خواهند خودشان را پیدا کنند و به هویت دلخواهشان دست یابند. این مسئله در کنار استقلال طلبی و تلاش برای رهایی از قید و بند خانواده می تواند دغدغه های زیادی را برای فرد به همراه بیاورد. بارداری در چنین شرایطی فشارهای بسیار بیشتری را بر فرد تحمیل می کند و باعث بالا رفتن آسیب پذیری روانی مادر می شود. در نتیجه بسیاری از بانوان که اولین بارداری خود را در سن پایین تجربه می کنند به مشکلاتی نظیر درگیری با اضطراب مزمن و افسردگی دچار می شود. این مسئله به خودی خود بر کیفیت رابطه مادر و فرزند تأثیر می گذارد و می تواند باعث کاهش توانایی فرد برای مراقبت از کودک شود.
درگیری با پیامدهای اجتماعی
افراد در دوره نوجوانی هنوز در حال تحصیل هستند. افزایش فشارهای مالی و روانی، بیشتر شدن مسئولیت های زندگی و ناتوانی در رسیدگی به همه این ها می تواند دختران کم سن و سال را با آسیب هایی نظیر ترک تحصیل مواجه کند که به طور کلی سطح سواد جامعه را تحت تأثیر قرار داده و امنیت مالی زنان در آینده را نیز تهدید می کند چراکه زنان با سطح تحصیلات پایین بسیاری از مشاغل را از دست می دهند.
بارداری در سن پایین و تأثیرات نامطلوب آن بر کودک
پیامدهای بارداری در سنین پایین تنها به مادر محدود نمی شود بلکه می تواند تا حد زیادی بر سلامت نوزاد نیز اثر بگذارد. برای مثال در حالت طبیعی بارداری شامل 40 هفته است. با این حال به دنیا آمدن نوزاد در هفته های سی و هشتم و سی و نهم نیز اغلب طبیعی در نظر گرفته می شود. اما مادرانی که بارداری در سنین پایین را تجربه می کنند در بسیاری از موارد قبل از رسیدن به هفته سی و هفتم دچار علائم زایمان می شوند که این امر به تولد نوزاد نارس می انجامد. نوزادان نارس به دلیل تکمیل نشدن دوره رشدی ممکن است به مشکلات مختلفی مبتلا باشند که شدت آن ها بستگی به میزان زود به دنیا آمدن آن ها دارد. از جمله این مشکلات می توان به اختلالات تنفسی و عدم برخورداری از وزن کافی اشاره کرد.
کمبود وزن به خودی خود معمولاً باعث بروز مشکلاتی در شیر خوردن نوزاد می شود. چراکه این کودکان از انرژی کافی برای گرفتن پستان مادر برخوردار نیستند و هنوز به آمادگی کافی برای این امر دست نیافته اند. همچنین این کودکان به احتمال بیشتری در دوران بزرگسالی به مشکلات قلبی و دیابت مبتلا می شوند.
وزن کم نوزاد به هنگام تولد می تواند رشد مغزی او را نیز تحت تأثیر قرار دهد. مطالعات نشان داده است که بسیاری از این نوزادان در آینده با اختلالاتی نظیر اختلالات یادگیری در مدرسه مواجه می شوند. با این حال این مسئله در مورد همه نوزادان نارس صدق نمی کند و عوامل مختلفی می توانند در آن تأثیر بگذارند.