چرا بعضی ها از تصمیم گرفتن میترسند؟

  شنبه، 23 مرداد 1400   زمان مطالعه 12 دقیقه
چرا بعضی ها از تصمیم گرفتن میترسند؟
فوبیا یا ترس از تصمیم گیری؛ انتخاب های ما چه مربوط به تصمیم گیری های کوچک در امور پیش پا افتاده باشند و چه تصمیم گیری مهم و سرنوشت ساز، همواره با فصل مشترکی از ترس ها، تردیدها و عواقب همراه هستند. در ادامه مطلب با راه های مقابله با این ترس آشنا میشویم. با ما همراه باشید.

هم در مدرسه و هم در زندگی، شما به طور طبیعی با تعداد زیادی تصمیم رو به رو خواهید شد. بعضی از آنها مهم تر از بقیه به نظر خواهند رسید. محدوده تصمیماتی که شما در طول روز می گیرید، از راه های گوناگونی بر زندگی تان تاثیر گذارند که بسیاری از آنها هنگام تصمیم گیری برای شما ناشناخته هستند. بعضی از مردم درباره ی تصمیم گیری اشتباه بسیار نگران هستند که آن ها از فوبیای تصمیم گیری یا ترس از تصمیم گیری رنج می برند.تفاوت بین صرف کردن زمان برای سنجیدن تصمیم و گرفتاری به اضطراب به حدی است که شما به طور کلی از روند کار اجتناب می کنید. ما قصد داریم در این قسمت با تعریف فوبیای تصمیم گیری، آن را شکست دهیم و با ارائه ی نکاتی، در غلبه بر این ترس به شما کمک کنیم.

فوبیای تصمیم گیری یا decidophobia چیست؟

همواره در محیط کار یا در زندگی شما به طور طبیعی با تصمیمات زیادی روبه رو خواهید شد. برخی از این تصمیماتی که می گیرید شاید در نظر شما ساده و ناچیز باشند، اما به مرور زمان روی زندگی شما تاثیر می گذارند. گاهی اوقات ممکن است که فردی هنگام تصمیم گیری با مشکلاتی رو به رو شود. در واقع هنگام تصمیم گیری مهم، بزرگترین دشمن ما ترس است. برای اینکه زندگی خود را آسان کنیم باید بر فوبیای تصمیم گیری (ترس از تصمیم گیری) اشتباه غلبه کنیم. خیلی از ما هنگام تصمیم گیری بسیار مضطرب می شویم و از انجام کار صحیح می ترسیم، چون فکر می کنیم این تصمیمی که قرار است بگیریم یک تصمیم اشتباه است! با وجود همه این ترس ها باید بدانید که اگر نمی توانید تصمیم درستی بگیرید ، قطعا نمی توانید چیزی در زندگی خود تغییر دهید و نمی توانید پیشرفت کنید، نمی توانید دنیای اطراف خود را بهبود ببخشید، شما باید یاد بگیرید که برای پیشرفت در زندگی و شغل خود، تصمیم درست بگیرید.

ترس از تصمیم گیری اشتباه یا decidophobia چیست؟

ترس از تصمیم اشتباه یا ترس از تصمیم گیری اشتباه معمولا زمانی اتفاق می افتد که نیاز به تصمیم گیری مهمی باشد و شخصی که باید این تصمیم را بگیرد دچار سردرگمی بالایی می شود و احتمالا در طول این فرآیند تصمیم گیری، بیش از حد به نظرات دیگران اهمیت می دهد و در نتیجه کنترل زندگی خود را از دست می دهد. در شدید ترین حالت ممکن، کسانی که این ترس را دارند حتی وقتی به تصمیم گیری چیزی فکر می کنند، حملات وحشت زده را تجربه می کنند، حملاتی همچون تپش قلب، تنگی نفس، بالا رفتن فشار خون، یا تعریق را حس می کنند.

برای جلوگیری از این احساسات، معمولا افرادی که ترس از تصمیم گیری دارند ، از قرار گرفتن در موقعیت هایی که مجبور به تصمیم گیری هستند خودداری می کنند. با این حال همین رفتار و ری اکشن می تواند واقعا دردسر ساز باشد.قبل از اینکه در مورد چگونگی غلبه بر ترس از تصمیم گیری بپردازیم ، می خواهیم لیستی از علائمی که نشان می دهد فرد فوبیای تصمیم گیری دارند را بازگو کنیم. اگر هنگام تصمیم گیری های مهم یا غیره، دچار این علائم شوید مطمئنا شما مبتلا به فوبیای تصمیم گیری هستید.

رابطه کمال گرایی و فوبیای تصمیم گیری

به طور کلی کمالگرایی به معنای خواستن کمال هرچیزی است. این شامل انتخاب اهداف کمال گرایانه تا طی کردن مسیر رسیدن به این اهداف بدون هیچ نقصی است.متاسفانه افراد زیادی فکر می کنند که کمال گرایی از موجبات موفقیت است. اما واقعیت این است که همیشه این طور نیست و کمال گرایی می تواند باعث شود اهدافی کامل و فراتر از توان داشته باشید. هم چنین به جای کسب تجربه و بهره برداری از تک تک لحظات در مسیر رسیدن به اهدافتان، همواره درگیر بی نقص کار کردن خواهید بود.

گاه افراد به دلیل کمال طلبی دچار فوبیای تصمیم گیری می شوند. در کمال گرایی فرد همواره خواهان دستیابی به بهترین گزینه یا بهترین نتیجه است و زمانی که این موضوع به تصمیم گیری ارتباط یابد می تواند باعث اختلال یا ترس شود زیرا فرد می خواهد بهترین تصمیم را اتخاذ کند اما کمال گرایی در وی مانع از این تصمیم گیری و یا به تعویق افتادن مستمر آن می شود. در این حالت فرد از تصمیم گیری عاجز است زیرا هر تصمیمی با توجه به کمال گرایی وی، ناقص یا دارای ضعف است که این امر باعث می گردد به تدریج فوبیای تصمیم گیری در شخص ایجاد شود.

علائم ترس و فوبیای تصمیم گیری

قبل از اینکه در مورد چگونگی غلبه بر این ترس صحبت کنیم، علائم رایج مرتبط با آن را بررسی خواهیم کرد. برخی از علائم فوبیای تصمیم گیری عبارتند از:

  • اضطراب
  • حمله عصبی
  • تنش عضلانی و تعریق بیش از حد
  • افزایش وابستگی به دیگران برای تصمیم گیری
  • تصور روانی بودن
  • ناتوانی در کنار آمدن با اضطراب ناشی از تصمیم گیری

چه عواملی موجب ترس از تصمیم گیری می شوند؟

اگر احساس می کنید که از تصمیم گیری ترس دارید، احتمالا از خود می پرسید که چرا به این فوبیا مبتلا شده اید. هیچ دلیل دقیقی وجود ندارد اما کارشناسان احتمال می دهند که علت آن وقوع یک حادثه آسیب زا در گذشته باشد. علاوه بر این، اگر کسی که سابقه ابتلا به بیماری روانی داشته باشد، حادثه آسیب زننده روانی اتفاق بیفتد، شرایط بدتر هم خواهد شد.تصمیم ها جهت کنار آمدن با یک حادثه دردناک در کودکی می توانند گیج کننده یا ترسناک باشند. اگر احساس می کنید که در اتخاذ تصمیم های پیش رویتان ناتوان هستید یا نمی توانید آن را کنترل کنید، این کار برای شما بیشتر صادق است و حتی این تصمیم ها ممکن است بسیار بزرگتر هم به نظر برسند:

  1. افراد تحت تأثیر انتخاب دیگران قرار می گیرند.
  2. پول نقش دارد.
  3. ترس از دست دادن وجود دارد(FOMO).
  4. عدم اعتماد به وضعیت
  5. طولانی شدن فرایند تصمیم گیری
  6. فشار همسالان

ترس از تصمیم گیری

عوارض جانبی ترس از تصمیم گیری

ترس از تصمیم گیری بر زندگی و روابط شما تاثیر گذار است. برخی از نتایج منفی مرتبط با این ترس عبارتند از:

  • از دست دادن روابط
  • از دست دادن فرصت ارتقا و ترقی در محل کار
  • عدم تجربه سفر
  • مواجهه با مشکلات مالی زیرا شما نمی توانید تصمیم بگیرید در چه چیزی سرمایه گذاری کنید یا چه مقدار پس انداز کنید.

این تصمیمات تاثیر مشخصی بر زندگی افراد دارند بنابراین اقدام برای غلبه بر این ترس مهم است.

چه کسانی در معرض ابتلا به Decidophobia هستند؟

به طور کلی این قشر از افراد بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به فوبیای تصمیم گیری هستند:

  • افراد وسواسی یا افراد کمال گرا که همیشه تصور می کنند همه چیز باید در حد کمال و عالی خودش باشد،
  • افرادی که به دیگران، خانواده، همسر و... خود وابسته هستند اغلب دچار این فوبیا می شوند،
  • افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند،
  • افراد افسرده به دلیل بی حوصلگی و بدبینی اغلب دچار این فوبیا می شوند،
  • و در نهایت افراد بی تجربه یا کسانی که مهارت تصمیم گیری خودشان را افزایش نداده باشند.

راه حل و چاره ترس از تصمیم گیری

مثل همیشه ف هستند نکاتی که برای کنار آمدن با فوبیای تصمیم گیری به شما کمک می کند. اگر خود و یا اطرافیانتان از این فوبیا رنج می برید، در ادامه این بخش به بررسی چند روش برای غلبه بر فوبیای تصمیم گیری یا ترس از اشتباه انجام دادن کار می پردازیم:

1. تصمیمات عملی بگیرید

خوب است که از تصمیم گیری عجولانه بترسید اما برای شکستن این ترس کافیست آن را دنبال کنید و با انتخاب خود با ترس روبه رو شوید.قسمت بندی تصمیم را امتحان کنید:برای دسته بندی تصمیمات خود از یک نمودار بدین شکل استفاده کنید:

2. تعداد تصمیمات را کاهش دهید

یکی از بهترین راه ها برای غلبه بر ترس این است که آمادگی گرفتن تصمیمات کمتر را پیدا کنید. مثلا شما می توانید این کار را با تهیه یک برنامه غذایی و پایبندی به آن و یا پوشیدن لباس های روزانه عملی کنید. (این کار را استیو جابز انجام داد تا بتواند از قدرت مغز خود برای تصمیمات بزرگتر استفاده کند)

3. کنجکاو باشید

در مسیر انتخاب قدم های کوچک بردارید. می توانید این کار را با پرسیدن سوالاتی از خود عملی کنید. مانند:”بدترین نتیجه ممکن چیست؟” “ چه اتفاقی می افتد ؟” اگر شرایط به سود من پیش برود چه خواهد شد؟”

4. دیدگاه خود را تغییر دهید

سعی کنید با فرض این که با یک انتخاب برای فرد دیگری غیر از خودتان مواجه هستید، این سوال را از خودتان بپرسید :«X چه کاری انجام می دهد؟» سپس اقدام کنید تا وضعیت موجود را ببینید و قدم بعدی را ارزیابی کنید.

5. خود را توان مند کنید

پس از پرسیدن بهترین و بدترین نتایج از خود، در نظر بگیرید که ممکن است بدترین حالت برای شما رخ دهد اما به خود یادآوری کنید که می توانید بر آن غلبه کنید. حقیقتا، احتمال نتیجه منفی نیز می تواند فرصتی برای رشد ایجاد کند. با تغیر ذهنیت خود در جهت مثبت گرایی، می توانید خود را برای مدیریت چالش های گوناگون آموزش دهید.

6. دلیل خود را بدانید

با تعیین سه هدف اصلی یا اولویت های خود، قادر هستید با تصمیماتی که به آن ها ختم می شوند شروع کنید بنابراین میتوانید در مرحله اول به سمت تصمیمات مهم تر بروید. اگر از خود پرسیدید که «این تصمیم به من کمک می کند تا به هدفم دست پیدا کنم؟» و پاسخ “خیر” یا “بعدا” بود ، اجازه دهید آن تصمیم برای بعد بماند و اولویتی را به آن اختصاص دهید.

7. هر دو طرف ماجرا را در نظر بگیرید

در اکثر موارد به این دلیل انتخابی خطرناک یا ترسناک به نظر می رسد که پیامد منفی آن در راس ذهن شما است. اما حتما طرف مقابل سکه را نیز در نظر بگیرید. اگر اقدام نکنید چه اتفاقی می افتد؟ این می تواند به همان اندازه بدتر از انتخابی باشد که ابتدا ترسناک و خطرناک به نظر می رسید.

8. تنفس و تنفس درمانی

وقتی دچار حملات عصبی یا اضطراب می شوید، راه حل اول این است که بتوانید تنفس خود را کنترل کنید. شما باید تمرین کنید و با تمرکز بر نحوه بالا و پایین رفتن قفسه ی سینه و شکم هنگام دم و بازدم، به تنفس عادی خود برگردید. می توانید نفس های خود را بشمارید و دم را با بازدم مطابقت دهید تا کنترل را به دست گیرید.

9. از اشتباهات خود بیاموزید

شما یک، دو یا چند بار اشتباه کرده اید و در نهایت متوجه شدید که آن کار “اشتباه” بوده است. این را متوجه شدید زیرا اقدام کردید و مجبور شدید به نتیجه ای کمتر از حد مطلوب راضی شوید.نکته ی مهم اینجاست که باید این را به عنوان یک درس در نظر بگیرید چرا که برای مرتبه بعد که تصمیمات مشابه می گیرید، آگاهی بیشتری خواهید داشت و این آگاهی فقط با تمرین، اشتباه کردن و یادگیری از آن اتفاق خواهد افتاد.

10. درمان از طریق رفتار شناسی

برای برخی افراد پیدا کردن فردی که به صورت حرفه ای به آن ها کمک کند ، روش خوبی در غلبه بر این ترس است. یک درمانگر ممکن است از طریق درمان شناخت رفتار (CBT) با شما کار کند تا دلایل اصلی ابتلای شما به فوبیای تصمیم گیری را کشف کند. پس از آن روش هایی برای غلبه بر این احساسات ارائه می دهد.

11. کمک بخواهید

همیشه به خاطر داشته باشید که هنگام تصمیم گیری پشتیبانی می شوید. افرادی در اطراف شما مثل یک دوست، یکی از اعضای خانواده، یک مشاور تحصیلی، یک مربی، رئیس یا هر شخص دیگری دوستدار موفقیت شما هستند بنابراین در زمان نیاز پشتیبانی تان خواهند کرد.

12. به احساس تان گوش دهید

در اکثر موارد قبل از اینکه فرصت کافی برای فکر کردن به انتخاب ها داشته باشید، احساس شما پاسخ درستی دارد. شما باید به آن گوش دهید و اعتماد کنید زیرا این احساسات دل از غریزه ناشی می شوند.

13. کمتر نگران باشید

سعی کنید به خود یادآوری کنید تنها مسئله مهم نتیجه نیست. در صورت عدم موفقیت می توانید دوباره امتحان کنید . بیشتر موارد دائمی نیستند و در صورت بروز اشتباه، روش هایی برای جبران وجود دارد.

14. تمرین یوگا و ذهن آگاهی

راه دیگر برای غلبه بر اضطراب عمومی و استرس ، ورزش و یا یوگا و تمرین ذهن آگاهی است. یوگا تمرینی ذهنی و جسمی است و می تواند به شما کمک کند تا مانند حضور ذهن ، روی زمان حال متمرکز شوید بنابراین می توانید وضعیت فعلی خود را به وضوح ببینید و روی آنچه الآن هستید تمرکز کنید. این کار به شما در کاهش اضطراب و غلبه بر ترس از آینده و شکست کمک می کند.

خوب است به یاد داشته باشید که ترس؛ یک احساس است و از تهدید نشأت می گیرد. ذهن خود را آموزش دهید تا احساس خود را قبول کند و بپذیرد به طور کلی روش”صحیح” یا “غلطی” وجود ندارد و حتی ممکن است غریزه شما به ترس از رشد اعتماد کند. در این صورت شما می توانید با فرایند تصمیم گیری راحت تر باشید.

یک ترفند و فرآیند برای تصمیم گیری

آیا برای در نظر گرفتن انتخاب کوچک یا بزرگ بعدی خود، مطمئن نیستید که از کجا شروع کنید؟برای پی بردن به آن این مراحل را دنبال کنید:

  1. مسئله یا انتخاب خود را به طور واضح مشخص کنید.
  2. گزینه های بالقوه خود را لیست کنید.
  3. نتایج احتمالی هر انتخاب و احتمال وقوع آن را بنویسید ( حتما تاثیر کوتاه و بلند مدت را در نظر بگیرید.)
  4. مزایا و معایب هر نتیجه را ذکر کنید.
  5. از خود بپرسید کدام انتخاب با مسیر اهداف شما بیشترین تطابق را دارد؟
  6. مشخص کنید آیا می توانید به نتیجه برسید یا آن را پیگیری کنید؟ این میزان تعهد شما را تعیین می کند.
  7. ایده های خود را امتحان کنید.
  8. از شخصی مطمئن بپرسید آیا او معتقد است که شما می توانید کاری را که برای رسیدن به هدف مشخص کرده اید انجام دهید یا خیر؟ بعلاوه آن ها ممکن است توصیه هایی ارائه دهند که در مسیر رسیدن به هدف به شما کمک کند.

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سلن اردم کیه؟ ما خودمون شهربانو منصوریان داریم؛ باور ندارید؟ تصاویر جدید ‌شیرزن قهرمان رو ببینید! +ویدئو (209 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز برق کار آبادانی، برای نجات مردم از گرما حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست! (100 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: دختره بهم میگه شما آخوندا به دو تا مو و فوکول ما گیر ندید منم بهش گفتم اگه منم عماممو دو سانت جلوتر بذارم توام به من گیر میدی +ویدئو😂👌 (46 نظر) نگاهی به سبک چیدمان مدرن رستوران علی دایی در کامرانیه تهران / از صندلی های بنفش و گیاهان تا سقف شیشه ای و پرده های ساده +عکس (41 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (36 نظر) مادر شوهر جوان آیسان آقاخانی +عکس / رضا گلزار چه مامان مهربونی داره😍 (36 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده شمالی برای همسر باردارش حماسه آفرید+فیلم/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (36 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (36 نظر) نگاهی به میز ناهار رنگارنگ و نان محلی دستپخت صبا راد برای همسر و مادرشوهرش/ شیک و باکلاس+عکس (34 نظر) چیدمان دکور عزای قاجاری ستاره اسکندری برای پدرش در منزل شخصیشان+عکس/تزئینی زیبا با شمعدونی های شاه عباسی و رومیزی ترمه و قاب عکس (31 نظر) روزی که آیت الله خامنه ای پای حرف های شهربانو منصوریان نشست +عکس/ خواهران منصوریان مهمان ویژه بیت رهبری (31 نظر) قدرت نمایی جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان وسط دریای خزر +فیلم/ غول بابلسری حجم حیرت آور ماهیچه هایش را به رخ کشید (28 نظر) نگاهی به تاج‌ گل‌های اعیانی و گرانقیمت افتتاحیه رستوران محمدرضا گلزار در تهران؛ تبریک و شادباش دوستان و هنرمندان به سوپراستار سینما و برادرش+عکس (28 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (27 نظر) نگاهی به خونه زندگی اعیانی متین ستوده خانم بازیگر خرم آبادی برنامه جوکر/ ماشالا سلیقش حرف نداره+عکس (27 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
دانلود آهنگ عاشقانه "دلگیر" عرفان طهماسبی/ می‌ترسم از آن شب که تو آسوده بی من سر کنی...+فیلم
بریدن سر زن تهرانی با داس توسط شوهرش / اظهارات عجیب قاتل پس از اعتراف به جنایت
بازگشت قاتل آی‌نور به محل جنایت
فال روزانه امروز سه شنبه 30 مرداد ماه 1403
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 30 مرداد ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 30 مرداد 1403
فال ابجد روزانه سه‌شنبه 30 مرداد 1403
فال حافظ با تفسیر سه شنبه 30 مرداد 1403 + فیلم
فوت و فن خانه‌داری؛ 6 روش کاربردی برای رسوب گیری سر دوش حمام
روستای تاریخی حیرت انگیز در کردستان؛ خانه های سنگی و پلکانی زیبا به سبک ماسوله و جنگلی با درختان گلابی وحشی
فال انبیاء روزانه سه شنبه 30 مرداد 1403
وقتی رهبر معظم انقلاب پول میوه و آجیلی که در هواپیمای مخصوص مسئولان به ایشان داده بودند را پرداخت کردند
زنوزی: یک تنه حریف همه شما هستم نیازی به دخالت پزشکیان نیست!
فوت و فن خانه‌داری؛ 8 ترفند خانگی از بین بردن زردی لیوان و استکان و برق انداختن آن‌ها
عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا: پاسخ ایران به ترور اسماعیل هنیه با هدف قرار دادن مقامات اسرائیلی
منتخب روز   
نگاهی به چیدمان ساده اتاق کار شخصی هاشمی رفسنجانی +فیلم/ از نقشه ایران با نمایی از خلیج فارس تا تخت خواب و کامپیوتر شخصی خاطره خنده دار مهران مدیری : میگه رفتم کلاس زبان استاد گفت هِلو منم گفتم سلام علیکم گفت زهرمارو سلام حق نداری یه کلمه فارسی حرف بزنی+ویدئو افتادن عینک از دست سیدعباس عراقچی در مجلس همانا و شکار این لحظه توسط عکاس دوربین به دست همانا+عکس شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی خاطره خنده دار شهاب حسینی : میگه وقتی رِنوی طوسی اردکان 11 رو کنار ماشین لاکچری رضا گلزار پارک کردم برای خودش کُمدی کلاسیکی بود +ویدئو تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد!